用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 有冇家長 in 咗元朗宏信書院?
樓主: cindy1227
go

有冇家長 in 咗元朗宏信書院? [複製鏈接]

註冊左直資學校既學生流失量比較低,因唔可以去大抽獎,只可轉向其他私校/直資!

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-19 12:14 發表
我覺得唔會不足,除非好多人註冊咗開學又唔讀,同埋學校仲收人,佢地仲會收咗d學校覺得比較好的學生先,其他就waiting留住先,到時有位多又可以俾後備,學校收生策略顯而易見

quote]原帖由 petpet1117 於 09-11-19 11:42 發表 h ...
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

小一選校遊戲要玩到下年開學先結束,我深信好多家長都會同時apply多間直資私校以作backup,當中一定有比較心儀,如果心儀的收咗,其他就算收咗俾埋錢都唔讀。所以未到最後都唔知會點。不過我知道有些人直資收咗,都去津校叩門。

原帖由 hlbaby2004 於 09-11-19 12:17 發表
註冊左直資學校既學生流失量比較低,因唔可以去大抽獎,只可轉向其他私校/直資!

作為家長既我們,當然希望「家長揀學校」啦! 但係可能到最後都係失望! 唔係點解要報甘多間學校做backup,同要最少都要有水泡!

原帖由 尚宮大人 於 09-11-19 12:54 發表

:) 完全同意。
未到最後,都唔會知道係「學校揀學生」、還是「家長揀學校」呀!

呢個遊戲唔係個個啱玩,起碼我唔夠膽,等到下年6月大抽獎!

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-19 12:31 發表
小一選校遊戲要玩到下年開學先結束,我深信好多家長都會同時apply多間直資私校以作backup,當中一定有比較心儀,如果心儀的收咗,其他就算收咗俾埋錢都唔讀。所以未到最後都唔知會點。不過我知道有些人直資收咗,都去津校叩門 ...

現階段肯定係學校揀學生,到下年6月就唔知。有朋友試過8月30收到dgs call, 有位讀唔讀,這麼熱門名校都有人放棄,可想想學位到最後都可能有的,要睇各家長選校策略,才知最後花落誰家

原帖由 尚宮大人 於 09-11-19 12:54 發表

:) 完全同意。
未到最後,都唔會知道係「學校揀學生」、還是「家長揀學校」呀!

EQ 少d都玩唔到呢個遊戲!

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-19 15:16 發表
現階段肯定係學校揀學生,到下年6月就唔知。有朋友試過8月30收到dgs call, 有位讀唔讀,這麼熱門名校都有人放棄,可想想學位到最後都可能有的,要睇各家長選校策略,才知最後花落誰家

...

今日終於收到封Waiting List信, 如果星期一派唔到津小, 叠埋心水讀禮賢.

fooky-hk,

waiting list 都唔係等如完全無機會, 可能遲d call你有位。d家長都未去註冊, 或者有人唔去的, 如果有位, 你會考慮讀嗎? 定係都會讀禮賢呢?

我連2nd interview都未去, 咪仲危險。

原帖由 fooky-hk 於 09-11-19 22:23 發表
今日終於收到封Waiting List信, 如果星期一派唔到津小, 叠埋心水讀禮賢.

Hinbabyma,

其實我想個仔從小打好英文底子同埋用d creative學習方法, 傳統死咪書果隻唔啱佢亦都唔啱我 hehe, 而家見佢日日寫d字求求其其, 數學計數d轉數又慢又大意, 都擔心佢如果讀d傳統學校跟唔到. 加上我會打算將來比個仔去外國讀書見識吓學吓獨立, 所以想佢有好的英文底子...其實我係好buy宏信個套方式去教學生, 引發學生自覺地去學習....只係擔心佢地managment做得唔好會牽連教學質數, 過多幾年想轉校都唔易轉.

而禮賢有悠久歷史又有口碑, 我想它是傳統教學中較為可取的一間, 如果要我選宏信同禮賢我真係三心兩意.

原帖由 fooky-hk 於 09-11-19 23:19 發表
Hinbabyma,

其實我想個仔從小打好英文底子同埋用d creative學習方法, 傳統死咪書果隻唔啱佢亦都唔啱我 hehe, 而家見佢日日寫d字求求其其, 數學計數d轉數又慢又大意, 都擔心佢如果讀d傳統學校跟唔到. 加上我會打算將 ...

