用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: YN
go

2009 P1 [複製鏈接]

我今日去開戶, 唔洗先存$5000喎!我SHOW張自動轉賬俾銀行睇, 就話可以豁免$5000每月結餘!
原帖由 Wingmum 於 09-7-28 15:28 發表
Szema, thank you.
剛才開了, 原來開戶必須要有$5000, 到成功auto pay後再通知銀行是交學費的戶口, 便可以不須保持最低存款限額! 唉! 今時今日, 真係少個崩都開唔到學..... ...
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

看來間間分行都有不同標準wor, 我都有俾學校個張自動轉帳表比個職員, 佢仲好好心同我開戶後幫我填埋所有資料先比番我, 不過是但啦, 總之搞掂一事件, 之後仲要買校服, d書又要寫名, 8/15又要返學, 好多野做呀!

我囡囡都是9月入P1, 請各位多多指教.

我都是剛剛已開戶口, 都是要先存$5000.

有沒有家長知道8/15返校是要考怎麼的, 是否必須學過舞蹈 / 音樂才可參加的呢?

原帖由 safarimama 於 09-7-30 01:30 發表
我今日去開戶, 唔洗先存$5000喎!我SHOW張自動轉賬俾銀行睇, 就話可以豁免$5000每月結餘!

原來係甘呀!

為什麼8月15日要回校?

請問有媽咪知道嗎?可以告訴我嗎?因為星期六那天我有事沒辦法出席家長會,謝謝!

原帖由 katykylam 於 09-8-3 12:48 發表

有沒有家長知道8/15返校是要考怎麼的, 是否必須學過舞蹈 / 音樂才可參加的呢? ...

應該是學校舞蹈隊選拔吧 !

不須要學過跳舞/音樂也可參加, 導師會叫小朋友跟跳一小節舞蹈, 看看她們的節奏感如何, 即場知道是否入選. 入選的會有一份通告給家長. 舞蹈隊會代表學校參加新一年的校際舞蹈節.

多謝告知. 是學校舞蹈隊選拔.

音樂隊選拔考的模式是否都是一樣, 沒有學過是否沒有機會?

開完家長會, 感覺好像要求很高, 小朋友要動靜皆精, 有些擔心, 知囡囡可否應付.

多謝告知

唔該晒!
另外,請教各位媽咪在暑假點樣幫小朋友準備小一的課程呢!我個女很不喜歡寫字,而且也寫的很慢,很怕她開學後跟不上進度,不知協恩的功課多唔多?那位有經驗的媽咪可以比些意見,thanks a lot.

小一家長報到...

Hi,

小女好好彩在第二輪大抽獎入到協恩, 成家人都好開心, 八月中佢又可以有機會跳左幾堂舞蹈隊預備班, 佢話導師好好人之餘, 小朋友都玩得好開心, 希望佢星期二開學有一個好開始...

請大家多多指教...

晞晴媽咪 ^^

有冇1A班家長??

Hi all,
My daughter is at 1A class, who will participate in the Dance class and learn flute starting next week. Any classmate's of 1A here? or Dance mates or any of your daughter will be learning Flute also??
Do you know if they need to wear PE uniform if there is a lesson called "早操"?

原帖由 kittyswng 於 09-9-2 18:16 發表

...Do you know if they need to wear PE uniform if there is a lesson called "早操"? ...

冬令時間開始後的每個星期三都有早操課, 要穿運動服.

原帖由 kittyswng 於 09-9-2 18:16 發表
Hi all,
My daughter is at 1A class, who will participate in the Dance class and learn flute starting next week. Any classmate's of 1A here? or Dance mates or any of your daughter will be learning Flut ...

我個女都係1A....又係跳舞班架!  不過她學中提琴架.

Szema, Thanks for your information.

原帖由 小熊媽咪 於 09-9-3 13:46 發表

我個女都係1A....又係跳舞班架!  不過她學中提琴架.

Hi 小熊媽咪,
Really nice to meet you here in BK, I tried to send you PM but don't know why can't get through. Can you send me PM/e-mail me at ([email protected]), cause I would like to see if we can share the school/class affairs together.

Do you know if the Dance Class will start this Sat 4-5pm?

Cheers

原帖由 kittyswng 於 09-9-3 18:35 發表

Hi 小熊媽咪,
Really nice to meet you here in BK, I tried to send you PM but don't know why can't get through. Can you send me PM/e-mail me at ([email protected]), cause I would like to see if w ...

好高興認識妳呀.....請check email!

好似12/9先第1堂呀.....7/9應該有通告.

係呢, 下星期早放學, 應該點執書呀?

原帖由 小熊媽咪 於 09-9-4 13:28 發表

..... 下星期早放學, 應該點執書呀?

夏令時間與冬令時間的上課節數相同(只是夏令時間每一節的時間較短而已), 所以要執齊星期一上課的課本.

szema, really thanks for your advice.

各位小一家長, 請問數學要帶哪本呀? 是否所有科的作業都要帶呀?
原帖由 szema 於 09-9-4 16:33 發表

夏令時間與冬令時間的上課節數相同(只是夏令時間每一節的時間較短而已), 所以要執齊星期一上課的課本.
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

Hi safarimama,

下星期一既數學堂我會教囡囡帶:
(1) 現代數學習作簿 1上A
(2) 全方位數學綜合練習 1上

晞晴媽咪 ^^

原帖由 szema 於 09-9-4 16:33 發表

唔該sai妳呀....szema!
‹ 上一主題|下一主題