用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: wawa
go

愛碟灣基灣 [複製鏈接]

myson_mathew,

oic, thanks. 我都覺得囡囡上左公文, 主動左同埋英文都有明顯進步, btw, 我係在職架, 基本上係星期六我會自己帶佢番興趣班咋, 其他一律都要拜託工人姐姐咯.    

原文章由 myson_mathew 於 08-8-4 14:59 發表
亞囝上公文數係想佢有自理能力, 自學自習 ,上到小一都可以自己處理功課, 溫習等... 其實要佢每日做養成習慣 (對在職媽是有一定幫助呢..  .  以後就唔會特別功課多呀.  overall, 是有進步的.  話時話, 你囡囡 ...

我仲未放心比工人帶仔仔去上課外活動.  因為帶仔仔出去時又要帶埋個細囡.

原文章由 sarahlee 於 08-8-4 17:07 發表
myson_mathew,

oic, thanks. 我都覺得囡囡上左公文, 主動左同埋英文都有明顯進步, btw, 我係在職架, 基本上係星期六我會自己帶佢番興趣班咋, 其他一律都要拜託工人姐姐咯.    

...

wawa,

其實我都唔太放心架, 因為工人姐姐都要帶埋細佬去, 不過近近地既就可以, 但每次都會提工人要小心過馬路, 同埋提兩姐弟一定要拖住姐姐, 學琴就好d, 因為係夜晚又係自己屋企樓上, 所以可以老公帶都得. btw, 係喎, 妹妹幾大呀?? 係咪未夠一歲呀?

原文章由 wawa 於 08-8-5 09:16 發表
我仲未放心比工人帶仔仔去上課外活動.  因為帶仔仔出去時又要帶埋個細囡.

[ 本文章最後由 sarahlee 於 08-8-5 10:49 編輯 ]

妹妹而家21個月, 未入得nursery.  今年仲要報幼稚園.

原文章由 sarahlee 於 08-8-5 10:45 發表
wawa,

其實我都唔太放心架, 因為工人姐姐都要帶埋細佬去, 不過近近地既就可以, 但每次都會提工人要小心過馬路, 同埋提兩姐弟一定要拖住姐姐, 學琴就好d, 因為係夜晚又係自己屋企樓上, 所以可以老公帶都得.  ...

wawa,

oic, 我同你岩岩調轉, 我係家姐細佬, 你就亞哥妹妹, 而我細囝就大你細囡一點, 黎緊11月佢就3歲咯....

原文章由 wawa 於 08-8-5 11:42 發表
妹妹而家21個月, 未入得nursery.  今年仲要報幼稚園.

咁佢今年咪入幼稚園, 咁細佬入邊間呀? 同埋呢區有邊間好幼稚園呀?

原文章由 sarahlee 於 08-8-5 12:27 發表
wawa,

oic, 我同你岩岩調轉, 我係家姐細佬, 你就亞哥妹妹, 而我細囝就大你細囡一點, 黎緊11月佢就3歲咯....

wawa,

細佬會入番家姐間幼兒園, "東區婦女福利會幼兒園", 其實今年3月已入讀N1咯, 而黎緊8月中就會番番學, 跟住9月就升N2(即K1) 咦, 咁細妹唔會讀番亞哥間幼稚園嗎?

原文章由 wawa 於 08-8-5 12:35 發表
咁佢今年咪入幼稚園, 咁細佬入邊間呀? 同埋呢區有邊間好幼稚園呀?

[ 本文章最後由 sarahlee 於 08-8-5 14:07 編輯 ]

哥哥間幼稚園係九龍塘呀, 佢地間學校無校車到港島呀. 我原本唔係住港島的,而家仲未搬呀.

原文章由 sarahlee 於 08-8-5 14:04 發表
wawa,

細佬會入番家姐間幼兒園, "東區婦女福利會幼兒園", 其實今年3月已入讀N1咯, 而黎緊8月中就會番番學, 跟住9月就升N2(即K1) 咦, 咁細妹唔會讀番亞哥間幼稚園嗎?

...

wawa,

oic, 咁你第時會搬黎筲箕灣邊度呀?? 我覺得筲箕灣有好幾間幼稚園都唔錯既, btw, 咁亞哥係跨區報基灣??

