用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道and黃永樹
樓主: BRENDALAM
go

播道and黃永樹 [複製鏈接]

這次輪到我勸你不要生氣了,每個人都有發言的權力,誰說了什麼樣的話大家都看得到,大家都會自行判斷誰是真心提供意見,誰是惡意散播謠言、惡言相向。自己的兒女適合哪種教學模式,父母最清楚。我對送小兒入播道讀書沒有一絲後悔,就算是再選一遍,我還是會選播道。我相信播道的校長、老師、家長和同學都會一起努力,在不久的將來讓大家看見努力的成果的。可是到時候再想入讀播道就更難囉!

原帖由 ziyi 於 09-8-21 17:35 發表
"會讀壞個小朋友, 無人肯入去讀"
怎樣讀壞法?
他們的學生有高買,打架,犯法,吸毒?定沒有較傳統名校的漂亮公開成績?
又怎樣抬高?
說校長是top sales,吊高來買?
又怎樣無人讀?
只開1班?定開少了班?

你除了攻擊學校,校 ...

醒目開學勳章

總之別人這樣說你是不對的
我亦完全讚同英華是一間非常好的男校,一間非常好的學校
但我家的是女啊,有什麼用
我亦非大富大貴,只是一名普通的中產人士,DGS每年有多少位留給真正沒有關係的申請者?聽聞少得可憐
但同時你的言論更過份.這處是希望分享幫助
不是去攻擊

原帖由 joey_lee14 於 09-8-21 18:00 發表

我無話EC 差, 我只是話跟據各EC 支持的家長所推理, 呢D DBS, DGS, SPCC, LS, Marynock, MMP, 培正呢D學校會差D, 會讀壞個小朋友, 無人肯入去讀, 所以我就入來抬高下以上呢D咯.....(我一講英華, 你就已經話我die-ha ...

播道的家長好像從來沒有講過DBS, DGS, SPCC, LS, Maryknoll, MMP, 培正 差,
只是你自己的推理罷!!!
其實大家的回應都很中肯, 每人都是發表自己的意見, 閣下又何必咄咄逼人?

原帖由 joey_lee14 於 09-8-21 18:00 發表

我無話EC 差, 我只是話跟據各EC 支持的家長所推理, 呢D DBS, DGS, SPCC, LS, Marynock, MMP, 培正呢D學校會差D, 會讀壞個小朋友, 無人肯入去讀, 所以我就入來抬高下以上呢D咯.....(我一講英華, 你就已經話我die-ha ...

信相大家都唔好再爭議下去.

反正樓主都巳決定選EC, 我都唔明為何某些人總是惡意針對,相信最有資格去批評該校的都只是該校的家長他們自己.

是好,是壞, 應是家長們, 學生們的親身感受, 難道旁觀者們會更清楚嗎.

希望天下父母都能為自己子女找到心儀的學校, 不要再去無謂批評他人的選擇了.

醒目開學勳章 王國長老

係lor, 稍安無措嘛!
我都係重申, 無話傳統學校唔好, 只係大家weighting上有所不同吧了, 套用上面位既說話--何必咄咄逼人呢

補充一句: 我仔係2月頭大仔, bb出世, 初時我都有唸: 嘩! 考名校有著數, 心中果d cckg, st jo等等已經浮晒上黎......(上bk咁多年都學到野架)但事實一路証明俾我睇, 仔仔唔岩傳統呢條路(ie點睇都唔谷得), 所以一條心揀活動

揀學校, 我贊成揀最適合--適合小朋友, 亦適合父母期望, 就係咁簡單, 如果小朋友係適合傳統, 當然可以揀傳統條路, 不過有樣野叫"因材施教", 有d細路係適合活動的, 選擇就唔一樣了

原帖由 KMCHEUNG 於 09-8-21 10:17 PM 發表

反正樓主都巳決定選EC, 我都唔明為何某些人總是惡意針對,相信最有資格去批評該校的都只是該校的家長他們自己.

是好,是壞, 應是家長們, 學生們的親身感受, 難道旁觀者們會更清楚嗎.
...

說得很好!

原帖由 KMCHEUNG 於 09-8-21 22:17 發表

...
‹ 上一主題|下一主題