用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 崇真小學暨幼稚園 - 孩子在幼稚園內走失? ...
樓主: kwmeye
go

崇真小學暨幼稚園 - 孩子在幼稚園內走失? [複製鏈接]

原帖由 silvia_ng 於 10-8-11 17:59 發表
昨日,其實我已經跟校長談了40分鐘有關此事的詳細。之前不說,是還想看看事態發展及樓主的言論。

其實我是學校家長教師會的其中一位委員,因此我覺得必須要幫助各家長去更了解學校。每次學校發生什麼事,我亦總會查明原因真 ...

Ms Silvia Ng, 原來你亦是家長教師會委員之一, 我於上星期六已掛號寄出一封投訴信給你們,我亦好希望找你們協助了解事件(是否如校長所說呢?),我希望你們收到信後與我聯絡傾談內容熟是熟非.
p.s.最後,本人不會再在此討論區再作分享,希望把事件交由有關部門處理

原帖由 shootingstar 於 10-8-11 18:49 發表

看了silvia的留言, 我對樓主更加同情, 更加對崇真扣哂印象分.

樓主搞左咁多事出黎, 報了警, 在bk高調投訴, 睇怕老師們已"標籤"了該位小朋友, 嫌佢家長麻煩, 再讀落去都搏唔過, 可能會有說話你聽.  一個正常家長,  ...

我聽到校長同我講時, 第一個反應都係"下????"
講真, 比著我都唔會讀落去囉。不過樓主竟然有咁既選擇, 我真係覺得好奇怪囉。但呢D都唔係我呢D外人管啦...

原帖由 kwmeye 於 10-8-11 19:08 發表

Ms Silvia Ng, 原來你亦是家長教師會委員之一, 我於上星期六已掛號寄出一封投訴信給你們,我亦好希望找你們協助了解事件(是否如校長所說呢?),我希望你們收到信後與我聯絡傾談內容熟是熟非.
p.s.最後,本人不會再在此 ...

好抱歉, 我只是其中一員, 一個小朋友剛巧在暑假帶女女返學學野的家教會委員。如果單單我一個人去協助你, 亦都唔係一件對你公平既事。我想待正式返學之後, 家教會主席會於會上同我地一同討論, 咁會好好多。(因以我所知, 會上EK既會員除了我以外, 就只有另一個小學部委員了)

但你能否在此, 答我以網民身份問你的一句, 你真的要求了校長讓你的女兒轉國際班嗎?

我仔都係今年K2插班生
但係都冇得報課外活動?
究竟樓主個女係唔係插班生黎架?

原帖由 silvia_ng 於 10-8-11 17:59 發表
昨日,其實我已經跟校長談了40分鐘有關此事的詳細。之前不說,是還想看看事態發展及樓主的言論。

其實我是學校家長教師會的其中一位委員,因此我覺得必須要幫助各家長去更了解學校。每次學校發生什麼事,我亦總會查明原因真 ...

回覆 18# jacky123 的文章

哈!路人甲,你睇嚇silvia_ng 11.08.2010 17:59 所講嘅嘢!仲話我係人家傷口上灑鹽.都話事主"宮心計"la,單方面講得幾慘,等你哋覺得崇眞好差而放棄,事主就為自己個孩子舖路,向崇真進發.
估唔到事主6月申請讀k2未能入到國際班,而想到依個方法,想插班但插唔到,就走去插間學校.簡值三個字"無得頂".......

回覆 6# shootingstar 的文章

shootingstar:現今嘅家長, 眞係會為左區區一個"國際班", 搞串個party.插唔到,就走去插間學校law,香港人係咁架la....

原帖由 offoff007 於 10-8-11 21:31 發表
shootingstar:現今嘅家長, 眞係會為左區區一個"國際班", 搞串個party.插唔到,就走去插間學校law,香港人係咁架la....

哈哈, 校方這招"轉移視線"真係高招!!!!!!!!!!!!!!!!!!

如果真係校方再加多個理由屈樓主的話, 實在太恐怖了... 樓主好可憐...

回覆 3# shootingstar 的文章

第一件事我想話俾你聽我唔係校方law,我只不過路人甲,而係到講得依d嘢我唔會信眞囉,睇完咪得啖笑,亦唔使咁勞氣!

原帖由 offoff007 於 10-8-11 22:09 發表
第一件事我想話俾你聽我唔係校方law,我只不過路人甲,而係到講得依d嘢我唔會信眞囉,睇完咪得啖笑,亦唔使咁勞氣,你記唔記得,有個大肚婆被人騙到假大肚婆屋企,然後劏開肚囉個bb呀!咪係係依d地方傾談,傾傾嚇咪信以為眞囉 ...

再來一招"疑幻疑真", 真係高手!

如果事件真係完全是假的話, 非常鼓勵校方站出來澄清, 起碼來個簡單的聲明都好.

原帖由 shootingstar 於 10-8-11 22:37 發表

再來一招"疑幻疑真", 真係高手!

如果事件真係完全是假的話, 非常鼓勵校方站出來澄清, 起碼來個簡單的聲明都好.

你是說我代表校方嗎? 我只是代表崇真家長而已。請注意, 我從來冇話過呢件事係假, 但我只係聽埋事實既另一面。

上年校方又係比人係EK老屈收五十蚊報名費, 又唱到有咁衰得咁衰。當時校方已經即時出了通告比校內家長, 並附上教育署批准的信件作証。但而家正值暑假, 校方又點可以出到通告比我地呢? 難道"友得"樓主講D唔講D, 我聽到當冇聽到嗎? 到時已經為時太慢啦!

