用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2009/10 聖保祿天主教小學小三
樓主: YongXin
go

2009/10 聖保祿天主教小學小三 [複製鏈接]

醒目開學勳章

大起雨上來,两樣都要用。我家大小姐通常都剩係肯帶遮。

原帖由 chingching8888 於 09-9-14 22:34 發表
原來如此! 仲以為可以着住水鞋到放學.

請問學校有沒有 prefer 學生穿雨衣或帶雨傘?  

YongXin
我見website你地早前有個survey關於test次數問題, 個結果係不變, 還是次數減少呀? thanks !

醒目開學勳章

維持原判,全年4測2考無走雞。 呢個係大部份家長既意願。

原帖由 joanneka 於 09-9-17 09:39 發表
YongXin
我見website你地早前有個survey關於test次數問題, 個結果係不變, 還是次數減少呀? thanks !

YongXin

點解係大部份家長的意願?
4測2考會唔會好辛苦呢? e頭test完, 無耐又要溫習.
因為以前我大女小學係2測2考, 我係working mom, 都好辛苦. 4測我唔知應唔應付到.

原帖由 YongXin 於 09-9-17 12:42 發表
維持原判,全年4測2考無走雞。 呢個係大部份家長既意願。

醒目開學勳章

初初聽落,真係好啃;但係慢慢讀落,就會知,4測既用處,係迫大家温習,咁相對來講,到考試0個時,好多0野都測驗0個時已經讀過0西。如果得一測一考,甚至剩係得考試,咁入到腦既0野,會仲short term。市儈0的講,多幾次測驗,有得拉高吓0的分丫嘛;測驗卷通常都唔易攞分架。

都係0個句,入得傳統小學,就要受得呢套。我都係working mom,逢親測考0個日,我都會請半日假陪讀。我個人唔信活動教學/愉快學習0個套;小學,係要下苦工,打好個底,將0的知識穩打穩扎記入腦。

係呢?你問到中小學,算唔算係同一校址未呀?

原帖由 joanneka 於 09-9-17 13:08 發表
YongXin

點解係大部份家長的意願?
4測2考會唔會好辛苦呢? e頭test完, 無耐又要溫習.
因為以前我大女小學係2測2考, 我係working mom, 都好辛苦. 4測我唔知應唔應付到.

...

YongXin
我大女個時我都係請半日假陪佢溫習. 每次考4day (中英數常).
甘st.paul 的test & exam 又幾多day? 我d大假唔知夠唔夠呢......
每次test & exam 分別佔幾多% ?
另外我問左啦, 學校話雖然地址唔同, 但操場有個門直接通中學部, 一定係同一校址.
所以下年好大機會做你地師妹, 到時好多野要請教你地.

我仲想問小學部的校舍係唔係好細, 因為我見係小學概
覽record只係得1700平方米?

原帖由 YongXin 於 09-9-17 13:25 發表
初初聽落,真係好啃;但係慢慢讀落,就會知,4測既用處,係迫大家温習,咁相對來講,到考試0個時,好多0野都測驗0個時已經讀過0西。如果得一測一考,甚至剩係得考試,咁入到腦既0野,會仲short term。市儈0的講,多幾次測驗,有得拉高吓0的分丫 ...

醒目開學勳章

我地測驗,每星期測一科,逢星期3測;所以,每次測驗中/英/數/常,都測成個月。

10月第一次測,跟住11月中至12月中第二次測,1月中大考;3月測第三次,4月中至五月測第四次,跟住6月頭大考。考試就連續考4日既。

就咁計,(4科 x 4測) + (4科 x 2考) = 24日,請half day leave即係12日大假。

两次測驗計埋除2就佔50%,考試又50%,合共就係0個個學期落成績表既grade。

100-90:A
89-80:B
79-70:C
69-60:D
59-50:E
49-30:F
29-0:G

比起新既千禧校舍,我地算細,剛剛好够半日制用;好多時要用埋舊幼稚院校舍。

原帖由 joanneka 於 09-9-17 15:32 發表
YongXin
我大女個時我都係請半日假陪佢溫習. 每次考4day (中英數常).
甘st.paul 的test & exam 又幾多day? 我d大假唔知夠唔夠呢......
每次test & exam 分別佔幾多% ?
另外我問左啦, 學校話雖然地址唔同, 但操場有個 ...

YongXin
唔該晒.
我全年都係得10日大假乍, 慘啦!

