用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 只有york录取女儿
樓主: CASSIENG
go

只有york录取女儿 [複製鏈接]

作為york的準家長,本人覺得邊有一間學校一定包生仔,所以york入面有學生考不到名校或私小,有什麼出奇呢?  如果那一間學校是100%保證入到名校的話,請介紹。
就算我朋友的囝囝,讀緊SC K3,依家都一樣冇着落,要叠埋心水大抽獎。

原帖由 TVb08 於 10-12-15 15:00 發表

Support Support PEGGYP

真金不怕紅爐火!!!  總覺得自己的小朋友不是讀YORK 的, 就會好容易道聽途說, 人云亦云.  正如我地舊年知道york收後, 都15/16, 因為在網上實在有太多負面訊息, 但今年讓女兒讀york後, 真係有許多驚喜, 唔單止返學好開心, 最重要係學術範疇廣及深, 但唔覺得囡囡學得辛苦.  英文水平高!  我們真慶幸讓她讀york.
另外, 即使york 容易收生又怎樣, 學校有教無類, 並且能有方法將細仔細女教到有一定的競爭力, 就是好學校!  不是嗎?  如像我女兒是細女, 她被編入細女班, 我覺得她讀左幾個月後, 唔單止人開心左, 明顯自信心增強, 仲成日回家唱英文歌.  同英文跟她對答, 她完全明白. (我是全職母親, 亦沒有傭人, 所以主要語言是廣東話)  故此, 女兒只在york 讀了幾個月已經有這樣的成績, 我和老公超滿意~
如果幼稚園只收大仔及因此會係較叻的學生, 那麼他們在升小學時自然會成為揀手的學生.  那麼細仔細女怎算? 但據我所知, 今年york k3的學生都考到唔錯的私校/ 直資學校, 如SFA, RC, GH, 英華, 祟真, 大坑真光小學.  之前亦有畢業生成功叩門 小拔.  很不錯呀!!
所以如果一條龍的學校唔收, 我們就會比囡囡出年在學校讀埋劍穚英文& STANDFORD 數學, 一定更加理想.
雖然樹大有枯枝, YORK亦會有畢業生考不到理想學校, 但其實間間一樣, 即使SC, KV 都一樣會有成績不理想的學生.  

新校服真係好型仔,我都唔介意比貴少少,等囝囝可以著得醒目D返學。

原帖由 Janicechong 於 10-12-15 14:05 發表

我小朋友讀緊YORK, 商業味濃與否我有資格發言, 其實差不多所有snack fee, 什至misc. fee 都是自由參與. 而學費YORK雙語班比SC平, 而YORK 國際班比SC貴$200但NET時間多過SC,每日有PTH, 而SC(中英班)一星期才2次25MI ...

十分認同!!!!!  我囡同學的表哥都是在sc讀k3, 都係一間都無著落, 要等大抽獎.  另外, c6的同事個仔讀KV k3, 而家只係等緊KTS & APS 的 result.  如果真有一間學校是100%保入名校的, 請介紹.  :)

原帖由 fishballbaby 於 10-12-15 16:02 發表
作為york的準家長,本人覺得邊有一間學校一定包生仔,所以york入面有學生考不到名校或私小,有什麼出奇呢?  如果那一間學校是100%保證入到名校的話,請介紹。
就算我朋友的囝囝,讀緊SC K3,依家都一樣冇着落,要叠埋心水大抽獎。
...

原帖由 Janicechong 於 10-12-15 14:05 發表

我小朋友讀緊YORK, 商業味濃與否我有資格發言, 其實差不多所有snack fee, 什至misc. fee 都是自由參與. 而學費YORK雙語班比SC平, 而YORK 國際班比SC貴$200但NET時間多過SC,每日有PTH, 而SC(中英班)一星期才2次25MI ...

我無說York不好,你不需要激動,因為我的朋友都說York很好。至於我說商業味濃,我是有根據的,因為我收到York的雜費單,我覺得有的過分,未計書簿費已經超過$1700,連一盒顏色筆好像特別昂貴(本人女兒現讀PN班從沒有額外收費)。

另外,校舍、小食是其次,本人不重視,也沒所謂。

反而你講的學費、Net、課程設計,我就比較重視。可能York真的比St Cat深的也不出奇。我沒否認。但是York的主流班真的比較容易收生。

實情"商業味濃" 呢個 term 只不過係因早年學校學費仲係比同區的平, $3000 , 所以平日雜費咪會多d引致.  學校呢幾年每月收番多d學費 (跟同區幼稚園學費睇齊), 我覺得係半年收一次, 但平日沒有再收.
另外, 學校 provide 的 課外活動及活動收費都是optional. 即使連茶杯set & 茶點都是自行決定購買&參與的. 我自己配荼杯set, 自己每天預備茶點帶回學校食都okay.  學校老師並沒有為此對我囡囡大細超. 有時我知老師仲請佢飲好立克.  很有人情味啊!  :)
其實我知區內有d幼稚園, 即使學校無提供課外活動, 會經常勸家長幫孩子額外報讀課外活動 & 不同比賽, 都為了提昇競爭力及畢業生的考學校成績.  只是自己學校沒有直接提供, 便沒有說吧.

這幾間幼稚園都是好學校, 亦有其不同強弱處, 而各家長的考慮及要求亦未必相同, 如果了解自己的需要並認清學校的各方面情況, 權衡後給小朋友選取一間自己最喜歡的, 就不用再三心兩意了.

