用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008 [複製鏈接]

Kookoo, Jcsscheng,

我仔仔昨天帶了玩具都冇得分享呀,原來老分師每次只選兩人出去present的, 不是個個有機會的, 但同學都要預備定, 仔仔有點兒失望。

我發現我的班網上手冊都不是日日寫齊的, 好在仔仔寫手冊都ok。常識科網上好少會寫的, 有時都唔知幾時要交功課。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-11-14 10:49 發表

jcsscheng, 就係呢個啦 "Show and Tell", 會唔會你囡囡個班係下星期先開始 , 除左係內聯網個家課冊有寫之外, 另外仲會釘張紙係本手冊內, 話要做d乜, 點樣介紹自己心愛嘅玩具, 同埋佢會係邊日做 ...

我女女結果都無份, 但佢話原因係d同學喊佢地的名叫得太嘈 。

原帖由 iwff 於 08-11-14 12:00 發表
Kookoo, Jcsscheng,

我仔仔昨天帶了玩具都冇得分享呀,原來老分師每次只選兩人出去present的, 不是個個有機會的, 但同學都要預備定, 仔仔有點兒失望。

我發現我的班網上手冊都不是日日寫齊的, 好在仔仔寫 ...

iwff & tomdog, 我仔昨日有得分享呀, 佢好開心, 乜唔係個個都有得分享呀? 同埋我仔班係分3日黎分享, 至於內聯網手冊, 反而好清楚, 有mark晒邊d功課係邊日交

Kookoo,

冇錯係分3日分享, 但預備了又不是一定有得分享的, 可能太多人掛! 我地班內聯網的手冊不是成日update得好好的, 有時要靠返阿仔本手冊。

Tomdog,

唔緊要啦, 總算有機會比他們present過(係屋企), 希望下次有機會啦。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-11-14 12:49 發表

iwff & tomdog, 我仔昨日有得分享呀, 佢好開心, 乜唔係個個都有得分享呀? 同埋我仔班係分3日黎分享, 至於內聯網手冊, 反而好清楚, 有mark晒邊d功課係邊日交 ...

KooKoo, iwff, tomdog,
我仔都有得分享呀, 老師仲送左張貼紙比佢, 佢好開心
原本都諗住寫張貓紙比佢, 但佢話唔使, 練習時表現都ok, 所以都係由得佢自由發揮

KooKoo,
lunch time終於去換左件校褸, 早兩日打電話去話有貨,去到又話岩岩賣左, 白行一趟, 結果今日又要再去多次

KooKoo, iwff,
oh, 你地2:00 tea我就joinu唔到你地, 我估我地回程都要3:00-4:00, 原先我以為成間學校去一個地方, 估唔到每級都唔同, 希望到時亞仔唔好一路黐住我就好

原帖由 KooKoo 於 08-11-14 12:49 發表

iwff & tomdog, 我仔昨日有得分享呀, 佢好開心, 乜唔係個個都有得分享呀? 同埋我仔班係分3日黎分享, 至於內聯網手冊, 反而好清楚, 有mark晒邊d功課係邊日交 ...

Yipyip,

唔緊要啦, 下次有機會一起tea的。你回來後記得分享一下學生旅行的表現我地知呀!

iwff

原帖由 YipYip 於 08-11-14 15:30 發表
原本都諗住寫張貓紙比佢, 但佢話唔使, 練習時表現都ok, 所以都係由得佢自由發揮

KooKoo,
lunch time終於去換左件校褸, 早兩日打電話去話 ...

原帖由 YipYip 於 08-11-14 15:30 發表

KooKoo,
lunch time終於去換左件校褸, 早兩日打電話去話 ...

yipyip, 佢地一話有貨就要即日盡快去架啦, 我上個星期五先打去問, 佢地都話有架, 點知第二日去又係冇晒, 所以星期一咪去左金達, 講開d質料, 真係唔同, 今朝等校車, 我都有留意其他同校小朋友嘅體育衫, 望落去金綸d質料係軟身d.

tea time 我可以食兩轉架, 哈哈.....係咪好貪呢 , 第一轉同iwff食, 咁小朋友返到黎又會肚餓, 咁都係要陪佢食, 最多我剩飲咪得law

我都覺得金綸同金達的質地係有別的, 金綸唔可以比人訂貨咩? 我第一次買冇體育衫的size就訂了, 一日後就有得取。下星期如果冇咁涼我可能又幫阿仔轉返夏季校服,感覺上走動舒服d。

Kookoo 係呀, 小朋友回來又肚餓的, 你有時間可以再陪yipyip 下午茶。我會帶三文治及一些餅乾比仔仔去旅行,你地有咩好提議呀?

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-11-14 16:12 發表

yipyip, 佢地一話有貨就要即日盡快去架啦, 我上個星期五先打去問, 佢地都話有架, 點知第二日去又係冇晒, 所以星期一咪去左金達, 講開d質料, 真係唔同, 今朝等校車, 我都有留意其他同校小朋友嘅體育衫, 望落去金綸d ...

原帖由 iwff 於 08-11-14 16:59 發表
我都覺得金綸同金達的質地係有別的, 金綸唔可以比人訂貨咩? 我第一次買冇體育衫的size就訂了, 一日後就有得取。下星期如果冇咁涼我可能又幫阿仔轉返夏季校服,感覺上走動舒服d。

Kookoo 係呀, 小朋友回來又 ...

