用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008 [複製鏈接]

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-16 20:02 發表
係呀, 小學有政府健康檢查, 牙科保健, 打針等, 一開學大把通告睇

Charlotte_mom, 請問d通告會唔會一日之內收到好多? 如要交回條個d, 會唔會今日收到, 明天就要交返學校架? 因我有個朋友, 佢仔仔舊年升小一, 佢間學校就係今日收到d通告, 明天就要交d回條返學校, 佢話睇都睇唔切

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-16 20:02 發表
係呀, 小學有政府健康檢查, 牙科保健, 打針等, 一開學大把通告睇

Charlotte_mom, 請問d通告會唔會一日之內收到好多? 如要交回條個d, 會唔會今日收到, 明天就要交返學校架? 因我有個朋友, 佢仔仔舊年升小一, 佢間學校就係今日收到d通告, 明天就要交d回條返學校, 佢話睇都睇唔切

醒目開學勳章 王國長老

學校通常係星期四派通告, 星期一交的, 有一個weekend慢慢睇
原文章由 KooKoo 於 08-6-17 10:52 AM 發表
Charlotte_mom, 請問d通告會唔會一日之內收到好多? 如要交回條個d, 會唔會今日收到, 明天就要交返學校架? 因我有個朋友, 佢仔仔舊年升小一, 佢間學校就係今日收到d通告, 明天就要交d回條返學校, 佢話睇都睇唔切:fu ...

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-17 15:38 發表
學校通常係星期四派通告, 星期一交的, 有一個weekend慢慢睇

真係可以慢慢睇喇.

iwff & TSLiu, 今日收到港同封家長會信啦, 你地收到未呀? 7月5日下午2點半, 唔可以帶小朋友同去呀, 個日要交埋書簿費同學費, 仲可以見到你地啦

Dear kookoo, TSLiu,

我今日都收到信呀, 好開心開始辦入學的手續, 我老公因返工可能不能到。唔緊要可以和你們相認!!!

希望今年校車安排滿意啦。

iwff

iwff & TSLiu, 今日收到港同封家長會信啦, 你地收到未呀? 7月5日下午2點半, 唔可以帶小朋友同去呀, 個日要交埋書簿費同學費, 仲可以見到你地啦 ... [/quote]

iwff & kookoo,

我都收到港同封家長會信啦! 7月5日見, 不過想問吓, 嗰張學費autopay form係唔係一定要有hk bank戶口呢? 我見張form巳經填咗hk bank. 我無戶口係呢間bank.

原文章由 TSLiu 於 08-6-23 09:10 發表

我都收到港同封家長會信啦! 7月5日見, 不過想問吓, 嗰張學費autopay form係唔係一定要有hk bank戶口呢? 我見張form巳經填咗hk bank. 我無戶口係呢間bank. ...

TSLiu, 我覺得應該可以用另一間bank做autopay, 你去你個間bank拎張autopay form, 跟住照跟番港同畀個張sample 咁填番d資料, 記得填港同個戶口號碼, 應該冇問題 :)

Morning TSLiu,

我有HK Bank戶口的,所以冇問題,你不如打電話去學校問下啦, 若真的需要用HK Bank 戶口, 可以早些去安排。

iwff

原文章由 TSLiu 於 08-6-23 09:10 發表

我都收到港同封家長會信啦! 7月5日見, 不過想問吓, 嗰張學費autopay form係唔係一定要有hk bank戶口呢? 我見張form巳經填咗hk bank. 我無戶口係呢間bank. ...

iwff, 係呀係呀, 終於等到開家長會啦, 個日可以相認, 我都希望校車安排滿意, 唔知校車公司和午膳公司會唔會轉呢? 又唔知我地個小朋友會唔會編埋同一班呢?

激c人啦, bk又short short 地啦, 回覆唔到, 係咁話我唔夠10個字, 我打左點止10個字, 起碼超過20個字, 要用下面個空格黎發表文章先得 :(

Kookoo,

我朋友的女兒話飯盒不好食的,其實普遍小學的飯盒我都知不好食,我已同仔仔講明要自動自覺去食飯盒,不要剩太多,若真係不好食,才考慮叫工人整飯盒,不過我覺得麻煩。

我都希望校車安排會好d, 我估會加價, 因為油費加了。除非校車係近我屋企上車,否則我都想送仔仔返學。

小一有四班,希望我們仔仔(仲有TSLiu 仔仔)可以一班啦,不過唔緊要,不同班問題都不大, 可以互通消息。

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-23 10:12 發表
iwff, 係呀係呀, 終於等到開家長會啦, 個日可以相認, 我都希望校車安排滿意, 唔知校車公司和午膳公司會唔會轉呢? 又唔知我地個小朋友會唔會編埋同一班呢? ...

