用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 09~10入讀小一的荔天家長請入
樓主: 愷琳媽媽
go

09~10入讀小一的荔天家長請入 [複製鏈接]

我諗都唔係o既可能早與遲o既問題o者, 可能有"d"其他科目你個女教先過我地呢 !

原帖由 湳淇爸爸 於 09-9-4 17:28 發表
個人感覺C班好似冇B班咁多野學咁,都冇話要背書or朗誦,尋晚都係同佢自己背中文"我的家"咋.

你地小朋友會唔會參加學校課外活動呀 ???

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-5 10:13 發表
你地小朋友會唔會參加學校課外活動呀 ???

好大可能唔會參加啦, 因為嵐嵐星期六既活動都排左三個啦, 唔想佢太辛苦, 而且我星期六都已經係由朝到晚都係同佢出去學野, 排得太密, 怕佢到時樣樣都唔想學就麻煩啦...........

我已經問左嵐嵐, 佢話星期五係堂上都已經背左嫁啦, 老師有問邊個同學背好, 佢話軒軒都有舉手喎, 仲叫左幾個同學試背, 我個女同軒軒都有企起身背嫁......所以唔需要太擔心, 應該冇問題既...........

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-5 09:19 發表
佢o架車"mug"唔係 16座咩 ??? 我成日以為係 16咋, 唔好嚇我啦 超載加無媬母好唔安全喎.

星期五個晚我老公都親自打俾李姑娘問下, 問佢依家係咪有成16個學生, 佢又話冇咁多, 但係當我老公再問佢, 咁加埋司機有冇16個丫, 佢又話咁就有, 不過佢已經講左呢個學期係唔會換車嫁啦........咁即係一係你就繼續搭, 一係你就唔好搭, 自己攪掂........

依家真係冇計啦, 睇下焯淇爸爸有冇搵到其他媬姆車啦....因為 $$ 真係唔係太大問題, 始終貴極有個譜, 真係安全同時間夾到係最緊要嫁........

嘩...真係有 16個人, 查實佢有無超載o架 ???呢個學期唔換車(我估佢係無打算過換, 我地試搭果陣又話會換"握"人o既) 哎.....又未搵到其他媬母車, 無辦法la唯有坐住先.

軒軒想報圍棋但上堂時間係星期四放學後, 因為無人接送所以都係唔報 lu.

大家"d"星期六都係小朋友上課外活動o既黃金時間, 其實大人都好辛苦. 我就小你小小我只係去兩撻地方o者但每個地方都要等成2個鐘或以上, 真係坐都坐到 pat pat 痛. 從 k3 開始我地兩公婆都巳經無晒"d"星期六,日 lu.

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-9-6 14:25 發表

好大可能唔會參加啦, 因為嵐嵐星期六既活動都排左三個啦, 唔想佢太辛苦, 而且我星期六都已經係由朝到晚都係同佢出去學野, 排得太密, 怕佢到時樣樣都唔想學就麻煩啦...........

我已經問左嵐嵐, 佢話星期五係堂上 ...

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-7 11:02 發表
軒軒想報圍棋但上堂時間係星期四放學後, 因為無人接送所以都係唔報 lu.

大家"d"星期六都係小朋友上課外活動o既黃金時間, 其實大人都好辛苦. 我就小你小小我只係去兩撻地方o者但每個地方都要等成2個鐘或以上, 真係 ...

話就話星期六係放假唔駛返工, 不過我就覺得返工都冇咁辛苦, 唔只要等, 仲要三度地方不停坐車, 由屋企 - 西九龍 - 油塘 - 旺角 - 返屋企, 真係好慘

星期日就冇安排活動俾佢, 一來星期六都排到咁, 二來想星期日有d時間休息下, 做下功課或者溫下書, 而且有時星期日又可以安排一下去街街, 唔駛就住就住d時間要去學野......

至於媬姆車度, 我都冇晒辦法啦, 因為我老公話如果要送佢返學又太辛苦啦, 因為我地個度都冇車直接去到, 要個女背住個書包行咁耐, 太辛苦啦, 所以都唯有坐住先......

其實星期六大家都辛苦,阿女鐘意跳舞,之前都有參加比賽,或者等佢習慣吓小學生活模式先,遲啲等佢小二先報東方舞,我老婆想報劍橋英語or中文樂無窮,公文英&數可能延至下午上,真替阿女辛苦,所以我會珍惜星期日去街街輕鬆吓,因為我都做到發癲.
暫時都未揾到16座嘅褓姆車,不過都有留意途經啲褓姆車,睇吓車身有冇留低電話號碼,希望在明天.

哎...你地兩個都仲有個星期日去玩呀, 我就連星期日下晝呢"d"黃金時間都要係泳池度過.

