用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島東家長選校分享
樓主: rowdywong
go

港島東家長選校分享 [複製鏈接]

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-8-15 20:57 發表
hi greendotdot

多謝你的寶貴意見, 我同樣是這樣想的
我從K班己跟佢功課, 一直佢成績都平平, 今年小3, 我己很担心, 所以連功都轉了 , 一份可以準6:00收工, 不用返陸的工, 希望多些時間再跟佢功課緊些, 人工少很多也 ...

我都明白揾食艱難,倒有點唔好意思!我嘗試討論吓,但並非幫你教女,希望你明白。

小朋友你可以不誇獎她,但切忌話佢「資質差」、「咁蠢」、「痴線咩」等等 (Key1:BE CONFIDENT),小朋友都有自尊心,幫唔到佢又傷害佢。囡囡都愛媽咪陪,抽時間相處傾吓計,了解她的想法,表達媽咪係關心佢嘅, (Key2:BE HAPPY),家長要講出口令囡囡知道,一家人無必要猜謎語。從你簡述,講來講去,都無提及囡囡的英文科成績,咁即是佢最叻是英文,如果屬實,佢可能對英文較有興趣?咁你巳經找到個有効的方法,再對症下藥,同樣地去啟發她對其他科嘅興趣 (BE HAPPY) ,例如去圖書館閱讀,逛書店讀書俾佢聽,more reading, less TV等等,但依家你又只管盲目去狂操,做練習,我覺得囡囡「無所適從」多啲播 ... 最近黃子華電視劇常常提到「等價交換」,可能囡囡有小聰明,但學習態度自小養成壞習慣 - 學懶咗 (Key3:ATTITUDE),你迫佢讀好啲上次考得差嘅科,佢可能咪用上次考得好果科交換,如此類推,來應酬你,吾願意多付出?(ATTITUDE) 有待你自己證實吓,必須給她一個信息,每一科都要用心和盡力 (ATTITUDE),令她對自己的學習成果有滿足感 (Key4: DREAM),不再只是應酬媽咪,而是主動學習,在學習中尋找樂趣 (Key5: ACTION)。家長當然更要耐心輔導和檢討進度,再相應作出微調。

哈!我係估估吓啫,家長自己再細心觀察和判斷清楚,家長才是真真正正幫到子女,只要學得其法,便好像鄭嘉穎烈火雄心有句對白:
排除萬難,就會有奇蹟出現嘅啦!」

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-8-15 20:57 發表
hi greendotdot

多謝你的寶貴意見, 我同樣是這樣想的
我從K班己跟佢功課, 一直佢成績都平平, 今年小3, 我己很担心, 所以連功都轉了 , 一份可以準6:00收工, 不用返陸的工, 希望多些時間再跟佢功課緊些, 人工少很多也 ...

個人意見....小3的小朋友並唔會因為你多些時間再跟佢功課緊些,---->成績就會好些....2者並不成正比呵

Hi Rowdy

備課, 意思即是 : 在老師未教之前先教佢嗎 ?
那會不會令佢上堂更不能專注呢?

平時上堂, 由 k 班至 小三, 老師都說, 佢會上上吓堂, 就會心散, 一時攪頭髮, 一時攪筆, 一時攪紙, 一時望住其他同學. 老師要久唔久就叫佢回魂, 才可以從新再聽書, 好彩, 佢沒有時常搔擾其他同學, 沒有投訴

請指教
另外 , 備課, 是不是每日幫佢温備課, 還是每星期呢 ?

原帖由 rowdywong 於 09-8-15 23:11 發表

樂豬懶媽媽:定的嚟!一般小學生升小三都需要適應期,試吓在備課上多花點心思吧!

hi samuel

多謝関心.
我明白, 不能成正比
只是希望可以幫到多少就多少, 有一分就得一分吧..
我想, 功課是代表佢學習的事/情度, 如功課上有不明白, 可以即時教佢. 希望佢容易有印像, 如一星期再集結一起後才温, 佢基本可能會忘了之前為何不明白或有什么不明白.  亦有時功課沒有派回, 可能要下一星期才派回, 那就相隔 2 星期了.
這只是個人想法, 也不知對錯與否

因為身邊朋友均沒有小朋友 無法交流.
至於親戚 , 媽媽在職的小朋友, 2個是拔尖的, 另外 2 個均全級考20名以內 , 現在全是大學生了
另一個親友, 媽媽不用上班, 全天後跟佢地功課, 而佢地小朋友, 也是考得很好, 現在也不是大學生,就是中五生了.

