用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012 小一入學的媽咪請進!
樓主: 豬芬
go

2011-2012 小一入學的媽咪請進! [複製鏈接]

當年阿女 summer course 參加D 小一入學INTERVIEWCOURSE
最後嘟冇用不過 okay labut don’t take it too seriously.

原帖由 豬芬 於 10-4-7 16:29 發表

我自己就諗住比他考私立的學校,想考聖方濟各英文小學,你地呢? 你地係邊頭住呢?

我諗唔洗去補一D 小一入學INTERVIEW的COURSE,不如比他學下其他COURSE仲好呢:) ...

我仔仔都係2011-2012入小一, 原本唸住遲D先揀, 但呢排同各家長傾得多都開始有D亂.  

1/ 我可以有net 14 or net 16 港島學校, 大家有咩心水 ?!

2/ 私校同直資有咩分別吖? 我其實几鐘意救恩, 但佢寫係私校, 我問同學家長原來大家唔係好清楚.... thank you...

sign......I agreed too. we are the tax payers ma....but the system is like this unless we take our children out from the system otherwise we must follow the rules.......

原帖由 BBTWIN 於 10-4-8 18:32 發表
大家好! 我對女都係2011-12入讀小一. 而家諗定自行報返佢地daddy間小學. 原本想博女校, 但我果區係熱門區, 諗真真係唔係甘易博. 其實老公間小學都係熱門之一, 加上學校今年開始攪小班制. 真係要抽都唔易. 之前唔諗住 ...

charlotte, ZIYI & others :

我都有野想問

我奶奶住藍田居屋, 我已將水費單轉左我個名, 我個女係大女, 我又係畢業生, 應該有 25 分, 如果我入平田李兆強係米應該可以入到? 唔洗報定直資, 如果報直資, 報播道ok嗎?

呢 d 村校會唔會好多新移民 或 naughty children ?

其實我住將軍澳寶琳, 將軍澳的中學係米都唔洗唸, 讀平田李兆強好 d 呢

如果真係入到, 就會等細佬完成 k3 後搬返找屋藍田住

但以家唸緊應該讀平田李兆強, 定去灣仔區 (12) 博一博, 唔選大熱係米都有機會入到

請大家分享, 點醒我

我地系 循道衛理中心 .... okay la. 有標準 Q & A as back up lo.

原帖由 share123 於 10-4-9 09:49 發表

維思,小博士,小狀元都是熱門教室. 我地系童學童樂,同幾個CCKG小朋友一班, 個miss好好,唔會叫你背標準答案.

Wow...my son sign......la......

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-8 23:29 發表
以我所observe, 聖保羅係特別鐘意呢款的, 反而太醒目精靈果d佢地又好似一般wor
如果乖巧+學業成績outstanding, 真係幾有機架!
記得幾年前有會員分享, 親戚個女去spcc見校長, 校長叫佢睇本英文書, 小女孩唔識, 同校長 ...

我囝囝都係細仔,重係超超細,但我覺得都無必要上面試班,如果學校因為係細仔(已被定形)而唔收,咩面試班都無用啦,不如用上面試班的時間同佢睇多D書,等佢識多D字好過啦,同埋上面試班所教,就算囝囝跟足來面試,容易比面試的老師感覺都你小朋友係因面試班才識答問題(因答案一定死板),咁印象咪重差,發自小朋友內心之表現才重要

原帖由 counts01 於 10-4-22 22:44 發表
嗨嗨...我個囝囝都係2011-2012讀小一呀...我自己都係想揀DSS同私校...但係我個囝囝係細仔..係咪都應該要上定D 面試班呢???

原帖由 lazypig 於 10-4-23 11:00 發表

我都有野想問

我奶奶住藍田居屋, 我已將水費單轉左我個名, 我個女係大女, 我又係畢業生, 應該有 25 分, 如果我入平田李兆強係米應該可以入到? 唔洗報定直資, 如果報直資, 報播道ok嗎?
...

你應該沒有廿五分吧 應該只有20分。因每個顏色部份只可選一項填報。當你報畢業生, 就冇首名子女分。

父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作20分
兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀20分
父/母為該小學的註冊校董20分
父/母或兄/姊為該小學的畢業生10分
首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) 5 分
(上述5項只可揀選一項)
與該校的辦學團體有相同的宗教信仰5 分
父/母為該小學主辦社團的成員 5 分
(上述2項只可揀選一項)
適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)
10 分

如果依家立即番教會,唔知報名前可唔可以趕得切領洗?!?!!
(sorry sorry..... bad idea.:mrgreen even thought a lot of parents think of it... i still shouldn't mention it!!! )

原帖由 silvia_ng 於 23/4/2010 12:11 發表

你應該沒有廿五分吧 應該只有20分。因每個顏色部份只可選一項填報。當你報畢業生, 就冇首名子女分。

父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作20分兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀20分父/ ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

THANKS, 我唔知邊呢樣野添, 多謝提醒!

