用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 2011入讀小一家長交流分享區
樓主: sasa_suen
go

2011入讀小一家長交流分享區 [複製鏈接]

原帖由 cadamom 於 11-9-6 22:17 發表
無預料到一開學就咁多功課,女女無怨但我就開始擔心!有課外活動的日子,夠時間嗎?

我幫呀囝編埋屋企時間表後發現做功課1hrs加埋30mins閱讀中~英書,仲有30mins溫當日書本,已經無咩時間,宜家都未洗溫默書已經咁,真係要安排30mins運動係無咩可能。唔知上體育堂計唔計呢?!我已經教阿仔一三五有導修堂就要增取時間做功課,所以最好唔洗拔尖同補底啦。

原帖由 sasa_suen 於 11-9-6 14:06 發表
多謝你的建議...非常有用...我仲未教阿囡呀...做完功課我幫佢執書包咋...

今日我問阿仔成唔成功?櫃桶有無亂?佢話都ok!臨尾先有小小亂。所以我頭先叫佢自己執書包,之後我靜雞雞睇吓有無排錯次序。又真係ok喎!等我聴日小息時突擊檢查吓先

P.s.阿仔話佢果班主任話:書放左邊,雜物放右邊,咁你哋自己執生啦!

係呀, 我初初預計開學2星期後先開始多.... 估唔到咁快....

原帖由 cadamom 於 11-9-6 22:17 發表
無預料到一開學就咁多功課,女女無怨但我就開始擔心!有課外活動的日子,夠時間嗎?

Thanks a lot

原帖由 fkkfi 於 11-9-6 23:00 發表

今日我問阿仔成唔成功?櫃桶有無亂?佢話都ok!臨尾先有小小亂。所以我頭先叫佢自己執書包,之後我靜雞雞睇吓有無排錯次序。又真係ok喎!等我聴日小息時突擊檢查吓先

P.s.阿仔話佢果班主任話:書放左邊,雜物放右邊,咁你哋自 ...

我都驚冇時間...目前只報左管弦班星期六番2個鐘...我要番工...時間係咪都唔夠...驚佢上完課外活動會好疲累要訓覺...

原帖由 cadamom 於 11-9-6 14:17 發表

你2個鐘都ok呀...我2個鐘都做唔到閱讀...

原帖由 fkkfi 於 11-9-6 14:49 發表

我幫呀囝編埋屋企時間表後發現做功課1hrs加埋30mins閱讀中~英書,仲有30mins溫當日書本,已經無咩時間,宜家都未洗溫默書已經咁,真係要安排30mins運動係無咩可能。唔知上體育堂計唔計呢?!我已經教阿仔一三五有導修堂就要增取 ...

原帖由 sasa_suen 於 11-9-7 14:16 發表
你2個鐘都ok呀...我2個鐘都做唔到閱讀...

可能今日功課少又或者真係因為有導修堂o既關係, 現在已經完成了功課和溫習, 所以宜加玩緊lego.

今朝係禮堂早讀, 佢哋要咩埋書包上四樓禮堂, 對小一而言, 真係有啲吃力.

我有一個小建議給大家, 我見有好多小朋友將自家圖書放功課袋內, 我覺得有點「輪盡」. 因為一響鐘(音樂)要即刻收書起立. 我見佢哋取和收都要開兩個刪兩個拉鍊(書包&功課袋), 又驚啲功課同回條sir出o黎, 你哋知啦, 個功課袋都唔少嘢嘛! 所以如果個書包有其他格, 最好放響果啲地方, 如果無, 都係放課本類最前位置好啲.

原帖由 fkkfi 於 11-9-7 18:08 發表

可能今日功課少又或者真係因為有導修堂o既關係, 現在已經完成了功課和溫習, 所以宜加玩緊lego.

今朝係禮堂早讀, 佢哋要咩埋書包上四樓禮堂, 對小一而言, 真係有啲吃力.
我有一個小建議給大家, 我見有好多小朋友將 ...

今日認識了一位P2的家長,佢話舊年開學時都好似我哋咁忙亂。佢話遲啲適應咗就無問題,會夠時間睇書。所以大家唔洗擔心,有盼望架!

原帖由 sasa_suen 於 11-9-6 14:19 發表
會唔會你班冇限寫幾多字呢...唔緊要每個星期都要做...昨日功課都有4樣...筆順, 英文penmanship a-z, 數習作, 常識...

派返生點,真係要補返30個字呀!

希望啦...今個星期咁快又要應付黙書啦

原帖由 fkkfi 於 11-9-10 15:46 發表

今日認識了一位P2的家長,佢話舊年開學時都好似我哋咁忙亂。佢話遲啲適應咗就無問題,會夠時間睇書。所以大家唔洗擔心,有盼望架!

係呀! D o野好似o黎得好快呀! 功課好多呀!

原帖由 sasa_suen 於 11-9-12 00:00 發表
希望啦...今個星期咁快又要應付黙書啦

英默完,不星期中默,努力啊!

大家都努力啦...好彩興趣班忍手報左兩樣...希望阿女快d適應(自己做到功課啦)...老師話上學期可以讀題目,下學期就唔得啦

Hi

yeah..... 一齊努力, 我只報一樣咋, 真係怕唔夠時間做功課, 每日返到屋企要同時間競賽......

你話上學期可以讀題目是指边方面???? 是否英文科亦一樣下學期開始???? Thx

原帖由 sasa_suen 於 11-9-16 09:04 發表
大家都努力啦...好彩興趣班忍手報左兩樣...希望阿女快d適應(自己做到功課啦)...老師話上學期可以讀題目,下學期就唔得啦

原帖由 daidai 於 11-9-16 10:52 發表
Hi

yeah..... 一齊努力, 我只報一樣咋, 真係怕唔夠時間做功課, 每日返到屋企要同時間競賽......

你話上學期可以讀題目是指边方面???? 是否英文科亦一樣下學期開始???? Thx

...

測驗考試中英數常上學期都會讀題目比學生聽, 下學期就唔會啦

我是P2家長^^

唔該曬...真好再有你地 P2 家長提點下...因為我個女睇題目無咁醒...所以我問左老師功課有冇講一次...佢話有...仲話測驗考試中英數常上學期都會讀題目比學生聽, 下學期就唔會啦...昨曰派左英黙...阿女終於知道黙書係咩回事...今次合格...阿女話下次要100分喎...希望係啦^O^

原帖由 phibow 於 11-9-16 03:52 發表

測驗考試中英數常上學期都會讀題目比學生聽, 下學期就唔會啦

我是P2家長^^

回復 3# daidai 的帖子

絕對認同! 所以我都係報一樣咋!

原帖由 yf 於 11-9-18 21:09 發表
請問咁多位,沙呂小是否很多project 功課做既呢?

我哋現在才開學近一個月,暫時未有噃!
‹ 上一主題|下一主題