樓主之心, 路人皆見。你們自行判決就好了, 不用再對校方指指點點。

回覆 1# shootingstar 的文章

朋友,莫非你小朋友都係考唔到國際插班,而係到出"宮心計"! XDDDD.........

原帖由 offoff007 於 10-8-11 21:10 發表
哈!路人甲,你睇嚇silvia_ng 11.08.2010 17:59 所講嘅嘢!仲話我係人家傷口上灑鹽.都話事主"宮心計"la,單方面講得幾慘,等你哋覺得崇眞好差而放棄,事主就為自己個孩子舖路,向崇真進發.
估唔到事主6月申請讀k2未能入到 ...

咁講....我又唔會覺得樓主會叫小朋友自己走失而去製造呢個機會比佢"插"學校咁衰既。小朋友自己落到校務處, 已經唔好啦! 所以而家學校即時做左相應既改善, 已經令家長們可以安心返少少啦。

但樓主"借傷成毒"咁將呢件事發揮落去, 就有點兒那個了...

既然係樓主唱衰學校來為自己小朋友爭取國際班既位,學校好應該做返d野黎澄清喇,我唔明點解仲唔叫版主close topic?? 咁大件事學校一直無回應, 只係得位家校委員會的家長轉述返校長既說話, 其實咪又係同樓主一樣, 唔可以盡信......

一個學位要做咁大場大龍鳳, 又報警又上網.... 就係為左自己既仔女入呢間學校, 學校又點會俾呢位家長得逞呢?? 仲要學校會知道樓主係邊個家長, 唔知係邊個都話博到姐! 唔明校長話小朋友係去左校務處, 都無離開過學校, 咁點解會報警又受理呢?? 咁究竟小朋友有無離開過學校先??

冇疑問啦, 成件事一目了然啦
多謝你, silvia_ng

原帖由 silvia_ng 於 10-8-11 05:59 PM 發表

Absolutely agreed.

原帖由 silvia_ng 於 10-8-11 22:49 發表

你是說我代表校方嗎? 我只是代表崇真家長而已。請注意, 我從來冇話過呢件事係假, 但我只係聽埋事實既另一面。

上年校方又係比人係EK老屈收五十蚊報名費, 又唱到有咁衰得咁衰。當時校方已經即時出了通告比校內家長 ...

聽見有家長說起此事,我才特意上來看看,忍不住想回應一下,事情已到這景況,作為學校及家長都受到一定的影響,盼望大家都能平息此事,旁觀者別再討論了,交由校學校開學後交代吧!
再者,校長已主動接見樓主,亦已表示他們為此事作出關心。至於,校長又主動接見siliva ng相信只是她是家教會委員之一,因為樓主將投訴信遞交其中的一個部門是家教會。必須將事情弄清楚。
同時,發生走失孩子事件時,我正由校務處門外走到圖書館,看見菲傭帶著一位小朋友在校務處外詢問,神情奇怪,所以才特別留意,看見菲傭一邊聽電話一邊將她帶往圖書館,並交予有關職員,期間都是很短的時間,最後看見警察來到學校,我就走了!第二天,學校的保安明顯加強了…
最後,盼望樓主能夠找到一所好學校…
歡迎入我Dream House參觀 ---- 哈..... 我叫 寶寶 ......,,,,,, 由媽咪肚已這樣稱呼,我是2004年4月26日 在瑪麗醫院出世.........。 :-o :-o :-P 22/1/2005 - 第一次講 :媽媽: 十個月71.5cm - 6.21kgs(輕磅) 八個月懂向後爬 十個女懂向前爬 19 / 3 / 2005 - 懂自己扶住bb床企了 5/4/2005 - 7.1kgs,,,,, 13/5/2005 - 6.8kgs (76cm) 22/5/2005 - 可以放手自己行了 22/9/2005 - 8.2kgs (79cm) :-P :-PBoBo #### Photo ;-) [link=http://lilypie.com][img noborder]http://bd.lilypie.com/hQg8p8[/img][/link][url=:http://www.babyhome.com.tw/bb/47925]BO BO Photo[/url] 第二個小寶寶 - 2006年1月20日出世了

我撑樓主.  要講有名氣, TT 遠不及九龍塘一些更有名的幼稚園...但又不見得有家長為了讓子女入學而"齊"其他學校生豬肉?

無謂在此爭辯誰對誰錯, 既然大家都睇左兩方面既story, 自己決定信邊個.
待正式返學之後, 家長教師會委員去了解事件, 到時麻煩蕭亞姨都在bk update一下.
thanks.

原帖由 gigayan 於 10-8-11 23:17 發表
唔明校長話小朋友係去左校務處, 都無離開過學校, 咁點解會報警又受理呢?? 咁究竟小朋友有無離開過學校先??

只係路過,  樓主有無向校方要求呢個係另一樣野, 但覺得校長所講既野好有疑點羅,

呢個good pt, "無離開過學校的話做咩要驚動警察呢?" 如小朋友當時真係係校務處的話, 唔通會係崇真staff自己報警話自己走失學生?定係小朋友自己報警呢?報左警, 警察黎到原來個小朋友一直係學校內, 咁點解警察會備案呢?
‹ 上一主題|下一主題