原文章由 iwff 於 08-6-23 11:07 發表
Kookoo,

我朋友的女兒話飯盒不好食的,其實普遍小學的飯盒我都知不好食,我已同仔仔講明要自動自覺去食飯盒,不要剩太多,若真係不好食,才考慮叫工人整飯盒,不過我覺得麻煩。

我都希望校車安排會好d, 我估會加價, 因為 ...

iwff, 我都係畀佢食飯盒架喇, 如果要整畀佢帶, 咁就頭痛喇, 咦....佢可唔可以自己帶飯盒返學校架, 定係一定要屋企人送去架? 另外, 我見到書上要買嘅書有幾本都係一下, 咁係咪代表上學期唔使用書本, 下學期先用?

Kookoo,

飯盒當然可以小朋友自己帶去,不一定屋企人送去的,何況我住tko工人不會送的,都係睇下仔仔習唔習慣食飯盒先啦。

我昨天比過書單我朋友睇,應該齊哂小一的書了,因為學校仲有自已的校本課程,不用買的,所以有些是一下,我朋友說校本課程編制得幾好的,學生用得很開心及真係活動教學。

Charlotte_mom請你都比些意見我們啦! thks.

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-23 11:47 發表

iwff, 我都係畀佢食飯盒架喇, 如果要整畀佢帶, 咁就頭痛喇, 咦....佢可唔可以自己帶飯盒返學校架, 定係一定要屋企人送去架? 另外, 我見到書上要買嘅書有幾本都係一下, 咁係咪代表上學期唔使用書本, 下學期先用? ...

原文章由 iwff 於 08-6-23 12:17 發表
Kookoo,

飯盒當然可以小朋友自己帶去,不一定屋企人送去的,何況我住tko工人不會送的,都係睇下仔仔習唔習慣食飯盒先啦。

我昨天比過書單我朋友睇,應該齊哂小一的書了,因為學校仲有自已的校本課程,不用買的,所以有些 ...

iwff, 咁d校本課程又幾好喎 , 我頭先係一個topic度睇到關於小一入學要準備嘅野(之前你都有係個度發表過), 我見有位媽咪, 佢仔間幼稚園已開左個小一家長會(我仔間園就會係今個星期六開), 佢畀左d資料上黎, 我copy左過黎, 等大家都可以睇下, 哈哈....

"文具方面:-
不要買鐵筆盒, 因在堂上容易發出聲嚮
, 筆盒不要買多機關果d, 因他們在堂上容易掛住玩筆盒, 最好買布質, 簡單那些.

不要讓他帶筆刨, 因他會玩刨筆, 不專心
. 最好每天給他5支已刨好的鉛筆,

刷膠不要大大舊, 因他們會用間尺切細粒來玩
,

任何帶回學校的東西都要有寫上名字,以免遺失
, 為免肉赤, 不要帶貴的文具\物品回校
小食:
帶足夠小食(最好是麵包\小蛋糕), 盡量避免他問其他小朋友取, 避免互相傳染病菌,

小食叮囑他們要在1st個小息吃(早上通常有2個小息
), 避免冇胃口食lunch.

上洗手間時,要自己識處理(包括大小便及弄好校服
),

因小學經常有很多用通告, 建議用zip bag 來收好, 放入書包, so 用的zip bag\folder 最好是
a4 size.

水樽 - 500ml - 700ml , 安全質料的, 細樽頸 (若不夠水, 分開2), 繫著蓋(免遺失
)

手挽袋, a4 size (分擔書包重量
)

開學前2星期實習上學時間

早睡早起, 戒午睡習慣
開始訂時間表
趁現在功課不多, 開始灌輸整齊概念, train他們獨立, 自己拾自己的物件\收拾. e.g.拾書包
如果帶備外套,要寫上姓名,要教他們如不著的時候放回書
心理
預告有測驗默書,但只要努力是可以應付的"

Charlotte_mom, 你都補充下仲有乜野要準備呀

kookoo,

我仔仔的幼稚園不會再有小一的家長會了, 仔仔正忙於為畢業禮表現彩排, 7月19日晚係理工綜藝館行畢業典禮, 之後就告別幼稚園升上小一了。

我都擔心仔仔開學會錯漏百出,不過係幼稚園階段仔仔係好留心老師上堂說話的, 成日提我要帶什麼回校, 及好喜歡描述學校生活我知,希望小學佢都係啦。

kookoo, 你有冇報暑期班比仔仔呀, 我只係報了一個魔術班及英文班比仔仔, 都唔知報什麼好, 又不想走出區外上堂。我會8月1日同仔仔去迪士尼酒店住一晚玩下, 不會出外旅行了。我已叫定仔仔暑假的空餘時間要做課外練習及努力練琴, 不要心散。

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-23 13:09 發表

iwff, 咁d校本課程又幾好喎 , 我頭先係一個topic度睇到關於小一入學要準備嘅野(之前你都有係個度發表過), 我見有位媽咪, 佢仔間幼稚園已開左個小一家長會(我仔間園就會係今個星期六開), 佢畀左 ...

