用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 有無讀六年級同學入來交談
樓主: flsmama
go

有無讀六年級同學入來交談 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-5 17:52 發表
應該都收咗好多SJPS仔,不過都有好多Band 2仔入唔番,我嗰仔嗰班好多人都抽唔到SJC,所以佢哋就好多人喊....

真係好慘....

知唔知除咗 xx波,佢哋多數派咗去邊度?
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

回覆 1# Derdad 的文章

有波仔、高主X、玫瑰X、中華XX等等....全部分散灑......

佢嗰班好多Band 2b都好唔好彩,派唔番SJ
C,反而有幾個Band 2c都入番....真係睇你運氣...

同亞仔做咗統計,佢嗰班有35人,17個入咗
SJC, 18個入唔到.........

咁係咪Band 1就一定入,而Band 2a -c 都係睇運氣
吾係睇成績呢???
我依家己經好驚.......(雖然還兩年先到升派位)

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-5 10:59 PM 發表
有波仔、高主X、玫瑰X、中華XX等等....全部分散灑......

C,反而有幾個Band 2c都入番....真係睇你運氣...

SJC, 18個入唔到.... ...
Hong Hong Ma  :-)

醒目開學勳章

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-5 22:59 發表

即係平均冇咗一半人…
同理論上差唔多…
Best wish,

高主X、中華xx都OK呀!
今日阿囝會返SJC報考試,博後補位

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-5 22:59 發表

事實係靠隨機編號,運氣優先...
除非BAND1穩入
原帖由 honghong_ma 於 11-7-5 23:11 發表
咁係咪Band 1就一定入,而Band 2a -c 都係睇運氣
吾係睇成績呢???
我依家己經好驚.......(雖然還兩年先到升派位)

請問Ms Poon 是否教 6B? 我見她在 Facebook 寫了一段勉勵說話給 SJPS 的同學, 特別給 6B! 定係6B 派得特別差??

放榜個日,有家長撞到mr.tam,問佢派成點,佢話每班都有差唔多一半的仔入番st.jo college,如果咁講,即係都有130至140人左右入番中學....

我識得有個band2a仔,佢係足球隊正選,好乖好純,入唔番,好慘所以坊間有d傳言不可盡信.....

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-5 10:59 PM 發表

請問怎樣的成積才算是band 2a?

I made me so sad to see that so many P6 kids actually cried on the day the results were announced. They are just primary students and should really not go through so much pressure and stress! I really hope SJP can soon provide "through-train" education to their students, so at least a greater percentage of its students can go to SJC.

For those who cannot get in SJC, don't give up. My brother was a graduate of SJP many years ago and he could not get in SJC. He is now a professional and has a good career. Even many of his classmates who managed to get into SJC are not doing as well as he is. You still have lots of opportunites outside!

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-5 11:12 發表
好搞笑! 派完出來時,佢都無睇過張放榜紙,佢重喊到七彩咁! 嚇死人啦....
原來佢哋係班內,未派放榜紙,己經不停咁...喊

個足球小將應該同我個仔同班,佢收到成績後好唔開心。

其實大家可以咁樣想想:
Band 1 仔及 幸運的 band 2 仔入了SJC,要好好把握機會,其實班仔都知,SJC要求高,成績稍稍差點,都會被踼走。
至於其餘B2仔,這幾天要全面報名,希望入到間更好的 / 心儀的中學。
最後落選的B2 仔或 B3仔,因為你們有SJPS的根底,在將會就讀的中學,程度明顯高出一班,乘著這個優勢,在中學期間努力學習,有機會轉回心儀中學插班或在原中學讀出成就。家長們不要施加壓力給小朋友,鼓勵小朋友面對挫折,如何計劃未來,是人生面對的其中一個階段。
回想自已當年都不是讀到一間好中學(當年升中試成績非常高,但乜都唔識,父母就把我相等如現時的B1成績報B3學校...),又一樣讀,有乜問題!

原帖由 pmamylee 於 11-7-6 12:46 發表
放榜個日,有家長撞到mr.tam,問佢派成點,佢話每班都有差唔多一半的仔入番st.jo college,如果咁講,即係都有130至140人左右入番中學....

我識得有個band2a仔,佢係足球隊正選,好乖好純,入唔番,好慘所以坊間有d傳言不可 ...

原帖由 adventure 於 11-7-6 13:02 發表
請問怎樣的成積才算是band 2a?

我個仔是Band2A, P6 2nd exam 成績如下:
中文: 78/100
中文(作文): 55.5/70
中文(默書): 48/50
英文: 78/100
英文(作文): 56/70
英文(默書): 49/50
中常 : 89/100
Science : 98.5/100
Maths1 : 85/100
Maths2 : 88/100
Music: B
VA : B
除Science外, 科科都只是B.

回復 6# llmom 的帖子

Ms. Poon 應該係音樂老師。她是一位好老師,好關心學生。

原帖由 AhBBaBa 於 11-7-6 16:35 發表

Maths2 : 88/ ...

我相信關鍵是中文科, 因為是最難取得高分! 我大仔上年三次呈分中文卷+閱讀理解是88,89 及87. 他沒有補習, 我自己教及買練習做. 上了Form 1 ( SJC), 中文都好多人不及格, 老師說他們在小學時根底不好!!! 今次 Form 1 Final exam, 好多人中文聆聽不及格, 真令人費解!!!

其實你個仔的分數都好高,我個仔的分數: 中文(85)、中常(98.5)及Maths (95.5),  有少許距離, 佢係Band 1。
其實D仔的分數相差好少,若有一科失手,便有距離。還有今年的中文卷的確深了許多....

原帖由 AhBBaBa 於 11-7-6 16:35 發表

Maths2 : 88/ ...

如果中作分數只有C, 會否拖低整體成績?

阿仔final exam中文卷是9x,中作C(唔記幾多分),中文overall grade只有B.....
英文卷是8X,英作B,但overall grade有A.....
我都唔知點計分???????

原帖由 adventure 於 11-7-6 06:57 PM 發表
如果中作分數只有C, 會否拖低整體成績?

醒目開學勳章

原帖由 elhihihi 於 11-7-6 14:33 發表
個足球小將應該同我個仔同班,佢收到成績後好唔開心。

我都知道6H足球校隊有一個派唔番入SJC,但係Brother話已經留咗個位俾佢,已經攪緊手續。

唔知係咪講緊同一個人?
Best wish,

回復 1# Derdad 的帖子

我個仔嗰班都有一位足球小子入唔番sjc, 今年入唔番sjc 的足球小子都有好個......

註冊嗰日見到Brother,佢話好多人打電話比佢,放榜嗰日,佢收咗三十多個電話,跟住就唔再聽電話了.... 佢話佢無辦法幫到D仔...

6H班好似得8個仔派唔番去SJC...

應該唔係同一個人

原帖由 Derdad 於 11-7-11 16:47 發表

我都知道6H足球校隊有一個派唔番入SJC,但係Brother話已經留咗個位俾佢,已經攪緊手續。

唔知係咪講緊同一個人?
‹ 上一主題|下一主題