原文章由 wawa 於 08-8-5 14:23 發表
哥哥間幼稚園係九龍塘呀, 佢地間學校無校車到港島呀. 我原本唔係住港島的,而家仲未搬呀.

我老公係舊生同有宗教分,第一輪入架, 因為而家攪珠制度, 我唔咁駁,所以要搬返港島, 我仲未有定案,我唸都會係西灣河至小西灣o的屋苑.

我唸緊明我, 培理(呢間又係老公舊校)

原文章由 sarahlee 於 08-8-5 14:32 發表
wawa,

oic, 咁你第時會搬黎筲箕灣邊度呀?? 我覺得筲箕灣有好幾間幼稚園都唔錯既, btw, 咁亞哥係跨區報基灣??

你地有無係學校買書同書包呀?

原文章由 wawa 於 08-8-5 14:49 發表
我老公係舊生同有宗教分,第一輪入架, 因為而家攪珠制度, 我唔咁駁,所以要搬返港島, 我仲未有定案,我唸都會係西灣河至小西灣o的屋苑.

...

hi wawa,

我老公都係舊生, 不過我地冇宗教分數.  好彩都是第一個round入, 真的不知係分數入定係抽籤.  btw, 總之入到就可以少費心啦.
你老公係邊一年舊生呀? 我老公好似係80年畢業的.  
明我都算有名的.

...

兩樣都係17號果日買左喇.
你仲未買呀?

原文章由 wawa 於 08-8-5 16:19 發表

原文章由 wawa 於 08-8-5 14:23 發表

Hi,

其實,我的情況跟妳情況一樣,都是因為囡囡考到此校,原本,囡囡想交由外婆,但最後決定全家由外區(新界)搬到此區。

看到妳的情況,有感已發。

而我的囡囡是A班的。她有一個妹妹,今年12月才3Y. 幸運地,給她扣門入到心儀幼稚園。

wawa,

我係17號買左書, 但書包就冇買, 因為岩岩隔離屋俾左個新既SPI我, 所以慳得就慳咯.

wunyan,

hihi, 哦, 原來你同wawa情況差不多喎, 咁大慨會幾時搬過黎做鄰居呀??

原文章由 wawa 於 08-8-5 16:19 發表

wawa,

哦, 呢兩間都唔錯喎.

...

我只係買咗書包, 我仔仔要買紅色, 書因為同事比咗幾本我, 又好新, 所以係學校唔可買成set, 而家要出去買.

我仔仔好唔鍾意寫家課o的字, 真係唔知佢點讀上去啦.

原文章由 myson_mathew 於 08-8-5 19:48 發表
兩樣都係17號果日買左喇.
你仲未買呀?

咁你搬了出來未呀? 我仲未呀.  我仔仔都係讀A班喎.

原文章由 wunyan 於 08-8-6 08:40 發表

Hi,

其實,我的情況跟妳情況一樣,都是因為囡囡考到此校,原本,囡囡想交由外婆,但最後決定全家由外區(新界)搬到此區。

看到妳的情況,有感已發。

而我的囡囡是A班的。她有一個妹妹,今年12月才3Y. 幸運地,給她扣門入到心儀幼 ...

我囝囝見到gum多字都話唔想寫, 最終輔導完一輪至寫. 因佢之前已 miss左d 時間, 尋日一寫要補番3行直行字.  今早交帶佢做其他頁, 佢知唔駛寫字, 不知幾高興呀

原文章由 wawa 於 08-8-7 08:55 發表
我只係買咗書包, 我仔仔要買紅色, 書因為同事比咗幾本我, 又好新, 所以係學校唔可買成set, 而家要出去買.

我仔仔好唔鍾意寫家課o的字, 真係唔知佢點讀上去啦.

...

我都無叫佢一次寫番曬全部, 只係叫佢寫一行,另一行第二日先做, 因為佢都係隔日寫. 你話寫一行都咁難,要佢寫三行, 你仔仔都算係咁啦.

原文章由 myson_mathew 於 08-8-7 10:02 發表
我囝囝見到gum多字都話唔想寫, 最終輔導完一輪至寫. 因佢之前已 miss左d 時間, 尋日一寫要補番3行直行字.  今早交帶佢做其他頁, 佢知唔駛寫字, 不知幾高興呀

...
‹ 上一主題|下一主題