用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 5)~歡迎新朋友 ...
樓主: 626mama
go

07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 5)~歡迎新朋友加入 [複製鏈接]

hongmimi,

唔緊要啦! 匡匡join左泳班, 學唔到功夫, 因以家未
夠人開親子班, 以家昊藍會join番個邊既武術班, 但
就唔係親子, 係兒童班~
我本想都同昊藍join泳班, 但由於我游術又麻麻地,
亦唔放心比工人姐姐帶昊藍去泳班, 你知d工人架
啦! 加上我o黎個係新工人, 怕仔仔百厭佢控制唔
到佢, 等今年昊爸帶多d昊藍游水, 下年先學 lu~

原帖由 hongmimi 於 09-6-5 16:49 發表
ElainAiolia,
妳地聽日玩得開心d喇! 有咩幫手隨時call我呀! 希望妳出外玩下,個鼻會順d,唔好咁慘啦….

搞咩星期六都要返工? 豬流感妳地又要做野??

rplyan,
妳工作幾忙都要食飯嘛,除非妳諗住再kee ...

Dear all mami,

Jason好番晒啦, 星期五同咗Jason睇醫生, 醫生話佢對腳d係蚊咬, 口裡係飛痴, 手同腳d粒粒就冇晒, 我再問醫生佢之前算唔算係手足口呢?佢話3日前唔知, 現在就唔係 (之前唔係睇佢的)我話佢冇發燒, 佢話生仔都唔一定包生仔啦(個醫生講嘢好寸的, 但好有料).不過總算好番就安心了.

多謝各位的關心.

6/6 我同我家姐 & 朋友去 o左掘蜆,我哋唔係玩 o左太耐,大約個半鐘左右,收獲唔太多,但隻隻都好大隻,相信你哋之前會多過我哋,果日我見唔係太多人,我亞媽八卦走去問 d 專業阿嬸點解佢哋咁多 (其實佢哋都係得半桶),d 阿嬸話已經少 o左,因前排落 o左輪雨,已經少 o左好多 la。我哋掘完出番去東涌食飯,夜晚我家姐打電話比我話 d 蜆好肥、好大隻,仲好鮮味 o忝。

我建議你哋去時 d 小朋友穿泳衣,起碼唔怕濕,又放便洗。你哋 13 號去小心 d,話晒夜晚燈光無咁好。

snoopyhk,
Jason 無乜嘢就好 la,唔知今日有無返學,因子聰都好掛住佢。

天藍,
我哋唔參加親子功夫班,因子聰報 o左協康 d 課程,只得八月比較空閒,所以仲諗緊八月 d 時間點算。

626mama,
pls check e-mail.

另有關 6/6 d 相,大家可以去我家姐個 facebook 度睇,因為落手掘蜆,所以我反而無乜點影到相。

Jason今日有返學, 我問返c6Jason返學時, 有冇同老師講番, 點知佢話我只係帶佢到門口就走了(未訓醒), 我就話佢有冇攪錯, 咁都得, 不過我有寫手冊。

還記得你說過你朋友用電動電刷可以刷走d牙垢嗎?我找咗好耐才買到支兒童電動電刷, 只係同Jason刷了一次, d牙垢就冇咗好多, 真係唔該晒你報料。

你去咗邊度掘蜆呀? 星期六我地去了昂平360, 回程時見到東涌附近都有得掘, 有成百人係度呀。

原帖由 ElainAiolia 於 09-6-8 08:48 發表
6/6 我同我家姐 & 朋友去 o左掘蜆,我哋唔係玩 o左太耐,大約個半鐘左右,收獲唔太多,但隻隻都好大隻,相信你哋之前會多過我哋,果日我見唔係太多人,我亞媽八卦走去問 d 專業阿嬸點解佢哋咁多 (其實佢哋都係得半 ...

snoopyhk,

JASON好番就好LAW, 放心哂LA.

snoopyhk,
Jason 好番就好 la。 Jason 尋晚有無同你講要帶薯片返學校比螞蟻食?子聰同我講話要攞一塊,我比完佢之後,我見佢攞住筒薯片係咁食,都唔知佢講真定假

你支兒童電動牙刷幾多錢?因我係屋企樓下藥房見到要成 $2XX- ,不過可能係 "mickey" 關係,所以咁貴。

我哋 6/6 去 o左梅窩銀礦灣度掘蜆,我都聽過東涌有得掘蜆,但唔知食唔食得,因銀礦灣果 d 一定食得,話晒 626mama、pcdogxx、hongmimi 都食過無事 o麻,而且而家仲有我家姐食過,一定無問題。

rplyan,
你記得忙還忙,記得食嘢同去廁所,身體始終係自己,病 o左或有事,公司唔會有人可憐。雖然講易做難,因我都超忙,但盡量試吓,大家一齊努力,希望快 d 唔使做。

snoopyhk,

Jason好番返學就好啦! 今個星期六昊藍見到jason
啦! 昊藍好掛住jason, 上星期昊藍成日追問我jason
去左邊?! 今個星期六jason係咪會同我地一齊掘蜆???

原帖由 snoopyhk 於 09-6-8 12:11 發表

Jason今日有返學, 我問返c6同Jason返學時, 有冇同老師講番, 點知佢話我只係帶佢到門口就走了(未訓醒), 我就話佢有冇攪錯, 咁都得, 不過我有寫手冊。

還記得你說過你朋友用電動電刷可以刷走d牙垢嗎? ...

