用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2008 小一 chatroom
樓主: licca
go

2008 小一 chatroom [複製鏈接]

Rabbitlolo,
阿囡昨日脫了隻門牙, 慘啦!! 現在講野"流"風~~

原帖由 Rabbitlolo 於 08-11-14 12:25 發表
Karen,

阿仔要在5:15pm完成所有功課至有得睇!  遲咗.... 話知佢喊或發脾氣, 都係無得睇架   
咁王公子就會好好善用class teacher period, 呢個方法可以增加佢做功課的motivation & concentration

升上小一之 ...
:-)

e班媽咪:
係e-class有旅行相片睇!

點解淨係得 e 班有既 ? 我睇過 f 班都未有 .

Karen,

哎唷, 你囡囡要參加朗誦節喎, 比賽咗未?  如果仲未, 無咗隻牙咪.....

不過我覺得細路仔無咗門牙, 講嘢唔"正"時好鬼得意, 仲有笑起黎好似Halloween d 南瓜咁我都等待緊囝囝脫門牙個樣呀   

原帖由 karen_karen 於 08-11-20 15:10 發表
Rabbitlolo,
阿囡昨日脫了隻門牙, 慘啦!! 現在講野"流"風~~

A. Pekkle,

E 班 d 相可能係佢哋班主任影的!

其實去旅行當日, 我負責睇住6位小朋友, 其中一位係令公子!  我本來幫6位小朋友影咗d相, 點知我位大少於回家途中欣賞時, 唔小心用佢隻"金手指"一篤, delete曬我當日的心血 當囝囝知道睇唔番d相時, 佢都好唔開心同埋眼紅紅咁, 我話咗佢幾句, 叫佢下次小心d便算!  其實我當時好嬲架, 不過如果打完駡完咪又係睇唔番d相
所以依家無相睇lu, 真的不好意思

原帖由 A.Pekkle 於 08-11-21 09:26 發表

A.Pekkle,
正如Rabbitlolo說e-class內的相應該係班主任影的,係自己班影的相, 可能你們的班主任未得閒放上去!

原帖由 A.Pekkle 於 08-11-21 09:26 發表

Rabbitlolo,
就係未比賽, 我每一日都希望隻牙可頂住到比賽, 可惜.... , 現在另一隻門牙都好鬆啦! 我估呢兩日都會甩埋, 哈哈! 到時比賽實好攪笑 , 一開口嚇親評判 , 佢現在個樣都好攪笑, 呢個多月她食野都好痛, 連雞翼都食唔到! 甩了唔使佢咁辛苦!
你d EQ咁勁, 若阿囡DEL了我的相, 我估我會.....火火火  

原帖由 Rabbitlolo 於 08-11-21 12:03 發表
Karen,

哎唷, 你囡囡要參加朗誦節喎, 比賽咗未?  如果仲未, 無咗隻牙咪.....

不過我覺得細路仔無咗門牙, 講嘢唔"正"時好鬼得意, 仲有笑起黎好似Halloween d 南瓜咁我都等待緊囝囝脫門牙個樣呀:b ...

Karen,

頂唔到比賽都無法, 到時評判可能見你囡囡咁努力, 加番d"人情分"俾佢呢

你d EQ咁勁, 若阿囡DEL了我的相, 我估我會.....火火火
我個仔走運啦!  
當日上午一個睇6個細路, 已經攰到cc下, 仲見埋阿仔驚青, 焦急,無奈及可憐的神情,  咪放佢一馬囉, 況且他已受到佢應有的懲罰......無曬自己d相

Rabbitlolo,

人情分...hahah....我驚評判以為阿囡扮南瓜鬼嚇佢, 扣佢分...
那日真的攰到cc下, 返來後兩日個面仲曬到甩哂皮, 勁樣衰!
剛test完, 話咁快又要exam! 好想快d christmas!

原帖由 Rabbitlolo 於 08-11-21 16:52 發表
Karen,

頂唔到比賽都無法, 到時評判可能見你囡囡咁努力, 加番d"人情分"俾佢呢

我個仔走運啦!  
當日上午一個睇6個細路, 已經攰到cc下, 仲 ...

Karen,

阿仔都係曬到甩哂皮, 因佢唔聽話, 唔肯查防曬
下次學校outing, 你如果唔記得塗防曬, 可以問我, 因為我梗會有枝放在bag內架!

我都想快d Christmas, 大家可以輕鬆下!
阿仔都好慘, 好耐無去過Ocean Park, 沙田的snoopy town, 科學館, HK Central Library .......
等exam完咗便可以同佢週圍去, 諗起都"鄧"佢開心  

原帖由 karen_karen 於 08-11-24 09:17 發表
Rabbitlolo,

人情分...hahah....我驚評判以為阿囡扮南瓜鬼嚇佢, 扣佢分...
那日真的攰到cc下, 返來後兩日個面仲曬到甩哂皮, 勁樣衰!
剛test完, 話咁快又要exam! 好想快d christmas!

