用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 千禧小龍2012升中啦!
樓主: 701003
go

千禧小龍2012升中啦! [複製鏈接]

大家一齊加油啦~過多兩個WEEK, 可以暫時鬆一鬆

原帖由 tracyma4 於 11-6-2 23:01 發表
小兒正在考呈分試,我很緊張!

好多嘢都唔由我地控制, "家長"盡左力就算吧!!

原帖由 黃巴士 於 11-6-5 10:26 發表

好多嘢都唔由我地控制, "家長"盡左力就算吧!!

Totally agree!!!

我只龍女, 情況同你個囡一樣,
不過, 我在港島東...
4 年班, 仲有些期許.. 點知急轉直下, 全級80多名...
老師話, 因減班問題, 就算已往為BANK 2 尾, 明年減班後, 便會再降GRADE , 變了BANK 3 生..
唉....

原帖由 karen2323 於 11-5-25 16:42 發表
我個是龍女,家住天水圍,中學元朗又是重災區,小姐成績每況越下,4年級時成績仲幾好,但上次5年級測驗時,全部跌分,全級只是排80幾名,老師都表示成績太差了。雖然有聯系中學,但成績差成咁,一定唔會收的了。

昨晚同佢講,叫佢比心機,她 ...

如果我無記錯, 你個囡系柴灣果間直資, 對嗎?
中學系香港仔...
呢間系BAND 1 吧?

原帖由 Charlotte_mom 於 11-4-11 17:05 發表
我又搭咀
我女又係千禧龍女(哎, 只可以話原來龍年唔一定係醒目) , 中英數......我只可以用OK黎形容LOR, 課外活動....有LOR! 無喇!
佢(我)好彩, 有一條龍中學, 雖然唔係咩BAND ONE名校, 起碼我煩少好 ...

原帖由 kuromima 於 11-6-9 14:43 發表
我只龍女, 情況同你個囡一樣,
不過, 我在港島東...
4 年班, 仲有些期許.. 點知急轉直下, 全級80多名...
老師話, 因減班問題, 就算已往為BANK 2 尾, 明年減班後, 便會再降GRADE , 變了BANK 3 生..
唉....

...

"因減班問題"  唔會影嚮Banding呱?!?!

醒目開學勳章

家住荃灣 , 可選既中學不多, 都唔知點選, 大少d成績一般,

解釋如下:

舉例,
之前 BAND 1 收4 班, 現在縮了 為3 班,
之前, 收120 人系BAND 1 生, 現在只收90人BAND 1 生,
BAND 1 生收完,
那BAND 1 尾的學生, 入吾到BAND 1 學校, 那不就跌到BAND 2 學校,

所以, 減班會由之前BAND 1 尾 , 可能變咗BAND 2

不知可否解釋到呢?

原帖由 pollyang 於 11-6-9 14:59 發表

"因減班問題"  唔會影嚮Banding呱?!?!

醒目開學勳章

我囡喺龍囡~港島東區的

而家考緊呈分試~希望佢keep住d成績

其實我好後悔當年無同佢報有聯繫中學ga小學~如果有直升中學就煩小d

原帖由 kianmama 於 11-6-10 16:08 發表
我囡喺龍囡~港島東區的

其實我好後悔當年無同佢報有聯繫中學ga小學~如果有直升中學就煩小d

我都係禁話 . 尼6年用在補習d錢都夠當年讀直資 .
現在還要擔心派學校 .

原帖由 peggy 於 11-6-9 22:38 發表
家住荃灣 , 可選既中學不多, 都唔知點選, 大少d成績一般,

男校OK嗎?荃濟雖然響band2,但升得好快,據khmama個排名,舊年先係2c,今年已係2a。聽講好多band1生第二/三志願已揀佢,因為佢前幾年換咗校長,勁執紀律,同家長保持密切聯繫
(每年收幾十蚊訊息費,小朋友一有遲到、欠交功課之類既"小事",就發訊通知家長;遇長假老師又會邀請同學仔去佢自己屋企玩),校風很好,所以現在頗受歡迎。

其實佢校風好似向來唔差?我囡個同學仔家長十幾年來在荃濟附近返工,覺得佢D老師同學生攬頭攬頸,師生關係極好,所以雖然佢個囝係band1頭,都好心儀呢間學校  

佢係我老公既母校,自從換咗校長之後,以前既老鬼就獲邀返學校踢吓波咁。佢至今都對母校好有歸屬感(老師鍾意請同學仔返屋企玩,可能係荃濟既傳統?老公都話當年而家既校長仲做佢班主任時,新婚就搵d同學返屋企玩,仲揸車接送)。我估,如果唔係阿囡絕對唔會肯變性,佢一定會俾佢去返佢母校

醒目開學勳章

原帖由 csy_ma 於 11-6-11 11:27 發表

男校OK嗎?荃濟雖然響band2,但升得好快,據khmama個排名,舊年先係2c,今年已係2a。聽講好多band1生第二/三志願已揀佢,因為佢前幾年換咗校長,勁執紀律,同家長保持密切聯繫
(每年收幾十蚊訊息費,小朋友一有遲到、欠交功課之類既"小 ...

都ok , 係個校舍比較細, 另外大少喜歡李城壁 .

回復 1# peggy 的帖子

李城壁係我母校
雖然我住元朗,但如果隻女出年派得唔好,我會去LSP碰下運氣

醒目開學勳章

原帖由 701003 於 11-6-11 21:35 發表
李城壁係我母校
雖然我住元朗,但如果隻女出年派得唔好,我會去LSP碰下運氣mouth:" />

我都幾鍾意這間學校 , d 校風不錯

回復 128# kuromima 的帖子

banding係唔會受減班影響既, band1生即使入咗band2學校, 佢本身仍然係band1生. 中學係冇banding既, 如果因為減班令一間本來主要收band2學生既學校收多咗band1生, 結果只係間band2學校升格做band1學校, 唔係o的學生降格做band2生.

me too.

原帖由 kianmama 於 11-6-10 16:08 發表
我囡喺龍囡~港島東區的

多謝告知.

原帖由 khmama 於 11-6-13 14:19 發表
banding係唔會受減班影響既, band1生即使入咗band2學校, 佢本身仍然係band1生. 中學係冇banding既, 如果因為減班令一間本來主要收band2學生既學校收多咗band1生, 結果只係間band2學校升格做band1學校, 唔係o的學生降 ...

小女剛剛考完第一次呈分試, 希望她有好成績!

原帖由 kuromima 於 11-6-14 11:15 發表
多謝告知.

那問中學幾時會有講座聽. 暑假, 還是在六年級開學後.

原帖由 shsh3 於 11-6-14 17:10 發表
小女剛剛考完第一次呈分試, 希望她有好成績!

我個女都剛考完第一次報分試,暫時鬆一口氣,因已成定局,現時等派成績表才知她考得如何。

我想問是否暑假一開始便要幫她準備六年級的課程?雖然明知她不會在自行階段獲得取錄,但都希望在中央派位時有好些的表現。
‹ 上一主題|下一主題