用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇是否漸失傳統名校地位
樓主: samuel89
go

英皇是否漸失傳統名校地位 [複製鏈接]

原帖由 samuel89 於 09-8-12 00:07 發表

問題系Head Prefect 是否一定要品學兼優, 最Top既先可以俾d師弟認同呢...

係傳統,你都希望跟個好上司。

當有VIP訪校時,QC / KC Head Prefect 是何等重要。x英年代,有好多Royal貴賓嘛! Sorry,宜家應該為人民服務

嘩眾取寵的人無須理會,生命可貴,唔好咁介意!

聽你咁講,我更加敬佩佢九華佢哋嘅辦學精神。

yes!

原帖由 cman_li 於 09-8-12 00:14 發表

係傳統,你都希望跟個好上司。

當有VIP訪校時,QC / KC Head Prefect 是何等重要。x英年代,有好多Royal貴賓嘛! Sorry,宜家應該為人民服務

如果一定要最Top既才能服眾....甘又有拔尖等問題....的確系兩難

原帖由 samuel89 於 09-8-11 14:25 發表

而家你是否贊同我之前舉個涼薄的「反面教材http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=83&cb=12345618&n=abe6460f」不會出現你之前講既:請不要舉例一些刻薄的例子,會教壞子女。情況吧 ....其實任 ...

samuel89:多謝提點,可能太心急,自己都覺得舉例不恰當。不過,我覺得「殘酷」令年青人變得太現實,如果求學時可以多「美好」,尋找自己的理想,雖然可能係發個春夢,但將來老咗都留番個寶貴的回憶。偶爾問吓啲同事,記唔記得學生時代嘅嘢,答案多數係「點記得呀!」

慧妮會員:
相反我只知道一個道理:今天不用時間換取知識,他日就需用時間及勞力才可換取金錢

我不甚認同這個說法,如果你認為不應自欺欺人,我覺得應該修改為:
相反我只知道一個道理:今天不用時間換取「成績」,他日就需用時間及勞力才可換取金錢

不過我覺得將來如果須要換取金錢,畢業成績優異是有幫助,但更重要是Job Competency,經驗、人際關係等,個人認為忍耐最重要,幾叻仔幾叻女都無份不勞而獲又唔花時間嘅荀工。

此外,愚見認為人生過程是不斷吸收知識(所謂Life Learning),有一次阿囝坐巴士時問我:「工人掘路好好玩,」我咪話:「如果唔俾心機讀書,大個仔要幫手一齊掘路啦,」阿囝話:「我唔識喎?」我話:「唔識咪學囉,嗱,有學問,地底有煤氣喉、電纜等、工人都要識得睇住幅圖,掘錯咗會爆炸!」阿囝驚說:「咁我俾心機讀書囉,咁危險,你都叫啲工人俾心機讀書啦,」我話:「咁揾邊個掘呀?無人修路你坐架巴士點行呀?」        原來社會上各階層都有其貢獻,互相倚靠,咁依家子女全民教育,第日揾邊個做基層...

學校係授業解惑的地方,如將子女為人處世,品德的教育也全依賴學校,那學校的責任亦太大啦!

絕對同意為人處世,品德的教育,學校祇是負上部份責任,家長梗係要負最大責任啦,好似啲學科咁,如果家長識教嘅,屋企都會指導吓子女,我以為「家長責任」呢樣嘢唔駛刻意講出嚟,大家都會心照嘅添。

原帖由 kychanhkg 於 09-8-7 09:42 發表
所謂傳統明校,尤其是那些官校,最叻咪攪精英制,得就捧你上去考十科,最好有個10A狀元幫學校省招牌,唔得咪半放棄,大堆蘿底桔無人知。

我好認同,

原帖由 apple179 於 09-8-12 09:18 發表

我好認同,

我都係!

所以我選校,先選私校直資,其次津校,再其次才官校!

醒目開學勳章

原帖由 samuel89 於 09-8-11 23:26 發表

不太認同.....當出左來社會大學, 系人都會認為學生求學階段係快樂的:loveliness:  

兩種唔同的階段又點可以相提並論呢?

醒目開學勳章

不過我覺得將來如果須要換取金錢,畢業成績優異是有幫助,但更重要是Job Competency,經驗、人際關係等,個人認為忍耐最重要,幾叻仔幾叻女都無份不勞而獲又唔花時間嘅荀工。

greendotdot,

無疑我都認同經驗及人際關係十分重要,世上當然係唔會有不勞而獲的免費午餐啦, 不過我卻認為成績優異的話最低限度都有張入場劵阿.入場後成功予否就要睇個人的造化啦.

