用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買鋼琴問題
樓主: Baoma
go

買鋼琴問題 [複製鏈接]

原帖由 birdbird 於 10-3-16 22:01 發表
anniewupiano,
多謝你的資料, 尤其係有關保養鋼琴的, 很實用.

客氣了.

剛加入此網站, 發現大家對鋼琴認識並不多, 在此發問, 同時見到好多回應的資訊都是不正確, 已經在前面POST更正, 希望提供一些正確資訊給大家.

關於鋼琴任何問題, 希望可以幫到大家.

Bösendorfer
奧地利音樂之都----維也納

代表學校在BOSENDORFER選琴大廳選琴於

詢問買琴

請問如果小兒現學四級,現在想買琴大約二萬-三萬中左右,他曾試過YAMAHA, 他只覺得YM5 及HOFFMANN HS121MD O.K. 及後他試K.K. TOYOAPOLLO 大陸造他很喜歡, 請問大陸造琴如YAMAHA YU系及 TOYO APOLLO 是否O.K. 請問如何選擇, 或有其他意見?

謝謝

簽名被屏蔽

原帖由 lkpcarmen 於 10-3-18 11:26 發表
請問如果小兒現學四級,現在想買琴大約二萬-三萬中左右,他曾試過YAMAHA, 他只覺得YM5 及HOFFMANN HS121MD O.K. 及後他試K.K. TOYOAPOLLO 大陸造他很喜歡, 請問大陸造琴如YAMAHA YU系及 TOYO APOLLO 是否O.K. 請問如何選擇, 或有其他 ...

如果以質數計, 一定係YAMHAHA, YU. 因為始終是大廠. 而且YU是YAMAHA自己全資投資在杭州蕭山生產, 質量由YAMAHA自己控制有一定保證. 至2008年, YAMAHA國內投資由RMB 7億 增加 至RMB10億. 杭州蕭山廠將會是全球最大的YAMAHA生產基地.

Hoffmann & Kuhne是由廣州珠江鋼琴廠代工的OEM產品.

TOYO APOLLO不清楚由國內什麼琴廠代工的OEM產品.

請留意, 國內琴廠QC問題, 產品質量不太保證, 特別是不知名的山寨琴廠, 在國內多不勝數. 所以如果買國產琴, 一定要看出產證, 應該是有廠名, 廠址, TEL, website...., 可以在網上查.

我所提供的數字數據100%正確, 並非靠估.

醒目開學勳章

想問下20000蚊度既2手日本琴有乜野選擇?

原帖由 xanax1mg 於 10-3-19 11:40 發表
想問下20000蚊度既2手日本琴有乜野選擇?

yamaha U1 (serial 53XXXXX), Kawai 都有. 需要幫忙請PM.

ming2,
同你傾完揀琴後, 我終於搵到個2手琴喇.
希望個仔學得好.
thanks so much!

鋼琴問題

ming2,

KAWAI KU-S1 19,999 OR HOFFMANN & KHNUE HK$16,800 那隻好請幫助.THANK YOU!!!!!

QUEEN888

原帖由 ming2 於 10-3-13 20:10 發表
birdbird

要知道,任何牌子0既琴,就算係同一個model都會有機會有唔同0既手感/聲音,..呢個情況唔係只出現係kawai or Toyama..所以點解要去揀琴就係因為要揀一部自己覺得手感/聲音都好0既琴...

我自己就未試過搵人調 ...

PIANO

ANNIEWU,

KAWAI KU-S1 oR HOFFMANN & KHNUE 那隻好.THANK YOU!!!

QUEEN888

原帖由 anniewupiano 於 10-3-17 01:04 發表
在過去10年, 我所參觀過的琴廠包括yamaha, kawai, steinway, bosendorfer, fazioli.......

相信對鋼琴有一定的認識.

先講Steinway & Sons

德國漢堡的STEINWAY專賣店
http://www.av100fun.com/download/file.php?i ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 queen888 於 10-3-19 21:41 發表
ANNIEWU,

KAWAI KU-S1 oR HOFFMANN & KHNUE 那隻好.THANK YOU!!!

QUEEN888

QUEEN888,

KAWAI KU系統全部是宜昌金寶樂器鋼琴廠生產, 是OEM產品, 亦是生產TOYAMA的同一間廠. 我亦參觀過, KAWAI KU = TOYAMA.

H&K = 珠江鋼琴. 只是下面個銅輪不同, 其他可以話完全一樣. 是通利委託珠江鋼琴廠生產的OEM鋼琴.

以你BUDGET 20000HKD, 只有國產琴. 如果不介意2手, 日本YAMAHA也可以找到不錯的琴. 現在全新YAMAHA U1 SERIAL NO. 62XXXXX, 我前面提及的SERIAL NO. 53XXXXX 是非常新的琴, 生產日期約8年前左右. 但買2手琴
1. 揀琴就更加重要啦.
2. 一定要注意是否有齊出世紙等

更正.
請查PM.

all,

請問 Petrof 容易爆木 ???
係咪=外表有裂痕???

同意 POTATOYUNG

"至今我仍然覺得Petrof 的音色和touch 都好, 即使往琴行試其他琴, 仍然覺得自己個琴d音色好d ."

我部琴係2手Petrof, 揀琴時有 yamaha and kawaii...最後都係鍾意Petrof....

原帖由 POTATOYUNG 於 10-3-15 13:08 發表
我買的Petrof都有9年, 但至今都沒有爆木的問題, 不過tune琴時亦都聽過Petrof 容易爆木, 可能我好彩架, 至今我仍然覺得Petrof 的音色和touch 都好, 即使往琴行試其他琴, 仍然覺得自己個琴d音色好d .

...

原帖由 mmak 於 10-3-20 00:03 發表
all,

請問 Petrof 容易爆木 ???
係咪=外表有裂痕???

同意 POTATOYUNG 講

"至今我仍然覺得Petrof 的音色和touch 都好, 即使往琴行試其他琴, 仍然覺得自己個琴d音色好d ."

我部琴係2手Petrof, 揀琴時有 ya ...

100% AGREE. 其實PETROF是唔錯的鋼琴.

爆漆係個別例子, 我都見過STEINWAY爆漆, 唔通就咁否定STEINWAY是唔好的鋼琴????

FAZIOLI廠之行. 今次是陪同國家大劇院一同去ITALY揀琴.

到訪日本YAMAHA 於HAMAMATZU的KAKEGAWA 廠

由於我在此網站是新丁一名, 但卻發展網站內許多錯誤資訊誤導各位, 由於大家可能無法判斷我所講的資訊真偽, 故將歷年來在樂器界的經歷POST 相片以證明本人在樂器界的資歷.

在此聲明, 所有POST上來的相片, 全部真實.

如果各位在鋼琴上有任何問題, 我會盡量解答, 希望幫到大家. 希望大家對鋼琴有正確認識, 從而選擇岩自己的鋼琴.

ming2, anniewupian,

請問budget $30000左右, 有什麼琴推介, 謝謝..

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題