用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 2
樓主: Sindy
go

拉小提琴分享及交流part 2   [複製鏈接]

rookiemom,

真係收唔到ar, 妳介唔介意再send一次, thank you!

原帖由 rookiemom 於 09-10-10 08:38 發表
Beetle,

我已pm咗你,但呢排的pm神神地,你收唔受到呀?

rookiemom

Hi, Fatty,

葉氏唔同老師有唔同教法, 不過應該都唔會只練考試歌嘅.....

原帖由 Fatty 於 09-10-10 11:46 發表
唔該各位,有冇人D小朋友上緊葉氏小提琴班?
小兒已學小提琴三年,我想安排仔轉係葉氏學,想問下會唔會堂堂只係教考試歌?

Beetle,

我已再發咗pm俾你,可是我仍然唔sure你收唔收到,因我的發件箱都係唔見有呢個pm,都唔知親子王國攪乜嘢!

Anyway, 個答案是:唔係!

rookiemom

原帖由 beetle 於 09-10-10 20:43 發表
rookiemom,

真係收唔到ar, 妳介唔介意再send一次, thank you!

都係唔得, 唔緊要啦...以後多多交流! 上次的音樂會有冇參加? 我個女好開心, 一次難得的表演機會.....

原帖由 rookiemom 於 09-10-10 21:16 發表
Beetle,

我已再發咗pm俾你,可是我仍然唔sure你收唔收到,因我的發件箱都係唔見有呢個pm,都唔知親子王國攪乜嘢!

Anyway, 個答案是:唔係!

rookiemom

...

有呀,個仔都好開心,最差就係表演時唔可以拍video,但葉氏又唔拍隻DVD賣俾我地!好彩綵排時我拍咗!

原帖由 beetle 於 09-10-10 21:34 發表
都係唔得, 唔緊要啦...以後多多交流! 上次的音樂會有冇參加? 我個女好開心, 一次難得的表演機會.....

各位前輩,

阿ニ在房中拉琴,我係出面聽,常覺得佢拉得唔好聽,有時象走音啦叭一樣。但當我入到佢間房,坐係入面聽,同一首歌,又覺得好聽好多。咩原因會造成咁嘅效果呢?

我知呢條問題好蠢,但好多時都有咁嘅感覺,點解呢?

原帖由 judy 於 09-10-12 10:01 發表
各位前輩,

阿ニ在房中拉琴,我係出面聽,常覺得佢拉得唔好聽,有時象走音啦叭一樣。但當我入到佢間房,坐係入面聽,同一首歌,又覺得好聽好多。咩原因會造成咁嘅效果呢?

我知呢條問題好蠢,但好多時都有咁嘅感覺,點解呢? ...

我都唔知會唔會咁大問題.....好多時我地放喇叭,音樂會坐既位置,都會影響d聲.......唔知係咪咁原因

唱k既時候, 試下關晒d echo, 聽下有同無既分別.

原帖由 neighbour931 於 09-10-12 22:32 發表
唱k既時候, 試下關晒d echo, 聽下有同無既分別.

一把年紀仲唱k?..........

原帖由 Sindy 於 09-10-12 12:00 發表
我都唔知會唔會咁大問題.....好多時我地放喇叭,音樂會坐既位置,都會影響d聲.......唔知係咪咁原因

我成日以為佢唔够響,以至我係外面聽唔到。

原帖由 judy 於 09-10-13 10:30 發表

我成日以為佢唔够響,以至我係外面聽唔到。

有無焗住d聲?其實好多因素....我地都係靠估

原帖由 Sindy 於 09-10-13 10:33 發表
有無焗住d聲?其實好多因素....我地都係靠估

點樣焗住法?又點樣才能唔焗住?

原帖由 judy 於 09-10-13 10:39 發表

點樣焗住法?又點樣才能唔焗住?

空間大唔大......幾十呎既房的話,無開門會有焗住d聲...係間房裏內轉轉轉.....唔知我講得啱唔啱

咦? 我同妳相反. 我反而覺得在房外聽會好聽好多....

原帖由 judy 於 09-10-12 10:01 發表
各位前輩,

我知呢條問題好蠢,但好多時都有咁嘅感覺,點解呢? ...

係啦, 正式表演時, 葉博士"訪問"我個女, 我個女有小小驚到口窒窒, 好搞笑! 影唔到真係好可惜......

原帖由 rookiemom 於 09-10-10 21:42 發表
有呀,個仔都好開心,最差就係表演時唔可以拍video,但葉氏又唔拍隻DVD賣俾我地!好彩綵排時我拍咗!

呢度都有好多葉氏人bor

原帖由 beetle 於 09-10-13 11:11 發表
係啦, 正式表演時, 葉博士"訪問"我個女, 我個女有小小驚到口窒窒, 好搞笑! 影唔到真係好可惜......

葉氏小提琴學生真係好多! 音樂會要開3場至表演得完.

原帖由 Lofty 於 09-10-13 15:04 發表

Hi Lofty, I 've replied your pm. But don't know whether you can receive it or not. Pls check!

原帖由 Lofty 於 09-10-13 15:04 發表

Checked and replied

原帖由 beetle 於 09-10-15 13:54 發表
Hi Lofty, I 've replied your pm. But don't know whether you can receive it or not. Pls check!
‹ 上一主題|下一主題