原帖由 YongXin 於 09-9-17 16:18 發表
我地測驗,每星期測一科,逢星期3測;所以,每次測驗中/英/數/常,都測成個月。

10月第一次測,跟住11月中至12月中第二次測,1月中大考;3月測第三次,4月中至五月測第四次,跟住6月頭大考。考試就連續考4日既。

就咁計,(4科 x 4測) + ( ...

醒目開學勳章

咁可以星期六,日温定既;而且大大吓,有0的科覺得啊女都掂既,我都無請假。

原帖由 joanneka 於 09-9-17 17:15 發表
YongXin
唔該晒.
我全年都係得10日大假乍, 慘啦!

識一家長,大女讀緊St Paul Sec,直入SPPC.因為”同一校址”.

當小朋友去到高小,你會開始發覺部分科目係唔請假陪佢溫習.

辛苦常識,太多東西要.
至於,小朋友們已經儲了一定數量的詞彙.
---測根本同係唔,
知點, 我key words都.

係考理解.

祗是考試時請假.

YongXin,

多謝回覆!

剛剛睇o左你分享怎樣請假陪女兒測考, 12天大假 !?     

真擔心.......

原帖由 YongXin 於 09-9-16 12:15 發表
大起雨上來,两樣都要用。我家大小姐通常都剩係肯帶遮。

醒目開學勳章

咁陪讀呢家0野,都係講需要既。

初小階段,讀完幼稚園出來,連讀書/測/考都唔知係0羊0黎,家長既角色係鼓勵同引導多0的,同埋等小朋友覺得,就算讀得辛苦,都有啊媽支持。
而且,我家大小姐比較。。。懶。 如果小朋友本身比較自覺,又會好0的。

原帖由 chingching8888 於 09-9-17 22:55 發表
YongXin,

多謝回覆!

剛剛睇o左你分享怎樣請假陪女兒測考, 12天大假 !?     

真擔心.......

Rattie
唔該晒.
我一直都擔心緊係唔係真係有分.

Rattie, YongXin
我大女反而係3-6年級時有請假陪佢, 因為5-6年級呈分, 所以特別緊張.
想問5-6年級係唔係只計考試分數做呈分呀?

原帖由 Rattie 於 09-9-17 18:24 發表
我識一個家長,大女讀緊St Paul Sec, 細女係直入SPPC.因為係”同一校址”.

當小朋友去到高小時,你會開始發覺部分科目係唔駛請假陪佢溫習.

最辛苦係常識,太多東西要記.
至於中文,小朋友們已經儲了一定數量的詞彙. ...

5-6年級 : 呈分, 成績表都祗係只計考試分數.

至於請假陪佢溫係講需要,要求. St Paul Sec 平均收80%+, BBCC問題.女講有B.

Rattie

我大女以前85分已經係A.
不過有直屬中學真係無甘大壓力.

原帖由 Rattie 於 09-9-18 15:21 發表
5-6年級 : 除左呈分, 成績表都祗係只計考試分數.

至於請假陪佢溫書係講需要, 亦講你既要求. St Paul Sec 平均收80%+, 祗要係BBCC就冇問題. 我同個女講有B就收貨.

Rattie ...

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

好似有,但係啊大小姐話可能會轉人;可能老師想有“試用期” 。之後早會會有個授章儀式。

原帖由 candy_kent 於 09-9-18 16:47 發表
ALL
小囡話佢果班無班長, 只有科長, 我想知是否未選, 定係選左但佢唔知呢 ?

我很同意你的講法, 第一次測/考, 亞媽當然要出分力支持佢, 幫o下佢!  

原帖由 YongXin 於 09-9-17 23:34 發表
咁陪讀呢家0野,都係講需要既。

初小階段,讀完幼稚園出來,連讀書/測/考都唔知係0羊0黎,家長既角色係鼓勵同引導多0的,同埋等小朋友覺得,就算讀得辛苦,都有啊媽支持。
而且,我家大小姐比較。。。懶。 如果小朋友本身比較 ...

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

要“視眾”咁嚴重?比你笑C

應該每一班都有正/副班長,每科有科長,仲有行長。授章儀式係遲0的有一日既早會排隊0個時,每班由班主任扣上班長章既。

原帖由 candy_kent 於 09-9-19 10:00 發表

YONGXIN,
我都唔知我個囡知唔知乜野係班長lor, 問佢話有科長, 其實科長是否即係班長呀 ??

你囡囡有無科長 ?  有無印象小一是否只得科長呢 ?

授章儀式進行左未 ?  知唔知幾時呀 ?  是否所有班級既班長都會在授章 ...
‹ 上一主題|下一主題