用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 2008-2009 NCD am 班
樓主: sarahmama
go

2008-2009 NCD am 班 [複製鏈接]

梓瑤媽,薳然媽,咁勤力既,夜bk~
哦,原來教材不錯,睇黎要勤d同佢溫下.回家成日唱贊美主,其他事好少講,要我問她先答少少,問她英文老師叫咩名,答左:miss queenie,唔知係咪....
今日放學見梓瑤同之之係車訓著,好好笑...

原帖由 薳然媽媽 於 08-9-17 22:26 發表
我阿囡都係對粥,麥皮一d興趣都無, 但返學, 佢會扮吓野, 都會食哂, 最多唔添o者 (佢通常都會再添食).   我阿囡日日一放學就問有咩比佢食, 佢好肚餓.
知唔知您囡囡因咩事扭呀 ?  唔肚餓 ?  定唔啱胃口 ?  

...

薳然媽咪,

做 FREIND ,哈哈

梓瑤好小講同學D 名, 不過今日問佢坐校車時隔離果個叫咩咩呀

佢答我係桐桐 , 唔知記錯係邊個呢
其實係之之先啱 啊

RE: 貼紙

妳真係細心, 不過我都唔弱, 我都見到, 哈哈

仲加埋D 頭髮 TIM, 妳女女有無畫呀 ??

套教材咁利害 KA , 咁就好 LU

RE: 校車,

妳有時間帶佢上校車都好呀
不過妳咪兜大圈 ??

原帖由 蛋蛋媽410 於 08-9-17 22:40 發表
哦,原來教材不錯,睇黎要勤d同佢溫下.回家成日唱贊美主,其他事好少講,要我問她先答少少,問她英文老師叫咩名,答左:miss queenie,唔知係咪....
今日放學見梓瑤同之之係車訓著,好好笑... ...

妳都咁夜0既
亞女瞓晒 LA ??

係啊, 妳好似影咗相 WOR< 影到梓瑤嗎 ??
如有, 我都好想睇下呀 ...

我想佢地真係太累了, 又兜到吊

我阿囡都係對粥,麥皮一d興趣都無, 但返學, 佢會扮吓野, 都會食哂, 最多唔添o者 (佢通常都會再添食).   我阿囡日日一放學就問有咩比佢食, 佢好肚餓.

...

咁都幾醒 WOR

ALL,

我女女對粥都係麻麻 KA
麥皮好似都未比過佢食 , 因為佢由細到大都唔偏食, 就連中藥佢都唔抗拒

但係近來就 ,,, 多了選擇,

我飽 LA, 唔食 LA
幸好, 佢仍然LIKE 食烏冬

原帖由 kiteli 於 08-9-17 22:47 發表

妳都咁夜0既
亞女瞓晒 LA ??

有啊,但現在比之之痴住,要訓喇,一陣你pm mail我,明天mail比你~~^^

係呀, Miss Queenie Cheng呀.
之之咁喜歡唱贊美主, 好好啊 !  我阿囡聖經係最弱, 可能比較抽象, 佢bb班時科科a, bible就最差 .

原帖由 蛋蛋媽410 於 08-9-17 22:40 發表
今日放學見梓瑤同之之係車訓著,好好笑... ...

瞓左啦, 瞓左先有得上來呀.  查實我正在工作中, 我唔想ot, ot就會打亂哂d程序, 又搞到兩個阿囡夜瞓, 唯有帶野返屋企開夜班, 依家睇緊d 文件, 悶悶地又click上來, 忍唔到呀 .

原帖由 kiteli 於 08-9-17 22:47 發表

妳都咁夜0既
亞女瞓晒 LA ??

