用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園(麗港城) 麗港城迦南幼兒園2010/11
樓主: BabyHilary
go

麗港城迦南幼兒園2010/11 [複製鏈接]

我想問下各位媽媽, 小朋友返下午班, 瞓覺同埋食飯/奶既時間會點安排呢?

咁妳小朋友會讀邊間呀?

如果以half day camp暑期班黎計, global kids算貴,
因為think返2.5hrs x 4wks都係$4500,
kornhill kinder仲平, 5hrs x 5days只係$1300.
但如果同普通英普暑期班比較就算平,
因為我上年同囝囝參加一個英文暑期班$180/hr.

我原本想join kornhill或者小太陽 2wks,
但地點唔方便我, 而think地點arm但要join 1mth,
所以最後我揀左global kids 3days x 3wks,
另外囝囝會繼續學鋼琴同上體適能運動班。

原帖由 tcbobo 於 10-5-9 22:33 發表
考慮中... 覺得有d貴呀, 4星期要六千幾蚊(每日3個鐘, 每星期五日)

小b已放棄了am班

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

醒目開學勳章

now my son take 2 times milk daily, so it will not be affected after go to school. For the sleeping time, maybe need to delay until after school or before lunch  la.

Ur daughter go to school on Aug? my son will go to school on Oct'10. Hope to be classmates la as we r also live in yau tong,

原帖由 松鼠隊長 於 10-5-2010 14:21 發表
我想問下各位媽媽, 小朋友返下午班, 瞓覺同埋食飯/奶既時間會點安排呢?

AM class
Username          Kid's Name   Gender Home   
babyhilary          Hilary            Girl       油塘
shirleypeter        熙熙              Boy      新都城
susannajeff                            Boy
waiwai-2008                         Girl        將軍澳
小謙仔朱媽          謙謙              Boy      將中
beebee11          Mona            Girl       九龍城
寶媽咪Jackie       穎穎              Boy      油塘

PM class
Username             Kid's Name  Gender  Home
carmen1102008   家諾             Boy       油塘
venus_mama08                       Boy       油塘
姚鳶                                         Boy
fakepig                                     Boy
松鼠隊長                Charlotte     Girl        調景嶺

原帖由 carmen1102008 於 10-5-6 21:38 發表
AM class
Username          Kid's Name   Gender Home   
babyhilary          Hilary            Girl       油塘
shirleypeter        熙熙              Boy      新都城
susannajeff                           ...

各位媽媽你地好,我囝囝穎穎係AM class,我都會報8月的適應班,希望大家做到同學仔!

My daughter takes 3 times milk a day ga....and has nap 2-3 times a day, so i dunno how to re-arrange her schedule.

Why ur son will go to school in Oct?  as understand, 適應班will be commenced in Aug

原帖由 venus_mama08 於 10-5-10 22:22 發表
now my son take 2 times milk daily, so it will not be affected after go to school. For the sleeping time, maybe need to delay until after school or before lunch  la.

Ur daughter go to school on Aug?  ...

醒目開學勳章

In health centre, the nurse ask me try to give my kid 2 milks, three meals and 1 tea every day. I think its time for your kid to follow up too. For nap, i think its easy to adapt because they will not sleep when have other kids play together. They maybe get tired and sleep after school. Don't worry.

My son is small B, born in sep, so he can begin to study on Oct'10. The teacher in Cannan said they will have another 適應班 on Oct for small B.
Nice to meet u.....
原帖由 松鼠隊長 於 12-5-2010 11:30 發表
My daughter takes 3 times milk a day ga....and has nap 2-3 times a day, so i dunno how to re-arrange her schedule.

Why ur son will go to school in Oct?  as understand, 適應班will be commenced in Aug
...

我囝囝出年係呢度升k1(迦南叫N班的), 其實大家都唔駛太擔心, 無論上下午班都有茶點, 茶點有三文治/通粉/粥/疍糕/生果/餅乾等等, 每日都唔同

我小朋友返上午的, 朝早飲支奶, 10點半到食茶點, 12點放學返屋企食飯, 佢地跟住就好攰好眼瞓架喇, 瞓醒再食支奶/茶點, 然後晚飯, 好足夠了...

最緊要記得同學校講有無食物敏感

到正式返學時, 記得預備定尿片/底褲仔/面褲以便不時之需咁....

就算係8月返適應班都有茶點的, 等佢地習慣一下

醒目開學勳章

hihi, i'm worry one thing only, that is illness. how often u take ur kid to see doctor? how many days ur kid will be recovery every time? is Cannan clean enough?

原帖由 bebesoky 於 13-5-2010 09:50 發表
我囝囝出年係呢度升k1(迦南叫N班的), 其實大家都唔駛太擔心, 無論上下午班都有茶點, 茶點有三文治/通粉/粥/疍糕/生果/餅乾等等, 每日都唔同

我小朋友返上午的, 朝早飲支奶, 10點半到食茶點, 12點放學返屋企食飯, 佢 ...

多謝你的意見哩~我囝囝都係上PN班,聽完冇咁擔心!
不過我最擔心佢仲未戒到片!!

原帖由 bebesoky 於 10-5-13 09:50 發表

我小朋友返上午的, 朝早飲支奶, 10點半到食茶點, 12點放學返屋企食飯, 佢 ...

係呀~我都成日聽人話d小朋友返學會好易病!我都好擔心

原帖由 venus_mama08 於 10-5-13 11:36 發表
hihi, i'm worry one thing only, that is illness. how often u take ur kid to see doctor? how many days ur kid will be recovery every time? is Cannan clean enough?

hi穎穎mama,

我都係住油塘架, 穎穎會唔會搭校車?
我8月會接送個女, 9月開始搭校車!

