用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 09年讀P.3交流站
樓主: looby
go

09年讀P.3交流站 [複製鏈接]

你會温小測ga mei?!

hey....ah 仔話小花今日食 lunch 果時流鼻血 wor!  冇事 ah ma?
原帖由 looby 於 09-10-3 12:38 發表

小測1,2課呀!
無講注意乜呀!
我諗都係月份、日期、ing、動詞+s嗰d掛?!
好彩有幾日假期,你囡囡可以好好休息。
我囡話邱老師比同學激到又想暈喎! ...

原帖由 asinai 於 09-10-5 20:11 發表
你會温小測ga mei?!

hey....ah 仔話小花今日食 lunch 果時流鼻血 wor!  冇事 ah ma?

如果有時間都想同佢串吓字!
不過日日都好忙,
一、三要成5點先返到屋企,
hea一陣先開始做功課,
導修堂要揾劉sir....又做唔到功課,
我囡做功課又慢,
我6點開始煮飯、忙到9點,
唔好話温習,我連功課都唔得閒理佢。
我哋9點半瞓覺!

今日見阿女GP P.7-P.8 給老師打了個問號,但我翻查手冊又唔見要做
我諗緊係唔係上星期五佢請假那天老師叫做,不過我見同學仔寫給她的家課是做GP  P.5-6,雖然那天我都覺奇怪,因為之前已做了,但既然寫到唯有信啦
所以現想問問 3C班究竟邊日做了GP P.7-P.8,麻煩麻煩,好等我跟老師講,以免話阿女欠交功課

我見ah 仔 last fri 手冊寫 GP P.7-8, Corr.  我見有擦痕, g 前係寫 GP P.5-6, Corr.  so 問 ah 仔, 佢話老師g后發現擦黑板改過的....may be 有d小朋友冇改.  

原帖由 肥嘟媽 於 09-10-7 23:33 發表
今日見阿女GP P.7-P.8 給老師打了個問號,但我翻查手冊又唔見要做
我諗緊係唔係上星期五佢請假那天老師叫做,不過我見同學仔寫給她的家課是做GP  P.5-6,雖然那天我都覺奇怪,因為之前已做了,但既然寫到唯有信啦
所以現想問 ...

thank you!
咁我要同番老師講囉

終於今日老師cfm 左個"望"字"王"字第一劃係一撇la!   ah 仔話老師以示公平即時派翻本默書簿俾全班小朋友改, 而我仔本詞語簿有"望"字果版冇被扣分...都係甲!

loobyma,

我女今日都收到"華夏盃"張form, 你話幾時比賽話??

Hi 各位

請問你地可以登入中文百達通(中文8寶箱)嗎?

我兩個已經冇mud 上網(school 果d)了, except 搜集資料。。。ah仔頂多間5中上 hk reading 望吓佢隻pet!
原帖由 jcryan 於 09-10-13 21:15 發表
Hi 各位

請問你地可以登入中文百達通(中文8寶箱)嗎?

loobyma,

你記5記得 looby 仔 P。6 12月呈分前,駛5駛考11月果個大測?  tks。

未派八寶箱資料喎,不過好似係用身份證號碼就OK

hi

我見website話用返舊果個,but唔得,有無派新既,so 睇下你地係未都係咁。
謝謝。

終於今日老師cfm 左個"望"字"王"字第一劃係一撇la!   ah 仔話老師以示公平即時派翻本默書簿俾全班小朋友改, 而我仔本詞語簿有"望"字果版冇被扣分...都係甲!
Yes, same~~~~~

loobyma,

我女今日都收到"華夏盃"張form, 你話 ...
1Jan10

原帖由 asinai 於 09-10-13 21:41 發表
loobyma,

你記5記得 looby 仔 P。6 12月呈分前,駛5駛考11月果個大測?  tks。

駛!

慘!

(why bk俾你出一個字 ge??....我出5到!)
原帖由 looby 於 09-10-14 17:42 發表

駛!

thanks!.....不過我5會報course!

原帖由 looby 於 09-10-14 17:40 發表
loobyma,

我女今日都收到"華夏盃"張form, 你話 ...
1Jan10

loobyma,

thank you 収到贈品!

今日阿女發燒請左病假,看過同學抄的功課表,在中文、英文、常識及電腦科有些疑問,勞煩幫幫手, 謝謝!

中文:謄文==>是否只改用藍筆括起的句子、同工、詞(一)改正、22/10默

英文:WS Corr 2.1-2.6、GP P11-12 Corr  P1.-10、Quiz Unit2 On Friday、Write a letter==>是否照抄工作紙,然後填空格及在a/b/c選答案

數學:補P.24-26、作P.22-23

常:詞1==>提供能量/促進健康/幫助成長/穀類/均衡  共五個詞語?

電:10月26日帶光碟 ==>帶甚麼光碟

已派午膳餐單

中文:謄文==>是否只改用藍筆括起的句子>>>>>>係!  如有詞語要改, 要寫5次 (我仔話記得你女上次在校賸文時, 你女也請了假, so 提提你wor!)
同工、詞(一)改正、22/10默>>>>>>正確!
英文:WS Corr 2.1-2.6、GP P11-12 Corr  P1.-10、Quiz Unit2 On Friday、Write a letter==>是否照抄工作紙,然後填空格及在a/b/c選答案>>>>>>全對!  (我仔叫我+個"yeah!"字 )
數學:補P.24-26、作P.22-23>>>>>>right!
常:詞1==>提供能量/促進健康/幫助成長/穀類/均衡  共五個詞語?>>>>>right!
電:10月26日帶光碟 ==>帶甚麼光碟>>>>>WORD 1 最后頁那隻光碟! (g前派左)
已派午膳餐單
還有通告 (#24) 有關上學期測驗事宜

ah 仔話今日佢地班有6個classmates請假! & 希望X盈快d好翻 wor!......全部都係ah仔叫我寫的, incl. those icons!

唔該晒呀,多謝你仔仔的關心

有六個同學仔請假,都唔少喎,囡囡今晚又燒番,38度,看來明天運動會無法出席囉,佢覺得好可惜呀,話晒第一次運動會

(我是ct盈)9898...thx asinia
9898...

‹ 上一主題|下一主題