用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) [複製鏈接]

POOH, 10,
你地有在其他地方講kumon ? 我真係唔敢呀 . 哈哈哈 !

我又比"亞邊個"嘈我, 我又要申吓, up-date吓我大女的情況.

我大女都係"沙士年"bb, 依家Y3.
我大女4歲開始上kumon數, 再加英, 加中, 一直我都唔理其他人點講, 有人話死板有人話side $, 我只係信我眼睇到, kumon真係令我個女一步步學到野.

我女現在讀的是本地IB學校, Y9會決定比佢考334定IB,  在"保險"的情況下我當然係會keep住上kumon, keep番個程度.  亞邊個, 就成日都話坎得IB條路就唔好比kumon填鴨.  我自己覺得IB 同kumon係唔係一定唔可以共存呢 ? 唔一定丫. Kumon的一套系統, 同學校的學校係冇底觸.

雖然我大女(同你地個女一樣), 都有好多課外活動, piano, flute, choir, 樂團, ballet/拉丁/ballroom, skating, 我暫時都仲堅持帶到佢上堂同比賽, 我覺得ok, 有時係趕d,但係唔知點解, 亞邊個又會拉埋同kumon的workload一齊講, 真係吹漲. 我依家都係烏龜速咁做, 每日每科3張2張, 我真係唔覺得有幾咁大影響.   

今年升左Y3, 老師講明, 一星期默2次英文, 每星期一次英文test, 中文未講, 我都會keep住個kumon.  我個女有幾多workload, 我諗我跟開, 我最清楚, 真係好唔想成日都有人插手/口, 而且一出聲唔知點就係針對kumon.

原帖由 Pooh_Pooh 於 11-9-12 14:59 發表

只靠kumon中文可學識
普通話?

呢個問題可圈可點.
要睇你所謂的「學識」係咩定義?要求幾高?

我可以講自己的經驗同你分享
我地屋企無人可以教個女普通話,在幼稚園時另請老師回家教普通話拼音,學左大半年(唔記得清楚,總 ...

Pooh_Pooh,
你個小朋友和十月媽咪個小朋友都好outstanding.
我自問個仔資質都唔差架, 但kumon對佢ge幫助就不大. 所以點解咁多人唔buy kumon, 因為真係咪必適合某d小朋友, 尤其是一d, 急功近利的家長, 更加覺得無用.

我大女K3上學期尾開始KUMON中, 沒有其他中文補習及補充. 併音由KUMON學曉. 至小一、小二普教中, 整體中文及普通話科表現相當不錯.  她屬於易懂易明的小孩, 但非常懶散於校內科目的溫習-沒有恆常溫習, 只是測考前溫.  可是, 她樂意配合學校閱讀計畫, 廣泛閱讀(我在library揀一些有趣及內容好的圖書), 她很愛閱讀, 是小書虫.  

我認為KUMON中的取材很不錯, 內容很廣泛, 除了語文外, 還得著很多課外知識.  我是取其好處: 有系統-step by step, 內容豐富, 建立自學自習(大女自學ok, 自習就仍在努力中, 因很懶做worksheets, 要督促+鼓勵), 加以運用在大女身上. 我跟導師溝通, 她的進展, 她的問題/困難, 我要求盡少給她重複做(她會記得答案), 調節worksheet數目至輕鬆, 我不急於即時見功.  so far, KUMON中對大女有很大的幫助.

原帖由 wootaitai 於 11-9-12 15:15 發表
多謝。因為幼稚園現在沒有PTH,都是想P1時有些根底。

或者我應先強化會話方面,約K2/K3才做公文對嗎?

醒目開學勳章

原帖由 Happie 於 11-9-13 09:05 發表
我大女K3上學期尾開始KUMON中, 沒有其他中文補習及補充. 併音由KUMON學曉. 至小一、小二普教中, 整體中文及普通話科表現相當不錯.  她屬於易懂易明的小孩, 但非常懶散於校內科目的溫習-沒有恆常溫習, 只是測考前溫.  ...

阿仔今年小二,我覺得KUMON中幫到阿仔的普通話,因今年學校開始普教中,阿仔話完全聽得明老師的普通話,明暸課文內容。另外,去年學校下學期的普通話考試,我大頭蝦記錯日子無同佢温過便考了試,但阿仔竟然都keep到普通話全级三甲!
除公文中外,阿仔無上其他普通話班。

hi 阿十,

聽到 TT 又 cut 公文,真係覺得好可惜;不過太忙真係無辦法。

記得繼續上嚟 "吹水" 呀! All the best !!!

