用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 09/10 K1家長
樓主: noelyip
go

09/10 K1家長 [複製鏈接]

我小朋友搭了校車一星期已經話唔搭校車返學,日日要7:45開始搭車,本來1:00PM落車,但日日都成1:20先到,辛苦D小朋友,我打去校車公司投訴,要求公平D第一站上車,應該第一個站落車,佢又話要同個司機傾下,如果無改善,自己接好過,個小朋友返學係要佢開心,唔係要佢受苦,搭校車搭到嘔,好心痛,仲返了學十日又病左,真慘.                              
原帖由 BU813 於 09-9-5 01:18 發表
其實真係唔知學校問題定校車姨姨問題...
事緣9月3日, 阿囡放學應該搭學車返屋企, 按之前通知11:25am係落車地點等, 點知11:30學校打電話問我地今日係搭校車定自接.....吓, 我地都無打過電話要自接, 梗係搭校車啦, 跟 ...

我個囡叫溢澄,都係讀上幼仁班,昨天回來有少少發燒,流鼻水同咳呀,好擔心呀,仲要校車遲到好多呀,原本12:20到屋企,昨天12:40工人姐姐打比我話接唔到囡,跟住打去學校,話校車遲了到,剛剛先開車,結果13:00先返到屋企,佢仲話已經打電話比了家長叫遲D先去接,但係根本就無收到,下星期一要打電話去了解先得.
聽講學校有H1N1喎,知唔知讀邊班架,星期一係咪開始停課呀,因為我個囡係插班,所以好多野我都唔知呀,請大家日後多多交流下..

回覆 102# josesinmicki 的文章

我囡都係幼仁班,我星期一會同阿囡請假,佢食左藥好眼訓,昨天返來訓左3個鐘,平時只訓一個鐘.你家住邊,有時交通情況都好難講,如果唔係成日係咁都可以接受,最緊要小朋友安全.

彤彤星期五放學番黎都係有流鼻水,但無發燒,林老師話星期一可以照常番學,不過要帶口罩

唔知佢地肯唔肯帶口罩呢?我個囡未帶過架,我都唔知星期一比唔比佢返學好,不過今天好番好多,昨天起已無發燒,今天鼻水都收了,無乜咳,但係好驚星期一返學又嚴重返..

囡囡今朝番左學啦!但遲D唔知會唔會掛三號風球呢?學校既衛生安全問題又唔知點呢?其實我都猶豫過叫唔叫佢番學好,但今朝見佢心情靚靚,好開心咁番學,咁我就打消左喱個念頭囉!

Hi, 無上嚟幾日又多咗幾位新家長, 好呀, 我地又多d話題啦!  星期六早上, 林老師有無打比你地呀, 個朝10點幾, 林老師打比我, 話學校有兩位同學染上H1N1, 所以學校要小朋友佩帶口罩返學, 仲要放多兩三個口罩在書包內, 以便有需要時更換. 咁我問林老師個兩位同學仔係咪琳琳個班, 佢話不是我地仁班, 都不是幼兒班, 係一個高班同一個低班同學仔, 請大家放心吧!  不過都希望有病個d小朋友快d好番上學啦!

各位接放學既家長, 你地有無留意到校車回程時係咪接埋k3下午班d同學仔先至送你地小朋友回家

事緣今日早上11點左右掛三號風球, 我收到康和校車公司電話, 話因為三號風球下午班今日不用上課, 故不用接佢地, 所以可以早d到我家樓下, 叫我提早到樓下接回女女喎!
我當時反應答好啦! 收線後想深一層, 個職員話下午班今日不用上課 ? 咁關我乜事, 何解會影響校車早到呢?? 話說開學時原本12:35到樓下, 點知佢地成日都遲10-15分鐘才到我家樓下, 但有時又好準時到喎, 我估係咪因為佢地要接k3同學仔, 而佢地又遲到, 所以攪到來到我樓下都遲了呢!  同埋另一樣野係, 我女女係最尾一個上車, 之後會返學校, 但工人姐姐話回程時日日都有兩三個同學仔仍在車上, 唔知佢地係咪k3學生, 準備回校上課呢! 你地有無發現同樣既情況出現呀??

剛剛在學校網上睇到最新H1N1確診個案 :上午班1個,下午班6個。
學校話家長可自行決定子女回校, 你地有乜睇法

我都唔知比唔比囡囡返學好,今天回來又無乜野喎,我諗學校應該會加強清潔,
我囡囡朝早07:45要上校車(家住青衣),我曾經見過有小學(都係St rose)學生呀,唔知會唔會車完D小學到青水灣再車幼稚園返學,咁就慘,每日返學前都要遊完車河先返學.
我聽迦琳媽媽講,迦琳會講番學校D事比你聽,仲記得其他小朋友D名.我次次問囡囡,佢都唔係好肯講,不過可能佢仲未認識到其他小朋友啦,迦琳係咪大女?

我女女都係幼仁班,上星期四老師話佢流好多鼻水,跟住下午睇醫生,好彩只係鼻敏感發作,不過都決定唔比佢返。星期六收到老師通知,決定呢個星期都唔比佢返。
初時我個女話:唔得嫁喎,林老師會好掛住我嫁。
聽到佢咁講,覺得真係好啦,佢咁熱愛間學校同老師。
不過等埋呢個星期睇下會唔會有新個案再作決定。
希望快d可以返啦!

sofar,我個女講左好多學校既野比我聽,例如:第一個星期返學時,我個女話响學校睇波兒; 食茶點時要排隊,老師教佢用一隻手托住個碗/碟,一隻手um住d餅,咁就唔會跌落地law.

