用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008 [複製鏈接]

SAVOY,

睇左你pm啦,我真係唔記得話過你知我的真名,所以你叫到我的名字時就好奇怪了。你仔仔都未係好細粒, 仲有好多機會增高的, 今朝我見佢同同學仔走入學校, 相信他係一個好活潑的學生。

我見港同有個男學生好高的, 好似有6呎高, 唔知你有冇見過, 又唔知佢讀幾年班, 太高又係慘,係學生群中好突出, 佢真係唔似讀小學。

iwff

原帖由 savoy 於 08-11-20 13:04 發表

梗係啦, 我係到嘛. 如果成班同學一齊坐, 你會見到晒佢地d頑皮野. 其實, 佢細時坐地鐵都會將扶手當作鋼架咁, swing來swing去. 呢一兩年先開始無周圍走咋.
仲有, 難怪你估佢幾年班. 我成日都話佢咁細粒, 好多人都以 ...

醒目開學勳章 王國長老

我朋友個仔, 3歲幾人仔已經10xcm高, 幾乎追得上我個女! 我個女果時有個同學, 一年班已經80幾磅! 真係犀利

savoy,
如果你試完隻韓國野係ok, 記得介紹下呀下, 我個女今年"進步"左, 全班第3矮(唔通做gym真係有影響??)

呀, 你地都知我成日上網, 打中文幾勁架啦(拿! 上網學到一門手藝架真係 ), 我尋日返新工, 要改一份ppt, 預算2分鐘就攪掂, 點知睇真d, 原來簡體字 , 仲要我地用英文office唔可以o係word打完繁體translate, 一定要用普遍話拼音打, 嘩~~~~~~~~~~~~!!!!!!!!!! 痛苦到丫! 我d煲冬瓜屎到唔屎, 我幾乎要打電話返屋企搵個女求救呀陰功!
我估我做得一排, d煲冬瓜一定突飛猛進呀!
(第一日返工pc未setup好, 要用notebook頂住, 又無mouse, 連新款d既拼音輸入法都無....結果攪左我over一個鐘呀, 慘慘慘 )
yeah! 今日考完試, 我自由喇!!!!!!!!
原帖由 iwff 於 08-11-20 01:28 PM 發表
SAVOY,

睇左你pm啦,我真係唔記得話過你知我的真名,所以你叫到我的名字時就好奇怪了。你仔仔都未係好細粒, 仲有好多機會增高的, 今朝我見佢同同學仔走入學校, 相信他係一個好活潑的學生。

我見港同有個男學生好高的 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-20 17:26 發表
我朋友個仔, 3歲幾人仔已經10xcm高, 幾乎追得上我個女! 我個女果時有個同學, 一年班已經80幾磅! 真係犀利

savoy,
如果你試完隻韓國野係ok, 記得介紹下呀下, 我個女今年"進步"左, 全班第3矮(唔通做gym真係有影響??)
...

charlotte_mom, 唔使幾耐, 你連簡體字都會打到好快添播 , 見你今日咁輕鬆, 係咪都可以入黎呢 , 呢份工要唔要 ot 架? 可唔可以準時放工呀? 高度問題呢.....唔好咁擔心住, 到佢地開始發育時, 畀佢地去打多d籃球/排球, 彈跳多d, 會有成效架, 當年我讀F1, 就有兩個男同學好細粒, 仲矮過我, 但到左F2就開始標高, 後尾當然高我好多啦

iwff
我識你說0個個男仔. 佢套校服要訂做. 我仔初頭話隔離班有個同學叫xxx高過所有阿sir, 我以為佢講得誇張. 點知有次阿仔約左5,6個同學上我屋企, 呢個男仔都有來, 佢一入門口我差d哎出聲. 佢高到頂住我到門咁滯, 我到佢膊頭咋. 不過除左身高, 佢其他行為好小孩(始終佢都係小孩). 好似帶佢地去行mall, 佢第一個衝去買糖, 買左一大堆. 好鬼可愛.