626mama / pcdogxx,

真唔好意思! 我公司近期出現o左d煩o野! 突然之間
今個星期日公司要做展覽會, 晨今早要返公司開會,
唉...., 我都係昨天下午先知, 變o左今個星期六夜晚
唔可以係"塘福"到宿營, 因星期日要一朝早返到公司,
真係好煩打亂左我d美夢, 變左星期六下午掘完蜆就
要走...。
你地睇下我個位搵唔搵到人頂上, 如搵唔到我照比番
我個份錢, 因我臨時甩底, 真唔好意思!!!

rplyan,

你今日仲有無咁忙? 保重身體!
今個星期六下午你會唔會同我地一齊去掘蜆?!
不過, 剛睇天文台個網星期六"落雨", 真係有d失落~

我係facebook到睇到d相, 心心大左好多, 高左又
靚女, 個d你地收獲好豐富好多蜆~
功夫班個到唔緊要, "親子功夫班"未必開得成, 但
昊藍下個月會join個邊個"兒童功夫班", 希望昊藍
會開心啦! 因今次係佢自己要求要上功夫班。

原帖由 ElainAiolia 於 09-6-8 08:56 發表
626mama,
pls check e-mail.

另有關 6/6 d 相,大家可以去我家姐個 facebook 度睇,因為落手掘蜆,所以我反而無乜點影到相。

snoopyhk/ElainAiolia,
我之前係網上睇人講,東涌d蜆都食得架,掘既係東涌居民多,佢地日日走去,而家掘到既都係細細隻咯~ 邊有我地d咁大隻....

天藍,
妳放心, 有我頂上~

我今朝先同pcdogxx講電話, 因匡爸confirm放假可以同妳地一齊掘蜆, 原本我諗住bbq完就走, pcdogxx係咁叫我留低唔好走, 仲話讓埋張床俾我瞓....

不過我都驚梗天氣既問題~

Jason 尋晚冇講要帶薯片返學校比螞蟻食, 佢只係同我講佢冇螞蟻課本。

支兒童電動牙刷係萬寧買$99, 係百靈牌的巴斯光年, 我都想搵mickey, 因為Jason最喜歡mickey。不過買咗後我朋友話係吉x島見到買$29x, 之前去過見唔到有。米奇電動牙刷係有音樂的, 可以幫小朋友刷牙時計時, 而且係义電, 而巴斯光年就係最普通的一支牙刷, 用乾電, 但兩款都可以換刷頭。 不過平平地比佢玩吓先, 佢唔用就好晒了。

原帖由 ElainAiolia 於 09-6-9 08:42 發表
snoopyhk,
Jason 好番就好 la。 Jason 尋晚有無同你講要帶薯片返學校比螞蟻食?子聰同我講話要攞一塊,我比完佢之後,我見佢攞住筒薯片係咁食,都唔知佢講真定假

你支兒童電動牙刷幾多錢?因我係屋企樓 ...

天藍,

逢星期六晚我都要返團契, 上次話去得係剛剛放假唔使返, 我都好想去的, 我會找個星期日下午去一次。

Hongmimi,

聽你講東涌都可以一試, 但當然銀礦灣會好d。

原帖由 天藍 於 09-6-9 09:21 發表
snoopyhk,

Jason好番返學就好啦! 今個星期六昊藍見到jason
啦! 昊藍好掛住jason, 上星期昊藍成日追問我jason
去左邊?! 今個星期六jason係咪會同我地一齊掘蜆???

...

All mami,

昨日新工人已到港, 現在係Agent家暫住, 昨日同佢驗身, 今日去取身分證同去領事館聽嘢, 將會星期四到我家, 心情有d緊張, 希望兩位少爺都肯跟佢啦。

希望星期六唔好落雨掃你哋興 la。

天藍,
你有無幫昊藍報到暑期黏土班,因子聰都想學,但其餘時間同協康撞晒期,只有星期五平時我哋上黏土班個鐘數先得 (即 3:45 p.m. - 5:00 p.m.),我諗如昊藍都揀呢個時間,老師會就佢哋將上堂時間提早 o卦。

snoopyhk,
Jason 話佢無螞蟻課本,我諗佢意思係話佢無螞蟻養,因上星期 Jason 放病假期間,子聰話老師叫佢哋帶空水樽返學校,帶佢哋去公園裝螞蟻,而家先話帶薯片返去比 d 螞蟻食。

支電動牙刷可以幫到 Jason 就好 la。我覺得 $99- 平平地用住先,總好過買 o左唔肯用先。

新工人仲有兩日去你屋企,都真係幾緊張 o架。咁你舊果個幾時就?咁你有無請定假教新工人做嘢?有無擔心佢搞唔點呢?我個工人 o黎 o左都成個月 la,但有 d 嘢仲係唔太 o岩心水,唯有得閒先教 d。煮嘢食都係麻麻 o乍。

hongmimi,
尋晚我放工番屋企,出 lift 果陣見 lift lobby 有人搬傢俬,唔知係搬走定搬入 o黎呢?

hello every parent,
longtime no see!!
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

各位,

唔好意思,老細係方唔方便回復。

pcdogxx 叫我post d野比妳地睇,睇下大家有冇興趣去玩...
http://www.playtown.com.hk/chi/photos.htm
一大一小 $100  +多個大人 $50
可以玩足一日..   好大型既遊樂設施...
果個playtown係西環架..  不過pcdogxx 朋友連續兩個星期去左兩次都話好好玩....

嗚嗚..
星期六日都係雷電呀......  乜揀d咁既時候黎落雨呀... 激死.......

得閒諗定室內有咩好玩, 落雨出唔到去玩都有d細藝嘛..

唔好咁灰,可能星期六會好天呢,天文台有時都會唔準 o既,我上個星期六原先天文台都預測唔好天,但後期不知幾咁好天,仲差 d 晒 C o忝。不過諗定室內活動都好,起碼以備必時之需。

626mama,
pcdogxx 叫你 post 個網出 o黎,好似好正咁,如果大家有興趣,不如約埋一齊去。
‹ 上一主題|下一主題