原文章由 iwff 於 08-6-23 16:49 發表
kookoo,

我仔仔的幼稚園不會再有小一的家長會了, 仔仔正忙於為畢業禮表現彩排, 7月19日晚係理工綜藝館行畢業典禮, 之後就告別幼稚園升上小一了。

我都擔心仔仔開學會錯漏百出,不過係幼稚園階段仔仔係好留心老師上堂說話的, 成日提我要帶什麼回校, 及好喜歡描述學校生活我知,希望小學佢都係啦。

kookoo, 你有冇報暑期班比仔仔呀, 我只係報了一個魔術班及英文班比仔仔, 都唔知報什麼好, 又不想走出區外上堂。我會8月1日同仔仔去迪士尼酒店住一晚玩下, 不會出外旅行了。我已叫定仔仔暑假的空餘時間要做課外練習及努力練琴, 不要心散。

iwff

iwff, 聽你咁形容你仔仔, 你仔仔真係好好好掂 , 你真係可以放心, 我仔就... 聽d唔聽d, 話&提左佢好多次架, 都係咁, 都係要keep住咁提, 我有報暑期班(即係補習班個度), 不過係小一開學前兩星期先去玩&學, 因我仔間園要到8月19日先放暑假, 我地今年暑假都唔會同佢出去玩, 迪士尼我仔成日都話想再去玩, 等遲d秋涼先再諗去唔去

醒目開學勳章 王國長老

嘩, 做咩幾日內咁熱鬧, 睇唔切tim

1. autopay方面, 應該一定要hk bank了, 我都無hk bank的, 打去問過, 佢話如果唔係hk bank會續次收charge wor! 所以我都係叫我姑仔幫我做autopay
2.文具方面:-
學校無規定書包文具款式的, 不過我都贊成唔好太多"花臣", 小朋友會分心的, 課室有筆
刨, 唔駛帶(我個女衰到懶得刨定, 佢話返學用到至慢慢刨wor!)
"刷膠不要大大舊, 因他們會用間尺切細粒來玩
," <-- 咁都唸到! 犀利~ 我會話不如一早cut開2舊, 因為好快就唔見
學校會提供功課袋, 唔駛買
小食-小食係小朋友social既一部分, 太垃圾既食物當然要避免, 不過偶然都可以帶d有趣既等小朋友開心既
想提一提啦, 小朋友上到小一, 突然間自主性大左, 有自己個人物品, 有自己個人時間, 父母要幫佢地預備, 例如唔可以問人要自己想要既, 亦唔應該隨便將自己既野俾人(我個女試過返學第2日分晒所有鉛筆俾"朋友"), 遇上應該朋友想要, 點去處理, 仲有點樣善用自己時間(例如有需要去圖書館, 校務處, 去廁所, 就要自己安排)

食飯-哎, 同一個供應商, 食足成年, 小朋友唔悶就假啦! 好難怪既......有時我都會帶飯呀, 間中啦, 帶又好麻煩既........
另外, d教科書可以一冊會分1上a, 1上b, 1下a, 1下b等幾本, 好似樣的, 執書時要小心啊!

[ 本文章最後由 Charlotte_mom 於 08-6-24 11:44 編輯 ]

Charlotte_mom,

多謝你的回覆呀! 好有用!

咁你對學校的校本課程有什麼意見, 我朋友就很稱讚了。仲有你個女對飯盒又有什麼意見呀?

iwff

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-24 11:40 發表
嘩, 做咩幾日內咁熱鬧, 睇唔切tim

1. autopay方面, 應該一定要hk bank了, 我都無hk bank的, 打去問過, 佢話如果唔係hk bank會續次收charge wor! 所以我都係叫我姑仔幫我做autopay
2.文具方面:-
學校無規 ...

醒目開學勳章 王國長老

校本? 好呀! 學校都好明白, 小一新生有唔同background, 都會就住黎教既, 另外, 學校係會準備"加油站"/"挑戰站"既練習, 俾果d特別弱/勁既小朋友既, 完全optional, 有興趣就可以做 (唔想交亦可以唔交)
其實今次lunch supplier已經好過舊年喇, 香港都係無咩選擇, 上小學版見d家長, 十個有九個都話自己學校d飯唔得, 真係弊!
原文章由 iwff 於 08-6-24 11:44 AM 發表
Charlotte_mom,

多謝你的回覆呀! 好有用!

咁你對學校的校本課程有什麼意見, 我朋友就很稱讚了。仲有你個女對飯盒又有什麼意見呀?

iwff

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-24 11:40 發表
另外, d教科書可以一冊會分1上a, 1上b, 1下a, 1下b等幾本, 好似樣的, 執書時要小心啊!

Charlotte_mom, 我見書單內有4本(啓思語文新天地和工作紙)係買一下1, 一下2, 咁係咪代表上學期唔使用書本教呀? 另外家課手冊係咪每日都可以係內聯網睇到呀? thank you
‹ 上一主題|下一主題