另外我想問大家,你地小朋友對波鞋寫名/貼label位置响邊? 我幫女女貼左label响鞋入面,可能佢認唔到,佢話:老師叫媽媽寫我個名响呢度呀(指住鞋跟後面),如果係貼公仔貼紙得唔得?

原帖由 fcatherinehk 於 09-9-14 19:50 發表
我女女都係幼仁班,上星期四老師話佢流好多鼻水,跟住下午睇醫生,好彩只係鼻敏感發作,不過都決定唔比佢返。星期六收到老師通知,決定呢個星期都唔比佢返。
聽到佢咁講,覺得真係好 ...

我幫囡囡寫左佢個名係佢白色既鞋底度,我諗都可以啩!

我真係一個論盡媽咪,早排幫彤彤買左對白色皮鞋開學,但可以呎碼出現問題,搞到佢放學成日話腳痛,起初我以為係新鞋的皮比較硬,今日至發覺原來唔係,結果又要再買一對,對鞋著左兩個星期咋!好肉痛加好激氣添~

澄澄媽媽 : 迦琳唔係大女, 佢係六月出世架! 不過佢係屋企多野講到無時停, 乜都關佢事, 成個管家婆咁 ! 但一出到街對住其他人, 扮野本色又出嚟, 就算係每星期都見既表姐, 姨媽都係咁, 真係比佢笑死~~

至於你話校車會唔會載埋小學d學生, 我估唔會, 因為我見過有架好大既旅遊巴載小學d學生, 而女女幼稚園係坐van仔架, 更何況上堂時間都唔啱, 小學返好早喎!

原帖由 josesinmicki 於 09-9-14 18:56 發表
我都唔知比唔比囡囡返學好,今天回來又無乜野喎,我諗學校應該會加強清潔,
我囡囡朝早07:45要上校車(家住青衣),我曾經見過有小學(都係St rose)學生呀,唔知會唔會車完D小學到青水灣再車幼稚園返學,咁就慘,每日返學前都 ...

我都係貼公仔貼紙(有姓名)個d貼係鞋跟位既內側度!

你女女都好叻, 表達到學校情況比你知, 佢好似對學校好有歸屬感喎!

原帖由 fcatherinehk 於 09-9-14 19:50 發表
聽到佢咁講,覺得真係好 ...

你無帶彤彤去一齊買鞋咩, 點會唔啱既?

我一定會帶埋琳琳去買, 因為佢腳面好厚, 唔係對對款都啱同好睇! 而且我都唔會買咁貴比佢地, 一來腳仔好快大唔啱, 二來冬季佢地要著黑色皮鞋, 都時過完冬天都會唔啱size!

原帖由 noelyip 於 09-9-14 22:03 發表

我幫囡囡寫左佢個名係佢白色既鞋底度,我諗都可以啩!

我真係一個論盡媽咪,早排幫彤彤買左對白色皮鞋開學,但可以呎碼出現問題,搞到佢放學成日話腳痛,起初我以為係新鞋的皮比較硬,今日至發覺原來唔係,結果又要再買一對,對鞋著 ...

原帖由 stephanielum 於 09-9-15 12:58 發表
你無帶彤彤去一齊買鞋咩, 點會唔啱既?

我一定會帶埋琳琳去買, 因為佢腳面好厚, 唔係對對款都啱同好睇! 而且我都唔會買咁貴比佢地, 一來腳仔好快大唔啱, 二來冬季佢地要著黑色皮鞋, 都時過完冬天都會唔啱size!:lover ...

嗚嗚...我其實係有帶彤彤去鞋嫁!

話說就係因為開家長會果日,老師講左話唔好買太大,因為只係夏季校服合用,所以我就係臨番學前既星期日帶埋彤彤去旺角先施買,點知旺角只得十一號同九號,我已經同佢試左兩次,都覺得太大,有成一吋咁多長左,無辨法唯有打電話去其他分店問,於是星期一我自己專程去上環買十號,番到屋企同都印印姐姐覺得合穿的,但唔知點解著左兩個星期宜家又好似細左咁!無理由兩星期對腳會大得咁快嫁?!

宜家多左咁多位家長入黎,不如我地介紹一下自己小朋友啦!

noelyip    晞彤 Andrea   幼兒仁班 調景嶺

noelyip    晞彤 Andrea   幼兒仁班 調景嶺
stephanie  迦琳   Gavian   幼兒仁班   葵涌

原帖由 noelyip 於 09-9-15 15:29 發表
宜家多左咁多位家長入黎,不如我地介紹一下自己小朋友啦!

stephanie  迦琳   Gavian   幼兒仁班   葵涌
josesin      溢澄   Micki   幼兒仁班   青衣

我囡囡10月尾出世,係屋企就乜都講,一出到街見到其他人就會企係我隻腳後面,驚到死.迦琳6月出世,但係好似好大個咁,佢好叻女呀.唔知迦琳幾時會同我囡囡認識呢?
我決定今個星期都唔比囡囡返學住,你地又點呢?

原帖由 stephanielum 於 09-9-15 12:47 發表
澄澄媽媽 : 迦琳唔係大女, 佢係六月出世架! 不過佢係屋企多野講到無時停, 乜都關佢事, 成個管家婆咁 ! 但一出到街對住其他人, 扮野本色又出嚟, 就算係每星期都見既表姐, 姨媽都係咁, 真係比佢笑死~~

至於你 ...
‹ 上一主題|下一主題