用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

放心, 我會把握機會架喇
原帖由 KooKoo 於 08-11-18 02:25 PM 發表

charlotte_mom, 恭喜你呀 , 咁快明天就返新工啦, 見你咁講, 份新工又幾好喎, 新工愉快 , 有時間有機會就要入黎同我地傾下計呀

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-18 14:55 發表
放心, 我會把握機會架喇

而家先留意到你換左大頭照, 點解要換左你囡囡份傑作

Charlotte_mom,

恭喜哂你呀! 咁既形勢你都找到合適的工作, 你一定係好有實力的。

你連幅用了多時的大頭相都換埋, 份工一定好合你心意了。

iwff

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-18 14:18 發表
iwff,
咁咪好lor!

各位:
我有新工喇, 咁既形勢, 竟然咁好彩搵到份人工高d, 近屋企d, 公司供mpf多d既工(唔知幾多日大假呢), 鬆一口氣了 .......聽日返工喇, 唔知仲有無機會上bk ...

KooKoo,

亞仔個password係4位數字
每日三篇都幾花時間, 亞仔做數學成日唔捨得停

畫畫o係天后學, 5:00走應該夠時間

charlotte_mom,
恭喜你 希望你快d適應份新工

原帖由 YipYip 於 08-11-18 15:16 發表
KooKoo,

亞仔個password係4位數字
每日三篇都幾花時間, 亞仔做數學成日唔捨得停

畫畫o係天后學, 5:00走應該夠時間

charlotte_mom,
恭喜你 希望你快d適應份新工 ...

yipyip, 即係之前個間網上數學整嘅時候, 係print唔到個00出黎, 佢地又唔知, 係呢, 會唔會好似中文嘅每日一篇咁, 做漏左可以第日補做番?

我地可以去到天后附近先食, 好嗎? 我又可以隔耐d再食

Charlotte mom,
恭喜你啊, 逆市奇葩。  

醒目開學勳章 王國長老

我d朋友都係咁講 , 我都覺得lucky lucky! (份CV係幾個月之前俾agent的, 而家仲點敢叫果個價丫! 所以真係好彩了)
我換大頭相係因為.............我姑仔有左bb, 呢排開始識上bk, 我要匿埋

原帖由 TomDog 於 08-11-18 05:35 PM 發表
Charlotte mom,
恭喜你啊, 逆市奇葩。  

恭喜晒,比心機呀!
希望你做得開心同有時間上BK啦。

昨晚先check手冊, 先知又多到一個 web-site -> 中國語文互動特區, 你地嘅小朋友玩左未呀? 哈哈...變每日四篇啦

iwff,

Please check pm.  Thanks!

itbaby

iwff, you are so lucky. My daughter would wait for me to go home to do the homework !!
I don't know when she is going to grow up like your son.   

Kookoo, my daughter loves planet i. This is the only "homework" she would do by herself without me chasing after her !   

Charlotte-mum,
Congratulations ! our company has rumours about laying off people ....  !          

JCSSCheng

原帖由 iwff 於 08-11-18 12:57 發表
Kookoo,

planetii 的密碼我唔記得喎, 要回家睇下先知。我仔仔又係每日都喜歡上網睇唔同的學習網。

昨日阿仔自己講已習慣去睇手冊對功課了, 我都發現他的功課開始自己做齊, 真係有點安慰。

iwff

...

oh, is it the one to teach you how to write Chinese ? :loveliness:   

原帖由 KooKoo 於 08-11-19 10:05 發表
昨晚先check手冊, 先知又多到一個 web-site -> 中國語文互動特區, 你地嘅小朋友玩左未呀? 哈哈...變每日四篇啦

原帖由 JCSSCheng 於 08-11-19 14:40 發表
oh, is it the one to teach you how to write Chinese ? :loveliness:   

呢個未玩, 到我知時, 我仔已訓左覺lu, 昨晚佢入到個planetii後, 係咁玩, 乜唔係一個練習一個練習咁做嘅, 好似做極都唔完咁

JCSSCheng, Kookoo,

今個星期放早, 阿仔兩點幾回到家己打電比我問可否上網了, 中英數都要上, 做唔停。但我一定要佢做哂功課, 練完琴, 溫埋星期五默的中文才可上網, 因為始終上網的習作不是必需的, 餘暇上就冇問題, 但都只限半小時。

