用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 德望interview
樓主: yywing
go

德望interview [複製鏈接]

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-30 12:29 發表

我睇返開學時影的相,阿女o個班 9, 10月出世的有 8人,估計加埋 11, 12月應該都起碼有約十二、三個細女,都唔算少

無喎, 好似全部都長頭髮, 短頭髮好似得Sr. Pauline? 定係admin既staff?

原帖由 Joann 於 10-11-30 13:20 發表
但我都無印象有個老師係冬菇頭喎~~~

未見過冬菇頭呀, 搵晒 GOOD HOPE FB 的相都唔見有疑似冬姑頭,佢係咪KG教師呀,GH 喲老師唔錯呀,我1-3/9 帶女返學,上至校監,下至嬸嬸都笑容滿面有禮貌,我見到的個個都好 NICE 架

原帖由 elmolly 於 10-11-30 13:41 發表

無喎, 好似全部都長頭髮, 短頭髮好似得Sr. Pauline? 定係admin既staff?

我懷疑係問小學部借 admin staff,不過係無根據的猜測

我咁估係因為我工作關係,拜訪過好多中小學,好多小學的 admin staff 都係超黑面的....... 不過我就未去過德望小學部...

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-30 12:29 發表

我睇返開學時影的相,阿女o個班 9, 10月出世的有 8人,估計加埋 11, 12月應該都起碼有約十二、三個細女,都唔算少

所以細女機會都好大呀,細女mama唔好失望,果d好多嘢講又agressive既我估反而唔收
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我女兒都係IN 11.15 相信係最多人既時間, 我地一樣等咗好耐...而女女都係見到啲玩具但又唔比佢玩, 個老師話咁樣行嚟行去...會好亂架...! 所以我個女都等到呆咗, 又忟憎......

原帖由 BabyHilary 於 10-11-30 10:32 發表
唔止唔可以玩玩具, 睇壁報或者行落地都唔可以!
呢位老師好strict咁請各位家長抱小朋友坐返埋位!
當時終於有位家長忍唔住回應佢:
「你都要明白我地點樣控制小朋友!」
(坐享大堆好colourful嘅大玩具旁邊但唔可以玩)

...

原帖由 soscho 於 10-11-30 12:51 發表
你個女讀緊k1? 佢地好似唔插班, 咁而家有冇k2 or k3 架, 知唔知收返幾多原校生讀p1 呢

~ K1今年收5班,150人
~ 呢家有K2,K3,應好小機會收插班生,因為好多專登係第二間轉來都係想升小一,點會K3仲轉來轉去
~ 好似係5班K3=150人收80%,30人ON WAITING LIST, 沒有 REJECT
學校表明 waiting list 的小朋友不用膽心,學校會盡力幫助各小朋友
有錯請更正,THANKS!!

使唔使一定要信教至有credits, 冇宗教信仰係咪會公平對待, i mean P1

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-30 14:00 發表

所以細女機會都好大呀,細女mama唔好失望,果d好多嘢講又agressive既我估反而唔收

但我聽聞好似係講野叻著數d喎...

回覆 1# elmolly 的文章

如果係的話,我囡囡當時左邊的和右邊的都好叻講嘢,老師的問了的問題都未回答,老師就吸引咗過去的,看得我好緊張,影響了填問卷的時間。

原帖由 Jenny_baba 於 10-11-30 18:25 發表
如果係的話,我囡囡當時左邊的和右邊的都好叻講嘢,老師的問了的問題都未回答,老師就吸引咗過去的,看得我好緊張,影響了填問卷的時間。

講野叻 INTERVIEW 一向著數, 如果加埋有禮貌,
成功率都好大

其實都好無奈, d 小朋友而家講野唔叻, 唔代表將來唔叻....而家講野好叻, 唔代表佢地將來無成就...不過成個game就係咁, 我都明白during interview, the teacher must have some sort of admission criteria..

原帖由 mimimomo6 於 10-11-30 23:34 發表

講野叻 INTERVIEW 一向著數, 如果加埋有禮貌,
成功率都好大

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-12-1 08:03 發表
其實都好無奈, d 小朋友而家講野唔叻, 唔代表將來唔叻....而家講野好叻, 唔代表佢地將來無成就...不過成個game就係咁, 我都明白during interview, the teacher must have some sort of admission criteria..

...

同意, 我個女都係果d平時講野唔差, 但對住陌生人就聲都唔聲. 我無懷疑過佢既能力, 只係對於呢個遊戲規則好無奈.

原帖由 elmolly 於 10-12-1 10:14 發表

同意, 我個女都係果d平時講野唔差, 但對住陌生人就聲都唔聲. 我無懷疑過佢既能力, 只係對於呢個遊戲規則好無奈.

o甘都入到GH啦,我都不知幾想阿囡入到呀,好envy
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-1 10:19 發表

o甘都入到GH啦,我都不知幾想阿囡入到呀,好envy

背後既付出你唔知姐
加油喇, 等你囡囡一齊做同學仔

我個女都係一模一樣...你就好啦! 都入到gh, 我地仲未有着落...真係要天主保佑...!
原帖由 elmolly 於 10-12-1 10:14 發表

原帖由 elmolly 於 10-12-1 10:38 發表

背後既付出你唔知姐
加油喇, 等你囡囡一齊做同學仔:joyous:

GH用group interview方法發輝唔到,做得好既地方亦冇人看到,收既機會低於0.1%

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-1 11:38 發表

GH用group interview方法發輝唔到,做得好既地方亦冇人看到,收既機會低於0.1%

又唔使咁早打定輸數,希望你有 offer 啦
萬一 touchwood 係 waiting 或 reject,唔好灰心,如果你真係好想個女入到,記得俾多 d 誠意出來。話唔定會有奇蹟,同埋機會係留俾有準備o既人

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-1 11:38 發表

點會低於 0.1 %, 其他 KG 三, 四千人考都可能收你個小朋友架.HEHE....況且GH 都冇咁多申請 ,  面試KG 除了實力, 彩數, 也要說緣份, 我個女講野好叻架. 又唔怕陌生人, 返 N 班第一日,全班喊佢唔喊, 返學未喊過一次, 校長同我講好小見兩歲咁堅強, 點知 IN ST PAUL時一句說話唔講, 又喊又怕羞, 我唯有接受,當小朋友同間學校冇緣份, 努力喇

原帖由 mimimomo6 於 10-12-1 12:07 發表

點會低於 0.1 %, 其他 KG 三, 四千人考都可能收你個小朋友架.HEHE....況且GH 都冇咁多申請 ,  面試KG 除了實力, 彩數, 也要說緣份, 我個女講野好叻架. 又唔怕陌生人, 返 N 班第一日,全班喊佢唔喊, 返學未喊過一次, ...

我係用PN同K1 interview既經驗去估,我囡囡掛住玩冇引起到老師注意,眼尾都冇望一下,而家只盼望天父有好的安排啦

原帖由 mimimomo6 於 10-12-1 12:07 發表

點會低於 0.1 %, 其他 KG 三, 四千人考都可能收你個小朋友架.HEHE....況且GH 都冇咁多申請 ,  面試KG 除了實力, 彩數, 也要說緣份, 我個女講野好叻架. 又唔怕陌生人, 返 N 班第一日,全班喊佢唔喊, 返學未喊過一次, ...

我個女都係, 返pn返咁耐真係一日都無喊過, 淨係所有interview都唔睬人, 真係無晒符
‹ 上一主題|下一主題