用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 2009-2010 小一家長 入來傾傾
樓主: PUIMOM
go

2009-2010 小一家長 入來傾傾 [複製鏈接]

上星期朝聖BBQ有冇人去呀?我見到有D大姐姐BBQ時被吹埋來的碳屎楋穿左條PE褲 ,好采我地D細的唔會燒野食,等我地燒,一早走晒去玩。
8-)

原帖由 anitawong21 於 09-12-22 22:41 發表
上星期朝聖BBQ有冇人去呀?我見到有D大姐姐BBQ時被吹埋來的碳屎楋穿左條PE褲 ,好采我地D細的唔會燒野食,等我地燒,一早走晒去玩。

我只係去左朝聖,無去BBQ呀!果日咁凍,好彩都無報名.

小朋友係咁,邊有咁好心機坐係度慢慢燒丫!

原帖由 szesze.betty 於 09-12-23 10:19 AM 發表

我只係去左朝聖,無去BBQ呀!果日咁凍,好彩都無報名.

小朋友係咁,邊有咁好心機坐係度慢慢燒丫!

我哋都係, 去完朝聖就走啦.

又考試啦, 大家要比心機啦, 加油!

Last day of exams!
Yay~

原帖由 hollisterneko 於 10-1-12 09:14 發表
Last day of exams!
Yay~

3月24日(TEST)又來過,6月頭又考試,好似一路打住落
8-)

原帖由 anitawong21 於 10-1-12 22:39 發表

3月24日(TEST)又來過,6月頭又考試,好似一路打住落

其實學校得兩測兩考,都唔算排得好密啦,有d學校都辛苦.
唔好咁驚啦,依家第一年,所以我地先唔習慣,過多一年應該習慣曬架啦!

原帖由 szesze.betty 於 10-1-13 12:42 PM 發表

其實學校得兩測兩考,都唔算排得好密啦,有d學校都辛苦.
唔好咁驚啦,依家第一年,所以我地先唔習慣,過多一年應該習慣曬架啦!

係啦, 唔洗咁驚喎, 好快就會慣+啦.

昨天有朋友問我:女兒讀St. Rose辛唔辛苦?
說真的,其實是比我想像中輕鬆。
常常有旅行和活動,又無端端放假(活動後,翌日便放假。)
至於考試方面(我指小一階段),若不強求科科100分,取到八十分以上,應該不難。

咁朋友又問我,是否滿意這學校,我說:兩睇啦!
好的方面是大家都無咁辛苦,輕鬆得來又不至於學無所成,仲想點?
不過,有時又會覺得個女變得不思進取。
例如:其實我個女都已經不算是有很多課外活動,只是有繼續學琴,她會說:「為什麼其他同學,什麼都沒有學,但我卻要學琴?」....唉!

所以,除了學校好唔好之外(我已經唔想講名唔名校了),其實朋友和同學之間的學習風氣都有深遠的影響。

其實St Rose的校內課外活動都算多喎,不過咁又不等於個個學生都會報讀就真.我囡囡都係報左一樣,因為本身已經有四樣校外的興趣班學緊,所以唔報得太多囉.

就今年而言,我好滿意呢間學校,可能係囡囡好彩,有幾位熱心的老師及一班關心囡囡的同學仔,所以比我的感覺唔錯.

今天您們有沒有人致電自稱是廸士尼美語的職員,跟著說是因為小朋友在St. Rose交了一張填色比賽得了獎,所以獲得以優惠價購買她們的貨品?

首先,他一輪嘴講很多東西,初初聽未明是什麼事情,之後才清楚是什麼回事,我在這裏post這件事,不是要show off什麼,只是要各位留心,有否欺騙成份。

1. 開始的時候,他先讚小朋友幅畫填顔色很靚,但一來我一頭霧水,因從來都不多理她的功課或這類美勞東西,二來坦白說,我的女兒填色從來都像「打風」,又何來靚?

2. 他說到很優惠,話在三佰多名St. Rose學生(小一至小三)中,只挑選首三十名畫得好的學生作資助。但我心諗:為何獲選/獎,卻不是送,而是要俾錢?

3. 二十八本故事書,加CD和一個書架,優惠並資助了都要HK$1380! 我覺得有點貴了。(貴都是其次,有沒有用或有沒有需要才是重點。)

4. 我說我要考慮是否真的有需要這些書,可否給我一天時間考慮?(講真,我從來都不是貪心的人,真的是送給我,我都要諗,更何況仲要俾錢!)之後他似乎開始有點不耐煩,說若不能回應,便會把那「資助買書機會」留給另一位幸運兒,咁我便說:留給別人吧,我不需要買這些書了。最後收線前他給了我一個網址,但之後那網址是去唔到的(即是沒有這個website)。

家長們,要小心留意事件,HK$1380不算很貴,但也不是平宜,我覺得這公司是籍著一些所謂填色比賽去做直銷居多!他還說什麼22/1會直接送貨到我家,希望他收到我「無興趣買」的訊息。

原帖由 moooon 於 10-1-20 19:42 發表
今天您們有沒有人致電自稱是廸士尼美語的職員,跟著說是因為小朋友在St. Rose交了一張填色比賽得了獎,所以獲得以優惠價購買她們的貨品?