原帖由 慧妮會員 於 09-8-12 22:28 發表

greendotdot,

無疑我都認同經驗及人際關係十分 ...

這個睇法我120%同意!

原帖由 慧妮會員 於 09-8-12 22:19 發表

兩種唔同的階段又點可以相提並論呢?

no...
先有成長學習的階段....後有社會浮沈階段.....
先可以改變後呵.....先可以影響後.....系一條單程路....
但好多人都系"先使未來錢"架啦.....所以呢個階段邊會唔快樂架... 就算"好彩"一早開竅諗通左....系呢個階段所博命既都系為下一個階段努力....有目標又邊會唔快樂架...

結論: 成長學習的階段系必定快樂.....出來社會大學階段就無幾多人可以快樂.....

10個尖子,7個係靠父母,2個靠自己,只有1個靠學校.

學校在學業方面能做的是極有限,所謂名校或Band 1中學,都不過是將成績較佳的學生聚在一起,如果要皇仁收晒Band 3生,相信都難以腐杻化神奇.

開埠以來,有否中學由Band 5(以前係5 Band),一級一級而上到Band 1嗎??有Band 5學生靠努力而成功,但學校就難極了...

原帖由 慧妮會員 於 09-8-12 22:28 發表
無疑我都認同經驗及人際關係十分重要,世上當然係唔會有不勞而獲的免費午餐啦, 不過我卻認為成績優異的話最低限度都有張入場劵阿.入場後成功予否就要睇個人的造化啦.

我很贊成你的講法!!

其實升中情況都係一樣,俾你入到名校,都只係拿到張入場券...成功與否都是看造化.

原帖由 davidmimi 於 09-8-13 10:45 發表
10個尖子,7個係靠父母,2個靠自己,只有1個靠學校.

學校在學業方面能做的是極有限,所謂名校或Band 1中學,都不過是將成績較佳的學生聚在一起,如果要皇仁收晒Band 3生,相信都難以腐杻化神奇.

開埠以來,有否中學由Band  ...

Sorry, 我可能寫得太簡略...

我意思係話10個尖子--
7個靠父母裁培 + 自己努力
2個靠天資+自發
1個靠學校教導

呢個只係我個人意見而已。

原帖由 davidmimi 於 09-8-13 21:16 發表

2個靠天資+自發
1個靠學校教導

I tend to agree.

個人認為, 10個尖子,10個都係靠父母自小背後努力.

原帖由 youma 於 09-8-13 22:33 發表
個人認為, 10個尖子,10個都係靠父母自小背後努力.

同意,每科大約只有3-4%人奪A,奪10A,真係唔簡單。

我有两個侄兒剛考完會考,偏偏全級第一之两科奪不了A,拔唔到尖。所以我認為考會考最重要是準備充分,特別是考10科的,都唔知幾多科係連續咁考嘅。係呢段時期,除了自已要有實力外,冇家人、同學、教師之扶持,係冇可能奪10A的。

我会考嗰時,仲追緊一套卡通片。我下午5時左右係自修室回家,阿媽必定開定冷氣電視等我。考前教師來電提醒錯別字,我仲記得!

原帖由 davidmimi 於 09-8-11 12:45 發表
.今年華仁接受原校重讀最低要求是8分,為何不向外求??為何不收外來14分以上的....是因為學校當學生是子女...不離不棄!! ..

唔好意思, 唔係好明...

係咪即係第一輪原校14 分學生收哂都有位餘, 但學校係第二/三輪時, 有其他學生 over 14分嚟佢都唔收, 留返最後收返自己8分嘅學生 ?

學校可以咁做架?

係f5 重讀,不是f6.

有好多高過14分,但中英數其中1科肥左的同學需要重讀f5的.

原帖由 davidmimi 於 09-8-14 10:43 發表
係f5 重讀,不是f6.

有好多高過14分,但中英數其中1科肥左的同學需要重讀f5的.

呀 ~ 唔好意思, 依家先見到 "重讀" 兩個字 ....

原帖由 davidmimi 於 09-8-13 21:16 發表

2個靠天資+自發
1個靠學校教導

Sorry, 我都系唔系好明...

7個靠父母裁培 + 自己努力<---需要學校教導嗎
2個靠天資+自發<---需要學校教導嗎
1個靠學校教導  <---需要加上其個人天資努力嗎
‹ 上一主題|下一主題