用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009 1A 班,請進!
樓主: tongsumbb
go

2009 1A 班,請進! [複製鏈接]

回覆 1# dcba 的文章

嘿! 咁大獲!

1. 請問今天自修簿內常識科功課:

"時事題測9,10月新聞"要做D乜??

2. 英文要不要帶Fun with friends 本書?

係啦,我都不知這個時事測題是什麼?完全冇單張介紹要做MUT,驚又比老師寫欠交 雖然我地囝囝唔同班,我諗明天都係要帶FUN WITH FRIENDS,好似話要讀比老師聼WOR!
原帖由 dcba 於 09-9-23 15:50 發表
1. 請問今天自修簿內常識科功課:

"時事題測9,10月新聞"要做D乜??

2. 英文要不要帶Fun with friends 本書?

Thanks hinhinmami.

我個仔話"時事測題是要上網睇噚日的新聞,然後老師就會話俾你聽要做邊個新聞..."我聽唔明佢的意思,估唔到要點
做!?!

原帖由 hinhinmami 於 09-9-23 21:00 發表
係啦,我都不知這個時事測題是什麼?完全冇單張介紹要做MUT,驚又比老師寫欠交 雖然我地囝囝唔同班,我諗明天都係要帶FUN WITH FRIENDS,好似話要讀比老師聼WOR!
...

請問有冇人被黄主任選了參加獨唱而又有報名的家長,請問是否自己下載表格填完交回班主任,還是等通知填另外的表格呢?如要自己填,咁鋼琴伴奏怎樣填?(因未有,諗住遲啲報一月那個課程)Thanks!

回覆 1# chengwaiking 的文章

Hello, Chengwaiking,

獨唱要自己download份form擇歌先, u22 or U23 (一首係英文, 另一首係中文), 學校會有training, 但你仍然可以在明年一月報ORFF考試班, 到比賽時, 你可以搵人彈伴奏 (家姐亞哥, 表姐, 琴姐姐....) OR 比錢搵ORFF幫手都得

我知老師擇左好多人, 但睇bk亦有好多人唔JOIN, 我唸住我個囡咁細個, 樣樣有得玩就玩下啦, 遲D四五年班, 考中學, 咩鬼都無得玩, hehe.....

Cheers,
Tommay

回覆 5# dcba 的文章

Hello dcba,

嘿! 要帶Fun with friends 咩, 囡囡無話要帶, 我睇倒English plan 話要帶, 但係成個last cycle 都無用過? 我禽晚都有問佢要唔要帶, 佢都話唔使, 唉!!!!

Cheers,
Tommay

回覆 1# Tommay 的文章

各位1A班媽咪, 我響1D班個BK見倒有關"時事題"如下:

"時事題測9,10月新聞",
  係10月測驗範圍,出5題(有得選答案的)

hehe,   要特別鳴謝1D班家長YCWPS, 我地係新仔, 真係咩都唔識, 多多指教

Hi All,

囡囡今日唔舒服冇返學, 可否麻煩大家將今天自修薄
功課&其他資料 post 上bk.

想問吓你地英文 Supplementary EX.2 老師有冇派返?
& 英文Dict 5/10, 知唔知默咩?

Thanks
JJ71

Hello Tommay,
多謝你的回覆,但想問伴奏那處怎樣填呢?係咪要而家就決定呢?如想找ORFF幫手又點做呢?

Thanks
chengwaiking

回覆 JJ71#的文章

Hi JJ71,
5/10 英文Dict. 應該係默Supplementary EX.1全部,在English Plan 有寫的.

chengwaiking
唔使填伴奏架, 學校1月會出ORFF考試班D CIRULAR, 到時至算啦, hehe.....
Tommay

唔該晒Tommay,我剛剛問了黃主任,原來當初我誤會了要填二人項目的表格,所以才不知怎樣填伴奏,現在已明白晒,謝謝!唉,咁你選了中/英文歌呀?我都未有決定.

我擇英文歌, 你上網搵youtube聽下首歌, 好好聽架

原帖由 chengwaiking 於 09-9-24 09:41 發表
Hi JJ71,
5/10 英文Dict. 應該係默Supplementary EX.1全部,在English Plan 有寫的.

Hi tongsumbb,
唔該 ! 原來 English plan 有講.
即刻攞出嚟睇吓, Dict 1 (05/10/09)
1. Sup. Ex. (1) + (2)
2. Word Time 2 (表示什麼 ?)
Thanks/JJ71

JJ71,
我諗係咪佢哋有時派回來Phonics Worksheet後面會加一張叫Word Time的紙,是須做,only for reading的.
會會是考他們的音,即只讀音而他們便要寫出那個英文字來.
有冇其他意見?

回覆 114# Tommay 的文章

Tommay,
係咪有個女仔(Elissia)唱的那首呀?

請問有無人有Supp Ex 2 呀??

回覆 1# Tommay 的文章

請問有無人有Supp Ex 2 呀?? copy都好呀!!

原帖由 chengwaiking 於 09-9-24 11:14 發表
JJ71,
我諗係咪佢哋有時派回來Phonics Worksheet後面會加一張叫Word Time的紙,是須做,only for reading的.
會會是考他們的音,即只讀音而他們便要寫出那個英文字來.
有冇其他意見? ...

Chengwaiking,
我都記得家長日 Ms Lo 系咁講,琴日Phonic 都有派咗
紙, 囡囡話老師叫佢地番屋企溫.
咁即系可能5/10兩樣一齊默 ?
JJ71
‹ 上一主題|下一主題