首先,他一輪嘴講很多東西,初初聽未明是什麼事情,之後才清楚是什麼回事,我在這裏post這 ...

我還未收過電話,多謝提醒!
不過妳話左唔買啦,仲送甚麼貨?
8-)

我的擔心是因為他太hard sell了,語氣像:「您無理由會唔買」的意思,不過即使他明天有人送貨到來,我唯有拒絕接貨。

事後諗下,可能真的很抵,28本書,仲加個書架,當個書架是HK$400,即每本書$35。但另一方面,我根本連書是什麼樣都不知道,就花錢去買一堆「唔知有無用」的東西,太兒戲了一點吧!

再者,小朋友的三分鐘熱度,睇完的書,大多是放埋一邊封塵,咁即是我花了錢,還要煩找個位「安置」那個4.5x9呎的架和書。

若是真心想獎勵小朋友,為何不簡單地送些小禮物,一張貼紙,或者只是送一本書(都是十幾二十元),我相信小朋友已經很開心,我會更加開心,因為唔駛煩。

我暫時都無收到呢類電話,我都覺得太Hard Sell啦!得獎仲無拿拿要自己比錢買書,咩道理呀?

但點解佢會有你的電話呢?你以後都要繼續小心,都唔知咩人黎架!

原帖由 szesze.betty 於 10-1-21 10:16 AM 發表
我暫時都無收到呢類電話,我都覺得太Hard Sell啦!得獎仲無拿拿要自己比錢買書,咩道理呀?

但點解佢會有你的電話呢?你以後都要繼續小心,都唔知咩人黎架! ...

多謝提醒, 我上次就收到咩掌紋測試, 睇下你個小朋友邊方面叻d喎.  但我都冇去.

原帖由 szesze.betty 於 10-1-21 10:16 發表

但點解佢會有你的電話呢?你以後都要繼續小心,都唔知咩人黎架! ...

我諗資料都是學校提供的吧!因為他說得出我囡囡讀那一班,女兒的全名,連我家的地址都知。

事後我問我的女兒,她都說得出填過一份填色比賽給學校,還說當時用了螢光筆畫。

昨天的親子一日遊,您們覺得好玩嗎?我就覺得很一般了。聽說今次活動是家教會搞的,希望下次會搞得好一點!

1. 主題不太清晰。
很多人都不知道原來有行山的環節,我知道地點已寫明「鳳坑家樂徑」,但一般少行山的人,是不會留意到這等於要行山,同時在報名通告中又沒有清楚交帶會行多少時間,這問題都很重要。所以我會建議,標題應再詳細點,如:「團年親子行山燒烤一日遊」。不過,我相信到時報名人數可能會因而少一點。

2. 人太多。12部旅遊車!

3. 這個香草園農莊,實在太簡陋了。(上次朝聖旅行的綠田園比這個香草園還要好。)

註:不過,我都明白,價錢做到咁平,都不應有太多的要求。

------------

Hi szesze.betty,

昨天見到您!您是囡囡左腳踏了水坑那位吧。

都只是想囡囡、家人及同學一起去玩玩,開開心心渡過一天。
至於人多,我理解是家教會不想有人不能參加吧!

原帖由 moooon 於 10-2-1 11:17 發表
昨天的親子一日遊,您們覺得好玩嗎?我就覺得很一般了。聽說今次活動是家教會搞的,希望下次會搞得好一點!

1. 主題不太清晰。
很多人都不知道原來有行山的環節,我知道地點已寫明「鳳坑家樂徑」,但一般少行山的人,是不會留意到 ...

我就覺得個燒烤場麻麻地,太簡陋,主要係廁所唔夠,又唔清潔,場地太細,缺乏遊戲空間.

仲要係鬼咁多水坑,哈哈,攪到我個女中招,之後因為摺起左褲腳,比蚊咬到兩隻腳都係蚊爛,昨晚佢痕到死死下呀!

你咁醒,居然認得我個女?但我唔知邊位係你?

不過見亞女同一班同學都玩得好開心,唔使痴住我,我都好滿意.

你咁醒,居然認得我個女?但我唔知邊位係你?

咁您下次留意下我是誰啦!本來都想和您 say Hello,不過當時都不同組,所以決定下次若有緣再 say Hi 啦!

不過,您的笑容令我很深刻,感覺親切。

原帖由 moooon 於 10-2-3 09:51 發表

咁您下次留意下我是誰啦!本來都想和您 say Hello,不過當時都不同組,所以決定下次若有緣再 say Hi 啦!

不過,您的笑容令我很深刻,感覺親切。

你地今個星期日會去校慶遊戲日嗎?我地大約12:30左右到,唔知見唔見到你地呢?
‹ 上一主題|下一主題