用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2009 - 2010 年度三年級的家長請進
樓主: 小蕎媽媽
go

培正 2009 - 2010 年度三年級的家長請進 [複製鏈接]

我都係靠一個佛咁楝係屋企, 迎戰阿大小姐架.

Lulu
     我個人覺得開學初期 keep緊dd,之後先慢慢放手。不過每個小朋友特質都5同,要大家互相磨擦同整理合作!
大家加油啦!

真係好,可以係到同大家傾吓,發洩吓!依家心情真係好左好多!尋晚我估我隔離屋有諗過報警!

我其實今年好想訓練吓個女獨立d,因為下年就到細妹升小一,到時真係C都唔掂!我位c6係物都唔理,連個女讀邊班都未攪清楚! 咁如果大囡仲唔獨立d,第日點攪!!!不過可能佢真係細d(八月出世),個人又心散,佢依d特質都好難要佢成熟,只好自己睇開d,又唔好期望咁高...(只係做晒功課...真無奈...)

都係個句,大家一齊加油,我而家就出門口同呀大小姐"加油"!

Lulu

原帖由 heilai 於 09-10-22 10:56 發表
Lulu
     我個人覺得開學初期 keep緊dd,之後先慢慢放手。不過每個小朋友特質都5同,要大家互相磨擦同整理合作!
大家加油啦!

lulu:

how is you today?  is it better? they should have less homework and can finish within a short time.

原帖由 Lulu0820 於 09-10-22 11:10 發表
真係好,可以係到同大家傾吓,發洩吓!依家心情真係好左好多!尋晚我估我隔離屋有諗過報警!

我其實今年好想訓練吓個女獨立d,因為下年就到細妹升小一,到時真係C都唔掂!我位c6係物都唔理,連個女讀邊班都未攪清楚 ...
小蕎媽媽

多謝您關心!今日好小小,因為我出左去,迫佢做功課,但因為要上課外活動,返到屋企都6:00pm,佢沖埋涼都要食飯前先做晒(7:30pm),不過已經好左好多,食完飯我無再迫佢做D物,就同佢同細妹講故事,希望比佢知道早做完功課就可以有時間enjoy her own free time!

聽日星期五我就唔出去,下星期就出多幾日,都係要睇緊D!

講開你買左詞典未?朗文同現代係教協都有八五折,商務而家都做緊折,朗文85折現代就9折,有時間可以睇吓!

Lulu

原帖由 小蕎媽媽 於 09-10-22 21:14 發表
lulu:

how is you today?  is it better? they should have less homework and can finish within a short time.

我老公昨日係教協買左longman $138,你買左未呀?

我發現呀女d mask 用得好快,知唔知邊到有平的獨立包裝mask 賣呀?

原帖由 Lulu0820 於 09-10-22 22:14 發表
多謝您關心!今日好小小,因為我出左去,迫佢做功課,但因為要上課外活動,返到屋企都6:00pm,佢沖埋涼都要食飯前先做晒(7:30pm),不過已經好左好多,食完飯我無再迫佢做D物,就同佢同細妹講故事,希望比佢知道早做完功課就可 ...

小蕎媽媽

我係教協買,中童7-12歲用,有獨立包裝,一盒$32/30個!我囡都用得好快,有時我細囡都用,好鬼浪費!

原帖由 小蕎媽媽 於 09-10-22 22:37 發表
我老公昨日係教協買左longman $138,你買左未呀?

我發現呀女d mask 用得好快,知唔知邊到有平的獨立包裝mask 賣呀?

lulu

你有過開嚟我呢邊架嘛, 德仁50蚊50個, 獨立包裝的。

原帖由 Lulu0820 於 09-10-23 08:22 發表
我係教協買,中童7-12歲用,有獨立包裝,一盒$32/30個!我囡都用得好快,有時我細囡都用,好鬼浪費!

Thank you 報料!不過我上次一次過係教協入左六盒,睇怕上學期都唔洗再買!

原帖由 Alexismama 於 09-10-26 21:37 發表
lulu

你有過開嚟我呢邊架嘛, 德仁50蚊50個, 獨立包裝的。

910常識時事

1. 誰人接替任志剛出任金管局總裁?  陳德霖

2. 2016年奧運會主辨城市?  巴西里約熱內盧

3. 2009年諾貝爾和平獎得主?
 奧巴馬

4. 今年中國國慶幾多週年? 60

5. 2009年諾貝爾物理學獎得主?  高錕

6. 那間銀行發行HK$150記念抄票?  渣打銀行, 發行總數達一百萬張

7. 政府建議高鐵香港總站的地區是?  西九龍

8. 高鐵全名是什麼?  廣深港高速鐵路香港段

9. 東亞運動會開幕日期?  2009年12月5日

10. 東亞運動會兩個吉祥物叫什麼名字?  東仔,亞妹

11. 烏魯木齊多人相繼在公眾場所被什麼刺傷?

