用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (3) - 已完結...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (3) - 已完結... [複製鏈接]

Hi,

今早仔仔發燒, 只是微燒, 所以要請病假了, 我下午才回家帶他睇醫生。今早回校請病, 校務處電話不停響, 好似好多學生請假咁。

Bertie07,

學校遲些會派音樂節的報名表的, 等下啦。

iwff

原帖由 iwff 於 09-9-21 09:00 發表
Hi,

今早仔仔發燒, 只是微燒, 所以要請病假了, 我下午才回家帶他睇醫生。今早回校請病, 校務處電話不停響, 好似好多學生請假咁。

Bertie07,

iwff ...

iwff, jlo, 祝你地仔仔快啲好番, 叫佢飲多啲水和訓覺, 有冇咳同鼻水, 我仔就係咁鼻敏感, 搞到成日都好似病咁

原帖由 jlo 於 09-9-19 14:20 發表
阿仔今朝開始cough,依家燒到39度,等4点去睇醫生,唉。1A班,之前有個好噃,到星期三和四有兩個冇返,星期五加多一個,今日星期六加埋我個仔。希望其他同學仔無事啦!阿仔燒住仲講得出那三個同學的名,仲問我有冇佢哋电話,想打去問候 ...

咁1A班咪買少見少... 唉
我都好慘, 阿女好番DD, 點知傳咗俾細佬, 細佬未夠兩歲, 發高燒要好小心睇住, 醫生仲寫定入院紙俾我.
希望用唔著啦.

PS. 阿女早兩日已經退晒燒, 不過今日都仲係有兩聲咳, 都係唔好返學慮人.

醒目開學勳章 王國長老

呢排流感好勁, 我對仔女都開始黎(有d鼻水同變聲), 暫時未有(touchwood!)特別徵狀
我女果班已經有幾個小朋友中左h1n1, 希望唔好再有人中啦, 見到小朋友病真係好肉赤
原帖由 yk 於 09-9-21 09:52 AM 發表
咁1A班咪買少見少... 唉
我都好慘, 阿女好番DD, 點知傳咗俾細佬, 細佬未夠兩歲, 發高燒要好小心睇住, 醫生仲寫定入院紙俾我.
希望用唔著啦.

PS. 阿女早兩日已經退晒燒, 不過今日都仲係有兩聲咳, 都係 ...

學校內聯網通告今日有105個學生請假, 唔知會唔會停課呢? 我估好多都係普通流感, 希望全部小朋友早日康復啦!

iwff

原帖由 iwff 於 09-9-21 15:59 發表
學校內聯網通告今日有105個學生請假, 唔知會唔會停課呢? 我估好多都係普通流感, 希望全部小朋友早日康復啦!

iwff

我睇完呢個數字都嚇左一跳  , 我諗普通流感唔會停課嘅, 如多人中左豬就會停 , 我仔今日上左游泳堂啦, 佢話好玩 咁就好囉, 原來佢地去個嗰雖然係會所泳池, 但都係露天 , 今晚再同佢詳談

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-21 12:26 發表
呢排流感好勁, 我對仔女都開始黎(有d鼻水同變聲), 暫時未有(touchwood!)特別徵狀
我女果班已經有幾個小朋友中左h1n1, 希望唔好再有人中啦, 見到小朋友病真係好肉赤
...

charlotte_mom, 咁你有冇同佢地睇醫生(或要加食藥)呀? 點止肉赤呀, 仲心煩添播, 又驚佢唔知有冇中招

睇到通告真係有d驚, 咁多人病.  有多幾個確診應該要停課.  希望大家都無事啦, 快d好番.  保重.

TT

iwff

謝謝您的回覆.  

希望大家的小朋友都小心啦, 其實咁多人病, 是否應該實施帶mask上堂?

原帖由 iwff 於 09-9-21 09:00 發表
Hi,

Bertie07,

iwff ...

如果學生病發率達 10 % 以上就要停課。
同意實施戴口罩上課及關冷氣開window!

我仔今日都要請假 , 雖然係微燒, 不過醫生就建議佢休息多一日, 一陣再打電話去學校請埋明天假 , 而家佢不知幾開心唔使返學, 仲可以睇電視, 難為我地唔知點安排人睇佢

Kookoo,

你仔仔又係微燒呀? 我仔仔昨天早上係37.5度, 跟住一直又冇燒了, 又冇喉嚨痛, 流鼻水的徵狀, 仲好精神添 , 晚上做返跟校車回來的功課。所以今日早上阿仔已返學, 昨天都有睇醫生取定藥看門口。你仔仔會否係昨天游水冷親呀?