但願大家的小孩都在好學校中快樂學習, 健康成長.  :)

原帖由 busy_penny 於 10-12-15 16:21 發表

我無說York不好,你不需要激動,因為我的朋友都說York很好。至於我說商業味濃,我是有根據的,因為我收到York的雜費單,我覺得有的過分,未計書簿費已經超過$1700,連一盒顏色筆好像特別昂貴(本人女兒現讀PN班從沒有額外收費)。

...

我只是因太多人說商業味濃而告訴你知事實,顏色筆當初我都覺得好貴, 我打電話問老師顏色筆的牌子及支數, 我走了4間不同區的文具店格價(深水埗X2, 青衣X1及美孚X1),只有1間文具店有得賣,而且只差$2.00. 我之後打電話比老師想訂返,佢話我比亞仔帶的自己牌子的顏色筆都OK.所以叫我不用買.我亦是一位普通師奶, 我是會格價.不是富貴太,不拘小節的. 請問你的朋友有沒有去格價才告知你呢?

回覆 12# Janicechong 的文章

對的, 我很同意你對sc 英粵/英普 vs york local/int'l 的分析.
老實講, 如果小朋友入的是了sc 英普班,這是最理想的, 因為有名氣,又有很好的語境, 但如果是英粵班既話, 我會prefer york既國際班喇, 加上如果家裡以廣東話為主, 英/普語境尤其是重要的....
好難對唔同學校作比較, 所以我無資格去評論好與唔好....最緊要家長鐘意, 小朋友又開心ja....
其實留意左york 既topic 成年幾啦, 見到有某幾個人一見到york 既topic,就會豪無根據地中傷york,真係唔知佢地想點....不過精靈既bk家長都會識分黑白是非
講真york唔會選d特別叻同偏細仔既小朋友入讀,但經過3年既悉心教導后,又能以細仔細女既身份考到一些很好的小學,真的很了不起架 (當然要配合家長既付出啦)

Agree agree !!! I especially like the Winter Sports Uniform set, so cool and smart!!!!
Only the parents could comment whether it's worth or not.
[quote]原帖由 fishballbaby 於 10-12-15 16:08 發表
新校服真係好型仔,我都唔介意比貴少少,等囝囝可以著得醒目D返學。

我真係睇唔過眼妳地DYork媽咪,人地講小小York的不是,就俾妳地圍攻,淨係識自己讚自己間學校,真係誤導果D未入讀York的媽咪,等佢地真係以為York好好...

大家唔駛理呢個Emily2009架, 佢次次一聽到 york 呢個字就會失控, 無憑無據胡亂批評, 仲要批評埋 york 既家長, 大家當佢透明得架啦!

原帖由 Emily2009 於 10-12-15 22:27 發表
我真係睇唔過眼妳地DYork媽咪,人地講小小York的不是,就俾妳地圍攻,淨係識自己讚自己間學校,真係誤導果D未入讀York的媽咪,等佢地真係以為York好好... ...

就係多得依位Emily2009,才令York既家長比以前更加團結。

原帖由 mingming1105 於 10-12-15 22:50 發表
大家唔駛理呢個Emily2009架, 佢次次一聽到 york 呢個字就會失控, 無憑無據胡亂批評, 仲要批評埋 york 既家長, 大家當佢透明得架啦!

但是還欠一個型仔書包,唔知學校會唔會考慮轉款呢?

原帖由 anniema1225 於 10-12-15 21:55 發表
Agree agree !!! I especially like the Winter Sports Uniform set, so cool and smart!!!!
Only the parents could comment whether it's worth or not.
[quote]原帖由 fishballbaby 於 10-12-15 16:08 發表 http: ...

原帖由 fishballbaby 於 10-12-16 00:39 發表
但是還欠一個型仔書包,唔知學校會唔會考慮轉款呢?

我在BK討論區看到你,York是你的首選嗎?

回覆 5# Emily2009 的文章

Emily2009, 我地無激動, 我唸你比我地激動好多喇, 首先,我地唔係圍攻你, 只係睇唔過眼你經常來挑釁我地york既家長, 只是你自討苦吃ja, 再者, 我地唔係只係讚york, 有時間睇下我地d討論啦, 我地都好欣賞其他幼稚園架.....
大家可能來到呢個"談幼稚園"中討論, 信相大家既小朋友都是健健康康, 精靈活潑, 何必要針鋒相對na....我之前以為大仔有"自閉傾向", 所以經常到"自閉寶寶"那邊留言, 請教....我發現那邊的感覺很溫暖,很正面, 那邊的媽媽個個都很無私和有耐心的分享和鼓勵, 不似這裡的常常"針鋒相對","自以為是".....為什麼我們小朋友能夠健康快樂成長, 但做家長的卻要變得自私同傲慢呢??
雖然我的小朋友己經沒事了, 但有時都我斬會到訪那邊的topic, 感感一下這邊的溫暖!
大家好好想一想吧

網絡世界真係乜人都有,我路過的,覺得好好笑!

我真係唔明?都唔知你嘅小朋友係咪讀york,如果真係嘅話,而你又咁不滿咪退學囉﹗
而我呢啲york嘅家長,真正嘅用家,唔覺得呢間學校好似你講到咁垃圾,其實係咪你想誤導人呀﹗
原帖由 Emily2009 於 10-12-15 22:27 發表
我真係睇唔過眼妳地DYork媽咪,人地講小小York的不是,就俾妳地圍攻,淨係識自己讚自己間學校,真係誤導果D未入讀York的媽咪,等佢地真係以為York好好... ...
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

‹ 上一主題|下一主題