原帖由 十月媽咪 於 11-9-10 23:46 發表
今次cut第二次喇....今次cut, 應該唔會再見架喇啩?....我都唔係幾想又翻兜啊....真係太忙喇...我有諗過....晚晚搞到十一二點的話, 一定可以做得晒所有要做既嘢既, 問題係...係咪真係有咁既需要啫!

同埋....佢小三喇 ...

Yau_Cheung,

其實學校一直都畀好大壓力家長, 因為校長極度討厭學生學習公文的, 認為每日做20版數, 數百條數學題, 係對學生有害無益....以往校長只係響開家長會時, 同家長發表佢反對公文既偉論....但今年....一開學, 數學老師就逐個記名, 邊個學公文, 邊個學珠心算, 邊個學enopi等等....噚日六年級家長會, 校長又重複佢每年一次既偉論....我哋三年級會響下星期五開家長會, 到時又要聽校長哦哦哦了....

其實除咗個女啲時間唔夠用之外, 亦都因為學校嗰啲無形壓力, 再加埋公文學既嘢真係好深, 要全部理解晒真係要花好多時間....同老公商量後, 都覺得tt學到既level, 足夠佢用到小學畢業的了, 將來升中點讀法, 始終都要靠佢自己...所以....做呢個決定....不過公文老師最近不斷鼓勵tt繼續努力, 又話今個月中英文都考升班試, 要畀心機....唉....我都未諗掂點同導師講話quit呢!

原帖由 Yau_Cheung 於 11-9-15 17:38 發表
hi 阿十,

聽到 TT 又 cut 公文,真係覺得好可惜;不過太忙真係無辦法。

記得繼續上嚟 "吹水" 呀! All the best !!!

原帖由 十月媽咪 於 11-9-15 22:42 發表
Yau_Cheung,

其實學校一直都畀好大壓力家長, 因為校長極度討厭學生學習公文的, 認為每日做20版數, 數百條數學題, 係對學生有害無益....以往校長只係響開家長會時, 同家長發表佢反對公文既偉論....但今年....一開學, ...

十月媽咪,
見你囡囡係公文學得好好要quit真係有d可惜.
不過有時真要學識"捨得", 捨棄后可能有其他得著呢.

HIN2003,

我只希望"分手"後, 唔好後悔咋!

原帖由 HIN2003 於 11-9-16 09:34 發表

十月媽咪,
見你囡囡係公文學得好好要quit真係有d可惜.
不過有時真要學識"捨得", 捨棄后可能有其他得著呢.

Hi 阿十,

校長討厭,又真係好難攪!!

仲要揾老師遂個記名,校長真係超級討厭公文珠心算enopi;校長亦可能覺得學校workload已足夠,不須任何補充。

無論你最後決定係點,都支持你,記得繼續上黎分享 TT 的好成積及生活點滴,大家一同加油!

原帖由 十月媽咪 於 11-9-15 22:42 發表
Yau_Cheung,

其實學校一直都畀好大壓力家長, 因為校長極度討厭學生學習公文的, 認為每日做20版數, 數百條數學題, 係對學生有害無益....以往校長只係響開家長會時, 同家長發表佢反對公文既偉論....但今年....一開學, ...

Yau_Cheung,

今日個女英文升班, 進入最後三個level了, 個傻妹好開心咁拎住本新書催我畀錢, 我同佢講: 乜唔係講好咗升唔升到都quit喇咩?....佢話: 我唔quit呀, 我要做completer呀!....老師聽到我哋咁話, 就話: 都最後三個level喇....係就係深咗啲, 或者咁啦, 減紙等佢可以做少啲, 甚至每星期攞少一份功課啦....如果怕太長時間做一個level, 我哋就按佢既情況, 睇吓可唔可以盡量減少重複既次數啦 (英文多次做2-3次)....仲有中文呀, 中文月尾升班架喇, 你唔好cut呀, E打後都好有用呀云云....個女聽到老師咁講, 暫時都唔肯CUT呀....頭痕!

我哋校長係真係好鬼憎公文的, 當年叩門小一, 就係因為科公文, 畀佢哦哦哦...哦咗我成半粒鐘, 好慘....佢甚至連街外補充練習都覺得家長係唔需要額外畀小朋友做的....下星期五家長會又要聽佢哦, 唉.....

原帖由 Yau_Cheung 於 11-9-16 17:35 發表
Hi 阿十,

校長討厭,又真係好難攪!!

仲要揾老師遂個記名,校長真係超級討厭公文、珠心算、enopi等;校長亦可能覺得學校workload已足夠,不須任何補充。

無論你最後決定係點,都支持你,記得繼續上黎分享 TT 的好成積及生活點 ...

