用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2011/12)
樓主: InitialD
go

LSPS 小一家長交流區(2011/12) [複製鏈接]

回復 2# aiko666 的帖子

昌記得個平字

Hi maria_lai,

想問下你仔仔小二用邊隻書包? 我都想同仔仔換過個書包, 學校果個真係超重... 不過我都同意有學校LOGO果個外觀上真係好鬼醒目

原帖由 maria_lai 於 11-7-2 12:47 發表

我個仔都係一年一個書包.  小一個spi書包質地唔好, 好快爛, 而且都幾重.  小二用另外一個牌子, 輕好多.  小三個年又買左個spi, 因亞仔貪個學校logo, 不過用左一年好多位都"披"晒口, 而且又係好重.  所以來緊小四 ...

想問清楚前輩們運動衫在那裡買的質地會好D ,
而夏季白衫白褲在九龍城獅子石道昌X好,定係喺
太子X綸 , X龍, X倫好, 他們係唔係同一集團架,
因為我7月15日返唔到學校買校服 , THANKS.

貢獻勳章

太子X綸, 最近火車橋果一間。質地好D,洗完又唔會勁皺,易熨,價錢可能會比其他貴十元八塊,但亞仔著落都smart 一點 !!!!

至於P.E. 服,係學校的一間指定供應商,第二間無得賣。

回復 1# joemyt 的帖子

Thank you . 你的小朋友讀幾年班呀?

原帖由 bb2 於 11-7-4 17:13 發表
Hi maria_lai,

想問下你仔仔小二用邊隻書包? 我都想同仔仔換過個書包, 學校果個真係超重... 不過我都同意有學校LOGO果個外觀上真係好鬼醒目

...

bb2,

pls check PM

原帖由 MICKY1 於 11-7-4 20:23 發表
想問清楚前輩們運動衫在那裡買的質地會好D ,
而夏季白衫白褲在九龍城獅子石道昌X好,定係喺
太子X綸 , X龍, X倫好, 他們係唔係同一集團架,
因為我7月15日返唔到學校買校服 , THANKS. ...

我就係旺角GOLD唐買, 質地都幾好架, 價錢比X綸平D, 都有好多家長幫襯.

貢獻勳章

回復 105# MICKY1 的帖子

一個升小一,一個升小四

回復 1# joemyt 的帖子

我小兒讀B班, 你呢? 係唔係同學仔呀?

貢獻勳章

我個仔係 F 班。

今日下午去左旺角"波鞋街"供應商買運動服,細碼有貨。

原帖由 joemyt 於 11-7-5 23:36 發表
我個仔係 F 班。

今日下午去左旺角"波鞋街"供應商買運動服,細碼有貨。

Hi Joemyt,

請問是否須要買校服和運動服各兩套作替換用?
而長袖泠氣秋褸, 請問在邊度買好?
x綸話有白色泠外套,但唔知係咪學校要求個種?

原帖由 BoyBoyBoy 於 11-7-7 14:20 發表

Hi Joemyt,

請問是否須要買校服和運動服各兩套作替換用?
而長袖泠氣秋褸, 請問在邊度買好?
x綸話有白色泠外套,但唔知係咪學校要求個種?

校服公司賣個d白色泠外套ok的, 總之純白就可以.  你可以買大小小, 出年都穿得.  外套大d都ok.

校服一星期穿三天, 運動服一星期穿二天.  你會唔會日日洗燙?  d衫乾唔乾得切?  校服我覺得買2套好d, 因白色好易dirty, 多一套替換安全d.

thanks maria_lai,

咁樣好似都係買兩套穩陣d.
校服公司,你指學校個間定x綸好d呀?

原帖由 BoyBoyBoy 於 11-7-7 16:35 發表
thanks maria_lai,

咁樣好似都係買兩套穩陣d.
校服公司,你指學校個間定x綸好d呀?

X綸的質地一定好過學校, 我自己就係旺角的GOLD唐買, 平過X綸, 質地都唔錯.

thank you again maria_lai!! ^_^

原帖由 maria_lai 於 11-7-7 20:44 發表

X綸的質地一定好過學校, 我自己就係旺角的GOLD唐買, 平過X綸, 質地都唔錯.
旺角的gold 唐喺邊?我都想預先在外邊買挍服,如果唔係7月15曰我就太busy喇!

原帖由 To_Ma 於 11-7-9 12:59 發表
旺角的gold 唐喺邊?我都想預先在外邊買挍服,如果唔係7月15曰我就太busy喇!

To_Ma,

Pls check PM.

翻譯

請各位幫忙將以下2句翻譯成英文,謝謝
英文圖書閱讀報告及請給此書1-10分

原帖由 maria_lai 於 11-7-11 11:33 發表

To_Ma,

Pls check PM.
Thanks a lot Maria, 而家只剩罝書和訂書包了,到時可排少校服隊,話時話,書包隻顏色會唔會彩籃色好過深藍色,好像活潑些?因未見過實物。

原帖由 To_Ma 於 11-7-11 22:03 發表
Thanks a lot Maria, 而家只剩罝書和訂書包了,到時可排少校服隊,話時話,書包隻顏色會唔會彩籃色好過深藍色,好像活潑些?因未見過實物。

我未見過來年用的書包, 但相信同宜家用緊的差不多.  我自己都認為彩藍活潑D, 而且鮮色精神D, 所以我仔小一同小三都係用彩藍色書包.  深藍都好多人用, 都OK的.

買書個日, 如果怕重最好用車仔.  我同老公兩個人去買, 一人拿一半都覺重.

‹ 上一主題|下一主題