用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教石鐘山紀念小學 2007石鐘山小一新生交流區
樓主: Irene1121
go

2007石鐘山小一新生交流區 [複製鏈接]

我要離線一陣,阿細囡話夠鐘輪到佢玩電腦!:tongue:
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

gigi2 & Irene

你地兩個都好慘越上辨工室政治、做得唔開心可想而知、上次提過對工作係有野心、其實我好羨慕你地可以自己照顧番仔女、我想但不能、我唔想加重老公責任!!

我好少去街唔知Inrene間舊舖係邊??

唉,有朋友一語言中別人對我EQ的誤解,是"有雞先仰或雞蛋先?"。有了阿仔後,其實令我更有耐力與毅力,你哋都喺啦!

阿仔真係思維好活躍、行為好煩(但應不是過度活躍症),呢個暑假摩打嘴咁,配合不到他的精力,有D慚愧。我身心都老了,這幾年因佢及環境事業令我殘殘哋,反而肥咗20磅,好醜怪。

但他感性的言行及可愛的行為,真的是叫我開懷,補返數。

原文章由 branma 於 07-8-8 17:08 發表
Irene:

好多資優兒童同時亦係過度活躍兒童、所以控制唔到自己的情緒、我識的朋友當中亦有此情形、故小朋友會常常受到老師和小朋友的投訴!

但 Florian真人細鬼大,連死呀都運用埋!!

Maybe you can't  ...
每日都有好多膠,你我分類要回收
晚上少開冷氣,自幼成習慣身體好
重用,回收,減碳,應買先買不浪費
救救地球,盡量環保,為下一代,身教言教

Internet !!以前我返到屋企

以前我返到屋企陪亜仔時、唔會上網、but識左你地,when i come home我會上嚟chat chat!!感覺有D朋友在身邊咁,好開心.

有時見到你地D message,我想回應多D架,但我打得實在太........慢啦 !!

okay, talk to you later, i come home now !!

吓! 那個場人不多,我對大多顧客有印象,尤其在那裡我見過很多喜歡的好人及不好的人。我們有對話嗎?妳有買東西嗎?買甚麽?妳知地點嗎?PM我啦。曾有兩三位顧客話很喜歡Audrey的名字令大家都微笑。告知我多D,讓我印象重組吧。

各位,我們在這裡互相讚許及欣賞,人家會否以為我們三人很假? 其實我們三人都是真心又好人又好禮貌呀!

P.S.:其實我以前都是人家認為的女強人啊!但話齋世事如祺,現在身心都好殘好謝。

原文章由 gigi2 於 07-8-8 17:13 發表
在這兒最開心是認識了兩位,雖則我們來來去去都是三人行,但總算是投緣吧!說起來,多謝Irene的直覺因為我會當你讚左我了。其實我為細囡的成長也經歷了些波折,雖然放棄份工但是十二分值得的,事關份工的人事極 ...

唉,我成日認為朋友要用時間建立的。

以前事業心强,不是工作就是自我封閉,不是趕工便是二人世界,當時大多只識老公的聽歌友及Band友同聲同氣,慢慢少了很多自己的朋友;現在有了小孩,更加三人世界,價值觀因素,絕少出外及消閑,友誼也淡了。所以我話朋友要用時間建立的,我今日又無咗大半日啊,我手寫板寫字也好慢,好憎自己性急不去學好入字。

原文章由 branma 於 07-8-8 17:34 發表
以前我返到屋企陪亜仔時、唔會上網、but識左你地,when i come home我會上嚟chat chat!!感覺有D朋友在身邊咁,好開心.

有時見到你地D message,我想回應多D架,但我打得實在太........慢啦 !!

...

Audrey's attraction

Irene,

唔好想爆頭喇!妙就妙在我從未入去買野,連地點也忘了,那一刻祇有Audrey這名字吸引著我!就是咁奇妙吧!
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

試試吧!

講開中文打字,我半年前是一竅不通的。打手寫板真的好陰公的,後來因為大囡學校要教九方,所以我又跟她學才懂。這都是迫出來的。你們都試試吧!

typing !!

我之前份工有時要打中文、當時我用簡易(頭尾筆畫)但嚟呢間公司無機會打中文、我連手機打中文都唔識丫、我成日想利用午飯時間學架、但效果。。。哈哈哈好耐先找到―個字囉!!

