用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇是否漸失傳統名校地位
樓主: samuel89
go

英皇是否漸失傳統名校地位 [複製鏈接]

原帖由 greendotdot 於 09-8-11 04:40 發表
就算用能者選校先的方法,結果出來,我絕對不相信,啲精英尖子會全部揀晒名校讀囉,咁精英教育咪係未必個個都接受。

所以就話點解唔100%學位都自行派位....等家長自己選擇,學校自己選擇....

原帖由 greendotdot 於 09-8-11 04:40 發表
祇不過用學業成績分類,子女學習係全方位,待人處世、包容、樂助、正義感、承擔、誠信、關心等等,都不能在學業成績上反影,點算分類施教。

你的確言之有理....但學業成績分類系主項, 政府應分流其他如:體藝專校, 音樂專校...另唔好忘記全就算band1全精英各人之間都有分別,有上下....

家裏父母年邁,甚至家人有病,無能力生產,都並不是我們的負累,一家人須要互相尊重包容,請不要舉例一些刻薄的例子,會教壞子女。

我舉例的系極端,冷血...但現實往往系殘酷,...唔講唔等於唔會發生,....況且反面教材未必會教壞子女。

以現今態度來看,傳統名校的優點不止於"成績",而是對學生一份"愛".

要做好會考成績,好難嗎??F1起每年將不達標的學生留班或趕出校,每年淘汰5%瘀血,再收5%轉校尖子,去到F5,已經大部分係尖子啦...還要擔心會考成績差嗎??

但是,真正的名校,係極少因成績差趕人出校的,學校是會接納成績差的學生,不介意學生會考零分影響校譽的....正因為這份愛,所以名校的舊生是特別團結的,舊生即使畢業了數十年,亦會特別關照學弟學妹的.

今年華仁接受原校重讀最低要求是8分,為何不向外求??為何不收外來14分以上的....是因為學校當學生是子女...不離不棄!!

我發誓我不是minicat,亦無子女係九華讀書,若是謊話,我便死於非命!!!

我希望話我係minicat的人,可以同樣發此毒誓,否則請勿隨口up!!

原帖由 davidmimi 於 09-8-11 12:45 發表
以現今態度來看,傳統名校的優點不止於"成績",而是對學生一份"愛".

要做好會考成績,好難嗎??F1起每年將不達標的學生留班或趕出校,每年淘汰5%瘀血,再收5%轉校尖子,去到F5,已經大部分係尖子啦...還要擔心會成績差嗎??
...

啲人講學校成績講到炒股票咁係佢哋無知,嘩眾取寵的人無須理會,生命可貴,唔好咁介意!

聽你咁講,我更加敬佩九龍華仁佢哋嘅辦學精神。

原帖由 samuel89 於 09-8-11 11:12 發表

我舉例的系極端,冷血...但現實往往系殘酷,...唔講唔等於唔會發生,....況且反面教材未必會教壞子女。

現實係有殘酷的一面,亦都有相對美好的一面,大家嘗試樂觀地想想現實中美好的地方,或者可以減少社會上的怨氣。「樹欲靜時風不止,子欲養時親不在,滿目青山空望眼,勸君惜取眼前人。」表達對家人的關愛很重要,互相體諒,偶爾看到有些父母與子女像好朋友般相處,十分佩服。

原帖由 greendotdot 於 09-8-11 13:44 發表
我唔係咁睇法,現實係有殘酷的一面,亦都有美好的一面,係相對的,依家好多人遇到挫折和難題,第一個藉口就話「現實係殘酷嘅」為自己開脫,唔係去面對佢?好似有好多嘢,明知現實係殘酷嘅,係咪就唔去做呢,舉個涼薄的「反面教材」:老人 ...

而家你是否贊同我之前舉個涼薄的「反面教材」不會出現你之前講既:請不要舉例一些刻薄的例子,會教壞子女。情況吧 ....其實任何事都好似你講既係相對的,唔係絕對的,睇你用咩角度去睇.....

原帖由 davidmimi 於 09-8-11 12:45 發表

要做好會考成績,好難嗎??F1起每年將不達標的學生留班或趕出校,每年淘汰5%瘀血,再收5%轉校尖子,去到F5,已經大部分係尖子啦...還要擔心會考成績差嗎? ...

king's,  華仁都面對收生質素下降問題....華仁照你所講,肯收8分原校生(請問是否重讀f.5),的確值得推崇.....但我覺得最好既名校,應該在f.1開始就針對墊底學生進行補底(king's好像有個叫"無花子行動",但不知收效如何), 是朽木不可雕,還是能幫墊底學生脫胎換骨....

或者是你對,不過我始终喜歡命運在我手的感覺,希望香港的'教育家'可以在極端精英教育(已前的升中試)和平均普及教育(抽簽派位)中取得一個平衡吧!

原帖由 Reximom 於 09-8-10 16:51 發表

可能我真係年紀少, 見識少, 又唔係名校畢業生, 不過我淨係知道依家d補習歪風, 操練文化, 係中學已經愈演愈烈, 政府若果聽你點復辟升中 試, 到時連d小五, 六生都要幫襯d補習天王, 日日操升中 試past papers, 到時香 ...

我不得不乘認我們一代機會比較多,大學生甚至中七生祇要努力生活一定有保障,現在的......就看他們的做化吧!

原帖由 samuel89 於 09-8-10 14:02 發表

相信當年king's舊生....好多而家已經系香港既中產,甚至系精英.....但呢個神話,唔知而家會否變質...甚至開始破滅呢...

