用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2010中學排位更新(校網排位分析已上載)
樓主: khmama
go

2010中學排位更新(校網排位分析已上載)   [複製鏈接]

原帖由 素兒 於 11-12-5 11:15 發表
khmama,

我想問,如果肯定自己既小朋友係BAND1生, 在統一派位時,只填寫5間中學, 不幸不中, 咁會唔會派晒所有BAND 1生,有位既先派我呢?

係連band3都派完先再派比你, 所以最好填晒30間.

回復 121# khmama 的帖子

哦,原來係咁解.
意思係派晒所有學生,先到你.
而唔係派晒所有BAND1生,有BAND1位先到你.
THANKS! khmama

khmama,

德望中學Vs協恩中學

你怎樣選擇?兩間皆是直支英中,只是宗教不同。又好似各有長處,你知不知道他們上大學的百分比?

多謝賜教

小女就讀觀塘區小學..第一次呈分試失手..全級3X/142...但第二次呈分試...全級第三...兩次平均後的排名係15/142...老師話係BAND 1....
小女較內向...無咩特別的長處....請問自行收生報聖傑靈 / 聖保褓有機會面試嗎?

回復 easymum 的帖子

根據校網資料, 協恩2011年有9x%讀本地大學, 其餘overseas, 冇講係咪讀大學, 而本地大學亦冇細分是否degree course 定higher diploma. 而德望2010年有四成係本地大學degree course, 三大佔17.3% (即69人中既12人), higher diploma 24.6%, 其餘就佔34.8%, 包括overseas既%.  要比較有o的困難, 相信協恩讀本地degree既%會比德望高, 但德望去overseas讀書可能係風氣, 唔代表學生成績唔好, 入唔到本地大學. 所以你應該根據德望既數據, 睇下係唔係你杯茶.

回復 celiamum 的帖子

聖傑靈同聖保祿各有54個自行位, 兩間都唔會見晒所有學生, 前者選幾多人interview就唔知, 但係就講明100%只睇全港次第, 所以特異功能冇太大幫助. 後者只選全港次第頭250個. 如果你間小學係區內係top既, 都可以考慮, 如果唔係就只可以搏一搏.

Thank for sharing

khmama
請教, 請教.
我仔是西貢區BAND 2尾  自行爭 順德聯誼總會鄭裕彤中學
佢是一條龍中學. 大約有25位自行. 係咪搏唔過呢?

保良局甲子年中學 你個LIST 評為2C, 但我小學校長話BAND 1
不過我相信你個LIST 多D. 因為以我所以肯定不會是BAND 1

khmama
請教:
我想問葵青 "陳兆民" vs "伍若瑜"邊間校風好.   
我睇2009年佢2間係BAND1C但2010年佢2間係BAND2A...咁係未即係跌左BAND?

回復 phoebepanpan 的帖子

西貢區今年升中人數多咗差不多300人, 競爭激烈, 而且西貢區可以選既學校真係太少. 如果band2尾要穩陣最好選band2中至band2尾. 亦可以去觀塘區試下.

回復 yintung100 的帖子

校風應該兩間都ok, 你可以去學校視察下. 會考成績每年總會有升跌, 而且上年受縮班影響, 排位向下調整唔出奇. 呢兩間向來係屬於band1尾band2頭學校, 只要適合小朋友程度就可以, 無須太著意band1尾定band2頭.

khmama 發表於 11-12-24 00:30

西貢區今年升中人數多咗差不多300人, 競爭激烈, 而且西貢區可以選既學校真係太 ...

但落觀塘BAND 2 仔爭得過嗎? 觀塘人數都唔少. 不過學校多過TKO
比人選真係好煩.

band2尾西貢區可以選既唔太多, 多數都係去到band2尾既學校, 官塘既band2學校會高一線. 官塘區既競爭人數係多o的, 但因為交通比較方便, 部份人會去東區或九龍其他區自行. 其實自行成功率唔夠3成, 無論考邊間都係要搏, 你選番2間band2中或者1間band2中+1間band2尾, 只要校風ok就可以.

回復 khmama 的帖子

khmama . thanks
想請問. 我姪仔協和學校估計band 3 ,
但以全港排名理應band 2
大抽獎去深水埗定油尖旺校網對佢有利?

深水埗o的band3學校極差, 油尖旺會好o的.

phoebepanpan  感激不盡  發表於 11-12-28 22:04

khmama,

請問 銘基書院 Vs 聖芳濟書院那問較好?  

另我兒考全級 10X (全級 21X人), 小學是BAND 1, 但老師說他應考 BAND 2中至尾的中學, 為什麼?  我想試伊利沙伯中學, 但老師說高攀...  報以上的兩間都好勉強...   令我非常擔心~

回復 muimui2005 的帖子

你間小學既band1%係幾多? 你老師咁講好大機會你係band2中, 如果係band2, 考銘基同聖芳濟都唔會有機會. 你問清楚再決定啦.

回復 khmama 的帖子

thank you khmama,

我都唔知 BAND 1?    係聖公會聖安德烈小學.

咁油尖旺區有那間BAND 2A OR B 係比較好呢?  請給我一些意見, 謝謝.

回復 muimui2005 的帖子

油尖旺BAND2學校真係得1-2間, 要好既BAND2可以去九龍城既何官同胡兆熾, 深水埗有唐乃勤.

Khmaman,

請問東區的中國婦女會 vs 港島民生 vs 聖馬可, 你怎樣選擇? 邊間校風好些??
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.
‹ 上一主題|下一主題