用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 08/09 小一集合署
樓主: 浩朗媽媽
go

08/09 小一集合署 [複製鏈接]

亞仔返咗2 weeks, ok wor, 佢yesterday lunch 食剩少少, e+功課only 得一樣, 所以好快攪掂, 希望keep 到la.

babykiss, 我見亞仔yesterday 有再派義工果張notice wor.

原帖由 2chaima 於 08-9-16 23:23 發表
今日返全日, 搭校車返到來成4:15pm, 要成個鐘先返到來, 真係好耐, 好辛苦呀 , 不過無辦法啦, 鬼叫自己要返工無時間接佢咩.

今日囝囝食"C"餐 - 糯米雞, 佢話食曬, 不過好快就肚餓, 因為好細個喎:surprised ...

仔仔禽日都係食糯米雞, 佢話好味, 只係食剩左少少餸, 仲食得好快添~  又睇下可以維持幾耐

原帖由 2chaima 於 08-9-16 23:31 發表
今日呀仔又帶漏野返來啦 , 佢無帶本家課冊返夾, 雖然可以上網睇有咩功課, 但係就唔知明天有咩堂要帶咩書, 我就叫佢帶晒全部書, 重就重d, 都好過帶漏呀....  唸唸下, 我都係影印底個時間表放响屋企好d .
...

仔仔一樣好大頭蝦 上星期試過做漏功課, 問返佢, 佢竟然話臨交功課前突然醒起, 拿拿臨即刻做, 又俾佢過到骨~

星期一叫佢執書包時, 發現唔見左中文個file, 搵均都唔見, 以為漏左係學校, 點知原來星期五交左俾老師:;pppp:

算啦, 依家都仲係岩岩開學, 要俾d時間佢適應 (我係咪好阿Q呢 )

原帖由 ccbeauty 於 08-9-17 09:27 發表
babykiss, 我見亞仔yesterday 有再派義工果張notice wor.

係呀, 我報左朝早伴讀~

原帖由 ccbeauty 於 08-9-17 09:27 發表

係呀 ! 我都報咗做伴讀義工呀 !!
好期待 !!

原帖由 芸迪 於 08-9-17 13:01 發表

仔仔一樣好大頭蝦 上星期試過做漏功課, 問返佢, 佢竟然話臨交功課前突然醒起, 拿拿臨即刻做, 又俾佢過到骨~

星期一叫佢執書包時, 發現唔見左中文個file, 搵均都唔見, 以為漏左係學校, 點知原來星期五交 ...

其實我囡囡係等我返到屋企先捨得做功課, 但我無理佢, 到我同佢檢查時發覺做多咗一版, 問佢係咪老師話要做埋, 佢話唔記得, 不過做多無蝕底喎...
我無同佢刪呀 ~ 仲有英文文法都錯咗, 我亦無同佢改返, 等老師了解佢多 d 嘛...

原帖由 芸迪 於 08-9-17 12:39 發表

仔仔禽日都係食糯米雞, 佢話好味, 只係食剩左少少餸, 仲食得好快添~  又睇下可以維持幾耐

囡囡 order 時都係話食糯米雞架, 但唔知係我填錯嘢定係老師派錯飯呢, 囡囡話今日佢唔係食糯米雞喎... 佢食咗第二個餐, 佢話個餐唔好食, 下次一定要叫返糯米雞...

芸迪/babykiss, 我一早都報咗, 到時大家咪可以相應lor

原帖由 ccbeauty 於 08-9-17 16:53 發表
芸迪/babykiss, 我一早都報咗, 到時大家咪可以相應lor

Yeah ~~~!!!!!!
我收到通知一定通知你哋 !!!

講開lunch, 我見a/b 都係有營餐, 通常叫亞仔要lee 2款, but 有時都俾佢要 c or d ge.

ccbeauty,

我都係揀a/b 呢2款多~
第1日阿仔都係話見有人食糯米雞~

原帖由 ccbeauty 於 08-9-17 19:13 發表
講開lunch, 我見a/b 都係有營餐, 通常叫亞仔要lee 2款, but 有時都俾佢要 c or d ge.

我都係, 盡量氹佢揀 a or b, 除非估到佢真係掂都唔掂嗰 d 先選其他, c or d 都會有, 但好少會出現. (不過如果係我自己食, 我就可能多數會揀 c or d, 好味 d 嘛 ~ )

原帖由 lavender 於 08-9-18 10:41 發表
ccbeauty,

我都係揀a/b 呢2款多~
第1日阿仔都係話見有人食糯米雞~

我開頭諗住第一日比佢開心 d, 任佢揀架 ~
但唔知最終係我填錯, 定係老師派錯, 我個囡囡始終同隻糯米雞無緣, 恨到佢流晒口水 ! (我同我囡囡都好鍾意食糯米架 )

原帖由 ccbeauty 於 08-9-17 16:53 發表

好啊~ 其實我覺得一星期兩次好似多左d, 唔知可唔可以要求一星期一次呢?

原帖由 ccbeauty 於 08-9-17 19:13 發表

我就同仔仔傾好, 每星期最多只可以食兩次c or d餐 (視乎該星期的返學日數), 因為我想佢有營養d~

仔仔禽日就食b餐, 佢話d白汁好好味喎~ 不過就食剩左小半飯~

芸迪/babykiss
today 教會家call 咗我, 10/11 有1個會員唔知muk 會, 你地會唔會去???

亞仔話today 個b餐好難食, 食剩好多.

原帖由 ccbeauty 於 08-9-19 17:55 發表
芸迪/babykiss
today 教會家call 咗我, 10/11 有1個會員唔知muk 會, 你地會唔會去???

十一月十日 (星期一) 嗎 ??? 當日要返工喎 ~ 放工時間嗎 ? 會係幾點 ???
如放工時間, 我該沒問題, 但..... 家教會無 call 我喎 ?????

今日學校打針日, 但我個囡囡無打到針呀 ~
佢話比我聽, 老師話驚嚇親佢, 無同佢打喎..... (其實我估可能個儍豬反應太大, 嚇親老師 !     )
我都估到, 隻小儍豬一打針就實發狂咁反抗, 以前佢四歲時都試過, 我同佢 daddy 再加埋護士先勉強捉得佢住, 仲差一支針個醫生都怕咗佢話算, 唔打埋佢.....   
咁我依家可以點呢 ?? 我係咪要出去同佢補打呢 ?? 如係... 又應該喺邊度打 ???
請賜教 !!!

原帖由 ccbeauty 於 08-9-19 17:58 發表
亞仔話today 個b餐好難食, 食剩好多.

頭先打返屋企問佢今日 lunch 如何, 但佢好忙..... 原來今日學校派咗新的餐單, 我個囡囡吼我未放工, 同佢 daddy 一齊填餐單, 仲揀咗好多 c or d 餐 ......
等陣返到屋企一於 "威迫利誘" 吓佢先...
‹ 上一主題|下一主題