用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教你估計各區實際英中學位競爭數據
樓主: khmama
go

教你估計各區實際英中學位競爭數據 [複製鏈接]

原文章由 Rubyzai 於 08-5-2 11:45 發表
khmama,
Band 1 生選五間有一百個位的Band one 學校在頭五志願,會唔唔太進取呢?

首先你要睇下係邊個網, 第二要睇下你選的中學係唔係好top,有的中學你唔放第一係抽唔到o既, 咁就唔好填晒係頭五位.

原文章由 tsunami 於 08-5-2 11:43 發表
懇請幫忙解答一下, 小兒成積是第二組別, 就讀灣仔軒小下午校:
1) 下面提及成功機會是120.48%, 如果扣除女校學額及直資中學, 以男生計, 這機率大約會是多少?
2) 以小兒的成積計算, 選校應否進取一些?

懇請幫忙一下,  ...

這些分析係針對band 1生考入英中的成功率, 至於band 2生, 根本無法估計成功機會, 因為有下列因素影響:
1. band 1生保守程度, 純屬心理狀態, 有幾多英中位會留比band 2抽, 冇得估
2. 隨機number好唔好, 冇人知

建議你可以選一間學位較多的band 1尾英中, 放在第一志願, 其他選些校風好的band 2中學.

原文章由 jj041396 於 08-5-2 09:05 發表
小女為九龍城區 Band 1 学生, 我們申請了葵青區派位,
可否提供一些葵青區的數据? 謝謝 !

葵青區約1.76人爭1學額, 比九龍城區差.

回覆 #4 khmama 的文章

係 小 學 派 九 龍 笫 三 網 ,得 一 張 紙 ,最 尾 之 數 ,可 能 是 小 學 自 己 做 .

原文章由 yayawo 於 08-5-2 23:31 發表
係 小 學 派 九 龍 笫 三 網 ,得 一 張 紙 ,最 尾 之 數 ,可 能 是 小 學 自 己 做 .

一定係小學自己做, 本中學一覽表成四十幾頁, 都冇總數, 要靠自己數.

回覆 #5 khmama 的文章

khmama,
我的選擇
1, 迦密
2, 旅港
3, 黃笏南
4, 丘左榮
5, 陳瑞祺
O 唔 OK?

小女是Band 1 生中上,如在乙組第一間選德愛,其它選取中中,會不會太保守,請問你有沒有提議,謝謝!

原文章由 Rubyzai 於 08-5-3 00:28 發表
khmama,
我的選擇
1, 迦密
2, 旅港
3, 黃笏南
4, 丘左榮
5, 陳瑞祺
O 唔 OK?

我只知道頭四間學校都唔錯, 是但入到一間我覺得OK, 陳瑞琪我就唔清楚, 但係咁擺好唔好就真係難講, 話晒都要睇隨機number.

原文章由 catcym 於 08-5-3 00:36 發表
小女是Band 1 生中上,如在乙組第一間選德愛,其它選取中中,會不會太保守,請問你有沒有提議,謝謝!

邊個網?

khmama,

Pls. check pm

官塘Band 1中男仔選官瑪和聖言-太搏?

官塘Band 1中男仔,若第一志願選官瑪,而第二選聖言會否太搏呢?而第三志願才選中中.
請評
原文章由 khmama 於 08-4-26 00:30 發表
其實英中學位競爭比例, 並不是報紙所說, 以升中人數除以英中學額的. 以九龍城區為例. 升中人數是5696人, 英中學額是1686個(包括本區及他區).  但係, 遊戲規則是先派完band 1, 先至到band 2 同 band 3, band 2和band  ...

原文章由 khmama 於 08-5-4 17:51 發表

邊個網?

黃大仙網

原文章由 2Rma 於 08-5-5 00:46 發表
官塘Band 1中男仔,若第一志願選官瑪,而第二選聖言會否太搏呢?而第三志願才選中中.
請評

你要睇下聖言放第二有冇機會抽到, 如果唔係就浪費咗個機會.

