用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下...
樓主: rabbitgirl
go

德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下... [複製鏈接]

原帖由 fostermak 於 08-9-3 18:03 發表
MrsJCLee  :
我唔知新校長會唔會有乜野唔同,因為n班都走左好多老師同主任,感覺係人面全非,得許老師+祁老師+蘭姐+玲姐係舊人...

由於我大囡果陣又瘦又細粒,行路平衡力唔好,好容易跌親喊,果陣如果囡囡跌親喊或乜野特 ...

fostermak:

原來走了很多老師,真想不到.第一天和阿仔上堂,感覺老師有點惡,全程都沒有笑容.今天帶阿仔返學,他不太願意入課室,但沒有喊,希望他們快點相熟.我會留意一下手冊老師有沒有評語,或致電查詢一下.

各位媽咪你哋好ar, 我出年都想比我個囡讀n1 ar, interview時難嗎, 學費同雜費方面又係點呢, 可否給我少少意見ar. thx

030316:

原帖由 萱萱娃娃 於 08-9-4 11:14 發表
各位媽咪你哋好ar, 我出年都想比我個囡讀n1 ar, interview時難嗎, 學費同雜費方面又係點呢, 可否給我少少意見ar. thx
我家有三寶

萱萱娃娃:
面試唔難,基本上咁細個,唔會考點乜,都係砌積木,玩玩具
如果係報,應該年尾十一,十二月打電話去德福報名,因為呢度n班好搶手,我知道今年開齊五班,仲有人排緊waiting黎讀...

至於學費雜費,真係要問學校,因為年年都加價,今年普通中英文半日班,學費已加到二千六蚊,雜費唔多
國際班三千幾同全日國際班仲貴,近五千...

030316:
我認唔到你個仔同老公,佢叫乜野名呀?我淨係認得你乍
其實有特別事,老師先會主動聯絡家長,但你想知囝囝上學情況,你可以打去午飯時間打去學校搵老師傾兩句都得,我呢兩日放學,會俾妹妹響露天操場玩,見到老師出黎,咪順道問多兩句妹妹上課情況...

一直都係一班十幾人,一個老師教,但每日會有d時間係兩班合班,兩個老師一齊教,例如大肌肉活動--->去露天操場溜滑梯及在課室外圍圈唱歌
我諗唔會好辛苦,因為d課程相比起k1鬆散好多,我同老公以前成日黎張佢地上堂,每日學同做o既野唔多,老師會逐個小朋友睇,所以老師會睇得仔細d,細微d...

至於地下大課室,係幾班共用,全日半日都響呢度,應該係AB一齊,CD一齊咁樣...

校長係去年新請翻黎架...

MrsJCLee:
我覺得好似校長惡過d老師,似主任多過校長,乜都親力親為...

我個妹妹好鍾意響露天操場玩,但一入到課室,開頭同後尾接放學少少喊,我走去佢地座位果邊窗處張入去,不過張左一陣又被老師請走,另一邊窗(近運動場果邊又落晒簾仲難睇)

我家有三寶

fostermak,

叻咩吖,百厭就真,今日老師話佢搣晒d璧報落黎呀

原帖由 fostermak 於 08-9-3 18:03 發表
cccsmc:
原來你係樂樂媽咪,你好,樂樂好叻呀,講野叻,又冇喊,適應得好快,我個小妹妹平日好鬼痴身,都預左佢喊,好在唔算好犀利...

咁你會唔會幫囝囝考去民生呀?第日小學中學唔使再煩o麻...

係啦,以前都有每日量體溫,唔知點解冇左?不過德福d衛生都做得好好,可以放心...

聽日見
...

fostermak,
我個仔叫chapmann/文翔,你幫我睇下佢有冇頑皮?
佢之前有返德福pg,所以較熟個度環璄,
工人話佢每次一放學就話  我今日真係好開心呀
希望佢繼續享受校園生活啦
原帖由 cccsmc 於 08-9-4 20:56 發表
fostermak,

叻咩吖,百厭就真,今日老師話佢搣晒d璧報落黎呀

我仔仔都係讀 N1B 丫!你個小朋友叫咩名丫!是男是女??

原帖由 MrsJCLee 於 08-9-2 14:59 發表
哎呀!我小朋友讀N1B班,做唔到同學仔.

rabbitgirl:
請問你小朋友又讀那一班?
;-) We Love Because HE First Loved US ;-)               :roll: John I  4:19 :roll:

fostermak :

你就好啦...可以自己接放學!

我個仔係 N1B !叫柏謙!睇下你又見唔見到佢!