在他們小學時, 他們說他們也沒有特做什么, 只是跟佢每天功課, 而佢地功課, 也很少有錯. 而他們小朋友也沒有我囡的情況 , 所以他們也不知怎樣給我意見.

原帖由 samuel89 於 09-8-16 17:46 發表

個人意見....小3的小朋友並唔會因為你多些時間再跟佢功課緊些,---->成績就會好些....2者並不成正比呵

Hi greendotdot

不用吾好意思, 很高興有人比意見我,
我會想, 因身旁真的沒有人可以交流, 熟的朋友, 不是過來人, 有時也不知怎樣給意見我.
今年才知有這討論區, 我才可以問一些想知的資料.

你以下的意見, 很有用, 不過, 需要慢慢消化及融合.

真的很多謝你的意見

懶媽媽

原帖由 greendotdot 於 09-8-16 01:35 發表

我都明白揾食艱難,倒有點唔好意思!我嘗試討論吓,但並非幫你教女,希望你明白。

小朋友你可以不誇獎她,但切忌話佢「資質差」、「咁蠢」、「痴線咩」等等 (Key1:BE CONFIDENT),小朋友都有自尊心,幫唔到佢又傷害佢。囡囡都 ...

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-8-17 10:34 發表
hi samuel

多謝関心.
我明白, 不能成正比
只是希望可以幫到多少就多少, 有一分就得一分吧..
我想, 功課是代表佢學習的事/情度, 如功課上有不明白, 可以即時教佢. 希望佢容易有印像, 如一星期再集結一起後才温, 佢基 ...

我覺得個個小朋友既情況都不盡相同....你可以日日幫個囡跟功課<--不過只系無辦法中的辦法...甘個囡會習慣依賴你...我覺得你應該儘量放俾佢, 要佢自己負責任....有錯雖然隔2星期可能會淡忘...但重CALL記憶一樣印象深刻...你唔俾機會佢錯, 佢又點學識做"岩"呢

Hi Samuel

你的見解, 都值得考慮.
但請問, 如小4 才開始, 會否有危險呢 ?
會吾會萬劫不復呢 ?

原帖由 samuel89 於 09-8-17 11:55 發表

我覺得個個小朋友既情況都不盡相同....你可以日日幫個囡跟功課

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-8-17 14:54 發表
Hi Samuel

你的見解, 都值得考慮.
但請問, 如小4 才開始, 會否有危險呢 ?
會吾會萬劫不復呢 ?

我不是說對小朋友完全不過問....但不是要求他們完全不犯錯, 不是要他們一定要名列前茅....其實只要他們明白到他們的責任....在他們有所偏差時, 再次提點一下就可了....老實講..我自己有時都會過份緊張.. ...但請緊記家長會"關心則亂", 小朋友會"關心則煩",甚至產生"免疫",到時你講咩佢地都聽唔入耳 ...

是呀, 朋友都覺得我過份緊張.
可能真的是 在他小時, 不懂得 給予 正確態度, 方向
而導致現在問題產生.

多謝提點

原帖由 samuel89 於 09-8-17 15:26 發表

我不是說對小朋友完全不過問....但不是要求他們完全不犯錯, 不是要他們一定要名列前茅....其實只要他們明白到他們的責任....在他們有所偏差時, 再次提點一下就可了....老實講..我自己有時都會過份緊張.. ...但請 ...

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-8-17 16:43 發表
是呀, 朋友都覺得我過份緊張.
可能真的是 在他小時, 不懂得 給予 正確態度, 方向
而導致現在問題產生.

多謝提點

不客氣....只是大家分享一下.....:)
我自認沒有能力"跟到足",... 亦不想阿仔只懂得"死讀書"....所以我直接對阿仔講我希望佢可以爭取到"全級第一"....但這只是我的願望....佢唔一定要做到, 但我要求佢一定要對自己有要求,至少每天都要比昨天有所長進.....佢聽到會"明"...但每一個小朋友都"勁善忘"...一打online game,就什麼都忘記了

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-8-17 10:39 發表
Hi greendotdot

不用吾好意思, 很高興有人比意見我,
我會想, 因身旁真的沒有人可以交流, 熟的朋友, 不是過來人, 有時也不知怎樣給意見我.
今年才知有這討論區, 我才可以問一些想知的資料.

你以下的意見, 很有用, ...