原文章由 catcym 於 08-5-5 09:49 發表

黃大仙網

黃大仙基本上得五間英中, 不算多, 大概1.76人爭1學位. 除非區內有某一兩間中學將o的考生吸晒去, 如果唔係都幾難剩到位抽第二輪. 假如真係有咁既情況, 你唔同人爭就已經掂啦. 心態既o野好難估, 反而你可以考慮放他區在第二搏下, 我見有好多他區英中都幾好, 只係學位少.

2008英文中學學位分配

[ 本文章最後由 cow 於 08-5-6 22:15 編輯 ]

以最複雜的九龍城區為例, 全部派位學額是3959 (此數字從不見報紙提及, 卻是一個很重要的數據), 而升中人數是5696, 即是在自行階段後, 冇咗 5696 - 3959 = 1737
參加派位. 當中不乏band 1 .  假如當30% band 1, 也即是有521 (實際可能更多) 在派位時離場.  實際參加派位的band 1 生只餘下 1899 - 521 = 1378
去爭1686英中位, 又點會入唔到英中?
----------------------------------------

khmama,
d數字唔明,請指教.

升中人數是5696(你提供的數字)

KL3全部派位學額是3959 = 1097直屬/聯繫學額 + 2862非保留學額(Band 1 to 3)

自行階段: 5696 – 3959 = 1737(點解會當1737人在自行收生離場?其實有冇數字參考KL3自行有幾多個位?我的見解是升中人數有5696,而學額只有3959.而且自行係學生都可以去考,未必全部都是KL3學生)

就當1737人中30%KL3學生 = 1737 X 30% = 521

我的見解是::
KL3參加派位人數: 5696 – 1097(直屬/聯繫學額) – 521 (30%自行) = 4078

1899此數字怎來?

1686英中位,,是否包括直屬/聯繫學額?因直屬/聯繫學額是不會拿出黎抽的.from cow 提供之link, 可供派位的區內英中位只有800,區外就有32

換言之,4078人參加派位,可供派位的學額只有2862(all banding), 而英中位只有832,就當4078人之30%, 都有1223人爭832個英中位.

我不是challenge,我都是今年升中,想更了解d數字遊戲jet.

[ 本文章最後由 zz 於 08-5-6 01:07 編輯 ]

1899此數字怎來?
------------------
我找到了,是你假設 5696人/3之band 1 人數

khmama,

唔好意思,昨晚睇漏眼,我終於知你的calculation.
升中人數: 5696人
派位學額: 3959個
band 1 人數: 5696/3 = 1899人
英中學額: 1686個

"實際參加派位的band 1 生只餘下 1899 - 521 = 1378人
去爭1686英中位, 又點會入唔到英中?"

你的計算正確,但我對1899 & 521呢2 個數字有保留.

回覆 #6 khmama 的文章

又如果聖言(但男校)是Band 1 頭,我改放Band 1 中的順利天主教在第二位(但男女校),機會又點呢?

[ 本文章最後由 2Rma 於 08-5-6 20:38 編輯 ]

原文章由 zz 於 08-5-6 10:00 發表
khmama,

唔好意思,昨晚睇漏眼,我終於知你的calculation.
升中人數: 5696人
派位學額: 3959個
band 1 人數: 5696/3 = 1899人
英中學額: 1686個

"實際參加派位的band 1 生只餘下 1899 - 521 = 1378人
去爭1686英中位 ...

如果根據遊戲規則, 每區都會將考生平均分成三個組別. 如果報紙提供的考生數目沒有錯的話 (通常我自己會参巧小學概覽, 將網內所有小學應屆考生加總), 九龍城區升中人數是5696人, band 1生就是5696 / 3 = 1899人.

至於521個數, 是根據全港性計算的band 1離場人數佔有率推算, 大概有25-30%. 當然這個比率可以在試算表內調整, 以切合你自己的個人推測.
‹ 上一主題|下一主題