咁請問20分入唔入到呢?

原帖由 silvia_ng 於 10-4-23 12:11 發表

父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作20分兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀20分父/ ...

MCLF120:

我女今年都響綠茵讀緊K2,今年報讀小一,同你仔仔應該是同學仔.
頭先響另一個TOPIC得知你仔仔是K2先轉校,依家響綠茵讀著大半年,我女是今年3月先轉去綠茵,轉校原因同你一樣都是想佢學好D英文同普通話,又會咁啱既.

原帖由 MCLF120 於 10-4-22 19:59 發表
Hi, ziyi
net95重好,因為我正是住西貢,唸住你討論48算近近地,睇下第一round考唔考慮,我同樣只focus DSS/Private,所以無留意大抽獎之學校,咁你囡囡而家讀邊間幼稚園呀?我囝囝讀綠茵呀....

...

醒目開學勳章

報直資?如果收了你而你又注冊了,那就算LSK想收你都唔得.你肯嗎?

如果你打算LSK,而20分我相信機會都幾大的情況下,申請一些唔影響的私校好一些.無謂找自己麻煩

相反如果你打算EC是首選,就沒有所謂

而中學來說,當然Net 48好過Net 95,
傳統英中女校有LM St. Paul, KT - St. Cat.
還有新進梁式芝
男女有傳統英中 - 觀中,順天
新進蒙民偉
還有2間直資
仲未計和尚寺,因你同我的小朋友都是囡囡

原帖由 lazypig 於 10-4-23 11:00 發表

我都有野想問

...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-12 14:19 發表
功課量唔多, 但花時腦力多, 有時都攪幾耐
自由.......會比傳統學校自由, 學校亦有空間俾小朋友, 學習唔規限於教科書, 我女P4已經好習慣去借書, 上網搵料, 自己搵埋print埋消化埋做工作紙or project, 如果無大製作,  ...

唔好意思
我個囝都係2011升小學了,想問下妳大囡那時考港大同學會個形式係點樣架??
因我覺得呢間學校的教學形式比較合他,想幫他試下~~
thanks

原帖由 TinHay 於 10-4-23 10:37 發表
我細仔都係2011-2012入小一。住香港島。手中有港島私立(幼稚園上)。
心目中都有D心水港島直資和私立比細仔試吓考。不過當年我為阿女選女校 (2008 - 2009)。十分幸運,第一輪15分個女入咗灣仔聖方濟各
(Net 12)
普教中 ...

想問下妳個囝係讀邊間幼稚園架??

我有間心儀嘅津校,想請問港島區有冇邊間私校考到之後仲比大抽獎ga? 聖士提反(赤柱)同高主教係咪都唔比ga? For 男仔,唔該!
:-D

TKO has quite a lot of good secondary schools in my mind.
PLK Luk Hing To primary school is good too.

多謝你呀!  唔知幾時開始派表呢?  

原帖由 TinHay 於 10-4-23 10:42 發表
當年阿女 summer course 參加一D 小一入學INTERVIEW的COURSE。
最後嘟冇用。不過一試 okay la。but don’t take it too seriously.

聖士提反(赤柱)同高主教係唔比大抽獎

原帖由 feliciak 於 10-4-24 11:23 發表
我有間心儀嘅津校,想請問港島區有冇邊間私校考到之後仲比大抽獎ga? 聖士提反(赤柱)同高主教係咪都唔比ga? For 男仔,唔該!

Hi 各位,
我囡囡都係2011年度升小學. 請問有無人幫到我分析下葵青區(net 65) 好d 定係深水埗區(net 40) 好d? 我覺得net 40的小學質素較平均但 很多教會學校, 但我們沒有宗教信仰, 只有15分, 只能靠大抽獎. 而net 65 好像只有仁立、仁紀比較突出, 必定成為每個人的1st choice. 機會渺茫.

請大家比d 意見, Thanks!

原帖由 smallpig 於 10-4-25 00:25 發表
Hi 各位,
我囡囡都係2011年度升小學. 請問有無人幫到我分析下葵青區(net 65) 好d 定係深水埗區(net 40) 好d? 我覺得net 40的小學質素較平均但 很多教會學校, 但我們沒有宗教信仰, 只有15分, 只能靠大抽獎. 而net 65  ...

我都覺得應該係40網比較好。好似基督教既有聖紀文,協和等等。而天主教就有瑪莉諾神父, 荔天。想當年大仔用15分抽聖紀文,都係抽唔到。但我早一年已經去定呢間學校睇下, 亦有幸同到佢校長傾到計。佢話他日叩門時, 首要考慮都係睇自行係咪1st choice。但呢間學校有成6次考試, 所以都幾辛苦架。
果兩間天主教叩門都幾難架。
‹ 上一主題|下一主題