用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Good Hope result released
樓主: Ivanivanwong
go

Good Hope result released [複製鏈接]

我想搵D平實D學校等個女正正經經讀書,學習,唔好有小朋友之間互相比較有幾貴書包,文具返學(我已經成日比老公 我成日買野比個女)個女已經開始唔識珍惜佢有既野,所以近排我已經成日開始同佢講要珍惜自己所有. 我唔想學校影響到佢有互鬥物質的心態,因為真係聽D人成日講GH會係咁 ,到時買比佢又驚佢變虛榮,唔買比佢又驚佢返學唔開心,所以如果聖心,St. Clare都收我就會諗,因為這兩間好小聽到咁情況

原帖由 junior_pam 於 08-11-9 07:06 發表
Your concern still happend in DGS, Scared heart and other elite school.
Don't worry and try your best to educate the correct morale and money value that are the most vital for the kids.
Trust your swe ...

acceptance letter 註明是$3392 一個月,收10個月。在小一入學申請表格須知底部有備註說學校計劃於2009/2010學年轉為全日制授課,不過唔知真唔真。

原帖由 meowross 於 08-11-9 00:13 發表
safarimama

唉, 我都唔知吖, 有人咁講, 我咁聽.....有無人可以更正我????

佢今年係$3392halfday嘛, 所以驚轉fullday會狂加...最好唔好la...

但佢地寫個日期係08-09入學的小一學費係$3392而唔係寫09-10年,所以真係唔知出年學費係幾多

原帖由 kaka01 於 08-11-9 09:57 發表
acceptance letter 註明是$3392 一個月,收10個月。在小一入學申請表格須知底部有備註說學校計劃於2009/2010學年轉為全日制授課,不過唔知真唔真。

waiting list jar

係喎,睇漏咗!

原帖由 BBR 於 08-11-9 10:02 發表
但佢地寫個日期係08-09入學的小一學費係$3392而唔係寫09-10年,所以真係唔知出年學費係幾多

係呀,所以覺得學校好取巧,寫08-09學費有咩用,寫09-10至有用,我地又唔係08讀小一

原帖由 kaka01 於 08-11-9 10:40 發表
係喎,睇漏咗!

hi BBR,
"小朋友之間互相比較" 就間間學校都有, 我都唔想, 只好以身作則, 同佢講多D正確價值觀! 盡力啦!
但都唔明點解仲未定09/10學費!

有冇人知GH與sfa, kln tong 學業, 升中成積比較,那間好些, 尤其對女孩??? GH 個網好少資料睇呀!!
原帖由 BBR 於 08-11-9 09:49 發表
我想搵D平實D學校等個女正正經經讀書,學習,唔好有小朋友之間互相比較有幾貴書包,文具返學(我已經成日比老公 我成日買野比個女)個女已經開始唔識珍惜佢有既野,所以近排我已經成日開始同佢講要珍惜自己所有.  ...

;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

回覆 # 的文章

同意safarimama所講, 好多出名既學校都有呢d情況,好似女拔同maryknoll禁.  最梗要家庭教育做得好先.

我想搵D平實D學校等個女正正經經讀書,學習,唔好有小朋友之間互相比較有幾貴書包,文具返學(我已經成日比老公 我成日買野比個女)個女已經開始唔識珍惜佢有既野,所以近排我已經成日開始同佢講要珍惜自己所有.  ...

唔好成日聽人講, 人地講都唔好盡信~
我個囡返學唔可以用有公仔既筆, 老師要我地預備中華牌鉛筆, 跟本唔會有咩比較心態, 所以你可以放心, gh同其它富貴學校係唔同的, 家長們亦沒有比較的心態, 我認識的都好肯互助!

咁我都放心D, thank you

原帖由 sosleepy 於 08-11-9 17:43 發表

唔好成日聽人講, 人地講都唔好盡信~
我個囡返學唔可以用有公仔既筆, 老師要我地預備中華牌鉛筆, 跟本唔會有咩比較心態, 所以你可以放心, gh同其它富貴學校係唔同的, 家長們亦沒有比較的心態, 我認識的都好肯互助! ...

BBR ^5

me too.... I don't like girls to be so competitive in terms of extravagant stuff/ family backgrounds etc.... school is for learning to be good persons and training for academics instead.

,咁希望我地女女可以一班,不過我住香港區,我驚坐校車要成45分鐘至一個鍾個女至到學校,如果自己車佢返學又驚自己無咁好神心,但如果自己車就半個鐘就得,我老公問我係米諗多左,都未知係米讀這間 ,我話無辦法我連昨晚發夢都係個女讀小學D野,跟住St. Clare又放榜,我好緊張

原帖由 IceCrm 於 08-11-9 19:18 發表
BBR ^5

me too.... I don't like girls to be so competitive in terms of extravagant stuff/ family backgrounds etc.... school is for learning to be good persons and training for academics instead.

都未知係米讀這間<--- me too la... cos I prefer protestant school to Catholic. However, GHS is good enough if we don't have any other acceptance.

For you residing in HK Island, it is really long way for your child to travel everyday. I wish you will get more offers to consider.

I also applied St. Clare's! when would the result be released?

原帖由 BBR 於 08-11-9 19:49 發表
,咁希望我地女女可以一班,不過我住香港區,我驚坐校車要成45分鐘至一個鍾個女至到學校,如果自己車佢返學又驚自己無咁好神心,但如果自己車就半個鐘就得,我老公問我係米諗多左,都未知係米讀這間: ...

我都想知,希望入到這間

原帖由 meowross 於 08-11-9 20:14 發表
I also applied St. Clare's! when would the result be released?

咁St. Clare's 同GH, 您揀邊間???

原帖由 BBR 於 08-11-9 20:46 發表
我都想知,希望入到這間

我囡囡在德望讀一年級,返學咁耐,功課一啲都唔多,讀得好開心,同學間亦唔會比較,佢地不准用鉛芯筆,老師叫佢地用中華牌鉛筆呀,我覺得我無選擇錯!

St. Clare's

原帖由 meowross 於 08-11-9 20:52 發表
咁St. Clare's 同GH, 您揀邊間???

願聞其詳...

原帖由 BBR 於 08-11-9 21:55 發表
St. Clare's

(1)因為我住香港區(2)我覺得St. Clare's校風同學習環境都幾好,我覺得佢地好低調,感覺幾好,上次interview時見到D老師同校長真係令你感覺好舒服,個個好有禮貌,笑容滿面,我相信GH新校舍起好後一定有一個很美麗的學習環境相反St.Clare's未必有,但見到佢地D老師真係feel so good,上次去GH interview個D老師就無St.Clare's咁好,我自己覺得大家都係interview但St. Clare's老師可以做到咁好,咁我好放心將小朋友交比佢地教,(3)我覺得佢地學校雖然舊,但夠平實,小朋友應該可以比心機讀書,學好品行
不過我老公好鍾意DGS,所以如果DGS收會係first choice,跟住係Marymount, St. Clare's, 聖心, Good Hope.
我有in 九龍塘小,SFA, SPCC, St.Stephen, 宣道我就放棄左無交表, 這幾間收我都唔會考慮.
How about you?

原帖由 meowross 於 08-11-9 22:06 發表
願聞其詳...

‹ 上一主題|下一主題