用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 ...
樓主: 喧嘩
go

2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 [複製鏈接]

carcar
我又黎搭訕...
A4 size拉鏈file袋就得, 我買果隻有兩條拉鏈, 前面既拉鏈比阿仔裝d唔急既紙仔, 大拉鏈就叫佢功課呀, 通告呀乜都塞晒入去先...
夾仔係夾住當日返學果版, 唔使d小朋友揭來揭去..
呀, 12色木顏色或者粉彩都得...

原帖由 carcar 於 09-8-31 15:24 發表
另外,我想問是否要準備一個大的同一個小的有拉錬膠袋,用泥裝功課和通告??--我買了一個F4 有撞錬膠袋, 放晒所有功課同埋通告, 我個仔好大頭蝦, 如果比兩個佢, 可能有一個會漏左

有一份通告話要準備一個文具夾用來來 ...

唔使帶晒兩冊架, 帶上學期果本就得, 但記得舊年常識科就教左1b先, 所以要留意學校寫係手冊入面既通告...

原帖由 carcar 於 09-8-31 15:30 發表
仲有我想問, 9月3正式番學時, 有D科目的書有分兩冊的, 洗唔洗兩本都帶晒呀??

今次果堆通告, 我罰我老公全部簽晒佢, lee個c6 成日乜都唔理, 佢自己d稅單...全部都塞晒俾我填, 佢填左差唔多成粒鐘, 我仲串佢, 洗唔洗填咁耐, 佢話要慢慢睇, 原來裡面有講day 1著pe衫佢又唔知, 帶夾仔又唔知...乜都唔知, 佢返黎我要丙獲金佢先, 唔係好掂, 我一陣番睇一次先, 亞女一早已經用佢個至愛玉貴狗書簽放喺寫手冊果頁啦, 我冇準備夾仔俾佢, 因為我地好鬼煩, 全部都要買晒玉貴狗, 連貼名label都係,  要俾d時間先搵到, 如果你地發現有個乜都用玉貴狗的女仔, 就係我個女啦
我個女好怕打針, 因為佢由細到大成日打針, 抽血, 補牙, 介眼瘡...., 佢聽到已經怕怕, 所以一定要喺學校打, 有伴
仲有ar, 要帶八達通, 不過亞女隻八達通錶留左喺我媽屋企, 我廢時特登去攞返, 等佢冇帶一日先啦
冬季果張通告我上次已經交左, 佢果度寫話會去學校幫佢地度身喎, 我先訂炸
唔知聽日係咪有兩個小息呢, 亞女話上次見到人地食蛋佢好想食, 咁我聽朝就早d 十隻蛋俾佢, 同埋帶d 蛋糕仔俾佢, 佢話要帶大書包喎, 好似有d 誇咁

hinhinmami

哈...咁玩嘢!!!最後影到滿意就好喇

原帖由 hinhinmami 於 09-8-31 14:19 發表
fi-fi,
多謝你的提點.另外,我學你在家中自己同囝囝影校服相,結果影左成大半個鐘先搞掂,take 左好多個shot,有哭的,有笑的,有碌大隻眼的,有'西'起排牙的,最後我開你囝囝的相比佢睇,叫佢學下啦,終於影到一幅比較滿意的: ...

我都唔知頭兩日是一個小息定兩個小息呀?我就安排定2餐小食比佢囉!!!

原帖由 喧嘩 於 09-8-31 18:40 發表
今次果堆通告, 我罰我老公全部簽晒佢, lee個c6 成日乜都唔理, 佢自己d稅單...全部都塞晒俾我填, 佢填左差唔多成粒鐘, 我仲串佢, 洗唔洗填咁耐, 佢話要慢慢睇, 原來裡面有講day 1著pe衫佢又唔知, 帶夾仔又唔知...乜都 ...

多謝glory 指點. 係呢, 裝8達通個証件套, 可唔可以用自己買d有公仔果d呢??定係指定用學校果個?

carcar
咪客氣啦...八達通證件套無乜所謂, 咩野公仔都得....我地又無指定用學校果個, 係咪學校新派比你地架? 阿仔就鍾意掛係條頸樹, 試過買過一個可以夾係書包, 拍卡時拉出黎就得, 佢覺得無咁方便
原帖由 carcar 於 09-8-31 20:11 發表
多謝glory 指點. 係呢, 裝8達通個証件套, 可唔可以用自己買d有公仔果d呢??定係指定用學校果個?

琴晚校定鬧鐘6點響,今朝阿仔好準時自己起身,仲好efficient咁刷牙食早餐,老懷安慰
你地好細心,準備定兩餐茶點,我只係準備了兩片麵包搽jam咋!其實日日要諗帶咩茶點,都好煩!

hinhinmami

我就習慣了準備茶點嫁,因為之前禮幼果三年都係自備茶點嫁!!!

原帖由 hinhinmami 於 09-9-1 09:34 發表
琴晚校定鬧鐘6點響,今朝阿仔好準時自己起身,仲好efficient咁刷牙食早餐,老懷安慰
你地好細心,準備定兩餐茶點,我只係準備了兩片麵包搽jam咋!其實日日要諗帶咩茶點,都好煩! ...