英皇殺食的不是红磚古蹟校院,不是良好設備和師資,更不是頂级成績,而是師兄師弟間的兄弟情,如果連這也沒有了,我會乘認英皇已沒落了。

原帖由 cman_li 於 09-8-10 14:20 發表

其實係DxS同Spxx被國際學校搶走班大商家及富豪客仔、才會有機會比所謂中產及公務員客仔報讀。港華同king's無轉直資就唯有為副選。

始終傳統名校的名字是薪火相傳,只要入讀的學生繼續努力就得。 ...

原帖由 畢學武 於 09-8-11 15:53 發表
英皇殺食的不是红磚古蹟校院,不是良好設備和師資,更不是頂级成績,而是師兄師弟間的兄弟情,如果連這也沒有了,我會乘認英皇已沒落了。

哦...英皇竟可培養到師兄師弟間的兄弟情...
呢點的確系一種好正既傳統....記得以前我地中學生涯,最多靠轉班識同級同學仔或留班生識d師兄,但始終都系d好疏離既同門兄弟情呵......

係啊!師兄會教師弟課外活動,例好樂器,(口琴,中樂,結他,因英皇仔大多家境普通,如冇師兄教,根本沒法學),中七學兄會教中六師弟做dissection........英皇很多課外活動,但全部唔使錢,因為全由師兄帶。不過,我相信現在已經少了。

原帖由 samuel89 於 09-8-11 16:37 發表

哦...英皇竟可培養到師兄師弟間的兄弟情...:o
呢點的確系一種好正既傳統....記得以前我地中學生涯,最多靠轉班識同級同學仔或留班生識d師兄,但始終都系d好疏離既同門兄弟情呵...... ...

醒目開學勳章

點解能者選校先呢?
都係其中一個方法,排隊、抽簽又是另一個選擇,平庸人話抽簽公平啲,叻仔咪話「能者居之」至公道,政府多年來咪將呢樣嘢改來改去!

如果你們認同子女能夠有快樂的校園生活,對子女將來成長、處世,會有深遠影 ...

greendotdot,

所謂誠其意者,勿自欺也.如惡惡臭,如好好色,此之謂自謙.
誠然我地都希望子女有快樂的校園生活,有全方位的學習,但現實歸現實,有邊個成績叻的學生求學階段係快樂的(係香港我暫時見唔到),相反我只知道一個道理:今天不用時間換取知識,他日就需用時間及勞力才可換取金錢.
我相信社會上大多數的人都會認同(有能者居之)的道理,正如一個身體潺弱的人斷唔會有能力去做消防員服務市民.

學校係授業解惑的地方,如將子女為人處世,品德的教育也全依賴學校,那學校的責任亦太大啦!

原帖由 Reximom 於 09-8-11 18:23 發表

九華收番呢既學生全部Band1, 但五年後既成績咁慘淡, 自己搞出呢既爛攤子, 點好意思唔自己收拾番呀!

九華唔系真系甘差卦.......
照你甘講法....入九華就好似變左入去玩,唔系入去讀書

原帖由 畢學武 於 09-8-11 18:10 發表
係啊!師兄會教師課外活動,例好樂器,(口琴,中樂,結他,因英皇仔大多家境普通,如冇師兄教,根本沒法學),中七學兄會教中六師弟做dissection........英皇很多課外活動,但全部唔使錢,因為全由師兄帶。不過,我相信現在已經少了。

何解現在會已經少了.... 薪火相傳一定有D環節出左問題, 先會唔能夠延續呵.....:(

原帖由 慧妮會員 於 09-8-11 22:38 發表
所謂誠其意者,勿自欺也.如惡惡臭,如好好色,此之謂自謙.
誠然我地都希望子女有快樂的校園生活,有全方位的學習,但現實歸現實,有邊個成績叻的學生求學階段係快樂的(係香港我暫時見唔到),相反我只知道一 ...

不太認同.....當出左來社會大學, 系人都會認為學生求學階段係快樂的:loveliness:

原帖由 samuel89 於 09-8-11 23:22 發表

何解現在會已經少了.... 薪火相傳一定有D環節出左問題, 先會唔能夠延續呵.....:(

仍然有,St John Ambulance 的Leader 都是港大的師兄帶,不過唔係Medicine而係精算糸。宜家勁的師兄都會去左李寶樁聯合or恆商,歸屬感的確係無以前咁濃烈。

以Head Prefect 為例,傳統名校通常是學校最Top的Matriculation student做,但F.6已經拔左尖。仲有House制席亦無以前咁強調,Harry Potter的那種 Inter house competition值得珍惜o

原帖由 cman_li 於 09-8-11 23:46 發表
仍然有,St John Ambulance 的Leader 都是港大的師兄帶,不過唔係Medicine而係精算糸。宜家勁的師兄都會去左李寶樁聯合or恆商,歸屬感的確係無以前咁濃烈。

以Head Prefect 為例,名校通常是學校最Top的Matriculation stu ...

哦....問題出系失左"龍頭".....的確很可惜.....
甘情況KING'S應該揀D無甘Top又肯付出既師兄做Head Prefect 呵...

原帖由 samuel89 於 09-8-11 23:56 發表

哦....問題出系失左"龍頭".....的確很可惜.....
甘情況KING'S應該揀D無甘Top又肯付出既師兄做Head Prefect 呵...

不單是King's,係所有學校都是。Head Prefect 的尊嚴及認同是很重要(男校更甚)

原帖由 cman_li 於 09-8-12 00:02 發表

不單是King's,係所有學校都是。Head Prefect 的尊嚴及認同是很重要(男校更甚)

問題系Head Prefect 是否一定要品學兼優, 最Top既先可以俾d師弟認同呢...
‹ 上一主題|下一主題