用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2009小一禧年家長
樓主: Cathleen
go

2009小一禧年家長 [複製鏈接]

我囡囡話

- 今日(2/9)有得睇"我們這一家", 聽日無啦, 要上堂啦!

原帖由 hellokm 於 09-9-3 07:41 發表
阿囡小報告
- 放學的校車好細架
- 小息後要學習排隊, 唔準郁, 手要放後面, 好倦
- 小息食兩塊餅仔就夠鍾, 唔夠時間

嘻嘻! 今朝我亦吩咐亞囡問老師, 放學後亞囡答我: 「著校服」。 跟着我問佢佢點樣問老師, 佢話早上集會排隊時, 佢舉手, 蘇老師問佢乜事, 佢就發問啦

原帖由 hellokm 於 09-9-3 12:47 發表
好問題,

我打左番學校問, 話要穿校服, 唔好穿PE衫

好彩你早d問, 如果唔係今晚先發現 OR 聽日穿左PE衫就死LU mouth:" />

有呀, 前面yyuummbb個仔就是1C.

原帖由 981228 於 09-9-3 12:57 發表
Hello, 我囡囡讀1C, 好似呢度未有1C嘅家長喎, 不過吾同班都可以互相報料嘅. 請多多指教!

今日阿囡小報告…
-        我今日要寫自己個英文名20次 第 (唔係10次嗎?) 唔知呀, 好似20次wor (心想:是但你la, 唔好欠交就算lu)
-        今日上音樂堂教唱校歌, 隔離”唧唧”聲個女仔又搞我la, (咁你點ar?) 冇ar, 跟住就落堂lu, 佢成日話校歌好容易唱, 不過我覺得好難
-        (今日返學辛苦嗎?) 唔辛苦, 好好彩唔洗落去, 只在課室內放小息, 有個同學好有錢ga, 佢有銀包ga, 佢買左一包薯片自己食, 走廊有野食賣ga (心想:走廊有野食賣???)

唔係bor, 本英文writting, 阿女寫 (x10) 應該係10bor.
您個女係邊組呀?

原帖由 hellokm 於 09-9-3 14:25 發表
今日阿囡小報告…
-        我今日要寫自己個英文名20次 第 (唔係10次嗎?) 唔知呀, 好似20次wor (心想:是但你la, 唔好欠交就算lu)
-        今日上音樂堂教唱校歌, 隔離”唧唧”聲個女仔又搞我la, (咁你點ar?) 冇ar, 跟住就落堂lu, ...

好叻女呀

原帖由 ksltd 於 09-9-3 13:10 發表
嘻嘻! 今朝我亦吩咐亞囡問老師, 放學後亞囡答我: 「著校服」。 跟着我問佢佢點樣問老師, 佢話早上集會排隊時, 佢舉手, 蘇老師問佢乜事, 佢就發問啦

...

我亞囡答:

自己個名(Lee Yxx Txxx) 英文名(Exxxx Lee) 各寫十次.
上音樂堂, 係音樂室教校歌, 女仔坐上面, 男仔坐下面。(梯級)
係自己課室放小息, 老師帶個男孩子去樓下買署片返課室食。 1個風紀姐姐和幾個姐姐/1個哥哥(他們不是風紀)到課室睇住他們。 另有1個清潔哥哥(橙色帶)入課室睇下, 之後就出番去。

原帖由 hellokm 於 09-9-3 14:25 發表
今日阿囡小報告…
-        我今日要寫自己個英文名20次 第 (唔係10次嗎?) 唔知呀, 好似20次wor (心想:是但你la, 唔好欠交就算lu)
-        今日上音樂堂教唱校歌, 隔離”唧唧”聲個女仔又搞我la, (咁你點ar?) 冇ar, 跟住就落堂lu, ...

so if no any english name is that mean no need to write? because i saw yan yan only write her full name in 10 times only (this complete in classroom already)?

原帖由 ksltd 於 09-9-3 17:31 發表
我亞囡答:

自己個名(Lee Yxx Txxx) 和 英文名(Exxxx Lee) 各寫十次.
上音樂堂, 係音樂室教校歌, 女仔坐上面, 男仔坐下面。(梯級)
係自己課室放小息, 老師帶個男孩子去樓下買署片返課室食。 1個風紀姐姐和幾個姐姐/ ...

又係猜謎時間~~

帶作1上(1)(2)
補、普作、寫練

我估係....
作1上(1)(2) = 快樂做练習1上(1)(2)
補 = 估唔到
普作 = 普通話作業
寫練 = 小學生寫作基礎練習

1b同學點睇?

應該要帶埋益智寫字個本呀

原帖由 hellokm 於 09-9-3 20:23 發表
又係猜謎時間~~

帶作1上(1)(2)
補、普作、寫練

我估係....
作1上(1)(2) = 快樂做练習1上(1)(2)
補 = 估唔到
普作 = 普通話作業
寫練 = 小學生寫作基礎練習

1b同學點睇? ...

原帖由 Cathleen 於 09-9-3 21:57 發表
應該要帶埋益智寫字個本呀

冇錯, 阿囡都係咁講
但係死都估唔到 "補" = 小學生寫作基礎練習law

好彩有2年班同學幫手

回覆 1# hellokm 的文章

今日返學1b班個書包真係好重. 希望會有幾本留返低唔駛帶回家啦

我一本一本給亞女看,問她要不要帶,她好像知到或看過,我試下插本1b or 一下問她, 她使說不要,幾好玩, 大家來玩猜一猜遊戲.

亞女在學校做完哂寫字,需然有些寫得不對位,想過都是不要她改,還讚她乖在我放工前做完,看看之後有沒有禁乖先.:

抄寫功課我都唔會叫佢改
等佢自已攞個c攞個d返來
要攞高分就要靠自己

嘻嘻,我都喺会用這個方法,如果她自己做好了或抄寫功課我不会要她改,等要改正時才要她做對,唔想她依賴其她人,不過我就一定要她做整功課,要她慢慢感覺下"要攞高分就要靠自己", 我預咗要她自己碰下板.

原帖由 hellokm 於 09-9-4 12:29 發表
抄寫功課我都唔會叫佢改
等佢自已攞個c攞個d返來
要攞高分就要靠自己

回覆 1# KAnn 的文章

今日學校好少功課做咋. 得copybook做p.2-3, 同益智寫字p.1

另外派左個餐具, 不過我唔會俾阿女用, 因為好難開呀.   另外星期一要帶餐墊.

如果你們在學校訂飯,是不用帶餐墊,只帶餐具及濕毛巾。
囡囡媽

囡囡媽,  thanks 但係手冊有寫bor :)

原帖由 囡囡媽 於 09-9-4 20:48 發表
如果你們在學校訂飯,是不用帶餐墊,只帶餐具及濕毛巾。

你所講的是否視藝堂要帶墊檯紙(即報紙)作美勞之用呀!
囡囡媽

aiya, 可能係bor. 因為係寫視 : 墊檯紙. 但係要帶幾多報紙呀? :)

原帖由 囡囡媽 於 09-9-4 22:52 發表
你所講的是否視藝堂要帶墊檯紙(即報紙)作美勞之用呀!
‹ 上一主題|下一主題