看得出你好擔心囡囡,我都很同意:
原帖由 samuel89 於 09-8-17 15:26 發表
但請緊記家長會"關心則亂"

建議你平心靜氣,首先嘗試了解囡囡學習問題所在。

如果上堂欠專注力?咁其他方面,例如做功課、閱讀、玩遊戲、睇電視、運動、交談、講電話、吃飯、唱歌、樂器、舞蹈等等,是全部都欠專注力或者選擇性,欠嘅程度,選擇性中間有無關連,身體狀況有無影響?夜瞓?打機?家庭問題?同學關係?老師關係?社交?親子關係?家長必須了解原因 ...

如果沒有一些特別因素,祇是樣樣都無乜耐性,咁可能係佢態度問題!很多人包括我都認為態度絕對影響成就。所以我之前多次提及「ATTITUDE」,我都贊成小朋友對自己負責,知道承擔後果,對自己有要求,咁態度才會變得積極和進取,才會專注自己的責任和要求,再配合家長、老師適當的指導,學習必定有所進步。其實8、9歲小朋友巳經看懂大人嘅一些做法,所以家長可以多做榜樣,以身作則,令教導更有說服力。此外,我認為習慣性長時間睇電視、打機、上網等一定會影響成績,家長不能妥協。最後一提,有朋友說過某些資優小朋友上堂態度好麻煩,非專家未必能夠識得發掘他們,咪埋沒咗一些天才,也不能排除這個可能性。

Hi Greendotdot

你所講的嘢, 真的好有用, 會慢慢靜下來, 再細想.

非常感激

原帖由 greendotdot 於 09-8-18 05:35 發表

看得出你好擔心囡囡,我都很同意:

建議你平心靜氣,首先嘗試了解囡囡學習問題所在。

如果上堂欠專注力?咁其他方面,例如做功課、閱讀、玩遊戲、睇電視、運動、交談、講電話、吃飯、唱歌、樂器、舞蹈等等,是全部都欠專注 ...

多謝你跟我分享,
這些是我很需要,
我常想 及怕, 自己過份緊張, 而導致盲目並且轉了牛角尖
真的很需要各位幫忙提點
萬分感謝

原帖由 samuel89 於 09-8-17 17:06 發表

不客氣....只是大家分享一下.....:)
我自認沒有能力"跟到足",... 亦不想阿仔只懂得"死讀書"....所以我直接對阿仔講我希望佢可以爭取到"全級第一"....但這只是我的願望....佢唔一定要做到, 但我要求佢一定要對自 ...

樂豬懶媽媽 :
我覺得最重要還是令女兒達Band 1水平,努力吧!

hi hkefai

是的, 正在努力中

原帖由 hkefai 於 09-8-23 23:43 發表
樂豬懶媽媽 :
我覺得最重要還是令女兒達Band 1水平,努力吧!

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-8-17 10:14 發表
Hi Rowdy

備課, 意思即是 : 在老師未教之前先教佢嗎 ?
那會不會令佢上堂更不能專注呢?

平時上堂, 由 k 班至 小三, 老師都說, 佢會上上吓堂, 就會心散, 一時攪頭髮, 一時攪筆, 一時攪紙, 一時望住其他同學. 老師要 ...

平時衹要做好功課和預備好默書,我多利用星期六下午時間幫她複習過去一週所學和做課外練習,衹要有恆心按大家時間表做,成績自然進步。目標係Keep 住考全級頭30%

醒目開學勳章

我聽d老師講劉永生升黎升去都唔到band 1,嘉諾撒應該band one 中。

原帖由 stephanielaw 於 09-8-10 20:05 發表
中華傳道會劉永生中學>非常接近band one,band two差少少都唔收
嘉諾撒書院>band one 尾 ...

原帖由 Xanthe 於 09-9-25 21:42 發表
我聽d老師講劉永生升黎升去都唔到band 1,嘉諾撒應該band one 中。

劉永生應該主要收band 2學生,相反嘉諾撒應該主要收band one 學生。

兩間學校未必相差得咁遠,劉永生近年升得好勁,學生方面愈來愈有質素,而我個人認為嘉諾撒係band one尾

原帖由 hkefai 於 09-9-26 23:56 發表

劉永生應該主要收band 2學生,相反嘉諾撒應該主要收band one 學生。

原帖由 stephanielaw 於 09-10-4 21:05 發表
兩間學校未必相差得咁遠,劉永生近年升得好勁,學生方面愈來愈有質素,而我個人認為嘉諾撒係band one尾
以今年升中實際派位計,兩間學校有明顯差別:

劉永生主要是Band 2 生入和中文中學;
相反嘉諾撒係主要收band one生和英文中學!

‹ 上一主題|下一主題