用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 去到今日,個人真的好灰!
樓主: leedorean
go

去到今日,個人真的好灰! [複製鏈接]

我小朋友係talkative kids , 但....真係唔知D校長想點.....

考私校、直資小學有太多因素左右,並唔係完全取決於你細路嘅能力。例如好似家長嘅職業、背景、人際網絡,又例如細路嘅往績(即所謂portfolio,主要係家長造嘅),都會影響入讀機會。
所以咪一味懷疑自己個細路,考極都考唔到唔代表你細路差,只不過係好多嘢match唔到學校啫。
最公平真係莫過於大抽獎,理得你阿豬阿狗,只要你懂得選校策略(例如千祈唔好頭三志願全部揀哂至熱門學校,要留位揀二線學校),都有均等機會抽到心儀或次一級心儀學校(當然,借地址例外)。

Never give up.  If really cannot get in P1 then workhard in P1 and try again in P2.

醒目開學勳章

原帖由 mscmit 於 11-6-26 14:25 發表
考私校、直資小學有太多因素左右,並唔係完全取決於你細路嘅能力。例如好似家長嘅職業、背景、人際網絡,又例如細路嘅往績(即所謂portfolio,主要係家長造嘅),都會影響入讀機會。
所以咪一味懷疑自己個細路,考極都考唔到唔代 ...

去到大抽獎我個人覺得最主要都系要够運.我第一志願個間學校大把人擺第一都入唔到.而另一個媽咪將哩間擺第二都入左.我除左第一志願系熱門,其餘都系二三線學校,可惜都係派左間四線學校

無可能同一間學校有人放在第一志願入唔到, 而放第二志願的人會入到架喎!你的第一志願係咪指甲部第一志願呀?

有可能,只要佢隨機number 排得早。

原帖由 smallpig 於 11-6-26 17:42 發表
無可能同一間學校有人放在第一志願入唔到, 而放第二志願的人會入到架喎!你的第一志願係咪指甲部第一志願呀?

但如果佢係講緊大家都係乙部, 放第一志願都抽唔到, 即係隋機no好後同埋該校已無剩餘學額, 咁把該校放在第二志願的更加無可能有位. 而且如果no. 抽得前就應該第一志願都已抽到了.

回復 122# mscmit 的帖子

如果大抽獎唔分區就公平,因大家的CHANCE真的一樣.

如果大抽獎派到頭三志願都唔準叩門就公平,因為頭三志願都係你地揀,太多人叩門,派第一都叩,對派得十幾好後果啲就真係好唔公平

醒目開學勳章

回復 5# smallpig 的帖子

我甲部乙部都放第一.佢甲部乙部都放第二.其實前幾年都已經有哩D事發生,所以都唔明教統局系點派位.

醒目開學勳章

各位我有好消息啦,第二志願打來收左我囡啦.希望各位都可以好運,好快有好消息.

回復 130# smilelai008 的帖子

有無証據? 你選1st, 佢選2nd抽到? copy 你同佢選校表pm 我, 我識好多記者&教育界朋友, must 要孫公解話.

回復 1# 不滿 的帖子

絕對贊成呀!!! 您好似我呀, 我都正有此意, 係BK都聽部份咁既CASE就非常疑惑, 對失落既家長亦感極之不公, 我又係抓晒頭, 諗左好耐呢個問題, 如跟教育署既意思去定, 係絕對唔會有咁既可能!!! 因條文係寫明跟已排位既申請人既第一志願掃晒先再到所有既第二志願, 而唔係跟已排位既每人申請人由頭掃到尾先到第二位申請人呀!!! 大家不如合力要求孫公有個明確解釋呀!!! 因兩者分別係絕對影響家長決定如何將學校排位ma

簽名被屏蔽

我係做电腦嘅, D program 有 bugs 成日都有, 尤其咁複習嘅 program, 所以有問題一定要舉報, 等佢解釋吓都好!

5係解釋咁SIMPLE, 直頭要佢比番個1ST志願你, 已問律師, 司法覆核必勝

如果係咁情況, 即係我朋友在2年前聽來的資料屬實, 就係:如果你在甲部填晒3個志願, 而其他人只填一個志願, 咁當電腦抽緊你的甲部第2志願時, 其他人已抽緊乙部第一志願; 抽你的甲部第3志願時, 人哋已抽緊乙部第2志願, 如此類推....

絕對支持呀!!! 一於玩大佢...各位媽咪千祈唔好怕事, 為左小朋友將來...如係我小朋友幾(帶)就幾(帶)...

原帖由 lauerica 於 11-6-18 23:39 發表
樓主放心,下星期會通知你個仔得左。

點解咁肯定?

回復 3# 不滿 的帖子

咁第二都派到既, 會唔會被教育署收番學位呢? 如唔會就好la, 因問題錯在佢地, 咁就雙贏呀 各位媽咪何樂不而為呢?
‹ 上一主題|下一主題