您問梓瑤, 我相信佢一定記得薳然架, friend呀麻.
阿囡都有畫頭髮呀, 藍色架, 一條一條散起, 真人係咁, 都好得人驚

原帖由 kiteli 於 08-9-17 22:45 發表

薳然媽咪,

做 FREIND ,哈哈

梓瑤好小講同學D 名, 不過今日問佢坐校車時隔離果個叫咩咩呀

佢答我係桐桐 , 唔知記錯係邊個呢
其實係之之先啱 啊

RE: 貼紙

妳真係細心, 不過我都唔弱, 我都見到, 哈哈

仲加 ...

識得食中藥, 好叻女喎, 吃得苦中苦, 方為人上人 .
不過, 咁細個小朋友, 做咩要食中藥呀?

原帖由 kiteli 於 08-9-17 22:50 發表

咁都幾醒 WOR

ALL,

我女女對粥都係麻麻 KA
麥皮好似都未比過佢食 , 因為佢由細到大都唔偏食, 就連中藥佢都唔抗拒

但係近來就 ,,, 多了選擇,

我飽 LA, 唔食 LA
幸好, 佢仍然LIKE 食烏冬 ...

我想唔岩胃口多, 佢喜歡粟米/燒賣/芝士...

...

morning 各位媽咪,

今朝返學離遠見到溫老師, 佢即刻mou低响課室門口迎接小朋友, 我囡囡同紫僖一支箭咁跑去同佢攬攬.  睇來d小朋友都好鍾意溫老師.

p.s. 尋日問咗原來本聖經書都係唔駛帶嫁.

jasey & all mum's

我想問本聖經係咪以後都唔駛帶架?
"上學去"係咪日日都要帶架?

yuki今日冇返學,佢起身話唔舒服唔返學喎,不過過左一陣又喊話要返學,哎~激c....

原帖由 jasey 於 08-9-18 11:29 發表
morning 各位媽咪,

今朝返學離遠見到溫老師, 佢即刻mou低响課室門口迎接小朋友, 我囡囡同紫僖一支箭咁跑去同佢攬攬.  睇來d小朋友都好鍾意溫老師.

p.s. 尋日問咗原來本聖經書都係唔駛帶嫁. ...

我想問本聖經係咪以後都唔駛帶架? ---> Yes
"上學去"係咪日日都要帶架? ---> Yes

Yuki 無事嗎, 今朝jasmine都有d鼻水, 叫咗老師同佢帶口罩, 都唔知明日返唔返到學.  不過今朝都見有幾個同學仔都打"克"嚏.  依d天氣真係 .

原帖由 Hollycircle 於 08-9-18 14:12 發表

yuki今日冇返學,佢起身話唔舒服唔返學喎,不過過左一陣又喊話要返學,哎~激c....

...

原帖由 薳然媽媽 於 08-9-17 23:06 發表
識得食中藥, 好叻女喎, 吃得苦中苦, 方為人上人 .
不過, 咁細個小朋友, 做咩要食中藥呀?

佢上年返 nursery , 常因為 running nose , 咳睇醫生,
食西藥食到個人好青呀

於是比佢睇中醫囉

原帖由 ceci101 於 08-9-18 09:16 發表
我想唔岩胃口多, 佢喜歡粟米/燒賣/芝士...

梓瑤都係 like 食 粟米, 燒賣. 哈哈

原帖由 Hollycircle 於 08-9-18 14:12 發表

...

HOLLY ,

今早唔見妳, 幾驚妳係遲到呀 .
咁 YUKI 無野呀 ???

上學去係 [主題書],
主題書係跟校曆表時間帶 ka

另外 , NCD 除了每日要帶主題書外, 仲有睇咩課堂帶書

MON - BEENO'S ENGLISH
TUE - PHONICS FOR KIDS
WED 聖經課 ...無野帶
THUR - 普通話 ...無野帶
FRI - 英文故事..無野帶

ALL ,

今日溫老師12:00 多打比我
話梓瑤今日係學校唔多開心呀 , 可能佢平時都係開心人啦

原來上普通話課時,老師問佢野,佢低頭唔出聲
老師問佢, 係唔係怕羞 ??
佢又唔答
後來老師同佢回課室後再問佢

老 : 妳係唔係唔開心呀 ??
瑤 : 係呀
老 : 咩事唔開心呀 ??
瑤 : 隻鞋唔舒服呀 !!

