用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 小一編左班啦
樓主: DDC
go

小一編左班啦 [複製鏈接]

Oh!!!! 希望個位老師冇事啦, 小生命係好緊要既, 休息多 d 先最好...

想問下, 見手冊寫...英文 >> 3. Rev WB P.1-4, 但我又唔見有 workbook 派返既....

Thanks.

原帖由 Xanthe 於 09-9-26 13:16 發表
唔清楚,她實際係12月生但因為她現時身體狀況不能回校,醫生唔准她出院,所以咪要放病假囉!

有派呀,如果無,叫呀女問老師啦,唔係功課呢既,係溫習姐.   

原帖由 AK 於 09-9-27 15:28 發表
Oh!!!! 希望個位老師冇事啦, 小生命係好緊要既, 休息多 d 先最好...

想問下, 見手冊寫...英文 >> 3. Rev WB P.1-4, 但我又唔見有 workbook 派返既....

Thanks.

...

sorry sorry, 係我大頭蝦, 其實係有架....真係眼大睇過龍...呵呵..

醒目開學勳章

學校網頁有晒d資料!上去看看,我通常都睇top band 1 和英中的比例,唔多理%

原帖由 HIMMAMA3 於 09-9-26 23:37 發表
因有mami想知. many thnaks!!
另外想問今年升中派去band 1 中學 既百分比,謝謝!!  

但點知邊間係top band 1 和英中?我吾係好識分.   
原帖由 Xanthe 於 09-9-28 22:26 發表
學校網頁有晒d資料!上去看看,我通常都睇top band 1 和英中的比例,唔多理%

我都有相同既疑問呀!

原帖由 HIMMAMA3 於 09-9-29 23:36 發表
但點知邊間係top band 1 和英中?我吾係好識分.   

想問下大家小朋友默書都有分呀?
呀仔d字成日都寫得好差tim呀.

有分架,係錯一個字扣 5 分呀.呀仔第一次未習慣,扣了好多分,第2和第3次就好好多啦.

原帖由 HIMMAMA3 於 09-9-30 23:56 發表
想問下大家小朋友默書都有分呀?
呀仔d字成日都寫得好差tim呀.  

今晚7:30pm記得返學校聽講座,到時見

醒目開學勳章

係喎,唔記得相認tim!! 我覺得感覺不錯,at least我見到學校的進步了很多!(相對呀女讀小一時。)今日見到本英文PRPL簡直開到極點,呀女個陣時係好簡單,printing好差...

原帖由 DDC 於 09-10-2 14:06 發表
今晚7:30pm記得返學校聽講座,到時見

我有見到你呀,不過唔好意思叫你,好似好唐突咁.

聽到Alice Wong講話我地揀啱學校,我都好開心.

原帖由 Xanthe 於 09-10-2 21:34 發表
係喎,唔記得相認tim!! 我覺得感覺不錯,at least我見到學校的進步了很多!(相對呀女讀小一時。)今日見到本英文PRPL簡直開到極點,呀女個陣時係好簡單,printing好差...

...

醒目開學勳章

啦!一d都唔唐突!at least可以交換電話和資訊!

原帖由 DDC 於 09-10-3 08:34 發表
我有見到你呀,不過唔好意思叫你,好似好唐突咁.ops:" />

聽到Alice Wong講話我地揀啱學校,我都好開心.

好呀,下次呀,大家同埋一班,一定有機會相認啦.

原帖由 Xanthe 於 09-10-3 12:47 發表
啦!一d都唔唐突!at least可以交換電話和資訊!

阿仔琴日好叻呀,我放工返去已做左9成功課,做埋少少就可以食飯啦!

學校個網上越讀越有趣真係幾好喎,阿仔好鍾意做喎!

係呀! 開學至今感覺好咗,新人事新開始 !Yeah

原帖由 Xanthe 於 09-10-2 21:34 發表
係喎,唔記得相認tim!! 我覺得感不錯,at least我見到學校的進步了很多!(相對呀女讀小一時。)今日見到本英文PRPL簡直開到極點,呀女個陣時係好簡單,printing好差...

...

想問下大家..上個星期五學校個講座有冇咩特別野我 miss 左呢, 因為有事 冇去到, 怕我漏左 d 要知既野 miss 左就慘喇, 唔該哂大家!!!

唔怪得之,咁耐唔見你上厘啦.我記得既有:
1)英文科:每星期會派一個folder,內有兩本英文書,爸媽要和子女一起讀(有4種讀法,參考書上所講),每個星期一要交.
2)小朋友上課一個月,大部分都適應了,測驗都ok的.
3)有個甚麽調查,要幫手做咁,有少少報酬咁啦,唔係好記得啦.

原帖由 AK 於 09-10-7 23:34 發表
想問下大家..上個星期五學校個講座有冇咩特別野我 miss 左呢, 因為有事 冇去到, 怕我漏左 d 要知既野 miss 左就慘喇, 唔該哂大家!!!

醒目開學勳章

- 英文默書範圍就係word bank個份
- 他地學緊中、英文作文,會係學校做
- 班主任講左d功課會係點做,英文就點解教教下book1 a就突然教1b
- 這些講座一定要去,唔去一定會miss左d資料,我地點講都講唔番齊d info

原帖由 DDC 於 09-10-8 11:07 發表
唔怪得之,咁耐唔見你上厘啦.我記得既有:
1)英文科:每星期會派一個folder,內有兩本英文書,爸媽要和子女一起讀(有4種讀法,參考書上所講),每個星期一要交.
2)小朋友上課一個月,大部分都適應了,測驗都ok的.
3)有個甚 ...

醒目開學勳章

咁又唔係喎,上2年的Net書我都覺得好靚嫁啦,不過自己冇份用,就唔會去再深入了解!

原帖由 super11mum 於 09-10-6 10:28 發表
係呀! 開學至今感覺好咗,新人事新開始 !Yeah
‹ 上一主題|下一主題