用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 陳守仁學生原來考中學是沒優勢的
樓主: KITTY.WONG
go

陳守仁學生原來考中學是沒優勢的 [複製鏈接]

咁呀女就慘啦

原帖由 flostangraphy 於 10-3-23 13:44 發表

夜睡, 少運動加上比較細粒的學生原來考中學是沒優勢的...

.......

Bluestar,

點解我夜晚個樣會同你一樣嘅.

原帖由 Bluestar 於 10-3-23 18:42 發表

唔怪得知我個係高大衰啦 !

冇理由架, 舊年都好似收咗十幾廿個陳守仁學生, 今年冇理由唔收架.

原帖由 DaddyCool 於 10-3-23 22:45 發表

唔好意思, correct me if I am wrong, 你意思係嗰啲學校全部都唔收陳守仁嘅學生? 即係不論成績如何, 總之係陳守仁嘅學生就唔收?

原帖由 angelprincess 於 10-3-23 23:12 發表
冇理由架, 舊年都好似收咗十幾廿個陳守仁學生, 今年冇理由唔收架.

所以咪希望該位家長澄清/解釋一下囉..............

題外話: 剛請了一位港大生補習老師, 哈, 原來他是TSL畢業舊生 . 如果個女大個有呢位老師咁叻就好了!:loveliness:

原帖由 TINGMUM 於 10-3-24 12:19 發表
題外話: 剛請了一位港大生補習老師, 哈, 原來他是TSL畢業舊生 . 如果個女大個有呢位老師咁叻就好了!:loveliness:

我都剛找了一位法文的補習老師, 真的不容易找, 因為通常都很貴, 要成 $200 - 300/小時, 但這位是在大學修讀法文的本地學生, 收費比較平, 教了一堂, 呀女都好鍾意這位哥哥仔, 話佢教得好生動, 見佢地有講有笑, 希望呀女嘅法文可以有明顯進步啦.

醒目開學勳章

各位,想問下bank 3 生,如果想入李國寶,有冇機會?

冇機會,連顏寶鈴同是保良局機構都唔收!
原帖由 Fatty 於 10-3-24 18:43 發表
各位,想問下bank 3 生,如果想入李國寶,有冇機會?

醒目開學勳章

我又唔係好明,咁點解D人又話李國寶係band 3?我又唔見上一屆有好多人入呢間中學。定係李國寶唔鐘意收陳守仁既學生?

原帖由 KITTY.WONG 於 10-3-24 21:27 發表
冇機會,連顏寶鈴同是保良局機構都唔收!

醒目開學勳章

想問下平均分幾多先為之band 3? 雖然都知年年唔同, 不過,都想知道下。

回覆 119# DaddyCool 的文章

"因為全部已通知不收包括NPL "
這是閱讀理解題
"全部" 可指陳守仁全部band 3 學生
也可指全部學校.
但是結尾指NPL(學校),故應是指
"全部學校已通知筆者不收"
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

你誤會了, 意思係KITTY.WONG收到了所有面試的中學通知, 都不收她小朋友入讀, 當中包括LKP和NPL。

其實我之前解釋過, NPL近年要積極催谷成績, 所以如果小朋友小五,小六的主科成績唔夠好, 連面試機會都可能無, 因為往年NPL係采用選擇性給予面試的。 不過如果講話係同屬保良局的機構, 確實NPL會給予TSL學生加點分, 大約5%。 (如果是TSL的BAND3頭, 很想入NPL的, 建議不斷叩門, 包括7月放榜後, 甚至8月仲有人退學轉校的時候)。

如果要入LKP, TSL的BAND3 GROUP當然有機會, 不過前題係要主科都及格, 同埋英文, 普通話的口語要好。 我理解是這樣的, 個人意見。

Bkman

原帖由 DaddyCool 於 10-3-23 22:45 發表

唔好意思, correct me if I am wrong, 你意思係嗰啲學校全部都唔收陳守仁嘅學生? 即係不論成績如何, 總之係陳守仁嘅學生就唔收?
多一點努力 多一點回憶!

粗略估計, 沒有多大參考價值, 因為年年不同, 大約總平均分在70分以下就是了。

如果真的想知道自己小朋友的BANDING, 建議在考完試後, 跟班主任會面時, 直接問班主任自己小朋友在全級的名次。 假設全級有150名學生, 名次在1-50算BAND1, 名次在51-100算BAND2, 名次在101-150算BAND3了。 只是粗略估計, 不要當真。

Bkman

原帖由 Fatty 於 10-3-24 21:43 發表
想問下平均分幾多先為之band 3? 雖然都知年年唔同, 不過,都想知道下。
多一點努力 多一點回憶!

原帖由 tomcathui 於 10-3-24 22:14 發表
"因為全部已通知不收包括NPL "
這是閱讀理解題
"全部" 可指陳守仁全部band 3 學生
也可指全部學校.
但是結尾指NPL(學校),故應是指
"全部學校已通知筆者不收" ...

小的謝過 tomcathui 的解釋, 我的理解可能和你差不多, 但當事人好像有意無意透露該等學校根本是不會考慮陳守仁的學生, 故此希望該家長說明白一點而已.

原帖由 bkman 於 10-3-25 04:17 發表
粗略估計, 沒有多大參考價值, 因為年年不同, 大約總平均分在70分以下就是了。

如果真的想知道自己小朋友的BANDING, 建議在考完試後, 跟班主任會面時, 直接問班主任自己小朋友在全級的名次。 假設全級有150名學生, 名次在1 ...

我嗰個咪係 band 3 囉..............

其實學校名次的競爭真係好犀利, 以p.5為例, 總平均分如在80中的排中間位, 80頭的己排到好後, 屬band 3生.  幾分之差, 名次可以分別好大.   真係好難想像有學生總平均分會在70分以下....不會吧?!!!

回覆 134# DaddyCool 的文章

DaddyCool,
你怎算小
If you have time, you can see this web site:  tkk88.com
Then, you may know what happen is.
"art of ture equals to false"
"art of false equals to true"
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

回覆 133# bkman 的文章

the % of band 1 students at TSL should be higher than 33%.  if just based on their latest SSPA result, it should be around 55%.

原帖由 tomcathui 於 10-3-25 11:47 發表
DaddyCool,
你怎算小
If you have time, you can see this web site:  tkk88.com
Then, you may know what happen is.
"art of ture equals to false"
"art of false equals to true"

我地正一年紀大, 輩份細............
Will have a look, thank you very much.

I don't want to leave any message here.

‹ 上一主題|下一主題