我都係諗呢兩樣食物咋, 我整又方便d, 佢拎又方便d, 一舉兩得 , 如果真係上番廿幾度(朝早天氣)我都會同佢著番夏季+外套

大家好

小朋友來年就要小一選校
我們心儀港大同學會
不過小朋友就讀的幼稚園是坊間話「淺」的靈糧堂
但我們覺得學校真的很好

請問這是否考到港大同學會機會微呢?
因為人家說幼稚園的名氣及課程深淺都好影响入讀小一的機會
我們在K1 K2期間有何以作什樣的準備呢?
煩請各位有心家長賜教一下

Hello iwff
我們都是住近茵怡花園的
如果日後想參加一些英語課程
請問有推介嗎?
原帖由 KooKoo 於 08-11-14 17:06 發表

我都係諗呢兩樣食物咋, 我整又方便d, 佢拎又方便d, 一舉兩得 , 如果真係上番廿幾度(朝早天氣)我都會同佢著番夏季+外套

KooKoo,

上次打電話去問佢未聽我講完, 巳經話返左貨
到我去換只係2hrs內巳經話無晒

好呀, 你可以食兩轉, 一於甘話約定你食tea

iwff,

下次有機會再約你tea, 無問題, 我一定會上黎報告
最衰我唔認得你個仔仔, 如果唔係我可提佢唔好"r"甘多

iwff, KooKoo,

我諗住整雞搥or 雞翼 比個仔帶, 我仔唔係幾like三文治

夏安,

你又係住寶林架, 我覺得寶林的英語課程較好的係新都城的A+(反斗城對面), 我仔仔今年讀過暑期班。

講返港同會收邊間幼稚園的學生, 其實冇定的, 我仔仔讀宣道會茵怡幼稚園, 課程都係唔深的, 但我相信係仔仔面試時表現主動, 學校成績都不錯所以收了。我另外識一個朋友的仔仔以前係讀銅鑼灣靈糧堂的, 現在都讀緊港同3年班。加上靈糧堂出名活動教學都適合港同的教學模式的。

你現在可以培養小朋友多閱讀, 性格主動及活潑些(又不好太活躍), 好發問, 我相信港同會喜歡收這類型學生的。

有問題再傾。

iwff

原帖由 夏安 於 08-11-14 17:19 發表
大家好

小朋友來年就要小一選校
我們心儀港大同學會
但我們覺得學校真的很好

因為人家說幼稚園的名氣及課程深淺都好影响入讀小 ...

Yipyip,

唔緊要啦, 我阿仔要"R"起上黎, 阿媽叫住都唔會停, 我都明有時真係好難忍的, 我今日才記起覆你email, please check.

iwff

原帖由 YipYip 於 08-11-14 17:25 發表
KooKoo,

iwff,

最衰我唔認得你個仔 ...

原帖由 YipYip 於 08-11-14 17:28 發表
iwff, KooKoo,

我諗住整雞搥or 雞翼 比個仔帶, 我仔唔係幾like三文治

yipyip, 雞翼唔怕凍左呀? 你係點樣保存佢暖暖地呀? 咁我又約定你接佢地時再食

原帖由 YipYip 於 08-11-14 17:25 發表
KooKoo,

iwff,

最衰我唔認得你個仔 ...

兩個鐘內就冇貨, 有冇咁快手呀

Charlotte_mom,

我想問下18-21/11號係評估週, 放1:00pm, 是否係學校食埋飯先走架, 即係要提早食lunch? 校車仲未通知幾點接放學喎?

iwff

感謝iwff的回覆!

原帖由 iwff 於 08-11-14 23:02 發表

我想問下18-21/11號係評估週, 放1:00pm, 是否係學校食埋飯先走架, 即係要提早食lunch? 校車仲未通知幾點接放學喎?

iwff

醒目開學勳章 王國長老

嘿嘿嘿, 查實我唔多記得.......睇下有無訂飯咪知lor! 至於校巴時間, 暫時我都未有消息呀
(我女仲話好野, 放一點.........似乎佢仲未知道發生緊咩事 )

原帖由 iwff 於 08-11-14 11:02 PM 發表

iwff

醒目開學勳章 王國長老

靈糧堂每年似乎都keep住有5,6%人入hkuga
hkuga已經算係唔睇"出生"既小學, 無論咩幼稚園, 幾月出世都得, 只要夠醒目就有機會, hkuga都唔係無收llc既學生呀, 不過近年似乎收多左victoria, 因為中英文水平高, 又識普通話
想準備的話, 陪小朋友睇多d圖書, 講多d故事啦, 第一round有講故事問問題, 同埋要求小朋友自己睇書, 所以閱讀能力都好重要, 至於合群活潑等等, llc學生應該好掂, 唔駛太擔心了

原帖由 夏安 於 08-11-14 05:19 PM 發表
大家好

小朋友來年就要小一選校
我們心儀港大同學會
但我們覺得學校真的很好

因為人家說幼稚園的名氣及課程深淺都好影响入讀小 ...

‹ 上一主題|下一主題