原帖由 寶媽咪Jackie 於 10-5-11 23:39 發表
各位媽媽你地好,我囝囝穎穎係AM class,我都會報8月的適應班,希望大家做到同學仔!
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

大大下tea time唔洗一定要飲奶, 茶點可以代替!
nap可以減到1日1次,
放學返到屋企應該勀, 沖完涼訓2hr,
玩一陣食晚飯就arm arm好!

原帖由 松鼠隊長 於 10-5-12 11:30 發表

...

bebesoky,

妳好耐冇上黎同我地chat啦!
我都關心會唔會成日病呢個問題,
不過我個女成日比哥哥傳染,
而家都已經成日病, 我希望返左學之後唔會再多啦﹗

我記得妳之前話適應班唔洗著校服,
著圍裙就可以, 9月先開始校服+圍裙。
今年唔知係咪改左, 老師話8月已經要著校服,
不過7月家長會先買校服, 係咪即買即攞貨架?
如果仲要等訂貨咪好遲先有校服囉...

另外想問下返學鞋, 校服就襯黑皮鞋,
運動裝襯嘅白運動鞋可唔可以有顏色logo,
even有顏色pattern, or一定要全白色架?

原帖由 bebesoky 於 10-5-13 09:50 發表

好耐無入來至真, 因為有咗細b, 嘔吐太勁, 無乜精神睇呢!
1. 講病既問題
可以咁講開初1個月最少都2次, 多數都係傷風咳, 但又唔係好嚴重果隻, 不過就會留係屋企休息, 好返先返學 (但有啲同學仔身體弱啲就會密啲), 無可避免, 唯有自己睇緊啲

2. 校服
- 咁就應該改咗, 因為我地果年係轉咗校服款, 所以8月22日先有得試校服, 係即時取的
- 我自己就買咗1套合身同1套大1個碼, 因為星期1/5著運動服, 星期2-4著校服, 剛好洗得切乾的

3. 鞋
我自己就買單色(因為仔仔腳形唔好同埋返學鞋有折, 全部買dr kong),但有同學仔著有logo的(紅色),其實都唔係太大限制既.

4. 戒片
呢個唔駛擔心啦, 我用咗好長時間同囝囝係屋企戒片, 但返學之後唔駛1個月學校幫我手戒咗片, 依家剩返夜片等熱啲戒埋....

hi,Hilary mama~

我的打算都同你一樣!會搭校車!
如果唔搭校車得架23C小巴,我見朝早排長龍呀~~

原帖由 BabyHilary 於 10-5-13 15:09 發表
hi穎穎mama,

我都係住油塘架, 穎穎會唔會搭校車?
我8月會接送個女, 9月開始搭校車!

多謝你o既分享呀~~
我囝囝而家25個月,連痾poopoo都未識嗌呀,痾wewe更加唔識,希望返學前可以戒到片........但我諗9成都要包片返學架啦

原帖由 bebesoky 於 10-5-13 17:26 發表
好耐無入來至真, 因為有咗細b, 嘔吐太勁, 無乜精神睇呢!
1. 講病既問題
可以咁講開初1個月最少都2次, 多數都係傷風咳, 但又唔係好嚴重果隻, 不過就會留係屋企休息, 好返先返學 (但有啲同學仔身體弱啲就會密啲), 無可 ...

原來有左細b, 恭喜哂, 幾時預產期呀?
時間非常之好呀, 大b讀k1, 細b就出世!

mon & fri運動裝...即係買1套就可以,
tue-thu著校服即係要買2套啦?
好心急見個女著校服呀, 要耐心等到7月啦﹗

我同大仔apply左迦南k2,
不過學校話暫時k1 full哂,
要6月知道有幾多人退學再安排面試!

原帖由 bebesoky 於 10-5-13 17:26 發表
1. 講病既問題
可以咁講開初1個月最少都2次, 多數都係傷風咳, 但又唔係好嚴重果隻, 不過就會留係屋企休息, 好返先返學 (但有啲同學仔身體弱啲就會密啲), 無可 ...

朝早我未見過, 不過可以想像,
因為我下晝見過23c...好似迦南校巴咁,
大部份都係迦南學生同家長!
而且我要揍2個, 所以搭校車我會多d時間做屋企野,
接送係安心d又平好多, 但來回2次得返2hrs實在太趕!

原帖由 寶媽咪Jackie 於 10-5-13 18:18 發表
hi,Hilary mama~

我的打算都同你一樣!會搭校車!
如果唔搭校車得架23C小巴,我見朝早排長龍呀~~

2個月前試同個女戒片但唔成功,
最近2星期再試, 終於成功戒日片,
佢自己急就會行去potty shu shu,
但唔知點解ng ng就唔肯坐, 成日企享道ng落褲,
希望返學前可以戒埋啦﹗

其實男仔比女仔容易戒架,
妳可以試下買個有蓋嘅杯,
叫囝囝shu落杯, 佢聽到d聲覺得得意就會有興趣,
呢個方法好方便, 即使toilet有人都可以即刻比佢shu,
我個仔而家3歲半我都有keep住隻杯,
夜晚放享房, 半夜shu shu唔洗落床...好方便!

原帖由 寶媽咪Jackie 於 10-5-13 18:24 發表
多謝你o既分享呀~~
我囝囝而家25個月,連痾poopoo都未識嗌呀,痾wewe更加唔識,希望返學前可以戒到片........但我諗9成都要包片返學架啦

‹ 上一主題|下一主題