用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009 1A 班,請進!
樓主: tongsumbb
go

2009 1A 班,請進! [複製鏈接]

據以往經驗,在常識科考試/測驗範圍中,除了書本和作業之外,還包括大概5條時事常識(課外題),所謂時事常識,主要是指在過去發生的一些重要新聞,包括本港和國際時事,只要平常和小朋友多留意新聞,應該可以應付的。在高年班會有剪報功課,從而加强學生的時事常識。

我想在功課欄所寫的,是時事常識題的考試範圍(9月及10月發生的新聞),應該不是功課。

原帖由 dcba 於 09-9-23 23:15 發表
Thanks hinhinmami.

我個仔話"時事測題是要上網睇噚日的新聞,然後老師就會話俾你聽要做邊個新聞..."我聽唔明佢的意思,估唔到要點
做!?!

原帖由 JJ71 於 09-9-24 09:15 發表
Hi All,

囡囡今日唔舒服冇返學, 可否麻煩大家將今天自修薄
功課&其他資料 post 上bk.

想問吓你地英文 Supplementary EX.2 老師有冇派返?
& 英文Dict 5/10, 知唔知默咩?

Thanks
JJ71 ...

有冇家長已收到今日自修薄功課&其他資料 ?

原帖由 JJ71 於 09-9-24 16:23 發表

有冇家長已收到今日自修薄功課&其他資料 ?

剛剛回家, 希望幫倒你啦!
1.  識字 P.61-63
2.  GW2 (corr)
3.  Supp Ex 2 (corr)
4.  數作 P.19,20, 改 P.17,18

原帖由 Tommay 於 09-9-24 20:58 發表

剛剛回家, 希望幫倒你啦!
1.  識字 P.61-63
2.  GW2 (corr)
3.  Supp Ex 2 (corr)
4.  數作 P.19,20, 改 P.17,18

Thank You !
JJ71

回覆 1# JJ71 的文章

1A 媽咪, 請問26週係做 Ex 12,14 OR Ex12-14 呀?

Tommay,

亞囝話做Ex 12 and 14.

Tongsumbb

原帖由 Tommay 於 09-9-26 16:26 發表
1A 媽咪, 請問26週係做 Ex 12,14 OR Ex12-14 呀?

回覆 1# tongsumbb 的文章

OIC, thank you ar!

1A 媽咪, 請問大家知唔知幾時測數學呀???
我女女自修簿今日寫住測至 A (10), 又無寫日期同範圍, 問佢又唔係好知咁......請幫忙, thanks !!!

回覆 128# Tommay 的文章

Hi Tommay,

我昨日問亞囝 , 他亦無講是什麽。但我覺得是測紅豬workbook. Ch 1-10.

Test time : Next day 5

明晚家長會 , 再問老師啦!

TONGSUMBB

OIC, thank you ar!

回覆 1# Tommay 的文章

各位媽咪, 請問知唔知今日自修簿的
Ret' 是什麼呀???

回覆 131# Tommay 的文章

Tommay,

我看囝囝自修薄, 只有在英文科那行寫了

Return 2 books on 5 Oct - 我估是指從学校借圖書而當中沒有好似沒有提及Ret'

希望可以解答到你啦!

TONGSUMBB

死啦, 原來係"Return 2 books on 5 Oct",  我隻囡只係寫Ret, 無曬後面d嘢, 再係咁都唔知點算, 真係擔心死!

Thank you 曬你呀, "糖心BB"

回覆 133# Tommay 的文章

Tommay,

唔洗唔該。

記住今晚家長會 , 今晚見。

糖心BB

下個星期的English Dictation要默的 supplementary exercise (2),請問是否在幾日前帶了回校而未派回?
因我今天在家找不到這張 supplementary exercise (2),不知是否不見了?

回覆 135# dcba 的文章

dcba,

應該是學校收了未派回, 不用擔心。

tongsumbb

tongsumbb,

真的很感謝你的回覆!
昨天的家長會,我因塞車遲到了半個鐘,請問頭半個鐘大概講D乜?

原帖由 tongsumbb 於 09-10-1 22:35 發表
dcba,

應該是學校收了未派回, 不用擔心。

tongsumbb

回覆 137# dcba 的文章

Hi dcba,

不用客氣!

我也是遲到, 大約7:20pm到学校,老師仍未開始家長會。

起初數分鐘 , 老師說今天家長會只說1A班整体情況, 如想詢問各別学生情况, 可於旅行日當天詳談, 老師無任歡迎。

之后再講, 如果請假, 請於早上打电話学校並同時要說明需取功課嗎? 如需取功課有2種方法:

第一 : 自行到学校取

第二: 如有搭校車可透過校車叔叔取

大概是這樣吧!

TONGSUMBB

tongsumbb,

Thank you very much!

原帖由 tongsumbb 於 09-10-1 23:41 發表
Hi dcba,

不用客氣!

我也是遲到, 大約7:20pm到学校,老師仍未開始家長會。

起初數分鐘 , 老師說今天家長會只說1A班整体情況, 如想詢問各別学生情况, 可於旅行日當天詳談, 老師無任歡迎。

之后再講, 如果請假, 請 ...

請問9月21日派的粉紅色音樂工作紙係咪放喺拉鏈音樂file就得?因阿仔話老師冇收過,我又唔見有分數。
‹ 上一主題|下一主題