用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 適應期
樓主: aprilma
go

適應期 [複製鏈接]

原帖由 aprilma 於 09-9-23 22:36 發表
我囡又係錯 teacher, 寫左 taecher.

你哋係唔係星期五再默過呀?
1A班再默多一次

我囡都係大意呀, 將大細草調轉了呀, 錯d咁野, 激c

原帖由 kongkong7794 於 09-9-23 23:33 發表

係呀,佢有朋友仔就好囉,唉膽心死人呀,我怕佢又自己玩超人"客"親其他人呀 ,佢乖...

你地都有補kumon?我只補英文,不過依家想唔補kumon,因為太大壓力,但仲十五十六唔知點好..係呢今日試默有無小朋 ...

我都十五十六呀, 講真, 公文英都幾好既, 就是太晒時間, 以前幼稚園返半日又唔多功課, 以家太忙了

我囡囡得95分咋, 仲話預默唔緊要la, 希望佢下星期二可以更好la

你囝囝可能慢熱啫, 唔使擔心呀, 過些日子就可以同其他小朋友玩埋一堆了

原帖由 kongkong7794 於 09-9-23 23:33 發表

係呀,佢有朋友仔就好囉,唉膽心死人呀,我怕佢又自己玩超人"客"親其他人呀 ,佢乖...

你地都有補kumon?我只補英文,不過依家想唔補kumon,因為太大壓力,但仲十五十六唔知點好..係呢今日試默有無小朋 ...

星期五再預默一次呀, 是否另外果5句? 亞囡仲未溫熟呀

原帖由 羊咩囝 於 09-9-23 22:50 發表

1A班再默多一次

原帖由 peanut03426 於 09-9-24 09:07 發表
星期五再預默一次呀, 是否另外果5句? 亞囡仲未溫熟呀

課文有二節, 今次係一節節咁默.
(即 I am Jacky Chan.....She has long hair and big eyes.)
阿仔話係咁默法喎! 我唔知係唔係??

另外, 你哋交左標語未呀?

好似唔洗喎, 下星期二正式默. 老師話抽5句, 句子形式咁默. 我囡話有小朋友0分喎, 都唔知係咪真.

原帖由 羊咩囝 於 09-9-23 22:50 發表

1A班再默多一次

未教標語呀, 因為呢個星期掛住默書, 唉! 今晚畫埋幅圖, 明天交

原帖由 羊咩囝 於 09-9-24 09:20 發表

課文有二節, 今次係一節節咁默.
(即 I am Jacky Chan.....She has long hair and big eyes.)
阿仔話係咁默法喎!

另外, 你哋交左標語未呀?

我囡都話有人0分, 我諗對一些以前幼稚園冇默書的小朋友, 都會有難度架, 所以今次老師都比了好多時間小朋友呀!

原帖由 aprilma 於 09-9-24 09:48 發表
好似唔洗喎, 下星期二正式默. 老師話抽5句, 句子形式咁默. 我囡話有小朋友0分喎, 都唔知係咪真.

原帖由 aprilma 於 09-9-24 09:48 發表

咁大件事
我估都係失手所致!

<<刪除>>
<<抱歉>>

我囡交了呀!

原帖由 aprilma 於 09-9-24 10:00 發表
未教標語呀, 因為呢個星期掛住默書, 唉! 今晚畫埋幅圖, 明天交

NO  老師冇講, 小朋友自己講呀, 我囡話都有好多小朋友問佢幾多分呀, 有小朋友話比佢知佢只有0分呀, 讀另一班坐同一架校車喎!  

我囡返來打比d 舊同學仔, 話比人知佢自己幾多分添, 有時小朋友冇心可能會互相問架!

原帖由 羊咩囝 於 09-9-24 10:02 發表

咁大件事
我估都係失手所致!

如果係真的話,
老師無需多講, 咁對個小朋友唔多好.
話晒咁細個人仔.
會令佢倍感自卑 好HURT!

我估老師冇講邊個0分, 係我囡話幫老師唔知係派部時見到喎, 唔知係咪呢.

原帖由 羊咩囝 於 09-9-24 10:02 發表

咁大件事
我估都係失手所致!

如果係真的話,
無需多講, 咁對個小朋友唔多好.
話晒咁細個人仔.
會令佢倍感自卑 好HURT!

都係唔好再講咁多默書, 轉吓話題!

不如講吓午膳, 你哋小朋友係學校食, 還是自己帶去?

我仔話D餸菜一時時好食, 好似昨日咁就話唔多好, 食得好少, 返來食左個X當奴餐.

我囡又OK喎, 每次問佢都話好食, 仲話要同同學鬥快食添. 之前好擔心佢食得好慢, 聽完佢咁講衣家就放心了, 有時仲話食晒添.

冇辦法, 就算唔好食, 我都要訂飯, 因為:
1. 我家不在學校附近
2. 我又要返工, 亦冇工人
3. 阿囡對食物冇咩要求, 同埋咩都會食,所以食住先啦

你地呢 ?

原帖由 羊咩囝 於 09-9-24 10:21 發表

我仔話D餸菜一時時好食, 好似昨日咁就話唔多好, 食得好少, 返來食左個X當奴餐. ...

我囡係學校食, 佢係屋企食飯好慢, 餐餐成粒鐘才食完, 初頭我非常擔心佢係學校食飯既問題.... 家長會果日老師話佢又OK bor, 我安樂晒
亞囡都係話D餸菜一時時好食, 多汁撈佢鐘意, 最開心d甜品, 琴日話有蜜瓜唷, 好甜咁話, 哈

原帖由 羊咩囝 於 09-9-24 10:21 發表

我仔話D餸菜一時時好食, 好似昨日咁就話唔多好, 食得好少, 返來食左個X當奴餐. ...

我囡話有時好食, 有時唔好食, 不過佢日日都話食唔晒架, 下個月冇訂到飯盒, 十月開始想試下自己預備飯盒比亞囡呀!

死啦..有冇1C班家長....
老師冇派返本READ UP咁點算呀,明天PRE-D,
請問1C班家長有冇人知點解??????
‹ 上一主題|下一主題