我就通常自己接返學之後就返工!工人接放學!

佢都好叻仔!起碼比起我心中諗會喊死時已叻左好多!

一次都未喊過!唯獨要喊就係頭兩日接放學時話唔比佢去出面玩!要返屋企!o個時就喊啦...

佢丫!d 家每日都要我同佢返學!鐘意返學鐘意到死!

噤都好...我可以安心 d !

不過你地話老師轉左我就唔知...不過我自己就唔係噤鐘意 B 班o個班主任!我覺得佢唔係好識教!不過見仔仔開心就算數!

今年年尾!我又預備幫囡囡入明年 N 班!睇下你接放學時!有冇見到工人抱住妹妹接哥哥放學!噤就知邊個係囡囡啦....

ps...大家都係o係德褔返!不如搵日大家約出來啦...帶埋小朋友!等小朋友同我地班 c 啦都可以吹下水!諗諗!
;-) We Love Because HE First Loved US ;-)               :roll: John I  4:19 :roll:

rabbitgirl:

我小朋友係男仔,叫雋樂.今天我請了半天假,接放學時好似見到你工人抱住妹妹,拖住柏謙在我身邊擦過,希望沒有認錯人.我都覺得班主任一般,第一天她帶我小朋友去厠所,教洗手時有點惡,還”夾硬禁”小朋友隻手落褲袋取手帕抺手,我小朋友當時望住我扁咀,不太開心.我想若老師加點笑容及溫柔些會好一點.

fostermak:

今天好像你,先生(穿西裝者)和思庭在我身邊擦過,有否認錯人?

Fostermak及各位媽媽好,
今年插班沒有陪上堂了,我都希望可以跟你們一樣有機會觀察上堂的安排.看過你們的post各位仔仔女女適應得不錯也替你們開心及放心一點.我仔仔於+一月入讀N1D班,也是一個新老師,雖然沒機會跟你們同班,也希望在此跟你們一起分享及交流吓!

icyman:
以前舊校長就 ... [/quote]

icyman:
其實遲入學都好,個個小朋友都適應晒,settle down,到你個小朋友返學,老師就可以睇佢多d,照顧好d架...

MrsJCLee:
係呀,穿西裝果個係爸爸,你話係放學定朝早呢?你係咪朝早響球場著黑衫,冇戴眼鏡,紥起頭髮同我打呼果個媽咪?你好厲害呀,咁快認到我...

我估頭幾日d老師要照顧坐唔定,又喊o既小朋友,真係倒瀉籮蟹,得個亂字,仲要搵埋k班老師幫手,希望下個禮拜好d啦...我記得家姐前年十月黎讀n1果陣,九月入學o既小朋友已經冇人喊,會跟住音樂唱歌,做運動,我諗我地o既小朋友都好快適應...

rabbitgirl:
我本來想今個禮拜放假(半晏或全日),但有工作在身,
老細唔俾放,淨係俾我晏d返,放完即刻擺低響麻麻屋企,趕返工...

可能今日響我前日排隊個工人(揹著個一歲小妹妹)就係你個囡,姐姐話接哥哥放學,兩兄妹好似樣...

to all:
約出黎食野或玩都好呀,有冇提議呀?

030316:
我仲未見到文翔,等我再留意下先

今日學校有件德政,就係放學派波波俾小朋友玩,呢招好有用,有波波玩,喊o既小朋友少左好多,妹妹除左入課室喊左幾句,放學再冇喊...

其實妹妹響屋企由細到大都好痴身,成日痴住我,行到邊痴到邊,我一入廁所沖涼,佢就跪在大門喊到我出黎為止,見唔到我就喊,好在呢幾日返學冇喊到豬頭丙,都已經好有進步...

我家有三寶

好啊好啊,大家約出來吃餐飯呀,
帶唔帶小朋友,
等佢地可以熟絡d!!!
請問你地係咪都係住係九龍灣附近?

MrsJCLee 及各位mama,

我只係第二日陪過囝囝咋,爸爸就第一日,其餘都係姐姐接送. 我个仔叫文熙.佢冇乜喊,呢兩日姐姐仲話佢幾happy添.

唉梗係啦,我就係之前驚佢坐唔定,怕醜,大喊,所以已經俾佢上咗個半月嘅課先啦,洗咗好多$$ 好彩都有少少改善.

我覺得校長都幾惡,D老師就唔係太有經驗咁,希望係我睇錯啦.我係貪佢近同校園大D.

