用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 2011入讀小一家長交流分享區
樓主: sasa_suen
go

2011入讀小一家長交流分享區 [複製鏈接]

請問大家知唔知道今次生活實務- 收拾抽屜, 是否指課室的抽屜???? 由誰比星星??? 我小朋友唔清楚, 昨天叫佢問老師/ 同學, 佢又唔記得,激c....

I want to know also ... anyone can help?

原帖由 daidai 於 11-9-28 15:33 發表
請問大家知唔知道今次生活實務- 收拾抽屜, 是否指課室的抽屜???? 由誰比星星??? 我小朋友唔清楚, 昨天叫佢問老師/ 同學, 佢又唔記得,激c....

抽屜是指家的
由家長給星星

回復 123# phibow 的帖子

thx a lot

請問各位4/10小一中文默書默什麼?

我個仔的手冊沒有寫範圍, 之前問佢, 佢話不用默,到今天看網上手冊, 老師鼓勵學生努力溫習, 才知道我個仔"太精叻了", 真比佢激死!請各位告訴我, 謝謝!

回復 1# hohoha 的帖子

你去內聯網學與教學科資訊默書範圍 便可找到

唔該晒!

請問各位, 有無人是20分自行分配時入到?
我地唔係91網, 想知道入到機會有幾大.

回復 77# daidai 的帖子

daidai & cadamom,
請問可唔可以分享下叩門時會問d咩? 會否問家長? 有什麼致勝之道?
仔仔不是讀出名幼稚園, 所以想早d睇下有咩自己可以預備, 唔該晒!

回復 128# esther_lam_ny 的帖子

我係擰住20分抽獎抽中入左沙呂小, 我不是91校網區的!

[請問各位, 有無人是20分自行分配時入到?
我地唔係91網, 想知道入到機會有幾大.
]原帖由 hohoha 於 11-10-5 21:16 發表
我係擰住20分抽獎抽中入左沙呂小, 我不是91校網區的! [/quote]

回復 131# hohoha 的帖子

hohoha, Thank you!
I am really excited to hear that.  Then, I may also consider to apply 沙呂小 without moving home! 希望好好運啦!

回復 13# fkkfi 的帖子

我想幫呀囝買本詞典,有無推介呀?thanks!

我朋友小三用商務學生詞典

原帖由 fkkfi 於 11-10-6 23:49 發表

原帖由 esther_lam_ny 於 11-10-4 17:04 發表
daidai & cadamom,
請問可唔可以分享下叩門時會問d咩? 會否問家長? 有什麼致勝之道?
仔仔不是讀出名幼稚園, 所以想早d睇下有咩自己可以預備, 唔該晒!

Hi, 我個女一樣不是不是讀出名幼稚園的。面試家長要見校長,答兩個問題-楝這學校的原因及會怎樣配合學校\子女的學習。有限時。女女則要讀英文故事書及答問題,畫畫。
今年新校長可能有不同。
好耐冇上教育版,所以現才答你,祝你也能入到一間適合的學校。

功課

今星期十多樣,很驚嚇,重有女女人生中第一次測驗是一星期後!

原帖由 cadamom 於 11-10-15 02:23 發表
今星期十多樣,很驚嚇,重有女女人生中第一次測驗是一星期後!

原來是派回來溫習的,自己嚇自己!

原帖由 cadamom 於 11-10-20 09:41 發表

原來是派回來溫習的,自己嚇自己!

經歷第一次測驗,成績出了。

其實我好想分享校長在家書五中的話,她的建議讓我知道我應該點樣鼓勵囝囝。希望下次考試,呀囝一樣儘力溫習。而我就學懂接納。

同感, 我會參考校長的方法, 希望可以送好多好多的魔法石給囝囝........

我越來越喜歡薛校長, 給我的感覺係每件事都從學生角度出發, 真替囝囝開心有個咁好的校長........
之前校長在宣基時, 我朋友因校長作風關係所以幫囡囡報該校, 當她知道校長轉去沙呂, 而我囝囝入到沙呂時, 她還開心過我...... 現在我親身體會到啦....... 感覺真好!

原帖由 fkkfi 於 11-10-27 11:36 發表

經歷第一次測驗,成績出了。

其實我好想分享校長在家書五中的話,她的建議讓我知道我應該點樣鼓勵囝囝。希望下次考試,呀囝一樣儘力溫習。而我就學懂接納。

...

原帖由 fkkfi 於 11-10-7 07:49 發表

我小一幫阿仔買咗本商務學生字典(筆順)一本商務詞典(詞語)另一部成語天書,遲啲會好有用。
‹ 上一主題|下一主題