老師叫我睇下今日佢有無仲唔開心, 有咩都可以打比佢

唔知係唔係今早話佢踢到對鞋頭花晒  OR
佢唔 LIKE 上普逍詰堂, >> 因為唔識 .

jasey唔該晒你呀~~

yuki冇事,佢只係兩聲咳唓同有小小鼻水lor,呢d天氣真係好麻煩,天氣咁熱又時常入冷氣地方真係好易攝親,大家都要小心d呀....

原帖由 jasey 於 08-9-18 18:52 發表
我想問本聖經係咪以後都唔駛帶架? ---> Yes
"上學去"係咪日日都要帶架? ---> Yes

Yuki 無事嗎, 今朝jasmine都有d鼻水, 叫咗老師同佢帶口罩, 都唔知明日返唔返到學.  不過今朝都見有幾個同學仔都打"克"嚏.  依d天氣 ...

蛋蛋媽咪,

今日 audrey 咩事唔返學呀 ??

梓瑤話之之今日無返學呀 !!

all ,

今日亞女留低了功課套係學校
頭先 老公開書包先知呀

今個星期五生日會,
我巳經為梓瑤準備好中國服了
妳地呢 ??

仲有呀, 大家有無同女女講 "x 展學習包"裡面0既教材呀 ??

薳然中午都有同我講話之之無返學, 佢話佢媽咪話佢唔舒服, 我即刻問佢, 您見到佢媽咪咩 ?  佢媽咪點話您知架 ?  跟住佢唔啋我.  查實係我諗溫老師會同全班小朋友講返, 所以有時阿囡會講返出來, 好似上次麥恩希無返, 阿囡又知佢發燒.

之前到學校接阿囡時, 溫老師話阿囡成日排隊行左去, 又唔跟大隊, 後來上星期五溫老師因為興趣班報名事宜, 打比我, 順便話阿囡好左好多啦, 佢話阿囡之前既目的係想突出自己, 引人注意, 所以佢成日讚佢有排隊好乖, 又比貼紙佢, 佢都叫我讚多d阿囡.  哈哈, 經過呢次, 我就覺得溫老師都算心水清, 知道我阿囡整色整水, 引人注意.  查實外出好多老師未必知道呢類型小朋友係想引人注意架, 只會覺得佢地曳, 好彩溫老師唔係咋, 講真我開頭見佢咁young 好驚佢好表面, 依家都ok.

原帖由 kiteli 於 08-9-22 20:52 發表
蛋蛋媽咪,

今日 audrey 咩事唔返學呀 ??

梓瑤話之之今日無返學呀 !!

all ,

今日亞女留低了功課套係學校
頭先 老公開書包先知呀

今個星期五生日會,
我巳經為梓瑤準備好中國服了
妳地呢 ??

仲有呀, 大家有 ...

講開"之之" 無返學,yuki同你囡囡一樣都係話佢媽咪話audrey病咗, 真係搞笑~~

iris~yuki琴日都溜咗本Beeno's 書無帶返屋企,我問佢係未唔記得咗,佢就好緊張咁睇個功課套, 先話哎呀~係抽屜到呀!  你話c未

原帖由 薳然媽媽 於 08-9-22 22:24 發表
薳然中午都有同我講話之之無返學, 佢話佢媽咪話佢唔舒服, 我即刻問佢, 您見到佢媽咪咩 ?  佢媽咪點話您知架 ?  跟住佢唔啋我.  查實係我諗溫老師會同全班小朋友講返, 所以有時阿囡會講返出來, 好似上次麥恩希無返,  ...
‹ 上一主題|下一主題