我無學過九方、我知石小有教,唔知有無家長班呢!!

假!!

邊有人理我地、我地自己溝通之麻、點會有人話我地假呢、不過hktmm怕我地c9就真、講笑咋!!我諗開學後會多DD人上來就真!!

Friend !!

原文章由 Irene1121 於 07-8-8 18:15 發表
唉,我成日認為朋友要用時間建立的。

以前事業心强,不是工作就是自我封閉,不是趕工便是二人世界,當時大多只識老公的聽歌友及Band友同聲同氣,慢慢少了很多自己的朋友;現在有了小孩,更加三人世界, ...

其實結婚生仔後、朋友越來越少係好正常架、―來帯住個仔都好忙啦、朋友之間就慢慢淡。。。我最friend個D都係住生日先見咋,依家同Brandon同學仔媽咪反而成日聨絡,將來就我地常聯絡、因為大家心入面只有仔仔女女、好自然就走埋―齊,都係討論番仔仔女女囉!!

同意!

你講得好correct哦!我都少見my best best friend,反而同學仔的媽咪常常見因為一齊帶仔女去學野嘛!以我所記得,石小一定有家長電腦班的——上次open day有介紹到。

Calling hkttm, 你去左邊到呀?

噢!原來係咁!

原文章由 gigi2 於 07-8-8 19:50 發表
Irene,

唔好想爆頭喇!妙就妙在我從未入去買野,連地點也忘了,那一刻祇有Audrey這名字吸引著我!就是咁奇妙吧!

我們已有131個回應,就快近1000個Hit啦!友誼增進不少、了解多了,日後會更多交流及分享。

httm,
你沉咗去邊呀?這個Topic有返D陽氣Balance下呀!應下我哋啦!唔係變咗我哋更C9呀!

Online tonight !!

we are online tonight !!!

Computer Course !!

以我所記得,石小一定有家長電腦班的——上次open day有介紹到。

yes, i remenber have computer course for 家長, but i dont know is it including typing ????

電腦班

應該有中文打字學的,但不知時間會否配合要返工的家長?

scs

原文章由 gigi2 於 07-8-9 09:39 發表
應該有中文打字學的,但不知時間會否配合要返工的家長?

上次我上石小website睇相、D電腦course全部係D公公婆婆上架,我諗係家長要返工,所以就叫公公婆婆去學,我同事睇到D相都笑呀,話開玩笑,教D老人家幫助不大啦 !!

電腦班

公公婆婆上——嘜攪笑! 係 mai D有些課程比較淺所以家長唔想浪費位,call人到場學野!

公公婆婆

原文章由 gigi2 於 07-8-9 10:27 發表
公公婆婆上——嘜攪笑! 係 mai D有些課程比較淺所以家長唔想浪費位,call人到場學野!

因為好多人同我─樣、小朋友放學後由公公婆婆照顧、所以D家長咪叫D老人家去學,諗住在家可教個孫!!

自選課外活動

謝謝branma的資料,但自選的課外活動也不知怎替阿仔選擇:

小童軍:之前幼稚園只有交通安全隊,參加兩年他有感太紀律太悶,故提起小童軍他有抗拒,但他父母及細舅父大家都是小童軍、Red Cross、交通安全隊的成員,亦希望他成為小童軍隊員,也圓了我幾年前對他的小期望,但一切會以他取向再作決定。

手鐘鈴:阿仔富節奏感及記憶好,應選此項,但好似好簡易單調,不知此音樂班的教授內容如何?

健康之友:好似好課本及知識性的,日常生活也會學到教到佢,欠趣味啊!

宗教及徳育:又是好課本及知識性的,阿仔品德及人品相信會不俗,選擇此項會單調D,他會上一兩次必會叫悶。

不知怎選,如無任何選擇是有點兒那個嗎?

因今天打風,阿仔幼稚園的小一模擬延期一天不用返,爽快的一口氣做了2 Weeks的數學Paper,還要慳紙環保的只在Mon上做,算佢啦。

gigi2, 妳的囡囡喜歡做Paper嗎?一直都在做嗎?
‹ 上一主題|下一主題