湳淇爸爸, 好一句希望在明天. 希望快"d"搵到o架好"d"o既媬母車 la.

醒目開學勳章

今日嵐嵐放學就即刻打俾我啦.....原因係佢做左女班長喎....真係冇諗過佢真係做左, 咁點算呢? 我都未做過班長.....唔識教佢喎, 而且佢食飯食得咁慢, 到時做包尾班長就失禮死人啦

回覆 130# 嵐嵐mimi 的文章

恭喜晒!
以前我都做過班長,領袖生,其實用三個字黎形容 : 責任心 ,所以妳可以放心,啲細路好易明白,我都有問阿女做班長嘅條件,老師話要有禮貌,主動舉手發問,交齊功課,勤力讀書,wa..以為考科舉添,hehe.....

回覆 129# hinhin.mami 的文章

hinhin.mami
其實星期日上午都要學普通話架,下午先可以去街街咋,有時都會同佢地去游水架.
所以妳係泳池渡過都好過係條街渡過啦.

醒目開學勳章

原帖由 湳淇爸爸 於 09-9-7 15:45 發表
恭喜晒!
以前我都做過班長,領袖生,其實用三個字黎形容 : 責任心 ,所以妳可以放心,啲細路好易明白,我都有問阿女做班長嘅條件,老師話要有禮貌,主動舉手發問,交齊功課,勤力讀書,wa..以為考科舉添,hehe..... ...

哈哈....我個女話乖就可以做嫁啦, 佢老師冇講咁多條件出黎喎, 佢恨左好多日嫁啦, 好似上星期三佢第一次同我講話好想做, 點知真係俾佢恨到啦......

我頭先自己去接個仔放學, 佢一出o左學校門口就同我講嵐嵐做班長呀 ~~ 恭喜晒喎.......你唔洗擔心o甘多 la.老師會教佢做o架 la.

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-9-7 14:22 發表
今日嵐嵐放學就即刻打俾我啦.....原因係佢做左女班長喎....真係冇諗過佢真係做左, 咁點算呢? 我都未做過班長.....唔識教佢喎, 而且佢食飯食得咁慢, 到時做包尾班長就失禮死人啦 ...

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-7 16:41 發表
我頭先自己去接個仔放學, 佢一出o左學校門口就同我講嵐嵐做班長呀 ~~ 恭喜晒喎.......你唔洗擔心o甘多 la.老師會教佢做o架 la.

我諗最開心都係我個女啦, 希望佢做左班長之後, 會乖d, 做個好榜樣, 咁我就唔駛成日咁激氣........佢其實係屋企好鬼曳, 攪到我成日都又打又鬧, 都係唔係好聽我話, 有時真係教到我好灰心嫁 !!

回覆 135# 嵐嵐mimi 的文章

慢慢教啦,多啲鼓勵,多啲讚賞,小朋友會好受落架.
我平時對佢地賞罰分明,會用好多比喻去引導佢地,有時會將佢地作比較,例如點解家姐做到你做唔到嘅,其實激將法係得架,到细佬做到果時我又讚吓佢,家姐唔抵得又要叻過细佬,良性競爭係掂,錫我會好錫,惡我會好惡,所以佢地對我又愛又恨,哈哈!

喂....兩位,今朝我叫o左老公望清楚架車真係印住12座位, o甘依家佢坐 16個人o甘 touch wood 有咩事o甘點算, 佢依家超晒載喎.

啱啱打去運輸署問,褓姆車必須來回要有褓姆跟車,12座位係唔連司機, 身高唔過1咪3 ,3個小朋友可擋2個座位坐,以我估計應該冇超載,但冇褓姆跟車就犯咗法,可以告發佢,宜家心大心细,睇吓點攪.
我已經今朝問咗细佬間幼稚園嘅司機,佢話幫我留意吓喎.

醒目開學勳章

原帖由 湳淇爸爸 於 09-9-8 13:10 發表
啱啱打去運輸署問,褓姆車必須來回要有褓姆跟車,12座位係唔連司機, 身高唔過1咪3 ,3個小朋友可擋2個座位坐,以我估計應該冇超載,但冇褓姆跟車就犯咗法,可以告發佢,宜家心大心细,睇吓點攪.
我已經今朝問咗细佬間幼稚園 ...

其實如果告發左佢, 佢會唔會迫住要去換車呢? 講真丫, 我真係唔係咁想個女坐呢架車, 但係如果告發左佢, 佢又換唔切架車, 咁咪要自己接送返放學, 咁又未必請得切假喎........

尋日派o左中文同英文默書範圍, 係時候要溫 習lu. 希望每日溫一"d" 等佢印像會深"d" la.
‹ 上一主題|下一主題