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 11-9-16 21:42 發表
Yau_Cheung,

今日個女英文升班, 進入最後三個level了, 個傻妹好開心咁拎住本新書催我畀錢, 我同佢講: 乜唔係講好咗升唔升到都quit喇咩?....佢話: 我唔quit呀, 我要做completer呀!....老師聽到我哋咁話, 就話: 都最 ...

阿十,
你和公文欲斷難斷,看來都係分唔到手了!

王國長老

因已升班數A, EFL 2A
請代更改,謝
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

醒目開學勳章

阿十,

check pm pls!
Thank you very much!

SumSumBB,

睇嚟都係....或者等我睇埋個上學期, 睇吓佢應付成點先....不過我見到佢咁鬼忙, 真係幾頭赤的!

原帖由 SumSumBB 於 11-9-17 17:19 發表

阿十,
你和公文欲斷難斷,看來都係分唔到手了!

姓名年級性別
natnatmaK2AC
KenzoK2 ERP 7A 
小豆媽K24AERP 4AA
valenie918K2ERP 3A B
jackiejasonK2  2A
NT-1K2 ERP 2A

doryeeK24AEFL 2AA
pktK33AEFL BB
hiellenK3 7A2A
stellalauK32AEFL (G)B
easonkinkiK3 7A3A
DONUTBUBBLEK3 ERP 6AB
DONUTBUBBLEP12AEFL E 
wachaP14AERP 4A3A
sumsumbbP1CIERPcut
cut
Princesshk2P12AERP 3A (暫停)B
raycarbbP1 ERP AIA
LingchulingP15A 2A
小豆媽P2BIIEFL (H)F
nataliemamaP2  2A
十月媽咪P2DIIEFL MG
JasmineP23A  
Pooh_PoohP2GIERP FIG
Yau_CheungY3 (P2)CIERP DII 
scarecrowP3 ERP BI 
wasabbP3 EFL DB
AnsonrubbyP3 EFL J 
迪迪洛洛媽P3AIERP AII 
迪迪洛洛媽P5AIIERP BI 
LittlehipoP3AIIERP BIIE
wasabbP6 EFL F

doryee,

搞掂!

hi 阿十,

TT 自己對公文咁有heart   ,比佢繼續讀啦!  

TT 既情況同囝囝科公文英一樣,我就一早想 cut,但囝囝自己堅持繼續;有時囝囝想偷懶唔想做公文& enopi 功課,恐嚇佢話cut 公文 & enopi,佢就好驚即刻乖乖就範。 囝囝真係好鐘意中、英兩科,每次上堂都會先閱讀新功課先,滿足曬佢既 "閱讀癮"後,才改正&做 classwork,所以上堂多數會超時。另外,佢攞咗2年銅獎後想攞金獎,我叫佢先將target set 係攞銀獎先,所以佢好期待希望今年 or 下年可以有銀獎。

唸落囝囡咁細(P3)就可以有1份 don't give up 既堅持,真係飲得杯落。   

TT既公文工作量可以減至最少(e.g. 10 pcs per week) 以不影響學校功課&其他課外話動。現時最迫切似乎係唸辦法點攪掂校長 or 唔比佢知啦!

原帖由 十月媽咪 於 11-9-16 21:42 發表
Yau_Cheung,

今日個女英文升班, 進入最後三個level了, 個傻妹好開心咁拎住本新書催我畀錢, 我同佢講: 乜唔係講好咗升唔升到都quit喇咩?....佢話: 我唔quit呀, 我要做completer呀!....老師聽到我哋咁話, 就話: 都最 ...

回復 1# Yau_Cheung 的帖子

YEAH !!
亞十仍然留在KUMON大家庭.

我同TT講, 我暫時畀你留住先, 若然畀我覺得唔合作, 嘆慢板, 拖延時間....我必然會幫佢CUT CUT CUT!...SO FAR暫時都好合作, 希望佢繼續認認真真啦!

原帖由 小豆媽 於 11-9-19 17:04 發表
YEAH !!
亞十仍然留在KUMON大家庭.

阿十,
你囡囡咁忙都堅持要繼續, 真係好難得架!
值得獎勵!!

我暫時都會比囡囡繼續中英數三科.我同老公都覺得KUMON好適合個女.

其他KUMON家長, 大家加油啊!!!

姓名年級性別
natnatmaK2AC
KenzoK2 ERP 7A 
小豆媽K24AERP 4AA
valenie918K2ERP 3A B
jackiejasonK2  2A
NT-1K2 ERP 2A

doryeeK24AEFL 2AA
pktK33AEFL BB
hiellenK3 7A2A
stellalauK32AEFL (G)B
easonkinkiK3 7A3A