我都係在職mama,希望同大家多D交流,了解下个仔既學校生活,thanks

真係一D都唔難,我个仔唔識講,唔肯坐,逃走,掉玩具,大喊到嘔,俾佢第二次interview..好DD,但掉益力多,喊,都係要呀姐抹地.....咁都收呀,我覺得奇怪

是嗎?下次你如果有時間就叫下佢地!睇下佢地會唔會同你 say hi...仔仔就唔係噤怕人!但女女就怕羞到死!

上次去廁所...真係唔好講﹗講句衰 d 真係不知所謂!我地大人係到!佢地都噤!得返小朋友返學!都唔知佢地點照顧去廁所....

原帖由 MrsJCLee 於 08-9-5 15:52 發表
rabbitgirl:

我小朋友係男仔,叫雋樂.今天我請了半天假,接放學時好似見到你工人抱住妹妹,拖住柏謙在我身邊擦過,希望沒有認錯人.我都覺得班主任一般,第一天她帶我小朋友去厠所,教洗手時有點惡,還”夾硬禁”小朋友隻手落褲袋取 ...

fostermak :

我始終都係唔知你係邊個...下次返學約你係門口等先!...
我就通常8:30 落樓...行得去都8:40!剛剛係第一 / 二個入課室,我就返工!你呢?

哦...但你唔可以成日晏 d返!噤將來點丫??我囡囡都係好跟我地!我都好担心佢明年返學會點!..

同你所講妹妹響屋企由細到大都好痴身,成日痴住我,行到邊痴到邊,我一入廁所沖涼,佢就跪在大門喊到我出黎為止,見唔到我就喊,好在呢幾日返學冇喊到豬頭丙,都已經好有進步... <---同我 case 一樣

噤都有可能就係我o個個工人,不過我唔知佢係揹著定係抱著!如果冇落雨就應抱著佢!佢係菲律賓人!不過會講中文!你係未聽到佢同妹妹講中文,妹妹都16個月啦...,兩兄妹真係好似樣,人地唔知會成日問我係未孖...

to all:
約出黎食野或玩都好呀,有冇提議呀? <---未諗喎!你認為呢...

原帖由 fostermak 於 08-9-5 18:14 發表
icyman:
其實遲入學都好,個個小朋友都適應晒,settle down,到你個小朋友返學,老師就可以睇佢多d,照顧好d架...

MrsJCLee:
係呀,穿西裝果個係爸爸,你話係放學定朝早呢?你係咪朝早響球場著黑衫,冇戴眼鏡,紥起頭髮同我打呼果 ...

我就想帶埋佢地出來!

我係德褔住丫!你地呢?

原帖由 030316 於 08-9-5 18:24 發表
好啊好啊,大家約出來吃餐飯呀,
帶唔帶小朋友,
等佢地可以熟絡d!!!
請問你地係咪都係住係九龍灣附近?

係丫,噤個 小朋友係讀邊班?睇下我知唔知你係邊個!

校長 / 老師都好惡!不過祁老師 / 黃主住比我感覺好好...其他就.....

原帖由 spiga 於 08-9-5 19:05 發表
MrsJCLee 及各位mama,

我只係第二日陪過囝囝咋,爸爸就第一日,其餘都係姐姐接送. 我个仔叫文熙.佢冇乜喊,呢兩日姐姐仲話佢幾happy添.

唉梗係啦,我就係之前驚佢坐唔定,怕醜,大喊,所以已經俾佢上咗個半月嘅課先啦,洗 ...

spiga:

文熙好有印象,因我覺得佢返學好開心和enjoy.佢是否都係B班呢?

rabbitgirl:

好!我下次試下同佢地打招呼,因為我只係周圍望下小朋友個名,認下佢地個樣.

fostermak:

我唔係你講個媽媽,我其實唔認得你地個樣.昨天放學時我只係顧住望小朋友個名同認佢地個樣,你們昨天行得太快,當時我還在等接放學,排最後.

各位媽咪:

帶小朋友一齊出來都好,交流下同埋佢地又可以熟下.

好丫!噤就試下同佢地玩下啦..

我都等緊你地話去邊到一齊交流一下!

原帖由 MrsJCLee 於 08-9-6 10:04 發表
spiga:

文熙好有印象,因我覺得佢返學好開心和enjoy.佢是否都係B班呢?

rabbitgirl:

好!我下次試下同佢地打招呼,因為我只係周圍望下小朋友個名,認下佢地個樣.

fostermak:

我唔係你講個媽媽,我其實唔認得你地個樣.昨天放學 ...
‹ 上一主題|下一主題