今日有D唔開心, 亞女返黎話排喺佢後面個女同學, 攪佢條鞭, 書包, 又扯佢個名牌, 整到佢條頸好痛, 仲話佢同老師一樣咁口水多過茶, 又話佢玉酸喎, 佢話佢都冇俾老師話嘈, 反而個女同學同後面果個有俾老師話叫佢唔好嘈喎, 佢話佢後面再後面果個都唔好喎, 兩個講埋D無聊嘢, 我問佢講乜, 佢話講點攪佢喎, 亞女話我之前都話同佢做朋友啦, 做左朋友都咁樣攪佢 ,我聽完真係好嬲, 但係我老公竟然笑喎, 佢話都知道學校會有D咁人, 但係估唔到第一日就會咁, 我話你仲笑, 不過睇定D先啦, 話唔定佢地遲D會變朋友呢, 不過我就同佢講, 唔好理佢, 佢連老師都話, 點可以話老師口水多過茶, LEE D係好冇禮貌行為, 希望喺到讀書之後會學番好D, 到時先同佢做朋友, 如果佢真係好過份, 你就話俾老師聽啦(其實好唔想教佢投訴, 好似唔係咁好咁, 老師可能會覺得郁D就投訴, 俾我都唔鐘意, 但係又唔知點, 我聽我亞女講完, 我都有衝動叫老師唔好俾我個女排佢前面, 但係冇理由第一日就), 亞女喺幼稚園好受歡迎, D同學爭住同佢玩, 男仔又送花俾佢, 好鬼好人緣, 我唔想佢上到小學反而俾人蝦

喧嘩,
唔洗唔開心, 小朋友好快又會變得好fd. 希望佢地快d做好朋友啦. 亞仔都無咩講學校野我知, 只係話係番自己課室小息喎.

喧嘩,

唔洗太擔心,亦唔洗唔開心....呢D搞鬼行為喺小學係好正常,你放手比小朋友自己學習解決喇!!!你只係用心"聽"你囡囡分享學校點滴就得嫁喇....除非你覺得有"即時危險",否則都唔洗咁快向學校反映!

原帖由 喧嘩 於 09-9-1 23:13 發表
今日有D唔開心, 亞女返黎話排喺佢後面個女同學, 攪佢條鞭, 書包, 又扯佢個名牌, 整到佢條頸好痛, 仲話佢同老師一樣咁口水多過茶, 又話佢玉酸喎, 佢話佢都冇俾老師話嘈, 反而個女同學同後面果個有俾老師話叫佢唔好嘈 ...

亞女今日返黎話冇俾個同學蝦喎, 今日佢地調左位, 果個同學坐佢後面, 只係話點解唔係佢坐前面喎, 佢好憎我個女喎, 同埋只係拉開佢條裙條拉鏈, 亞女話佢睇下我個女自己拉唔拉得返喎(亞女咁都覺得人地冇蝦佢, 算啦, 最緊要佢睇得開), 但係我真係好好好想同老師講, 有乜理由拉人拉鏈, 下次除佢條褲咁點算, 死啦, 仲要坐佢後面, 亞女話個同學同佢隔離果個都話想轉校喎, 唔鐘意lee間學校喎, 亞女話如果係就好啦, 我真係好怕佢地蝦慣左, 日日變左做一項娛樂, 我叫亞女警告個同學, 如果係咁就話俾老師聽, 同埋佢己經話左俾媽咪聽, 但係亞女話驚喎, 唔知點同佢講喎, 我亞媽話由佢喎, 睇定d先喎, 亞女冇覺得咁叫蝦就唔好俾壓力佢
係呢GE係咪即係英文堂? 帶晒所有英文書?
閱讀係咪即係做閱讀練習, 早前已交學校果本?

係呢, 點解龍柱失左踪?

GE咪即係英文堂,要帶PLE英文書.
閱讀係READING, 要帶故事書.

carcar,
只有星期二和星期四小息才能在操場
原帖由 carcar 於 09-9-1 23:21 發表
喧嘩,
唔洗唔開心, 小朋友好快又會變得好fd. 希望佢地快d做好朋友啦. 亞仔都無咩講學校野我知, 只係話係番自己課室小息喎.

喧嘩 ,

多謝你咁關心我呀! 我近排公私兩忙嘛! 你地係新人,應該唔知我的習慣. 我習慣在lunch hours才post回應(因為係屋企好忙, 要阿仔睡了和我沖完涼, 才有時間. 但果時都11點幾, 我又唔想攪到咁夜), 因為以前係"KRS幼稚園版", 我們有些members, 都會經常update小朋友的真人相做大頭相.  upload了真人相, 自然就expose了身份. 而我的同事們都有上BK,當然會知我小朋友讀邊間學校, 以防後患, 所以唔會係office hours回應.  還有, 公司若有心check員工瀏覽過咩網頁, 其實係好容易, 只不過私隱問題, 可能唔會咁做.

近排lunch咁忙, 係因為要回應facebook的post和message,加上又要用電腦做相片大集會, 到KRS幼稚園重聚日, 會送俾老師... 所以無時間打中文回應囉!

我lunch hours, 仲忙過office hours呀!!

原帖由 喧嘩 於 09-9-2 01:42 PM 發表
係呢, 點解龍柱失左踪?

話時話, 我阿仔係"勇班". 阿仔噚日講, 有兩個同學已經退了學. 現在"勇班"只有 31人. 你們 "信" "望" 班, 有無人退學呀?

好興奮呀! 佢地今日開始係學校食飯! 唔知會唔會有麻煩野呢

噚日派的中文默書範圍, 都幾easy ar!

我地班未有派黙書範圍, 唔知幾時開始有黙書呢?

今日派左啦, 你check check
我聽日想接亞女放學, (冇訂飯)有冇人知寫手冊寫邊度, 係咪學校家庭通訊欄?
龍柱:你都真係好忙喎, 我shift duty, 所以有d時間會好得閒, 亞女學號都前左兩個, 我諗最少已有兩個唔讀, 我就唔知佢全班有幾人, 唔知佢地係咪一至六年班都會同一班呢?
亞女今日話d飯好好味喎, 好彩, 如果唔係有排煩
原帖由 carcar 於 09-9-3 14:57 發表
我地班未有派黙書範圍, 唔知幾時開始有黙書呢?
‹ 上一主題|下一主題