我見而家d中學生多數都有1.7~1.8m以上, 想個仔正式發育前已有番咁上下高, 中二三再標高, 就好喇. 第時出來社會有學歷, 仲要有台型嘛.

KooKoo,
同意. 我都想下學期搵下有什麼籃球班好.

Charlotte_mom
0個隻韓國產品都幾貴. 如果聽唔到有人試過話ok. 都唔係好敢博. 你囡囡鍾唔鍾意跳繩? 體操佢鍾意咪照玩, 但叫佢跳多d繩. 我小學由二三年班玩跳飛機, 四至六年班玩跳繩. 唔知有無關係, 我有番呢個高度都算係咁喇, 因我媽咪5呎唔到.

如果我份工要打簡體字, 我投降左喇. 你好快又練出一身功夫. 都未嘗唔係好事. (你係咪用倉頡打繁體?)

我仔要考埋明天. 聽晚有座談會, 你們出席嗎

原帖由 savoy 於 08-11-21 00:20 發表
iwff
我識你說0個個男仔. 佢套校服要訂做. 我仔初頭話隔離班有個同學叫xxx高過所有阿sir, 我以為佢講得誇張. 點知有次阿仔約左5,6個同學上我屋企, 呢個男仔都有來, 佢一入門口我差d哎出聲. 佢高到頂住我到門咁滯, 我 ...

savoy, 今晚座談會, 我唔出席呀, 你地去完講d黎聽下

醒目開學勳章 王國長老

savoy
我不嬲用速成架, 都係熟手技工黎架, 所以而家好失落啊...........唯有一邊開住個online tool打繁體查拼音, 再去word/ppt打拼音啦 (office又唔可以download聰明筆wor........)
查實果隻增生原用咩theory架, 係咪boost某一種營養, 定係用herbs? 哎, 我個女運動白痴黎架, 游水又唔得(教練話佢天生易沉, 要花extra氣力至郁到), 連拍波都係得幾下咁大把, 打咩鬼波丫!
今晚個forum我去唔到呀, 唔知點解今日咁旺...先sign up左forum, 至想起今日有堂上(自己報果d course), 跟住家長義工約開會, 唯有走堂+走forum啦, 跟住舊同事約食飯, 我話唔得, finally返新工第一日, 老闆話今日開會食飯直落...............oho, 唔駛揀啦!

原帖由 savoy 於 08-11-21 12:20 AM 發表
iwff
我識你說0個個男仔. 佢套校服要訂做. 我仔初頭話隔離班有個同學叫xxx高過所有阿sir, 我以為佢講得誇張. 點知有次阿仔約左5,6個同學上我屋企, 呢個男仔都有來, 佢一入門口我差d哎出聲. 佢高到頂住我到門咁滯, 我 ...

Savoy,

今晚我會去呀,始終係第一年都好有興趣聽下,你仔仔6年班了,你會否去呀?

TSLiu/Tomdog,

你地去唔去呀?

Charlotte_mom,

你好忙呀, 又要照顧兩個小朋友, 真係全能媽媽呀 你其實係做邊類型工作架,我好有興趣知呀?

iwff

醒目開學勳章 王國長老

嘻嘻, 又開會又食飯, 係咪好似好高級呢 ........查實我做e-sec之嘛, 之前d工都係company sec+ e sec兩邊做, 呢份唔駛, 另外有co sec dept
全能? 咪玩啦, 晚晚返屋企發火個樣, 你見唔到咋
你呢? 你又做咩架?
原帖由 iwff 於 08-11-21 09:48 AM 發表
Savoy,

今晚我會去呀,始終係第一年都好有興趣聽下,你仔仔6年班了,你會否去呀?

你地去唔去呀?

你好忙呀, 又要照顧兩個小朋友, 真係全能媽媽呀 你其實係做邊類型工作架,我好 ...

