用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010, 2D班, 請進
樓主: 蕉媽
go

2010, 2D班, 請進 [複製鏈接]

我見自修簿寫不許問生字,我估是不提供vocab吧!
原帖由 tonytiger 於 10-11-4 18:31 發表
will vocabularies be provided for tomorrow's chinese exam? many thx.

原帖由 lamb2003 於 10-11-4 23:14 發表

thx. for advice.

原帖由 lamb2003 於 10-11-4 23:14 發表

thanks for the advice

my son said there will be a phonic quiz coming soon, may i ask when will it be held? Also, will the words in yellow books and pink books be covered? or just the six worksheets "3-1" to "3-6"? thank you

原帖由 tonytiger 於 10-11-13 16:41 發表
my son said there will be a phonic quiz coming soon, may i ask when will it be held? Also, will the words in yellow books and pink books be covered? or just the six worksheets "3-1" to "3-6"? thank yo ...

真係唔知喎, 多謝你既提醒, 返去問下仔仔先。

另外, 我想問問中文範圍1.2, 2.1, 2.2, 4.1, 4.2, 咁係咪即係溫個幾課既詞語就可以呢?

I will concentrate on the content you mentioned and also review all words learned in the past include the ones in P.1.  

原帖由 蕉媽 於 10-11-15 15:06 發表

真係唔知喎, 多謝你既提醒, 返去問下仔仔先。

另外, 我想問問中文範圍1.2, 2.1, 2.2, 4.1, 4.2, 咁係咪即係溫個幾課既詞語就可以呢?

原帖由 tonytiger 於 10-11-16 17:11 發表
I will concentrate on the content you mentioned and also review all words learned in the past include the ones in P.1.  

tks!!!

咁26週是否要温晒?其實考試範圍的詞語都好多下,全部記熟仲要識填落不供詞填充到,對阿仔泥講都有難度,我應該無時間温埋P.1學的詞語,都是盡人事啦

原帖由 lamb2003 於 10-11-16 20:17 發表
咁26週是否要温晒?其實考試範圍的詞語都好多下,全部記熟仲要識填落不供詞填充到,對阿仔泥講都有難度,我應該無時間温埋P.1學的詞語,都是盡人事啦 ...

我幫阿仔數過, 中文有40多個詞語, 要記熟全部都有困難,之前又無默書,要一次過識寫和識用, 都唔知佢得唔得. 另外, 26週應該只是考單元7和8, 希望改寫都係呢到出啦!

原帖由 chuksps 於 10-11-17 13:18 發表
我幫阿仔數過, 中文有40多個詞語, 要記熟全部都有困難,之前又無默書,要一次過識寫和識用, 都唔知佢得唔得. 另外, 26週應該只是考單元7和8, 希望改寫都係呢到出啦! ...

yes la, 要佢溫埋p1生字, 真係殺左佢好過喇!

26週應該只是考單元7和8 -- really?? 呵呵, 咁好好多, 溫少好多呀可以

原帖由 goodmama2003 於 10-11-17 16:20 發表
蕉媽,
我個女又係, 唔使溫書, 就見佢打雀咁眼望實部電視 , 一叫佢溫書, 佢就話佢好眼訓喎!

goodmama.

goodmama
我仔仔對中文特別抗拒添呀, 都唔知點攪。

Dear all, 我想同大家double confirm係咪呢幾十個詞語:

1.2
弄溼 藏在 嘴巴 生長 一株 喜歡 鮮綠色

2.1
告訴 袐密 游泳 洗澡 一條 一套 巨大 追着 其實  害怕

2.2
比 考試 功課 幫忙 不用 慌忙 膽子 怎麼辦 扮鬼臉

4.1
照顧 吃飽 剛剛 寂寞 有趣 困難 解決 肚子餓

4.2
暈倒 哎喲 救命 奔向 警察 蓋上 醒來 醫院 護士 稱讚

++++++++++++++
謝謝!!!!!

原帖由 goodmama2003 於 10-11-17 23:29 發表
蕉媽,
你寫的各課詞語, 我剛睇過阿女本詞語薄啦, 雖然女女係2b班. 但是內容都同你寫的一模一樣呢.

goodmama.

goodmama
謝謝呀!!! 哈哈, 我地重點溫架嘛, 尋日突然諗起會唔會溫錯d字, 咁就大煲喇!

想問吓你地知唔知今個星期四 Day 1,
視覺藝術堂系咪要帶食物圖片 ?? &
交一份作品 ??? (系做 D ??)

原帖由 JJ71 於 10-11-23 12:52 發表
想問吓你地知唔知今個星期四 Day 1,
視覺藝術堂系咪要帶食物圖片 ?? &
交一份作品 ??? (系做 D乜 ??)  

我問左仔仔, 佢只係答到我話帶中國食物的圖片, 但麥當當d食物都得喎, 有點R頭???

原帖由 蕉媽 於 10-11-23 13:30 發表

我問左仔仔, 佢只係答到我話帶中國食物的圖片, 但麥當當d食物都得喎, 有點R頭???

Hi蕉媽,
咁你仔仔有冇話 / 又會唔會做一張作品?

原帖由 JJ71 於 10-11-23 13:38 發表
Hi蕉媽,
咁你仔仔有冇話 / 又會唔會做一張作品?

無呀, 我問佢係咪要交個作品, 佢話唔駛。
不過, 我仔仔懞懞地架, 其他媽咪知唔知呢?

我阿仔仲懞,佢話完全冇印像wor
原帖由 蕉媽 於 10-11-23 17:00 發表

無呀, 我問佢係咪要交個作品, 佢話唔駛。
不過, 我仔仔懞懞地架, 其他媽咪知唔知呢?
‹ 上一主題|下一主題