唔知學校今日有多少人告病假呢? 超過十份一真的要停課了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-9-22 12:40 發表
我仔今日都要請假 , 雖然係微燒, 不過醫生就建議佢休息多一日, 一陣再打電話去學校請埋明天假 , 而家佢不知幾開心唔使返學, 仲可以睇電視, 難為我地唔知點安排人睇佢 ...

原帖由 iwff 於 09-9-22 13:42 發表
Kookoo,

你仔仔又係微燒呀? 我仔仔昨天早上係37.5度, 跟住一直又冇燒了, 又冇喉嚨痛, 流鼻水的徵狀, 仲好精神添 , 晚上做返跟校車回來的功課。所以今日早上阿仔已返學, 昨天都有睇醫生取定藥看門口。你仔仔會否係昨 ...

iwff, 我岩岩先返到公司, 今朝請假同佢睇醫生, 我都唔肯定係咪游水冷親, 昨晚去補習社接佢時, 佢就話有頭痛, 當時摸佢個頭就冇燒, 到夜啲先同佢量, 就99.4, 都係畀佢食餐退燒同收鼻水藥, 今朝就都係99.幾, 唯有同佢請假, 去睇醫生時就高左100.4, 醫生就話唔怕仲係低燒, 如果真係高燒就要返去再睇, 先考慮有冇須要食特效藥, 同埋叫佢休息多一日, 臨出門口時先安排佢上床訓覺, 返到公司以為佢己訓左, 點知打返去我老公話佢唔肯訓, 激c我, 唯有加啲恐嚇 , 唔知而家訓左未, 頭先打左返學校請埋明天假啦, 一陣打埋去cancel明天嘅飯餐

你地check左內聯網未呀, 今日有110個小朋友冇返, 會唔會隨時有停課嘅可能呀

Kookoo,

睇左內聯網了, 好犀利有110個, 但又唔覺學校想停課喎, 會否確診人數唔多, 其他病假有唔同的原因呢? 我仔仔話佢個班今日得一個冇返。唔返學好悶的, 昨天仔仔冇返一日學, 但又鬼打咁精神, 今早見佢完全冇病徵就同佢返學了。

希望你仔仔早日康復啦。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-9-22 16:24 發表
你地check左內聯網未呀, 今日有110個小朋友冇返, 會唔會隨時有停課嘅可能呀mouth:" />

內聯網出了關於“第62屆香港學校音樂節”的通告,但打不開啊。
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

原帖由 iwff 於 09-9-22 17:16 發表
Kookoo,

睇左內聯網了, 好犀利有110個, 但又唔覺學校想停課喎, 會否確診人數唔多, 其他病假有唔同的原因呢? 我仔仔話佢個班今日得一個冇返。唔返學好悶的, 昨天仔仔冇返一日學, 但又鬼打咁精神, 今早見佢完全冇病徵 ...

iwff, 我仔係咁話唔想訓, 訓唔著 , 頭先問佢仲有冇燒, 佢話99.幾, 唯有今晚迫佢早啲訓, 明天搵到我奶奶黎睇佢, 佢仲更加開心, 更加唔會訓 , 頭先學校又打黎問番啲記錄

原帖由 EmilyMami 於 09-9-22 17:17 發表
內聯網出了關於“第62屆香港學校音樂節”的通告,但打不開啊。

emilymami, 你可以send e-mail 畀林老師, 話佢知開唔到, 佢地會執番架, 我都試過兩次通知出通告嘅老師

Emilymami,

唔駛心急, 星期四都會再出正式通告。今年會比阿仔報名試下2級鋼琴比賽, 志在攞舞台經驗。

Kookoo,

我仔仔唔返學佢都好開心架! 希望你仔仔休息埋明天會星期四返學啦,有冇校車跟功課呀? 若你仔仔不是太累, 比佢做下功課囉。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-9-22 17:25 發表

emilymami, 你可以send e-mail 畀林老師, 話佢知開唔到, 佢地會執番架, 我都試過兩次通知出通告嘅老師

好啊,那我就耐心等到24號吧。不過我也都SENDEMAIL給林老師了。我都想幫女女報名鋼琴賽啊。
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P
‹ 上一主題|下一主題