我都估到你做sec的了, 我都係呀, 只係sec, 就算升e-sec都係得我一個人做, 份工做了十一年了, 我負責兩個部門Sec的工作, 幫兩個Director做阿四囉, 份工都ok的, 福利好囉(醫療包我老公同仔喎,每年公司又有得去外地旅行,今年經濟唔好冇得去), 唔捨得走架,雖然做到有點dry, 但為左頭家, 都要做落去的, 我好怕轉工架, 同事老板都幾好, 冇謂攪咁多野了。

希望你工作順順利利, 仔女聽聽話話, 唔駛咁勞氣。

iwff

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-21 11:37 發表
嘻嘻, 又開會又食飯, 係咪好似好高級呢 ........查實我做e-sec之嘛, 之前d工都係company sec+ e sec兩邊做, 呢份唔駛, 另外有co sec dept
全能? 咪玩啦, 晚晚返屋企發火個樣, 你見唔到咋
你呢? 你 ...

原帖由 iwff 於 08-11-21 11:52 發表

我都估到你做sec的了, 我都係呀, 只係sec, 就算升e-sec都係得我一個人做, 份工做了十一年了, 我負責兩個部門Sec的工作, 幫兩個Director做阿四囉, 份工都ok的, 福利好囉(醫療包我老公同仔喎, ...

iwff, charlotte_mom, 我同你地個post差唔多, 不過係前面加個 group sec , 係group裡面又再分 team, 所以我要服侍四十人到, 我呢份工都做左好耐lu, 耐過iwff , 係呢你地會唔會去睇個聖誕話劇呀? 我已約左我姑仔同姪仔12月25日個場, 希望買到飛啦

原帖由 iwff 於 08-11-21 09:48 發表

你地去唔去呀?

iwff,
今晚要OT所以報咗都去唔到, 下次有機會再一齊參加.

轉新工可能需要d時間適應, 明天會更好, 加油!

好。我聽完回來報告比大家知。

iwff

原帖由 TSLiu 於 08-11-21 14:33 發表

iwff,
今晚要OT所以報咗都去唔到, 下次有機會再一齊參加.

今日考晒試喇. 輕鬆晒  今個星期終於可以去玩下. 考試期間我收起晒d科幻小說, 阿仔番到屋企即時向我要書.

我15,16唔知今晚去唔去. 我年年都有去課程發展座談, 今次都最後一次了... 建議去到既家長最好去, 可以知道每一科怎樣去approach. 每個老師都費了好多心機去設計課程和worksheet. 如果想知高年班學生去到怎樣既程度, 更加要去, 我見有d學生能寫出中三以上程度既野, 好勁. 有時會放短片(唔知今年有無)影佢地上堂既情況, 睇d學生活潑地發表言論都幾搞笑.

原帖由 savoy 於 08-11-21 17:39 發表
今日考晒試喇. 輕鬆晒  今個星期終於可以去玩下. 考試期間我收起晒d科幻小說, 阿仔番到屋企即時向我要書.

我15,16唔知今晚去唔去. 我年年都有去課程發展座談, 今次都最後一次了... 建議去到既家長最好去, 可以 ...

savoy, 乜有咁多野睇架 後悔添

唔好後悔, 我會drop 低 d notes, 返來告訴你知的。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-11-21 17:57 發表

原帖由 KooKoo 於 08-11-21 17:57 發表

都不一定好睇到好多野. 多數都係d老師做presentation時介紹下咁拉. 唔緊要啦, 大把機會.

iwff
睇下等陣見唔見到你.

Charlotte_mom:
妳好!pm問妳幾個問題,謝謝!

原帖由 small_cc 於 08-11-22 15:59 發表
Charlotte_mom:
妳好!pm問妳幾個問題,謝謝!

唔好意思,下午pm給妳的訊息,居然不見了,
剛剛再重新打過,再麻煩妳一次!謝謝!

原帖由 small_cc 於 08-11-22 20:04 發表

唔好意思,下午pm給妳的訊息,居然不見了,
剛剛再重新打過,再麻煩妳一次!謝謝!

Thank for your share.
‹ 上一主題|下一主題