用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2009-2010 小二家長請進 (報到啦)
樓主: wing1128
go

培正 2009-2010 小二家長請進 (報到啦) [複製鏈接]

原帖由 kc 於 09-10-16 21:28 發表
小二其實真係算幾輕鬆架喇,我大仔今年小五真係突然多咗好多功課,還有樣樣都好似要返黎等家長教咁嘅,我都唔明d細路點解一日要返咁多個鐘頭學,但又唔係學晒返黎喎,放咗學要靠補習先真係學返考試測驗d嘢嘅,等如佢地每日要對著 ...

其實功課對於我個仔嚟講都算輕鬆, 只不過要令佢應付到考試, 就一定要自己加多幾分"肉緊"先得.

請問是否宗教書每課的金句都要背熟,默寫呢?

另外常識科測驗時課文的詞語會提供嗎?學生是否要自己全部識寫?

小二的要求是好似中文不供詞填充咁, 有d金句的詞語會無左, 填上去就行了,
常識我忘記左,

原帖由 Lauyl 於 09-10-16 23:21 發表
請問是否宗教書每課的金句都要背熟,默寫呢?

另外常識科測驗時課文的詞語會提供嗎?學生是否要自己全部識寫?
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

功課好似比小一仲少,但有d佢根本未學識。
另外,又係考試測驗的問題。都唔覺佢學左好多,但最後份卷係比平日功課深好多好多。

如果考D平日無教既野,咁學生點應付呢?

呢d都係好靠平時上堂有無留心, 我知道我囝就一定唔留心, 因為成日都要打電話問功課

原帖由 lokyau 於 09-10-19 20:06 發表
功課好似比小一仲少,但有d佢根本未學識。
另外,又係考試測驗的問題。都唔覺佢學左好多,但最後份卷係比平日功課深好多好多。
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

我估都係考平時d嘢, 不過出題方式不同平時, 所以小朋友未必明白,

原帖由 Lauyl 於 09-10-19 22:57 發表
如果考D平日無教既野,咁學生點應付呢?

比如做comprehension的skill,如果不是老公教佢,佢係完全唔識。學校也有教phonic,但我囡囡完全唔明,暑假比佢出面再學,佢就識左好多,但依家返學後又還番哂。我那一代學校沒教phonic,我唔識,教唔到佢。另外,普通話一星期得一堂,但考的範圍甚大,連我教小學普通話的朋友也感驚訝。如果不補習的話,那追得上。我囡囡已屬於專心聽書型,只是不夠主動,踢一踢才會郁一郁。
不過,我個囡已被思想改造,深愛培正,對學校好有歸屬感,也很守規矩,很乖,這是培正的功勞。

回覆 1# lokyau 的文章

大家有冇常識題心水呀?

各位媽咪,

個人貼時事題可能考東亞運動會,建國六十周年......

我想問時事題會用甚麼形式考?選擇題?填充題?

原帖由 Lauyl 於 09-10-28 13:39 發表
各位媽咪,

個人貼時事題可能考東亞運動會,建國六十周年......

我想問時事題會用甚麼形式考?選擇題?填充題?

選擇題,共三條

渣 打 銀 行 推 出 面 值 150 港 元 的 鈔 票 作 慈 善 發 售
劉 翔 傷 癒 復 出 ,在 上 海 國 際 田 徑 黃 金 大 獎 賽 110 米 欄 決 賽 , 與 美 國 選 手 查 美 爾 同 樣 跑 出 13 秒 15 , 但 查 美 爾 較 先 壓 線 勝 出 , 劉 翔 獲 得 亞
9 月 22 日 是 「 國 際 無 車 日 」 , 行 政 長 官 曾 蔭 權 、 多 名 司 長 及 局 長 響 應 , 早 上 以 步 行 或 乘 搭 公 共 交 通 工 具 上
財 政 司 司 長 曾 俊 華 今 日 由 美 國 返 港 後 , 落 機 後 因 急 性 心 臟 病 ,
今 年 10 月 1 號 是 中 國 建 國 六 十 年
金 管 局 新 任 總 裁 陳 德 霖 接 替 任 志 剛。
有 「 光 纖 之 父 」 之 稱 的 前 中 文 大 學 校 長 高 錕 , 獲 得 本 年 度 諾 貝 爾 物 理 學 獎
美 國 總 統 奧 巴 馬 獲 諾 貝 爾 和 平 獎 。
曾 蔭 權 今 日 發 表 新 一 份 施 政 報 告 , 以 「 羣 策 創 新 天 」 為 主 題
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

仲有2日, 尋日我幫唔到aric溫英文呀, 佢由補習社番時, 食完飯個樣已經好攰, 我唔忍心見佢咁樣樣, 一早比左佢去訓, 唔知佢今日如何呢?

原帖由 atta 於 09-10-31 23:26 發表
渣 打 銀 行 推 出 面 值 150 港 元 的 鈔 票 作 慈 善 發 售
劉 翔 傷 癒 復 出 ,在 上 海 國 際 田 徑 黃 金 大 獎 賽 110 米 欄 決 賽 , 與 美 國 選 手 查 美 爾 同 樣 跑 出 13 秒 15 , 但 查 美 爾 較 先 壓 線  ...

原帖由 YuYung 於 09-11-4 17:59 發表
仲有2日, 尋日我幫唔到aric溫英文呀, 佢由補習社番時, 食完飯個樣已經好攰, 我唔忍心見佢咁樣樣, 一早比左佢去訓, 唔知佢今日如何呢?

大碼仔都好攰呀, 尋日睇緊書, 等我沖涼嗰時, 佢自己瞓左.

回覆 1# 大碼BB媽媽 的文章

測完驗,輕鬆晒, 今次好彩地貼中時事題。阿囡話中英數,最淺數學,最難係英文,次次都係咁講,阿囡有一花名叫"英文豬"。

唔係喎!好多同學仔都話中文最難喎!不過我樣樣都唔敢諗呀.出左咩時事題呀.亞仔話我中左兩題.另一題佢自己都arm左喎.
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

尋日派左乖數表, 要背喇,

今日阿囝話, 佢班中文最高8字頭, 最底有3字頭呀, 唔知佢係邊一邊? 真係

atta & 大碼BB媽媽

阿囡而家很驚上普通話堂,佢話老師很惡,問嘅問題又難答,每次講都兩行眼淚,妳兩仔仔有沒有講?

原帖由 YuYung 於 09-11-6 19:21 發表
尋日派左乖數表, 要背喇,

今日阿囝話, 佢班中文最高8字頭, 最底有3字頭呀, 唔知佢係邊一邊? 真係

我都有聽個校車同學仔講, 佢嗰班中文最低 3x......

原帖由 ivywong2301 於 09-11-6 21:25 發表
atta & 大碼BB媽媽

阿囡而家很驚上普通話堂,佢話老師很惡,問嘅問題又難答,每次講都兩行眼淚,妳兩仔仔有沒有講?
我都開咗facebook, 妳地可add埋我(search by "[email protected]",大家小朋友同班,可多啲交流吓! ...

大碼又冇講喎, 不過我見佢今年返嚟 d 課文全部都讀到咋.
‹ 上一主題|下一主題