我個小朋友同你果個都有d似,所以我只選擇活動教學嘅學校,
其實我嘅心水只有2間, 1)宏信 2)激活, 依家既然宏信收咗,咁我就叠埋心水讀哩間。

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-19 15:16 發表

...

一定會有位多, 有好多都係幾間收左,留晒位慢慢揀.
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

原帖由 fooky-hk 於 09-11-19 23:19 發表
Hinbabyma,

其實我想個仔從小打好英文底子同埋用d creative學習方法, 傳統死咪書果隻唔啱佢亦都唔啱我 hehe, 而家見佢日日寫d字求求其其, 數學計數d轉數又慢又大意, 都擔心佢如果讀d傳統學校跟唔到. 加上我會打算將 ...

由幼稚園我已經有這想法, 所以入讀了活動教學幼稚園, 亞女讀得很開心,抄寫不多,人地覺得教得淺,但不用花很多時間,又pick up 返同樣的東西了. 而且知想法較靈活, 見識都很廣,語言溝通能力都不錯. 只要小朋友喜歡學習就唔使迫,自自然去學得好. 傳統我地一定唔buy, 所以唔會揀派位學校.

親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

禮賢都係間好學校,尤其係德行方面,只過佢冇中學和校舍比較細!

Hinbabyma,

我都認為活動教學係可以學到野!

原帖由 petpet1117 於 09-11-19 23:42 發表

我個小朋友同你果個都有d似,所以我只選擇活動教學嘅學校,
其實我嘅心水只有2間, 1)宏信 2)激活, 依家既然宏信收咗,咁我就叠埋心水讀哩間。

有d派位學校都係活動教學,但係不斷受到家長們的壓力,要求功課增加+測+考 ....... 令到升中派位派多d英中、band 1,慢慢變質!

原帖由 bebeyan 於 09-11-20 00:18 發表

由幼稚園我已經有這想法, 所以入讀了活動教學幼稚園, 亞女讀得很開心,抄寫不多,人地覺得教得淺,但不用花很多時間,又pick up 返同樣的東西了. 而且知想法較靈活, 見識都很廣,語言溝通能力都不錯. 只要小朋友喜歡學 ...

Hinbabyma,

你幾時2nd interview 呀?

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-19 22:32 發表
fooky-hk,

waiting list 都唔係等如完全無機會, 可能遲d call你有位。d家長都未去註冊, 或者有人唔去的, 如果有位, 你會考慮讀嗎? 定係都會讀禮賢呢?

我連2nd interview都未去, 咪仲危險。

...

hlbaby2004,

仲未收到學校通知, 開始有d心緊, 想快d in。之前見有家長留言話16/11 1st interview, 我估可能係同呢group申請一齊2nd interview。   
希望學校仲有位offer俾遲申請人, 唔好全部put in waiting list。

原帖由 hlbaby2004 於 09-11-20 08:48 發表
Hinbabyma,

你幾時2nd interview 呀?

fooky-hk,

你小朋友宜家係讀活動教學幼稚園嗎??

回想當初, 我為小朋友選擇了一間比較谷的傳統幼稚園, 3年間小朋友雖然學到很多, 但他顯得不太開心, 宜家偶然又會發表他的"學校好悶"宣言, 當然最後小朋友只好妥協, 欣然接受父母的安排。 現今小朋友好醒目, 完全知道父母喜歡什麼, 不喜歡什麼。

作為愛護小孩的母親, 我開始明白了解仔仔性格, 知道活動教學應該比較適合小兒, 希望唔會再為他選擇錯誤。

Hinbabyma,

你放心啦! 佢1st round 收唔夠學生先有2nd round,應該重有位! 而且1st round 既取錄生會係下星期一、二註冊,會有人放棄唔去註冊,騰出d位!

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-20 09:52 發表
hlbaby2004,

仲未收到學校通知, 開始有d心緊, 想快d in。之前見有家長留言話16/11 1st interview, 我估可能係同呢group申請一齊2nd interview。   
希望學校仲有位offer俾遲申請人, 唔好全部put in waiting list。
...
‹ 上一主題|下一主題