JCSSCheng,

阿仔開學時都話要等我回家才做的, 但我覺得我回到家已七點幾, 做埋功課溫習一下已九點要訓了, 時間唔夠用的, 所以我說他一定要嘗試做哂佢識做的功課先, 不要等我。有多餘的時間可以同佢玩下,睇下書等。若我回家知道佢冇做功課, 我真係會話佢的。

iwff

尋晚研究Planetii點玩, 挑戰部份:要答對哂30題先攞到分, 中段一個唔小心答錯即死, 連隨飛你入練習區做練習, 做練習就無分計嘅, 任做幾耐幾多都得。

我諗我要問屋企人可唔可以日頭開電腦俾女女, 夜晚真係唔夠時間, 除左學習, 梳洗, 仲要聽下女女的心事, 教佢一d道理等等

醒目開學勳章 王國長老

嘩, 呢度個setting夠晒鬼鼠! 好野, 可以繼續上bk
哎, 果然今日唔o係屋企, 阿女即刻"黎料", lunchtime已經打黎, 話我俾既作業好深佢唔識做wor, 可唔可以去玩 , 好彩考剩聽日中英閱讀理解, 都係考天才, 唔係真係嘔電呀!

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-19 17:55 發表
嘩, 呢度個setting夠晒鬼鼠! 好野, 可以繼續上bk
哎, 果然今日唔o係屋企, 阿女即刻"黎料", lunchtime已經打黎, 話我俾既作業好深佢唔識做wor, 可唔可以去玩 , 好彩考剩聽日中英閱讀理解, 都係考天 ...

Charlotte_mom

Yeah.. 少左你, 個場都靜晒. 未恭喜你搵到新工添, 呢個時勢轉到工, 証明你係實力派.

我仔話今日中文閱讀都幾深, 又有文言文(我預左啦), 麻麻地有信心喎. 我話佢知上到中學, d文言文會排山倒海黎.  都好, 佢讀時我又讀, 可以溫故知新

iwff     
今日無嚇親你嘛. 因為知道很少小一坐mtr由媽咪帶番, 所以見到未會留意d. :loveliness:

savoy,

你無嚇親我, 好開心可以認識你添, 但你叫我時我就很疑惑你是誰者! 你好叻呀咁都估到係我, 我係地鐵見到你同仔仔時, 我只覺得你仔仔好乘坐係度睇手上的刊物, 我仔仔就坐唔定 ,我仲係度估緊你仔仔讀幾年班添!

我今早係學校門口都見到你仔仔呀, 佢唔怕凍架, 冷衫校褸都冇著喎, 我仔仔就全部著齊。

iwff

原帖由 savoy 於 08-11-19 18:22 發表

Charlotte_mom

Yeah.. 少左你, 個場都靜晒. 未恭喜你搵到新工添, 呢個時勢轉到工, 証明你係實力派.

我仔話今日中文閱讀都幾深, 又有文言文(我預左啦), 麻麻地有信心喎. 我話佢知上到中學, d文言文會 ...

恭喜晒,祝新工工作愉快!

原帖由 iwff 於 08-11-20 08:57 發表
savoy,

你無嚇親我, 好開心可以認識你添, 但你叫我時我就很疑惑你是誰者! 你好叻呀咁都估到係我, 我係地鐵見到你同仔仔時, 我只覺得你仔仔好乘坐係度睇手上的刊物, 我仔仔就坐唔定 ,我仲係度估緊你仔 ...

梗係啦, 我係到嘛. 如果成班同學一齊坐, 你會見到晒佢地d頑皮野. 其實, 佢細時坐地鐵都會將扶手當作鋼架咁, swing來swing去. 呢一兩年先開始無周圍走咋.
仲有, 難怪你估佢幾年班. 我成日都話佢咁細粒, 好多人都以為佢讀小四到. 今年暑假, 佢係boarding school識既鬼仔, 8歲都同佢一樣高. 我真係想谷佢高d.... 韓國既成長真生元我都諗緊, 不過唔知效用未決定買唔買.
(尋日sent左個pm俾你, 你check下)
‹ 上一主題|下一主題