...

Rabbitlolo,
我阿囡就冇甩皮喎! 下次有需要一定找你! thx.
阿囡都好鍾意去ocean park & 科學館, 但我d annual pass 過哂期, ocean park 就唔去至, 博物館就會再申請! & 有冇去過旺角新世紀五樓 food court 側的playground,我阿囡好like架! 好玩過snoopy town.
有冇參加親子賣旗, 我參加了, 阿囡恨咗好耐去賣旗!

原帖由 Rabbitlolo 於 08-11-24 10:31 發表
Karen,

阿仔都係曬到甩哂皮, 因佢唔聽話, 唔肯查防曬
下次學校outing, 你如果唔記得塗防曬, 可以問我, 因為我梗會有枝放在bag內架!

我都想快d Christmas, 大家可以輕鬆下!
阿仔都好慘, 好耐無去過Ocean  ...

Karen,

我無參加賣旗, 因為個日一早約咗人!
旺角新世紀五樓 food court 側的playground 以前去得多d, 依家少去咗, 因為去多咗九龍公園!  

想問下E班派咗英默的範圍未?  F班仲未派呀, 但下星期就考, 咁咪又要等六日先至可以溫

原帖由 karen_karen 於 08-11-25 10:31 發表
Rabbitlolo,
我阿囡就冇甩皮喎! 下次有需要一定找你! thx.
阿囡都好鍾意去ocean park & 科學館, 但我d annual pass 過哂期, ocean park 就唔去至, 博物館就會再申請! & 有冇去過旺角新世紀五樓 food court 側的playg ...

Rabbitlolo,
阿囡話英默範圍紙有d野錯咗, 要改, 應該今日派, 會延期, 但日期未講, 唔知係唔係真啦!
九龍公園我們都成日會去玩!

原帖由 Rabbitlolo 於 08-11-26 10:02 發表
Karen,

我無參加賣旗, 因為個日一早約咗人!
旺角新世紀五樓 food court 側的playground 以前去得多d, 依家少去咗, 因為去多咗九龍公園!  

想問下E班派咗英默的範圍未?  F班仲未派呀, 但下星期就考, 咁咪又要等六日 ...

Karen,

英默會延期?  唔係哇, 我仲諗住今個六日同佢速戰速決tim:;pppp:

原來你哋都成日去九龍公園玩, 但咁耐都未試過偶遇,
不如下次約埋一齊去, 咁我哋唔洗咁悶

原帖由 karen_karen 於 08-11-26 12:44 發表
Rabbitlolo,
阿囡話英默範圍紙有d野錯咗, 要改, 應該今日派, 會延期, 但日期未講, 唔知係唔係真啦!
九龍公園我們都成日會去玩!

原帖由 Rabbitlolo 於 08-11-26 15:01 發表
Karen,

英默會延期?  唔係哇, 我仲諗住今個六日同佢速戰速決tim:;pppp:

...

Rabbitlolo

唔止英默改期呀,網上英文Assessment2已經出咗喇。
快啲上網做啦!

OULAU,

Thanks for your info!  我會叫阿仔今日/明日做了!

考完中默, 第日又要考英默, 真係"鄧"d小朋友辛苦
我寧願照番下星期考了!
我從小就覺得考默書係好無謂, 是應該計平時分的!

原帖由 OULAU 於 08-11-26 20:08 發表

Rabbitlolo

快啲上網做啦!

原帖由 Rabbitlolo 於 08-11-27 11:43 發表
OULAU,

Thanks for your info!  我會叫阿仔今日/明日做了!

考完中默, 第日又要考英默, 真係"鄧"d小朋友辛苦
我寧願照番下星期考了!
我從小就覺得考默書係好無謂, 是應該計平時分的!

...

Rabbitlolo

我十分認同你嘅講法。
考默書只喺考小朋友嘅記憶力同抄寫能力,究竟佢哋明唔明啲字嘅意思同用法,先至喺最緊要。

Rabbitlolo,
我都係咁話, 速戰速決好, d野迫埋哂係考試那星期!
阿囡比賽都係埋考試那星期, 死硬

原帖由 Rabbitlolo 於 08-11-26 15:01 發表
Karen,

...

OULAU,

想請問英文assessment2係老師同小朋友講要做, 定係自己每日要check住有冇新野出?

原帖由 OULAU 於 08-11-26 20:08 發表

Rabbitlolo

快啲上網做啦!

原帖由 karen_karen 於 08-11-27 14:40 發表
OULAU,

想請問英文assessment2係老師同小朋友講要做, 定係自己每日要check住有冇新野出?

Karen_Karen

呢樣嘢真喺唔知喎。
事關亞囡返嚟無講有Assessment做,我只喺同佢上網做其他練習時,順便上去望一望先至見到。
‹ 上一主題|下一主題