12. 3名香港記者在中國那城市採訪騷亂時,遭武警毆打及拘捕? 新疆烏魯木齊

13.  政府在九月底,向那區中學簡介校園驗毒試行計畫的程序指引,並在十二月正式推行?大埔

14. 那位政府高層早前出席完G20峰會後出現心絞痛,送往瑪麗醫院後需即時做「通波仔」手術?
財政司長曾俊華

15. 那位台灣卸任元首因貪污弊案被判無期徒刑?  陳水扁

16. 聯合國教科文組織,正式將什麼列入《人類非物質文化遺產代表作名錄》? 粵劇

17. 什麼是香港首項世界非物質文化遺產?  粵劇

18. 中國那城市發生熱氣球爆炸,導致至少3名外國遊客死亡? 桂林市陽朔

19. 中國第十一屆全運會在那裡擧行?    山東濟南

20. 香港在第十一屆全運會,那項目奪得首面獎牌?
男子BMX越野賽,為香港取得一面銅牌

21. 康文署在香港公園、荔枝角公園、柴灣公園、青衣公園及轄下人工湖發現什麼魚? 福鱷

22. 康文署把5條福鱷和一條鯰魚轉交那機構作教育及展覽用途? 海洋公園

23. 9月22日是什麼日?  國際無車日

24. 澳洲城市出現當地70年來最嚴重沙塵暴悉尼

25.  南太平洋地方發生8.3級強烈地震? 美屬薩摩亞群島

26. 印尼地方發生黎克特制7.9地震 蘇門答臘

J'sma
     Thanks you!

J'ma

咁快搜攞左咁多題目啦。。。。。。。勁呀!

THX!

原帖由 J'smama 於 09-10-27 09:50 發表
9-10月常識時事題

3. 2009年諾貝爾和平獎得主?  奧巴馬

5. 2009年諾貝爾物理學獎得主?   ...

唔洗客氣, 可以早d温嘛。你地仲有無補充呀?

原帖由 Alexismama 於 09-10-27 15:52 發表
J'ma

咁快搜攞左咁多題目啦。。。。。。。勁呀!

THX!

唔該晒!

原帖由 J'smama 於 09-10-27 16:24 發表
唔洗客氣, 可以早d温嘛。你地仲有無補充呀?

J'smama,

勁!! Thank you so much!

Lulu

原帖由 J'smama 於 09-10-27 09:50 發表
9-10月常識時事題

3. 2009年諾貝爾和平獎得主?  奧巴馬

5. 2009年諾貝爾物理學獎得主?   ...

J’MA

”黃金寶點聖火“ 會唔會都值得出呢?

新疆果單,又可唔可以用另一角度問: 係 “漢人和維吾爾族人”的衝突。

其實我都未開始溫, 見你已有咁多資料, 真係感激!

Alexismama,

其實我d時事題目都係綱上左抄右抄集結而成咋,所以未必齊全,歡迎各位補充。

至於“漢人和維吾爾族人”的衝突,都真係可以考小朋友“漢人和那族人發生衝突”喎! 好提意

原帖由 Alexismama 於 09-10-28 12:34 發表
J’MA

”黃金寶點聖火“ 會唔會都值得出呢?

新疆果單,又可唔可以用另一角度問: 係 “漢人和維吾爾族人”的衝突。

其實我都未開始溫, 見你已有咁多資料, 真係感激! ...

各位,
我剛寄左d英文温習紙俾大家, please check email.

Susanna, 原來我無你email address,你可以PM你個 address俾我,我再俾你啦.

小朋友努力!!加油!!

我剛オ食飯時候去學校行左轉, 聽到我女班d男仔好大聲咁討論邊個鍾意邊個, 邊個同邊個結婚, 係講到好興奮個隻喎, 真係大開眼界。

三年班已經講呢d, 乜依家d小朋友咁早熟?(可能我老套啦!)

J'smama
好在過黎行下,麻煩你send 去
[email protected]
吾該晒你.

lunch 你有無見到我個女呀?
‹ 上一主題|下一主題